Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cybex-House Komentarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ale już daleko jesteście. Olgo mam trzy pytania:

1) czemu reku będzie w garażu a nie na poddaszu (my mamy mieć na poddaszu i rozważam właśnie przeniesienie do garażu/kotłowni)

2) czy będziecie robić podłogę na jętkach na poddaszu nieuzytkowym

3) czy rozważaliście tynkowanie stropu pod podwieszanym sufitem z g-k (tak nam radzi wykonawca)

sorry, ze się wtrącę

1. nam też zaprojektowali reku na poddaszu, ale wykonawca zasugerowal ( i tak zrobilismy) w kotlowni na dole - ze wzgledu na temperature na poddaszu

2. podloge mielismy zrobic, ale ostatecznie rezygnujemy, nawet nie robimy włazu. Zamykamy poddasze - gosc od rekuperacji twierdzi, ze nie musi byc dostepu do rur, gdyz w razie potrzebu mozna sie do nich dostac czyms tam w inny sposob

3. a po co tynkowac jesli sufit jest podwieszony po calosci? napisz cos wiecej. U mnie bedzie podiweszony tylko fragnemtami, wiec musze otynkowac, bo bedzie widac

1 Spirea, u nas jest podobnie jak u anuli. Centrala była zaprojektowana na poddaszu, ale tam, póki co ocieplamy tylko podłogę, więc strych będzie nieocieplony. A garaż owszem i dołożyliśmy jeszcze kaloryfer, tak więc temp nie powinna tam spaść poniżej 15-10 stp. Kotłownia u nas odpadła, bo jest w centrum domu- sąsiaduje z salonem i baliśmy się o hałas.

2 będziemy robić podłogę, może nie na całości, bo po co nam 90 m2 strychu, ale na części zrobimy. No i z jętkami problem, bo jeśli chcemy dać ocieplenie tylko na podłodze strychu, to jętka ma niecałe 20 cm wysokości- chyba trochę mało wełny wejdzie. Chcielibyśmy dać tak 30 min. Więc pewnie trzeba będzie w miejscu gdzie ma być podłoga pogrubić jętki tzn. dobić coś do nich. TYlko jeszcze nie wiem czy mają to być takie klocki co jakiś czas czy kawał deski na całości.

3 tynkowania w ogóle nie rozważaliśmy. Zresztą ekipa od tynków nic nie mówiła. Tzn pytali gdzie będzie sufit podwieszony i tam sufit zostawili nie otynkowany.

Wiesz, Spirea u nas to by wyszło dodatkowe 130 m2 tynku... którego i tak nie widać. Nie bardzo rozumiem po co ten tynk. Arch też nic o tynkowaniu nie wspominał.

Mamy tylko zonka i to przeze mnie :mad: bo jak ustalałam wysokość do ktrórej mają sięgać tynki, to zapomniałam, ze w salonie na 3 scianach jest przecież wcięcie na ledy i karnisze. I teraz musimy dosztukować 10 cm tynku !

Spirea, jak patrzę na parter- to faktycznie tu już tylko wykończeniówka, niestety wystarczy wdrapać się na górę... Tam nie mamy jeszcze tynków, hydrauliki, podłogówki i wylewek. I przez cholerną pogodę nie możemy tam ruszyć. Nocami jest nadal za zimno i tynki by zmarzły :( Mam nadzieję, ze wkrótce zrobi się cieplej.

Styrałam się wczoraj na działce, spaliłam nieco kalorii, więc w odwecie pochłonęłam 3 wielgachne pączki :D mniam

Zeta, nie martw się. Wszystko pod kontrolą :) Ja dziewczyna ze wsi jestem :D Zresztą po pierwszej ciąży już nie wierzę w żadne przesądy! Pamiętam jak spędzaliśmy weekend u znajomych jak byłam w 8 mies, i bałam się, że tak wchodząc na 4 piętro- urodzę. Potem siedząc w szpitalu na 5 piętrze i czekając na Janka słyszałam od położnych- dużo chodzić po schodach. Wzięłam to sobie do serca i łaziłam. I łaziłam tak 10 dni po kilkanaście razy dziennie, kondychy takiej nabrałam, ze mąż i siostra nie mogli mnie dogonić, a Jancio- nic :p

dziewczyny, mam właśnie watpliwości co do tych wskazówek od moich firm:

- o reku na poddaszu i kotłowni rozmawialiśmy we wrzesniu i za cholerę nie pamiętam, czemu stanęło na poddaszu. Tam na pewno umieszczony jest centralnie i mniej rur idzie. W poniedziałek jadę na ostateczne rozmowy i muszę rozważyć tę kotłownię. Wolałabym tam, przynajmniej nikt nie będzie mi się szwendał po strychu. Ktos mi napisał też o ewentualnych drganiach od reku.

- jeśli reku na poddaszu, to musi być podłoga. Za podłogą przemawia wrzucenie kartonów itp, nie mamy piwniy. Fakt, ze jest spory i wysoki garaż, ale znając życie będzie brakowac miejsca. Może faktycznie zrobic część. Wychodzi mi na sam materiał na podłogę ok. 3,5-4k. Szkoda mi teraz wydawać na to kasę, ale fakt, że jak teraz nie zrobię, to później już w ogóle.

- o tynkowaniu sufitów nawet przy podwieszaniu sufitu z k-g mówił mi wykonawca. Twierdzi, że lepiej zatynkowac, bo po kilku-kilkunastu latach w tych szparach coś się zagnieździ itp., lepiej mieć gładka powierzchnię. W garazu i kotłowni i tak nie podwieszamy, więc tynkować trzeba. Pozostała część, odliczając wiadomo pustkę, to ok. 50m2, czyli ok. 1300 zł.

Witam,

Czy wiesz, że Twój dziennik traktuję prawie jak "moje pierwsze dziecko" przygarnięte na fm, w sensie, że pierwszy dziennik w który się wkręciłam i projekt domku, który mnie oczarował? I tak oto obserwując sobie czas jakiś postępy na budowie i mi zachciało się domku nowego, dużego i ładnego:)

Niestety, ta zachciewajka na razie zostanie tylko w sferze moich marzeń, może kiedyś... teraz, w zastępstwie, stoję przed poważnym remontem starego domu, a właściwie tylko jego połowy, choć muszę przyznać, że nowe jakoś bardzo mnie kusi:)

Ale do rzeczy. Chciałam zapytać, czy również i mi możesz zdradzić tajemnicę dotyczącą kosztu dachu?

U mnie cały do wymiany łącznie z więźbą i ciągle się zastanawiam... hmmm... dachówka ceramiczna czy może blacha? Blachy w ogóle nie brałam wcześniej pod uwagę, ale na Twoim dachu prezentuje się super, więc się zaczynam łamać, choć kwestia finansowa pewnie i tak przeważy, a może i konserwator? Niestety trzyma trochę łapkę na poczynaniach przyszłych inwestorów.

Pozdrawiam i oczywiście zaglądać będę w dalszym ciągu:)

takamawa- miód na moje serce lejesz :D

Czyżbyś mieszkała w jednym z tych starych, urokliwych domów? Ja zawsze marzyłam o remoncie jakiejś małej drewnianej willi, albo takiego domu z przełomu XIX/ XX w. niestety okazało się, ze taniej będzie wybudować coś nowego.

Nie wiem o jakiej dachówce myślisz, ale blacha płaska nie jest aż taka droga. U nas to są właściwie takie arkusze, które mają już gotowe rąbki, które się montuje na zatrzaski. Zresztą na stronie RUUKKI dowiesz się więcej. Ta blacha nazywa się classic. Nasz dach ma powierzchnię 133m2 kosztował nas razem z odeskowaniem, membraną i całym orynnowaniem i robocizną ok 24 tys. Do tego więźba, sam materiał kosztował z tego co pamiętam niecałe 4 tys. Robocizna nie wiem, bo była w cenie murów.

Koszt dachu zależy głównie od jego kształtu- im bardziej skomplikowany- tym droższy niestety.

Trzymam kciuki za remont i mam nadzieję, ze założysz Swój dziennik remontowania :)

:)

Mieszkam w starym poniemieckim bliźniaku zbudowanym w 1920r., więc to już leciwy staruszek. Czy on jest urokliwy? Ja go za taki nie uważam, podobają mi się raczej bryły nowoczesne (może jednak da się go trochę podrasować:p. Za to miejsce w którym się znajduje to i owszem.

Dom stoi w dzielnicy willowej, w zaułku, więc nie słychać przejeżdżających pod oknami aut, a niestety, to nie jest już ta ulica co kiedyś, kiedy ja miałam naście lat i całymi dniami wraz z resztą ferajny (ok. 20 małolatów) mogłam skakać na jej środku w gumę czy kabel, nie przejmując się samochodami (prawie ich nie było). Poza tym zaułek otaczają takie same bliźniaki i fajnie to wygląda. Blisko mam właściwie wszędzie, do centrum, szkół, i całej tej reszty. Minusem jest jedynie nasyp kolejowy (trasa na Warszawkę). Na szczęście domek stoi w dalszej zabudowie, więc nie jest źle:)

Dzięki za info z dziedziny: ile kosztuje dach? Zaczynam się chyba cieszyć, że mój ma tylko ok. 80m2 (z moich skromnych wyliczeń). Dach dwuspadowy, ale z dwoma koszami. Oby mnie nie zrujnował.

Dziennik oczywiście założę jak tylko ruszę z miejsca, na razie plany i pomysły co zmienić. Pozdrawiam:)

oglądam sobie Twój dom i cieszę się na ten widok :) ładna bryła

wyczytałam, że czekacie na córeczkę - :):):) nie martw się różnica wieku - jesli ponad 2 lata, to gites :) mój synek ma 5 a córka 3,5 - na początku był harcore, aj!

mam prośbę - bądź dobrą koleżanką/ciotką i podeślij, proszę, namiary na pana kominkowego - szukam takiego i ni hu hu na razie

Wybieram się, mam nadzieję, ze dotrę :D a Ty?

Chciałabym, ale ponieważ mi się ślubny z impezy wykrusza i będę sama, to liczę, że mnie jakaś dobra duszyczka zabierze - zadałam temat na grupie i póki co Majki się wstępnie zgłosił :cool: Ma potwierdzić.

Jak nie to zostaje tramwaj...:D

Chciałabym, ale ponieważ mi się ślubny z impezy wykrusza i będę sama, to liczę, że mnie jakaś dobra duszyczka zabierze - zadałam temat na grupie i póki co Majki się wstępnie zgłosił :cool: Ma potwierdzić.

Jak nie to zostaje tramwaj...:D

Damy radę ... ;)

pozdrawiam, majki

Apropos gładzi na KG na sufitach - u nas kładliśmy. Podobno przy malowaniu mogą wyłazić łączenia płyt i trzeba będzie np więcej razy przemalować, dodatkowo można ładnie wyrównać całość płyty/sufitu, ale to tylko opinia mojego wykonawcy - być może chciał zarobić extra pare pln an każdym m2 mojego sufitu. Natomiast efekt dość ładny :-) i sąsiad, który też robi w budowlance mówił, że trzeba wygładzić całość. On kleił płyty również na ściany (chyba zamiast tynków) i gładził po całości.

Przyłączam się do pytania Majkiego - cóż to za niebieskie przewody?