Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cybex-House Komentarze

Recommended Posts

Fakt to zwykły gzyms, tyle, że w tym przypadku może pełnić rolę doszczelnienia przestrzeni między pokryciem dachowym a konstrukcją więźby, a po drugie działa jak "kapinosy", które zwykle wykonuje się u podstawy budynku (chociaż w tym przypadku i tak prawie po całej ścianie będzie płynąć woda więc to pic!), po trzecie to niby taka ozdoba - nawiązanie do "wiatrownic" ;)

Tyle w temacie, czyli tak się robi, ale jak ktoś chce inaczej, to wiele złego się nie stanie - i tak trzeba zamknąć izolacją każdą szparę, żeby nie wiało na strychu.

Dzięki serdeczne! Trochę mi to rozjaśniło w głowie:)

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Taka uwaga techniczna:

Na zdjęciu widać, że kable elektryczne do oświetlenia prowadzone są nad jętkami, zamiast podczepione pod nimi. Jak będziecie robić sufity z rygipsów, to będą one podczepiane na profilach stalowych i musi pójść jeszcze ocieplenie z wełny - tam się schowają przewody elektryczne. Jeśli nie poprawicie prowadzenia przewodów, to żeby zrobić podłogę na strychu z płyt osb lub deskowanie trzeba będzie albo zrobić rowki w jętkach, albo dobić dodatkowe łaty na jętki żeby się schowały te przewody - bez sensu. Elektrycy często tak robią bo nie chce im się podczepiać przewodów pod jętkami - a tak - rzucą kable górą i do domu ;(

Fakt, w ogóle na to nie zwróciłam uwagi. Dzięki :) Co prawda podłogę chcemy zrobić tylko nad częścią poddasza, ale tam trzeba zrobić poprawki. Planowaliśmy dać na podłogę z 40cm wełny i tak będzie wystawać dużo ponad jętki. Co wtedy? Jak mocować podłogę? Robić 20cm łaty?

P.S. Jak się mieszka? Przyzwyczailiście się już do wyrabiania kilometrówki żeby zrobić sobie herbatę? :D

cześć Olgo,

te panele Quick Step wyglądają ciekawie na zdjęciu. Oglądaliśmy je ostatnio na żywo i nie robią takiego wrażenia. Te ciemne linie wyglądają jak namalowane.

To fakt, zależy jeszcze w jakim kolorze. Te, które my widzieliśmy nie wyglądają źle, te czarne pasy to guma i dla mnie wygląda jak uszczelka. No wg mnie te panele wyglądają sto razy lepiej niż płytki udające drewno. Najlepiej wyglądałoby drewno. Ale to nie wchodzi w grę, więc raczej zdecydujemy się na panele.

Muszę jeszcze wypożyczyć kawałki paneli,tzn kawałek gotowej podłogi, żeby sobie położyć u nas, sprawdzić czy pasują do płytek, pomieszczenia itp.

Do salonu i holu chyba też się zdecydujemy na panele qs. Póki co najbardziej odpowiadają mi Largo dąb naturalny satynowy olejowany- deska. Jest ciepły, najbardziej neutralny, najmniej rystykalny. Nie będzie problemu ze schodami i parapetami. Merbau nadal mi się podoba, ale jest bardziej zobowiązujący. Myślę, że trudniej będzie do niego dobrać pozostałe meble i szarości. Jak wypożyczę próbki to się jeszcze przekonamy.

Wiecie coś na temat ceramiki końskie a dokładniej Stargresu ? Znalazłam ostatnio fajny szary gres w dużym formacie w baardzo przyzwoitej cenie. I tak sobie myślę o wiatrołapie i kuchni... Ale w tych miejscach podłoga musi być dobrej jakości. Mężowi podobają się dużo bardziej niż Affrony no i możemy je kupić po 65 zł/m2.

P.S. Mąż przed piłką ma zajechać na budowę i sprawdzić jak kominek. Obiecał przywieźć fotki :D

jeśli to uszczelka, to chyba dlatego są do łazienki. Ja też nie jestem zwolennikiem kafli drewnopodobnych. My też szykujemy się na Quick Step ale Voque Dąb Naturalny albo Rustykalny. Largo nigdzie nie mogłam zobaczyć na żywo.

Zobaczę sobie ten Stargres. Nie wiem, w jakiej cenie szukacie, ale my będziemy kupować prawdopodobnie Durstone Loft Grafito albo Gris. Na mnie affrony nie robią wrażenia, ale też nie widziałam ich na żywo.

jeśli to uszczelka, to chyba dlatego są do łazienki. Ja też nie jestem zwolennikiem kafli drewnopodobnych. My też szykujemy się na Quick Step ale Voque Dąb Naturalny albo Rustykalny. Largo nigdzie nie mogłam zobaczyć na żywo.

