milek1719500956 24.02.2011 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 Pewnie jest na tyle zostawionego miejsca, żeby można było bez problemu przypiąć firany. A karnisz albo do sufitu, albo do ściany - tak mi się przynajmniej wydaje... Ja też lubię takie ukryte rozwiązania, chociaż sufitu nie chciałabym całego obniżać - myślę o czymś takim: http://img43.imageshack.us/img43/1504/zasonyukrytykarnisz.png Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olgusieniunieczka 24.02.2011 15:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 No widziałam i takie rozwiązanie, ale u nas i tak będzie sufit obniżony. Z karniszami- to tak jak mila pisze, u mnie wchodzi opcja mocowania do sciany raczej. Przy ledach zostawia się wolną przestrzeń jakieś 10-15 cm od ściany. W tym wypadku jest chyba tak samo. No musi być na tyle odsunięte, żeby sufit nie przyciskał zasłon. Mila co do ekipy kominkarsko- hydraulicznej, myślę, ze musisz zadzwonić i się dowiedzieć. Kosztowo- średnia łódzka. Ani nie są podejrzanie tani, ani super drodzy. Za to uczciwi i znający się na rzeczy. Tel. wkleję jak tylko odnajdę komórkę gdzieś mi się zawieruszyła.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milek1719500956 24.02.2011 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 (edytowane) Ok. Jak byś jeszcze mogła wygrzebać jakiś namiar do tarasowców, to też bym była dźwięczna Zastanawiam się nad hydraulikami. Wykonawca mnie męczy, żebym już się umawiała na rozprowadzenie instalacji w fundamencie, bo będzie chciał wylać chudziak jak tylko mrozy puszczą. I teraz nie wiem, czy warto, żeby to robił ten sam spec, który ma później działać z co i resztą, czy może być inny - np. gość od oczyszczalni... W zasadzie powinien być też pod chudziakiem puszczony nawiew pod kominek - czy przydałoby się żeby to uzgadniał ten co będzie później działał przy kominku, czy niekoniecznie? Już sama nie wiem... Edytowane 24 Lutego 2011 przez *milek* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olgusieniunieczka 24.02.2011 15:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 Mila jakby co kanalize może ci rozłożyć ktoś inny. U nas robił to panHenryk- zajęło to chyba 1 dzień Przepust dla powietrza do kominka możesz zrobić i teraz- my nie daliśmy i idzie po chudziaku. Zero problemu, ale w tym miejscu jest tylko 2 cm styro. Na szczęście u nas to kotłownia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milek1719500956 24.02.2011 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 My pewnie też damy przez kotłownię. Chyba się umówię z facetem od oczyszczalni, chociaż przydałoby się, żeby pogadać z docelowym wykonawcą też, gdyż muszę uzgodnić jak piony będą szły - bo na pewno nie tak jak w projekcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof5426 24.02.2011 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 Dziewczyny !Najlepiej jak to będzie robił jeden fachowiec, bo później nie będzie mógł zwalać winy na poprzednika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yuka 24.02.2011 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 Cześć Dziewczyny:D (i chłopaki;)) Olga mam do ciebie romansik, ale po kolei: po pierwsze primo: gratuluję nowiny i oby okazała się prawdziwa;) po drugie primo: gratuluję kominka:D zarąbiaszczy:D:D:D po trzecie... dasz namiar na gości od rekuperacji? a po czwarte dostałam wycenę na kuchnię od poleconego przez Ciebie stolarza... podejrzanie tania:o:o:o Mila, my kanalizację rozkładaliśmy sami i hydraulik później nic nie psioczył, że nie tak;) (a niechby spróbował) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milek1719500956 24.02.2011 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 Yuczuś - to może Cię zaproszę do mię...? bo ja samemu to się nie piszę na rozkładanie który to stolarz - puść farbę... Dziewczyny ! Najlepiej jak to będzie robił jeden fachowiec, bo później nie będzie mógł zwalać winy na poprzednika. Łatwo powiedzieć. Tylko że ja mam mieć co z kominkiem z pw, buforem + jakieś dodatkowe (lub główne) źródło, z podłogówką po całości - i znajdź mi teraz takiego speca, co się na bank będzie znał - bo już takie robił, najlepiej z polecenia i do tego żeby mnie nie zrujnował... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olgusieniunieczka 24.02.2011 20:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 Krzysiek ma rację, też z takiego założenia wyszliśmy, dlatego całą hydruliką zajmował się jeden człowiek. Co do POŚ musisz tylko uważać, zeby hydraulik nie poszedł na łatwiznę i nie zrobił wyjścia rury pod ławą. To się wydaje niby oczywiste, ale ojciec kładł w zeszłym roku kostkę u gościa, który akurat montował POŚ i klął na czym świat stoi, bo żeby był spadek to POŚ musiał być wkopany na 2m, a co dopiero drenaż! Woda do domu musi iść pod ławą, ale kanaliza nie. A no i musisz wiedzieć gdzie będzie POŚ, żeby wiedzieć gdzie z domu ma wychodzić rura ale to pewnie masz już wrysowane w projekt. Hej yuka, a co tam u Was? Grzejecie w domu? Trochę zima!!! Mówisz, że wycena podejrzana? No jeszcze przedwczoraj pytałam Baśkę o tego stolarza i mówiła, ze ostatnio robił u jej koleżanki z pracy kuchnię i łazienkę i że super... Ale o bebechach też rozmawiałaś? Tzn na blumie jedzie? Co do pierwszego prima: też mnie ogarniają wątpliwości. Jeszcze wczoraj byłam gotowa wystawić wszystkie ubranka Janka, których nie rozdałam na allegro, ale dzisiaj sobie myślę, że może tak poczekać ten miesiąc do następnej wizyty... Namiary na priva wysyłam. A no i dzisiaj panika. Bo jakoś tak zapomnieliśmy o ściance działowej oddzielającej kuchnię od holu. Ma być jednocześnie schowkiem dla drzwi przesuwnych, szt. 2. Ścianka z g-k. Tu nie ma nic skomplikowanego. No, ale drzwi... Jakieś prowadnice to chyba trzeba już teraz schować w tej ściance, żeby się potem nie okazało, że musimy ją rozpieprz..ać No więc muszę znaleźć kilka salonów, które to sprzedają w Łodzi, żeby w sobotę pomacać No i mam nadzieję, że takie systemy to raczej standardowe są? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yuka 24.02.2011 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 Yuczuś - to może Cię zaproszę do mię...? bo ja samemu to się nie piszę na rozkładanie Nam fachowiec zaśpiewał 1600 zł (o ile dobrze pamiętam) a zrobiliśmy to chyba w 2 dni (jedno popoludnie ja z m. a jeden cały dzień m. z męskim rodzinnym wsparciem, ale warunki były ekstremalne;)) Chodziło mi o to, że nie bardzo jest to skomplikowana sprawa i hydraulik nie powinien zwalać na drugiego;) który to stolarz - puść farbę... No przecież napisałam, ten, którego Olga polecała;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yuka 24.02.2011 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 Hej yuka, a co tam u Was? Grzejecie w domu? Trochę zima!!! Wlaśnie jeszcze nie grzejemy:( Nasz instalator bał się, żeby rurek przy drzwiach nie rozsadziło (bo drzwi tymczasowe mamy i woda w wiadrze przy nich zamarzła... Więc czekamy:( Dogrzewamy się nagrzewnicą Mówisz, że wycena podejrzana? No jeszcze przedwczoraj pytałam Baśkę o tego stolarza i mówiła, ze ostatnio robił u jej koleżanki z pracy kuchnię i łazienkę i że super... Ale o bebechach też rozmawiałaś? Tzn na blumie jedzie? No właśnie kompleksowo mi wycenił i odliczając to co za bebechy chcą wszyscy pozostali to wychodzi 2 tys. za kuchnię (korpusy, fronty lakierowane) Boję się, ze ostateczną kwotę mogę poznać dopiero jak bym płaciła;) Co do pierwszego prima: też mnie ogarniają wątpliwości. Jeszcze wczoraj byłam gotowa wystawić wszystkie ubranka Janka, których nie rozdałam na allegro, ale dzisiaj sobie myślę, że może tak poczekać ten miesiąc do następnej wizyty... Ja przez miesiąc w drugiej ciąży też syna miałam mieć Namiary na priva wysyłam. Dzięki, czekam:D A no i dzisiaj panika. Bo jakoś tak zapomnieliśmy o ściance działowej oddzielającej kuchnię od holu. Ma być jednocześnie schowkiem dla drzwi przesuwnych, szt. 2. Ścianka z g-k. Tu nie ma nic skomplikowanego. No, ale drzwi... Jakieś prowadnice to chyba trzeba już teraz schować w tej ściance, żeby się potem nie okazało, że musimy ją rozpieprz..ać No więc muszę znaleźć kilka salonów, które to sprzedają w Łodzi, żeby w sobotę pomacać No i mam nadzieję, że takie systemy to raczej standardowe są? Standardowe, robi to firma ECLISSE. http://www.eclisse.pl/undefinedf_kpodwojna.html Znam nawet salon, gdzie mogłabyś pomacać (ale nie w sobotę) My zamontowaliśmy u siebie podobną kasete, tylko taką do tynkowania, która jest ścianką jednocześnie, w dzienniku moim przy tynkach chyba powinno być zdjęcie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milek1719500956 24.02.2011 23:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 Krzysiek ma rację, też z takiego założenia wyszliśmy, dlatego całą hydruliką zajmował się jeden człowiek. Co do POŚ musisz tylko uważać, zeby hydraulik nie poszedł na łatwiznę i nie zrobił wyjścia rury pod ławą. To się wydaje niby oczywiste, ale ojciec kładł w zeszłym roku kostkę u gościa, który akurat montował POŚ i klął na czym świat stoi, bo żeby był spadek to POŚ musiał być wkopany na 2m, a co dopiero drenaż! Woda do domu musi iść pod ławą, ale kanaliza nie. A no i musisz wiedzieć gdzie będzie POŚ, żeby wiedzieć gdzie z domu ma wychodzić rura ale to pewnie masz już wrysowane w projekt. Hm... no właśnie - a na jakiej wysokości najlepiej żeby ta rura wychodziła? Jak to u Was wygląda? Nam fachowiec zaśpiewał 1600 zł (o ile dobrze pamiętam) a zrobiliśmy to chyba w 2 dni (jedno popoludnie ja z m. a jeden cały dzień m. z męskim rodzinnym wsparciem, ale warunki były ekstremalne;)) Chodziło mi o to, że nie bardzo jest to skomplikowana sprawa i hydraulik nie powinien zwalać na drugiego;) To sporo chyba? Olga - jak u Ciebie to wyszło? No przecież napisałam, ten, którego Olga polecała;) Dobra już dobra... mam to... taka jakaś zamotana jezdem Standardowe, robi to firma ECLISSE. http://www.eclisse.pl/undefinedf_kpodwojna.html Znam nawet salon, gdzie mogłabyś pomacać (ale nie w sobotę) My zamontowaliśmy u siebie podobną kasete, tylko taką do tynkowania, która jest ścianką jednocześnie, w dzienniku moim przy tynkach chyba powinno być zdjęcie:) O - to będę śledzić powyższy wątek, bo mam sporo takich przesuwek zaplanowanych Najłatwiej taką kasetę chyba zabudować w ściance z karton-gipsu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olgusieniunieczka 25.02.2011 09:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 Standardowe, robi to firma ECLISSE. http://www.eclisse.pl/undefinedf_kpodwojna.html Znam nawet salon, gdzie mogłabyś pomacać (ale nie w sobotę) Dzięki Podoba mi się ten system i ich ceny- więc napisz gdzie można te cuda pomacać ( poza Twoim domkiem ) Byłam jeszcze na stronce dierre i porty, ale Ci pierwsi się cenią a drudzy maja tylko pod standardowe drzwi. A mnie się marzy żeby tam drzwi były wysokie, tak na 2,5- 2,6. Najlepiej do sufitu, ale takich wysokich nikt mi nie zrobi. Eclisse chce dopłaty 30% do nie standardu, a dierre 70 Będziemy potrzebowali jeszcze 2 przesuwek w sypialni, tam już standardowe wysokości. Więc tym bardziej rozsądna firma mi potrzebna. No właśnie kompleksowo mi wycenił i odliczając to co za bebechy chcą wszyscy pozostali to wychodzi 2 tys. za kuchnię (korpusy, fronty lakierowane) Boję się, ze ostateczną kwotę mogę poznać dopiero jak bym płaciła;) Podpytam Baśkę i oto. Wiesz, na bebechach też można zarobić 10, 20 albo i 50%... Jedyne wyjście to chyba prosić o wycenę na papierze, podpisik i wtedy egzekwować. Mila, nie pamiętam już ile my płaciliśmy za kanalizę, ale to zależy od ilości tzw punktów. Ale ok 1000 na pewno. U nas rura wychodzi przez ścianę fundamentową jakieś 40cm od poziomu zero. Wlaśnie jeszcze nie grzejemy:( Nasz instalator bał się, żeby rurek przy drzwiach nie rozsadziło (bo drzwi tymczasowe mamy i woda w wiadrze przy nich zamarzła... Więc czekamy:( Dogrzewamy się nagrzewnicą Witaj w klubie U nas brak ocieplenia budynku, to już w ogóle wypiździel jak nie wiem co. Teraz trochę żałuję, ze się latem i jesienią za to nie wzięliśmy...Nagrzewnica daje radę jak działa. Ale brak drzwi powoduje szybkie wyziebianie pomieszczeń. Liczę, ze od poniedzialku będziemy regularnie palić w kominku plus koza dotrze do kotłowni, łazienki, gościnnego i częściowo holu-więc może ojciec mi nie zamarznie kładąc g-k, no i nagrzewnica. Już się cieszę na rachunek za prąd Może lepiej było odpalić centralne i grzać gazem technicznym... O - to będę śledzić powyższy wątek, bo mam sporo takich przesuwek zaplanowanych Najłatwiej taką kasetę chyba zabudować w ściance z karton-gipsu? Śledź i notatki rób Jak masz możliwość to najłatwiej schować w karton gipsie, no tyle, że musisz to zrobić na etapie robienia ścianki, a nie na etapie zamawiania drzwi... Stąd nasza panika Yuka a ty dajesz ościeżnice do przesuwek? Bo akurat w kuchni to ja wolałabym nie dawać nic. Tylko czy tak można. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazo 25.02.2011 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 Jeśli chodzi o drzwi,może toCi się przyda, Olgo: http://www.kmmodern.pl/index.php?page=4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yuka 25.02.2011 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 Olguś, ja daję ościeżnicę, bo ja mam takie drzwi między naszą sypialnią i łazienką, podpytam m. wieczorkiem, czy można dać bez ościeżnicy i dam Ci znać Co do tej kuchni: właśnie dostałam kolejną ofertę (czekam jeszcze na 2) wszystkie są w granicach 10-14 tys (poza tymi włoskimi;)) a od tego stolarza 5tyś Czy według Was nie jest to podejrzane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakusek 25.02.2011 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 Hej Przypadkiem do Ciebie trafiłam i widze ze bedziemy miec kominek tej samej firmy (jesli sie nie myle masz MCZ ?) Mi udalo sie kupic wklad w promocji ktora byla do konca zeszlego roku .Oczywiscie kupowalam w ciemno i jeszcze nie widzialam go na wlasne oczeta ale po fotach widac ze jest pieeeekny Bardzo ladny domek budujesz.Taka dachowka byla moim marzeniem ale zew zgeldu na olbrzymi dach musialam sobie ja podarowac.Teraz chyba budowalabym dom z dachem 2 spadowym a najlpeije "kostke" z plaskim dachem . Jeśli chodzi o roznice wieku miedzy dziecmi to u mnie jest dokladnie 2 lata i 2 msc i uwazam ze jest super.Moi chłopcy doskonale sie dogaduja od samego poczatku a starszy tylko czekal kiedy mlodszy zacznie chodzic zeby razem pograć w pilke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olgusieniunieczka 25.02.2011 11:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 (edytowane) Witam kakusek nasz kominek to Edilkamin Cristal 100, ale panoramiczne są coraz popularniejsze. Myślę, że swoim też się nie rozczarujesz. Ja nie moge się doczekać napalenia w nim. W końcu cały urok tkwi w ogniu, płomieniach i ciepełku Pocieszające to co piszesz o różnicy wieku a z domem- nie ma co żałować- zawsze coś wyjdzie. Podobno pierwszy dla wroga się buduje Yuka, czyżby Twój stary w drzwiach robił??? A wycena podejrzana, chyba, że masz mikro kuchnię. No sama już nie wiem. Chyba dam do wyceny w przyszłym tyg swoją to porównamy i będziemy dumać wspólnie Edytowane 25 Lutego 2011 przez olgusieniunieczka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakusek 25.02.2011 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 Szczeze nie trafiłam na te kominki szukajac mojego.Bardzo ładne te wkłady ale i tak nie mogłabym kupic bo mnie interesowały wkłady vis a vis z duzym panoramicznym paleniskiem .Mam nadzieje ze zamiescisz fote z ogniem i napisz czy ten srodek z ecokeramu strasznei sie smoli .W wkladach MCZ tez nie ma szamotu tylko taki jasny Alutec (mam nadzieje ze nie bedzie sie zbytnio brudzil ) Fajnie ze bedziecie miec parke -trzymam kciuki za coreczke U nas jakos nie wyszlo (oczywiscie teraz nie zaluje ale na poczatku bylam lekko rozczarowana) wiem ze do trzech razy sztuka ale jak forma na pustak to cegła nie wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olgusieniunieczka 25.02.2011 12:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 No ja postraszyłam, ze jeśli będzie chłopak to próbuję do skutku, tylko może już z innym partnerem Poskutkowało Wracając do kominka- smolic się pewnie będzie. Szkoda, bo taki jasny, czyściutki ślicznie wygląda Ale tu o jakość palenia i inne efekty chodzi. Twojego kominka już zazdroszczę panoramiczny z szybami naprzeciwko....koniecznie pochwal się zdjęciami jak już stanie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 25.02.2011 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 mam w projekcie parę drzwi przesuwnych i przymierzam się do drzwi przejściowych - można zobaczyć na stronach Komandora. Montuje się tylko szynę u góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts