Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cybex-House Komentarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Cześć

My też będziemy kombinować z oczyszczalnią, choć w wz mamy szambo (możemy je rozszerzyc o oczyszczalnię).

Nie wiem jak to ma wyglądać - wraz z projektem domu składamy szczegółowy projekt oczyszczalni, czy można ogólny rysunek nanieść na plan zagospodarowania działki? Bo na razie nie wiemy jaka i jakiej firmy.. :-?

Krzysztof - targi w Poznaniu pewnie bogatsze, ale mają pewien mankament, mianowicie odbywają się w dni robocze :(

Targi w ogóle są dobre do takiego "rozpoznania terenu", bo na konkretne rozmowy (okrojone z marketingowych wynurzeń) to chyba raczej trzeba się do firm pofatygować.

Oboje dobrze gadacie :)

Z naszego dośw. to był ogólny szkic wpisowany w mapkę pt. zagospodarowanie terenu, zresztą chyba firma Wobet-Hydret da taki projekt ichniejszej oczyszczalni jak się poprosi :)

Swoją drogą miłek to zabiłaś nam niezłego ćwieka info o mostku w roletach. Dzieki :) i teraz nie wiemy co tu zrobić bo otwory już gotowe i to o 20cm wyższe własnie na rolety :/ no nic dzisiaj spotkanie z naszym arch, bedziemy dumać.

Ale żeby tak o targach źle do końca nie mówić, to na stoisku RUUKKI (blacha na nasz daszek) dowiedzieliśmy się kilku b ważnych detali, np że nie musimy deskować dachu :)

Zadanie na najbliższe 2 tyg.- casting na okna.

Dzieńdoberek :)

Wiesz co, ja tez myślę o roletach i czytam i czytam.. i wyczytałam o tych mostkach :-? (sorki :( ). I chyba nie będziemy robić, nie tylko ze wzgl na te mostki - za dużo z tym robory i za drogie. A jak nam się zachce, założymy natynkowe - z tym, że tu chyba też są mostki :roll: . Mało jeszcze wiem na ten temat. :oops:

Jak jesteście zdecydowani, to może warto poszukać systemu, który jak najbardziej wyeliminuje te straty.

A jakie okna chcecie, drewniane, pasywne?

ps. milek - od skrótu imienia

:oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops:

sorry

A za zasianie wątpliwosci to raczej dziekować nam trzeba :)

W naszym wypadku rolety to koszt ponad 10tysi!

Okna maja byc ciepłe, tzn z U poniżej 1, ale nie budujemy domu pasywnego, raczej dązymy do tego by byl jak najbardziej energooszczedny :)

Z mojego wywiadu wynika, ze okna plastikowe maja lepsze wspolczynniki, a ze my potrzebujemy stolarke w kolorze grafit, to nam kolor drewna na nic.

Bylismy w MS okna-calkiem fajowe

Petecki ma tez fajne, ale czekamy na wycene, no i zachwalane na lodzkim fm okna ze zdunskiej woli tez czekaja w kolejce na wycene. Wszystkie maja zblizone parametry, wiec nie ukrywam, ze cena bedzie miala duze znaczenie w podejmowaniu wyboru... A ty masz juz cos na oku? w temacie okiennym?

Nie szkodzi :wink:

Temat okienny na razie wałkuję od strony rozmieszczenia i wielkości otworów :roll: W większości okien doszliśmy właściwie do konsensusu, zostało jeszcze kuchenne - męczę wizualki, żeby zdecydować jak dokładnie ma być położone (ma być podłużne pod górnym ciagiem szafek) i żeby projektant mogł ostatecznie to wrysować 8)

Do wycen jeszcze daleko, ale faktycznie MS wypadli dobrze, choć nie wiem jak by to było z przesuwką tarasową - chcemy niskoprogową, a oni takich nie oferują.

Ciekawe czy ktokolwiek zamawiał jedno okno u jednego producenta, a resztę u innego :roll: Mają być białe pcv.

Będziemy chyba montować tzw ciepłym sposobem tanim czyli nie do końca takim ciepłym ;)

tzn montuje się niby w murze, tzn na samym jego skraju ale nie na piankę tylko na taką taśmę ciepłą i na to styro i styro na ramę delikatnie, jakieś 2 cm.

Tak jest w miarę ok podobno, a nie dryluje portfela.

U jezierskiego usłyszałam 25zł za m bierzący ciepłego montażu (liczy się dookoła okna ofkors).

No a z drugiej strony po co wywalać kupę kasy na ciepłe okna, skoro montuje się je na piankę i całe ciepło ucieka...I w ten sposób budżet to jedno, a życie i tak pisze swój scenariusz budowlany :evil:

Oo, a ja właśnie się zastanawiałam co zrobić z fantem pt. "ciepły montaż nie doprowadzający do bankructwa... " :wink:

Masz jakiś schemat tej metody? W MS odradzał facet montaż w warstwie ocieplenia, bo nieekonomiczne (bardzo drogie materiały ponoć - specjalne kotwy itp), ale nie wspomniał nic o tym sposobie. Co to za taśmy? Drogie toto?

Hej,

gratuluje projektu i zycze wytrwalosci oraz konsekwencji w budowaniu :-)

Ja mam blache na rabek Pruszynskiego - jest pare fotek w dzienniku - kladlem sam w systemie, ktorego na razie nie polecam, bo niesprawdzony. W rabku wazne jest ladne opracowanie obrobek, w szczegolnosci rynien, zeby nie wyszlo ciezko i "dworkowato", bo nie pasuje do nowoczesnego domu. Ja zamowilem rynny prostokatne i zrobilem mocowania od gory - wyszlo tanio i ladnie (ale na razie tez nie polecam, chyba ze na wlasna odpowiedzilanosc :-) a obrobki dalem minimalistyczne - na razie sie sprawdza.

Tez mam taras/dach plaski, ale nad nieogrzewana przestrzenia i chyba na razie nie bede go uzywal, wiec jedynie zaizolowalem beton przed woda i dalem jakies tam odwodnienie.

Sorry zagubiłam się w czasoprzestrzeni :)

No Milek, chciałam odpisać Ci coś mądrego, ale byłaś szybsza :D

pwasylcz witam :) zaraz pędzę z rewizytą... szczególnie interesują mnie te twoje rynny, gdzie kupiłeś kwadratowe? Ja mam właśnie takie w projekcie, nawet się nie rozglądałam, bo myślałam, że będą ze 100 razy droższe :oops:

U mnie czuć wiosnę (niestety nie na budowie) a u was?

Moje rynny zostaly zrobione na zamowienie z blachy w firmie Pruszynski.

Dostarczylem rysunki i wygieli, w odcinkach po 6 metrow, wiec mialem tylko jedno laczenie. W dodatku jest juz w rynnie obrobka okapu i spadek.

Koszy wyszedl na pewno okolo 2-3 razy nizszy niz rynien systemowych metalowych. Co do trwalosci - zobaczymy za pare lat...

Rynny maja minimalne przekroje przewidziane na taka powierzchnie dachu.

Witaj,

Bardzo mi się podoba Twój projekt i dopisuję Twój dziennik do moich ulubionych.

Mój dom aż tak nowoczesny jak Twój nie będzie, bo murek przeciwogniowy na ścianach szczytowych aplauzu u mojego męża nie wzbudzil a ja się przy nim też nie upieralam, bo zwyczajnie zabraklo mi odwagi.

Trochę przerażają mnie koszty stropodachu, o których pisze Krzyk123.

Naiwnie chyba wydawalo mi się, że to będzie pryszcz.

Mam do Ciebie pytanie o lukarny - jaki masz spadek dachu na lukarnie - ile procent?

A jaka jest wysokość salonu i w związku z tym wysokość okien?

Cześć *agrafka* zaraz biegnę z rewizytą. Trochę trudne pytania zadajesz :) ten spadek na lukarnach muszę sprawdzić w projekcie i dam znać.

Okna mają mieć 230cm wys., ale zostawiliśmy już otwór o 25 cm wyższy na rolety, tylko nie wiemy właśnie czy je będziemy jednak montować :/

Wysokość salonu 3m, ale to ze względu na planowane sufity podwieszane i wentylację mech.

A znalazłam spadek lukarn: 28 stopni, spadek dachu 45 :)

O kosztach stropodachu w ogóle mi nie opowiadaj, nie strasz mnie... Będę miała jeszcze kilka tygodni spokoju :wink:

Dobra, pędzę podglądać do Ciebie.

Okna mają mieć 230cm wys., ale zostawiliśmy już otwór o 25 cm wyższy na rolety, tylko nie wiemy właśnie czy je będziemy jednak montować :/

Wysokość salonu 3m, ale to ze względu na planowane sufity podwieszane i wentylację mech.

Mam zaplanowane podobne wymiary (salon ma miec wysokosc 2,95, obnizenie sufitu z uwagi na wentylacje mechaniczną da mi ostatecznie wysokość 2,75 - mam nadzieję, że wystarczy.

A znalazłam spadek lukarn: 28 stopni, spadek dachu 45 :)

Kurcze, nie wiem jak się przelicza stopnie na procenty.... :-? Ja mialam 8 %, a teraz czekam na wersję ze spadkiem 5%. Uważam, że kąt nachylenia Twojej lukarny jest dobrze wyważony i pasuje do bryly domu.

O kosztach stropodachu w ogóle mi nie opowiadaj, nie strasz mnie... Będę miała jeszcze kilka tygodni spokoju :wink:

Nic Ci nie powiem i nie będę straszyć, bo dopiero rozpoczynam edukację w tym temacie.

:D

pozdrawiam!