Zobaczę sobie ten Stargres. Nie wiem, w jakiej cenie szukacie, ale my będziemy kupować prawdopodobnie Durstone Loft Grafito albo Gris. Na mnie affrony nie robią wrażenia, ale też nie widziałam ich na żywo.

No ja się własnie naczytałam o affronach na fm samych zachwytów, a jak je zobaczyłam, to się mocno rozczarowałam. Teraz mają chociaż rozmiar sensowny, bo 60x90, ale i tak wrażenia nie zrobiły. Idę sobie poszukać Twoich propozycji:)

Z panelami problem polega na tym, że często na żywo wyglądają zupełnie inaczej. W ogóle na podstawie 1 panela czy nawet wycinka 1,5m 2 trudno mi ocenić jak będzie wyglądało 60m2. Trochę pomógł mi program na stronce quick stepa, pytanie na ile mój komp. pokazuje prawdę :D

Już sprawdziłam, niezłe i cena też bardzo w porządku. Te gris są mocno podobne do tych ze Stargresu :) Dzięki Spirea. To oznacza tylko jedno: szukajcie a znajdziecie :D

Edytowane przez olgusieniunieczka

Może mieć :) U mnie np ma, bo mam wylewkę w całym domu na jednym poziomie. Tam gdzie będą panele dojdzie jakieś góra 11 mm, tam, gdzie gres- min 13mm :( Trzeba będzie kombinować.
dokładnie pod tym kątem pytam. Będę miała łączony gres z drewnem i zależy mi na zgraniu grubości. Klejem aż tyle się nie nadrobi - założyłam, że gres cieńszy od paneli... a nie? nie wiem w ogóle, czy da się zrobić wylewki z różnicą 1-2mm, jeśli nie mówimy o różnych pomieszczeniach, tylko łączeniu ich w jednym.

Olgusienieczka, a dlaczego gres aż 13mm?

No właśnie ja dokładnie też jeszcze nie wiem , w którym miejscu mają się łączyć powierzchnie. Gres min 13 mm, bo sam gres w dużym formacie- tzn 60x60 u większości producentów ma 9-10 mm, do tego klej 4-5 mm. Panele mają 8, max 9 mm plus pianka. Na podłogówkę nie może być grubsza niż 3 mm. Nie wiem natomiast jak z grubością finish parkietu czy prawdziwych desek np. Gres o mniejszych wymiarach ma 7-9mm. Jeśli ktoś ma dużo kasy albo panele będą tylko gdzie niegdzie, różnicę można wyrównać samopoziomującą się zaprawą. W naszym wypadku raczej wchodzi w grę drugie rozwiązanie, tzn ostatnią płytkę (a raczej pierwszą) położyć z min spadkiem, tzn dać mniej kleju z kolei pod panele sąsiadujące z gresem dać masę samopoziomującą. Nie będzie wtedy uskoku, a spadek 1-1,5 mm zgubi się na odległości ok 2m, tak, że nie będzie ani wyczuwalny, ani widoczny. Tyle w teorii :D A praktyka wiadomo ;)

Mila, my nie byliśmy, stwierdziliśmy, ze na naszym etapie, to bez sensu. Jacuzzi nie chcę, na wystawiane tam schody i kuchnie mnie nie stać.reszta mnie w zasadzie nie interesuje. Postanowiliśmy więc zaoszczędzone 36 zł przehulać :D

A co to za kominek, w którym się zakochałaś? Pochwal no się koniecznie!

Facet od paneli namawiał na listwy maskujące, ale mnie się to w ogóle nie podoba. Słyszałam o łączeniu korkiem lub silikonem. Musi być coś co pozwoli podłodze pracować. Korek podobno wygląda nieźle, tym bardziej, że można go od góry przykryć np. fugą. Mam nadzieję, ze płytkarz coś sensownego zaproponuje.

Temat schodów powraca. Ceny- skandaliczne jak dla mnie. Zwłaszcza jak się porówna z surowym materiałem na allegro, gdzie koszt stopnia dębowego gr 4mm, gł. 300mm i szerokości 1100mm wynosi 89-130 zł. Jam mam 19 stopni plus spocznik. Koszt drewna to max 3000. Oczywiście dochodzi lakier, robocizna, marża i milion innych rzeczy. No ale wycena schodów na 8500 i chwalenie się, że montaż gratis po prostu mnie wku...wia :mad: Matka przyznała się, że sąsiad jest stolarzem, chyba pójdę obejrzeć jego dzieła. Mąż już nawet zaczął coś przebąkiwać, ze chyba sam zamontuje te schody jak się zdenerwuje. Marzyły nam się dywanowe z metalową barierką malowaną proszkowo na szaro, ale koszt dywanowych wg firm to 16-19 tys. !!!

Na koniec dobre wiadomości :D na 99% będziemy mieli CÓRECZKĘ :D :D :D :wiggle: