Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cybex-House Komentarze

Recommended Posts

Pewnie jest na tyle zostawionego miejsca, żeby można było bez problemu przypiąć firany. A karnisz albo do sufitu, albo do ściany - tak mi się przynajmniej wydaje...

Ja też lubię takie ukryte rozwiązania, chociaż sufitu nie chciałabym całego obniżać - myślę o czymś takim:

http://img43.imageshack.us/img43/1504/zasonyukrytykarnisz.png

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No widziałam i takie rozwiązanie, ale u nas i tak będzie sufit obniżony. Z karniszami- to tak jak mila pisze, u mnie wchodzi opcja mocowania do sciany raczej. Przy ledach zostawia się wolną przestrzeń jakieś 10-15 cm od ściany. W tym wypadku jest chyba tak samo. No musi być na tyle odsunięte, żeby sufit nie przyciskał zasłon.

Mila co do ekipy kominkarsko- hydraulicznej, myślę, ze musisz zadzwonić i się dowiedzieć. Kosztowo- średnia łódzka. Ani nie są podejrzanie tani, ani super drodzy. Za to uczciwi i znający się na rzeczy.

Tel. wkleję jak tylko odnajdę komórkę :D gdzieś mi się zawieruszyła....

Ok. Jak byś jeszcze mogła wygrzebać jakiś namiar do tarasowców, to też bym była dźwięczna ;)

Zastanawiam się nad hydraulikami. Wykonawca mnie męczy, żebym już się umawiała na rozprowadzenie instalacji w fundamencie, bo będzie chciał wylać chudziak jak tylko mrozy puszczą. I teraz nie wiem, czy warto, żeby to robił ten sam spec, który ma później działać z co i resztą, czy może być inny - np. gość od oczyszczalni...

W zasadzie powinien być też pod chudziakiem puszczony nawiew pod kominek - czy przydałoby się żeby to uzgadniał ten co będzie później działał przy kominku, czy niekoniecznie? Już sama nie wiem...

Edytowane przez *milek*

Mila jakby co kanalize może ci rozłożyć ktoś inny. U nas robił to panHenryk- zajęło to chyba 1 dzień :) Przepust dla powietrza do kominka możesz zrobić i teraz- my nie daliśmy i idzie po chudziaku. Zero problemu, ale w tym miejscu jest tylko 2 cm styro. Na szczęście u nas to kotłownia.

Cześć Dziewczyny:D (i chłopaki;))

Olga mam do ciebie romansik, ale po kolei:

po pierwsze primo: gratuluję nowiny i oby okazała się prawdziwa;)

po drugie primo: gratuluję kominka:D zarąbiaszczy:D:D:D

po trzecie... dasz namiar na gości od rekuperacji?

a po czwarte dostałam wycenę na kuchnię od poleconego przez Ciebie stolarza... podejrzanie tania:o:o:o

Mila, my kanalizację rozkładaliśmy sami i hydraulik później nic nie psioczył, że nie tak;) (a niechby spróbował;))

Yuczuś - to może Cię zaproszę do mię...?

bo ja samemu to się nie piszę na rozkładanie :sick:

który to stolarz - puść farbę...

Dziewczyny !

Najlepiej jak to będzie robił jeden fachowiec, bo później nie będzie mógł zwalać winy na poprzednika.

Łatwo powiedzieć. Tylko że ja mam mieć co z kominkiem z pw, buforem + jakieś dodatkowe (lub główne) źródło, z podłogówką po całości - i znajdź mi teraz takiego speca, co się na bank będzie znał - bo już takie robił, najlepiej z polecenia i do tego żeby mnie nie zrujnował...

Krzysiek ma rację, też z takiego założenia wyszliśmy, dlatego całą hydruliką zajmował się jeden człowiek. Co do POŚ musisz tylko uważać, zeby hydraulik nie poszedł na łatwiznę i nie zrobił wyjścia rury pod ławą. To się wydaje niby oczywiste, ale ojciec kładł w zeszłym roku kostkę u gościa, który akurat montował POŚ i klął na czym świat stoi, bo żeby był spadek to POŚ musiał być wkopany na 2m, a co dopiero drenaż! Woda do domu musi iść pod ławą, ale kanaliza nie. A no i musisz wiedzieć gdzie będzie POŚ, żeby wiedzieć gdzie z domu ma wychodzić rura :) ale to pewnie masz już wrysowane w projekt.

Hej yuka, a co tam u Was? Grzejecie w domu? Trochę zima!!!

Mówisz, że wycena podejrzana? No jeszcze przedwczoraj pytałam Baśkę o tego stolarza i mówiła, ze ostatnio robił u jej koleżanki z pracy kuchnię i łazienkę i że super... Ale o bebechach też rozmawiałaś? Tzn na blumie jedzie?

Co do pierwszego prima: też mnie ogarniają wątpliwości. Jeszcze wczoraj byłam gotowa wystawić wszystkie ubranka Janka, których nie rozdałam na allegro, ale dzisiaj sobie myślę, że może tak poczekać ten miesiąc do następnej wizyty...:p

Namiary na priva wysyłam.

A no i dzisiaj panika. Bo jakoś tak zapomnieliśmy o ściance działowej oddzielającej kuchnię od holu. Ma być jednocześnie schowkiem dla drzwi przesuwnych, szt. 2. Ścianka z g-k. Tu nie ma nic skomplikowanego. No, ale drzwi... Jakieś prowadnice to chyba trzeba już teraz schować w tej ściance, żeby się potem nie okazało, że musimy ją rozpieprz..ać :o No więc muszę znaleźć kilka salonów, które to sprzedają w Łodzi, żeby w sobotę pomacać :mad: No i mam nadzieję, że takie systemy to raczej standardowe są?

Yuczuś - to może Cię zaproszę do mię...?

bo ja samemu to się nie piszę na rozkładanie :sick:

Nam fachowiec zaśpiewał 1600 zł (o ile dobrze pamiętam) a zrobiliśmy to chyba w 2 dni (jedno popoludnie ja z m. a jeden cały dzień m. z męskim rodzinnym wsparciem, ale warunki były ekstremalne;))

Chodziło mi o to, że nie bardzo jest to skomplikowana sprawa i hydraulik nie powinien zwalać na drugiego;)

który to stolarz - puść farbę...

No przecież napisałam, ten, którego Olga polecała;)

Hej yuka, a co tam u Was? Grzejecie w domu? Trochę zima!!!

Wlaśnie jeszcze nie grzejemy:( Nasz instalator bał się, żeby rurek przy drzwiach nie rozsadziło (bo drzwi tymczasowe mamy i woda w wiadrze przy nich zamarzła... Więc czekamy:( Dogrzewamy się nagrzewnicą;)

Mówisz, że wycena podejrzana? No jeszcze przedwczoraj pytałam Baśkę o tego stolarza i mówiła, ze ostatnio robił u jej koleżanki z pracy kuchnię i łazienkę i że super... Ale o bebechach też rozmawiałaś? Tzn na blumie jedzie?

No właśnie kompleksowo mi wycenił i odliczając to co za bebechy chcą wszyscy pozostali to wychodzi 2 tys. za kuchnię (korpusy, fronty lakierowane) Boję się, ze ostateczną kwotę mogę poznać dopiero jak bym płaciła;)

Co do pierwszego prima: też mnie ogarniają wątpliwości. Jeszcze wczoraj byłam gotowa wystawić wszystkie ubranka Janka, których nie rozdałam na allegro, ale dzisiaj sobie myślę, że może tak poczekać ten miesiąc do następnej wizyty...:p

Ja przez miesiąc w drugiej ciąży też syna miałam mieć;)

Namiary na priva wysyłam.
Dzięki, czekam:D

A no i dzisiaj panika. Bo jakoś tak zapomnieliśmy o ściance działowej oddzielającej kuchnię od holu. Ma być jednocześnie schowkiem dla drzwi przesuwnych, szt. 2. Ścianka z g-k. Tu nie ma nic skomplikowanego. No, ale drzwi... Jakieś prowadnice to chyba trzeba już teraz schować w tej ściance, żeby się potem nie okazało, że musimy ją rozpieprz..ać :o No więc muszę znaleźć kilka salonów, które to sprzedają w Łodzi, żeby w sobotę pomacać :mad: No i mam nadzieję, że takie systemy to raczej standardowe są?

Standardowe, robi to firma ECLISSE. http://www.eclisse.pl/undefinedf_kpodwojna.html Znam nawet salon, gdzie mogłabyś pomacać;) (ale nie w sobotę)

My zamontowaliśmy u siebie podobną kasete, tylko taką do tynkowania, która jest ścianką jednocześnie, w dzienniku moim przy tynkach chyba powinno być zdjęcie:)

Krzysiek ma rację, też z takiego założenia wyszliśmy, dlatego całą hydruliką zajmował się jeden człowiek. Co do POŚ musisz tylko uważać, zeby hydraulik nie poszedł na łatwiznę i nie zrobił wyjścia rury pod ławą. To się wydaje niby oczywiste, ale ojciec kładł w zeszłym roku kostkę u gościa, który akurat montował POŚ i klął na czym świat stoi, bo żeby był spadek to POŚ musiał być wkopany na 2m, a co dopiero drenaż! Woda do domu musi iść pod ławą, ale kanaliza nie. A no i musisz wiedzieć gdzie będzie POŚ, żeby wiedzieć gdzie z domu ma wychodzić rura :) ale to pewnie masz już wrysowane w projekt.

Hm... no właśnie - a na jakiej wysokości najlepiej żeby ta rura wychodziła? Jak to u Was wygląda?

Nam fachowiec zaśpiewał 1600 zł (o ile dobrze pamiętam) a zrobiliśmy to chyba w 2 dni (jedno popoludnie ja z m. a jeden cały dzień m. z męskim rodzinnym wsparciem, ale warunki były ekstremalne;))

Chodziło mi o to, że nie bardzo jest to skomplikowana sprawa i hydraulik nie powinien zwalać na drugiego;)

To sporo chyba?

Olga - jak u Ciebie to wyszło?

No przecież napisałam, ten, którego Olga polecała;)

Dobra już dobra... mam to... :p taka jakaś zamotana jezdem :rolleyes:

Standardowe, robi to firma ECLISSE. http://www.eclisse.pl/undefinedf_kpodwojna.html Znam nawet salon, gdzie mogłabyś pomacać;) (ale nie w sobotę)

My zamontowaliśmy u siebie podobną kasete, tylko taką do tynkowania, która jest ścianką jednocześnie, w dzienniku moim przy tynkach chyba powinno być zdjęcie:)

O - to będę śledzić powyższy wątek, bo mam sporo takich przesuwek zaplanowanych :yes:

Najłatwiej taką kasetę chyba zabudować w ściance z karton-gipsu?

Dzięki :) Podoba mi się ten system i ich ceny- więc napisz gdzie można te cuda pomacać ( poza Twoim domkiem :) ) Byłam jeszcze na stronce dierre i porty, ale Ci pierwsi się cenią a drudzy maja tylko pod standardowe drzwi. A mnie się marzy żeby tam drzwi były wysokie, tak na 2,5- 2,6. Najlepiej do sufitu, ale takich wysokich nikt mi nie zrobi. Eclisse chce dopłaty 30% do nie standardu, a dierre 70 :mad:

Będziemy potrzebowali jeszcze 2 przesuwek w sypialni, tam już standardowe wysokości. Więc tym bardziej rozsądna firma mi potrzebna.

No właśnie kompleksowo mi wycenił i odliczając to co za bebechy chcą wszyscy pozostali to wychodzi 2 tys. za kuchnię (korpusy, fronty lakierowane) Boję się, ze ostateczną kwotę mogę poznać dopiero jak bym płaciła;)

Podpytam Baśkę i oto. Wiesz, na bebechach też można zarobić 10, 20 albo i 50%... Jedyne wyjście to chyba prosić o wycenę na papierze, podpisik i wtedy egzekwować.

Mila, nie pamiętam już ile my płaciliśmy za kanalizę, ale to zależy od ilości tzw punktów. Ale ok 1000 na pewno.

U nas rura wychodzi przez ścianę fundamentową jakieś 40cm od poziomu zero.

Wlaśnie jeszcze nie grzejemy:( Nasz instalator bał się, żeby rurek przy drzwiach nie rozsadziło (bo drzwi tymczasowe mamy i woda w wiadrze przy nich zamarzła... Więc czekamy:( Dogrzewamy się nagrzewnicą;)

Witaj w klubie :( U nas brak ocieplenia budynku, to już w ogóle wypiździel jak nie wiem co. Teraz trochę żałuję, ze się latem i jesienią za to nie wzięliśmy...Nagrzewnica daje radę jak działa. Ale brak drzwi powoduje szybkie wyziebianie pomieszczeń. Liczę, ze od poniedzialku będziemy regularnie palić w kominku plus koza dotrze do kotłowni, łazienki, gościnnego i częściowo holu-więc może ojciec mi nie zamarznie kładąc g-k, no i nagrzewnica. Już się cieszę na rachunek za prąd :sick: Może lepiej było odpalić centralne i grzać gazem technicznym...

O - to będę śledzić powyższy wątek, bo mam sporo takich przesuwek zaplanowanych :yes:

Najłatwiej taką kasetę chyba zabudować w ściance z karton-gipsu?

Śledź i notatki rób :) Jak masz możliwość to najłatwiej schować w karton gipsie, no tyle, że musisz to zrobić na etapie robienia ścianki, a nie na etapie zamawiania drzwi... Stąd nasza panika ;)

Yuka a ty dajesz ościeżnice do przesuwek? Bo akurat w kuchni to ja wolałabym nie dawać nic. Tylko czy tak można.

Olguś, ja daję ościeżnicę, bo ja mam takie drzwi między naszą sypialnią i łazienką, podpytam m. wieczorkiem, czy można dać bez ościeżnicy i dam Ci znać;)

Co do tej kuchni: właśnie dostałam kolejną ofertę (czekam jeszcze na 2) wszystkie są w granicach 10-14 tys (poza tymi włoskimi;)) a od tego stolarza 5tyś:o Czy według Was nie jest to podejrzane?

Hej

Przypadkiem do Ciebie trafiłam i widze ze bedziemy miec kominek tej samej firmy :yes:(jesli sie nie myle masz MCZ ?) Mi udalo sie kupic wklad w promocji ktora byla do konca zeszlego roku .Oczywiscie kupowalam w ciemno i jeszcze nie widzialam go na wlasne oczeta :D ale po fotach widac ze jest pieeeekny :lol2: Bardzo ladny domek budujesz.Taka dachowka byla moim marzeniem ale zew zgeldu na olbrzymi dach musialam sobie ja podarowac.Teraz chyba budowalabym dom z dachem 2 spadowym a najlpeije "kostke" z plaskim dachem .

Jeśli chodzi o roznice wieku miedzy dziecmi to u mnie jest dokladnie 2 lata i 2 msc i uwazam ze jest super.Moi chłopcy doskonale sie dogaduja od samego poczatku a starszy tylko czekal kiedy mlodszy zacznie chodzic zeby razem pograć w pilke :D

Witam kakusek :)

nasz kominek to Edilkamin Cristal 100, ale panoramiczne są coraz popularniejsze. Myślę, że swoim też się nie rozczarujesz. Ja nie moge się doczekać napalenia w nim. W końcu cały urok tkwi w ogniu, płomieniach i ciepełku :)

Pocieszające to co piszesz o różnicy wieku :D a z domem- nie ma co żałować- zawsze coś wyjdzie. Podobno pierwszy dla wroga się buduje ;)

Yuka, czyżby Twój stary w drzwiach robił??? :D

A wycena podejrzana, chyba, że masz mikro kuchnię. No sama już nie wiem. Chyba dam do wyceny w przyszłym tyg swoją to porównamy i będziemy dumać wspólnie :D

Edytowane przez olgusieniunieczka

Szczeze nie trafiłam na te kominki szukajac mojego.Bardzo ładne te wkłady ale i tak nie mogłabym kupic bo mnie interesowały wkłady vis a vis z duzym panoramicznym paleniskiem .Mam nadzieje ze zamiescisz fote z ogniem i napisz czy ten srodek z ecokeramu strasznei sie smoli .W wkladach MCZ tez nie ma szamotu tylko taki jasny Alutec (mam nadzieje ze nie bedzie sie zbytnio brudzil :D)

Fajnie ze bedziecie miec parke -trzymam kciuki za coreczke :yes: U nas jakos nie wyszlo (oczywiscie teraz nie zaluje ale na poczatku bylam lekko rozczarowana) wiem ze do trzech razy sztuka ale jak forma na pustak to cegła nie wyjdzie :p

No ja postraszyłam, ze jeśli będzie chłopak to próbuję do skutku, tylko może już z innym partnerem :p Poskutkowało :D

Wracając do kominka- smolic się pewnie będzie. Szkoda, bo taki jasny, czyściutki ślicznie wygląda :p Ale tu o jakość palenia i inne efekty chodzi.

Twojego kominka już zazdroszczę panoramiczny z szybami naprzeciwko....koniecznie pochwal się zdjęciami jak już stanie!