Jędruśki 15.02.2011 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 Witaj. Czytałem Twój wpis w dienniku na temat ceny drewna. Zwróć tylko uwagę na to że o ile wiem różni sprzedawcy stosują różne chwyty Zapytaj zawsze czy chodzi o metr sześcienny czy może o kubik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dr_au 15.02.2011 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 Raczej o metr przestrzenny versus kubik. Kubik to m3 i o ile pamiętam zawsze oznaczał drewno netto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof5426 15.02.2011 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 Kubik przestrzenny, to 1 m3. W leśnictwie 1 kubik to około 0,65 m3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jędruśki 15.02.2011 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 Kubik przestrzenny, to 1 m3. W leśnictwie 1 kubik to około 0,65 m3. Dzięki wielkie za sprostowanie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jędruśki 15.02.2011 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 Tak czy inaczej warto jest uściślić podane ceny drewna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olgusieniunieczka 15.02.2011 13:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 Tak czy inaczej warto jest uściślić podane ceny drewna. Słyszałam właśnie o różnych przekrętach sprzedawców i dlatego pojechałam do lasu.Leśniczy zapytał mnie jeszcze czy to drewno opałowe czy kominkowe? Nie wiem na czym polega różnica, myślałam, ze jedno jest iglaste a drugie liściaste... Ale mimo wszystko różnica ogromna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 15.02.2011 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 dziś czytałam w ładnym domu, że w kominku można palić i liściastym i iglastym, ale ważne jest, aby było dobrze wysezonowane (min. 2 lata), czyli żeby było suche. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazo 16.02.2011 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 Mazo, moim zdaniem to jest normalny gzyms i po prostu możesz zrobić ścianę na płasko (o ile tylko nie masz dachu za bardzo wysuniętego w tym miejscu, bo wtedy pozostaje tylko pogrubienie ocieplenia na całej ścianie szczytowej. Fajny macie ten projekt. Kurczątko, coraz bardziej mi się podobają takie niskie okna nie do podłogi. Ciekawe, czy jak sobie wymyślę, żeby coś u nas zmienić, to mnie mąż i magik (kb) zabiją? No właśnie chyba chodzi o to, że tam jest ta szpara, tylko po co, skoro można było to zrobić inaczej, bez tego czegoś. Na całej ścianie nie będziemy pogrubiać ocieplenia, poza tym to nie tylko o tę ścianę chodzi, u nas są dwa budynki. A okna - chodzi Ci o te wąskie w sypialni? one są od podłogi (mogłyby być trochę niżej). Tylko te kwadratowe w sypialniach są nie od podłogi, na zewnątrz będzie dosypane pół metra ziemi, wtedy wszystko będzie wyglądać trochę inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazo 16.02.2011 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 no właśnie, ogniomury inna bajka. My popełniliśmy błąd i nie ociepliliśmy ogniomurów pod obróbką blacharską. Żeby ocieplić komin pamiętaliśmy... Jaremy a ciekawe jak to u Ciebie ma być rozwiązane- wiesz coś na ten temat? Oglądałam mazo zdjęcia Twojego domu w niemalże wiosennej scenerii Ale super wygląda. Kiedy się wprowadzacie? U nas kominek i reku się robią. Niedługo będzie można robić sufity. Z płytkami na razie kicha, bo wylewki za mokre. Mam nadzieję, ze jak odpalimy kominek zacznie schnąć szybciej. Dodatnia temp. też byłaby pomocna... Ocieplić komin? coś mi sie obiło o uszy, że trzeba. Jaką grubość się tam daje? bo nasz fachowiec nie planował chyba. A kiedy się wprowadzamy? Tak na dobre na początku lipca,kiedy starsza córka skończy przedszkole, ale robimy wszystko, żeby skończyć szybciej i już pomieszkiwać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 16.02.2011 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 szparę zostawili między dachem a ścianą szczytową? to nie mam pomysłu:( a co mówi kb? okna mnie zmyliły, bo patrzyłam na wczesne fotki, myślałam, że to są takie zaczynające się od 30 cm nad podłogą czy jakoś tak, chyba teraz są takie modne my też będziemy mieć kilka do podłogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazo 16.02.2011 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 (edytowane) Chyba źle się wyraziłam - chodziło mi o to, że dachówka chyba troszeczkę wystaje, dlatego ma być ten pasek styropianu, a mogłaby chyba nie wystawać. A może jest jakiś ukryty tego sens??? Jedynym tego plusem jest to, że trochę złamie to dysproporcje między oknami a górną częscią ściany szczytowej, która jest taka pusta. Edytowane 16 Lutego 2011 przez mazo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olgusieniunieczka 16.02.2011 08:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 Chyba źle się wyraziłam - chodziło mi o to, że dachówka chyba troszeczkę wystaje, dlatego ma być ten pasek styropianu, a mogłaby chyba nie wystawać. A może jest jakiś ukryty tego sens??? Jedynym tego plusem jest to, że trochę złamie to dysproporcje między oknami a górną częscią ściany szczytowej, która jest taka pusta. Pewnie zrobili wystającą, bo tak było w projekcie albo tak im się zrobiło... My mamy fragment dachu/"okapu" do poprawki. Mówiłam moim fachowcom, że nie chcę okapu i, że będzie 20 cm styro. Mur jest nierówny to fakt, ale generalnie nie zmieści się więcej jak 18cm styro Wiesz, ten pasek też ma swój urok, na wizualizacji ładnie wygląda. Może wykonawca coś podpowie. Tzn, nie Twój deweloper...chociaż może i on będzie miał jakiś pomysł. A ile wystaje dachówka? Bo u mnie też będzie niestety ciut blacha wystawała- jakieś 1,5 cm. Ale z balchą płaską się podobo inaczej nie dało, bo to jest jeszcze pas nadrynnowy czy jakoś tak. Kochana lipiec? Łeee, z palcem w nosie! My też planujemy początek lipca, a gdzie nam do Was w postępie prac:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 16.02.2011 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 Mazo, o tym pisałam - jeśli dachowcy wypuścili Ci dalej dach, to chyba nie da się tego gzymsu wyelminować bez przekładania dachu (ściągnięcia lub przesunięcia dachówek, skrócenia konstrukcji?). ale spójrz sobie na ten domek: http://assaprojekt.home.pl/domy.php?id=100 z assa design - mój mąż chce zrobić taki gzyms u nas, wpuszczając w mur mocowania to siatki "położonej" już na ociepleniu, po której puścilibyśmy pnącze, jak na tej wizualizacji. może takie rozwiązanie Ci się spodoba? na jakiej stronie (i świata i w stosunku do wejścia) masz ten gzyms zaprojektowany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazo 16.02.2011 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 Napisałam do architektów, ciekawe, czy odpowiedzą. Zaprojektowane, to tak zrobili. Nie jest to jakiś wielki problem, szkoda, że nie zauważylismy wcześniej. A może rzeczywiście to poprawi te proporcje? Na ścianie z kwadratowymi oknami bardzo mi sie nie podobają, okna są nisko, góra ściany tak pusta. Tataraku - fajnyten gzyms, który pokazujesz, ale mamy zasadę, że nic nie zmieniamy w prokecie, bo potem wychodzą problemy. Zmienilismy tylko wymiary dwóch okien i się zaczęło (kiedy miały być pcv ponoć nie mogli zrobic w takim rozmiarze i teraz mamy okno tarasowe 20 cm węższe). To coś jest na ścianach od zachodu, wschodu i południa. Wejście do domu od zachodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 16.02.2011 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 Mazo, tak jak piszesz - lepiej się trzymać projektu. ten gzyms który pokazałam nie jest inny niż u Was, tylko dodano tę siatkę, żeby puścić pnącza. na południowej wystawie raczejbym nie sadziła, bo będziesz musiała cały czas podlewać, ale na innych - myślę, że nic nie stoi na przeszkodzie, jeśli Wam się to rozwiązanie spodoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milek1719500956 16.02.2011 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 To ja się wstrzelę nie w temat - a odnośnie wątku napomkniętego na grupie Olguś - czy ta Twoja firma od tarasów to ta z Maratońskiej? bo różne są... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olgusieniunieczka 16.02.2011 19:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 To ja się wstrzelę nie w temat - a odnośnie wątku napomkniętego na grupie Olguś - czy ta Twoja firma od tarasów to ta z Maratońskiej? bo różne są... Eee ja nie wiem, firma się RobBud nazywa. Tyle wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milek1719500956 16.02.2011 23:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 Hm... a nazwisko faceta pamiętasz? Albo numer może masz? Była bym dźwięczna na privka jak coś - bo notes porządkuję i aktualizuję namiary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drejku 17.02.2011 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2011 ... Fakt to zwykły gzyms, tyle, że w tym przypadku może pełnić rolę doszczelnienia przestrzeni między pokryciem dachowym a konstrukcją więźby, a po drugie działa jak "kapinosy", które zwykle wykonuje się u podstawy budynku (chociaż w tym przypadku i tak prawie po całej ścianie będzie płynąć woda więc to pic!), po trzecie to niby taka ozdoba - nawiązanie do "wiatrownic" Tyle w temacie, czyli tak się robi, ale jak ktoś chce inaczej, to wiele złego się nie stanie - i tak trzeba zamknąć izolacją każdą szparę, żeby nie wiało na strychu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drejku 17.02.2011 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2011 Taka uwaga techniczna: Na zdjęciu widać, że kable elektryczne do oświetlenia prowadzone są nad jętkami, zamiast podczepione pod nimi. Jak będziecie robić sufity z rygipsów, to będą one podczepiane na profilach stalowych i musi pójść jeszcze ocieplenie z wełny - tam się schowają przewody elektryczne. Jeśli nie poprawicie prowadzenia przewodów, to żeby zrobić podłogę na strychu z płyt osb lub deskowanie trzeba będzie albo zrobić rowki w jętkach, albo dobić dodatkowe łaty na jętki żeby się schowały te przewody - bez sensu. Elektrycy często tak robią bo nie chce im się podczepiać przewodów pod jętkami - a tak - rzucą kable górą i do domu ;( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts