olgusieniunieczka 14.02.2010 19:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2010 Ba, czuj się jak u siebie przyda nam się męskie spojrzenie na pewne aspekty budowania... targi, targi i po targach... niestety żednej firmy od izolacji stropodachów nie zlokalizowałam, za to kilka od rekuperatorów i okien. Mimo wszystko rewelacji raczej nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof5426 15.02.2010 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 Witajcie ! Z rozmysłem Targi Łódzkie zignorowałem. Kolega był późna jesienią w Poznaniu i wywiedział się, że większość firm tam obecnych nie jedzie do Łodzi. Swoją droga, ciekawe dlaczego ? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milek1719500956 15.02.2010 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 Cześć My też będziemy kombinować z oczyszczalnią, choć w wz mamy szambo (możemy je rozszerzyc o oczyszczalnię). Nie wiem jak to ma wyglądać - wraz z projektem domu składamy szczegółowy projekt oczyszczalni, czy można ogólny rysunek nanieść na plan zagospodarowania działki? Bo na razie nie wiemy jaka i jakiej firmy.. Krzysztof - targi w Poznaniu pewnie bogatsze, ale mają pewien mankament, mianowicie odbywają się w dni robocze Targi w ogóle są dobre do takiego "rozpoznania terenu", bo na konkretne rozmowy (okrojone z marketingowych wynurzeń) to chyba raczej trzeba się do firm pofatygować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof5426 15.02.2010 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 Witaj ! 101 % racji. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olgusieniunieczka 17.02.2010 12:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Oboje dobrze gadacie Z naszego dośw. to był ogólny szkic wpisowany w mapkę pt. zagospodarowanie terenu, zresztą chyba firma Wobet-Hydret da taki projekt ichniejszej oczyszczalni jak się poprosi Swoją drogą miłek to zabiłaś nam niezłego ćwieka info o mostku w roletach. Dzieki i teraz nie wiemy co tu zrobić bo otwory już gotowe i to o 20cm wyższe własnie na rolety :/ no nic dzisiaj spotkanie z naszym arch, bedziemy dumać. Ale żeby tak o targach źle do końca nie mówić, to na stoisku RUUKKI (blacha na nasz daszek) dowiedzieliśmy się kilku b ważnych detali, np że nie musimy deskować dachu Zadanie na najbliższe 2 tyg.- casting na okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milek1719500956 17.02.2010 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Dzieńdoberek Wiesz co, ja tez myślę o roletach i czytam i czytam.. i wyczytałam o tych mostkach (sorki ). I chyba nie będziemy robić, nie tylko ze wzgl na te mostki - za dużo z tym robory i za drogie. A jak nam się zachce, założymy natynkowe - z tym, że tu chyba też są mostki . Mało jeszcze wiem na ten temat. Jak jesteście zdecydowani, to może warto poszukać systemu, który jak najbardziej wyeliminuje te straty. A jakie okna chcecie, drewniane, pasywne? ps. milek - od skrótu imienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olgusieniunieczka 17.02.2010 14:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 sorry A za zasianie wątpliwosci to raczej dziekować nam trzeba W naszym wypadku rolety to koszt ponad 10tysi! Okna maja byc ciepłe, tzn z U poniżej 1, ale nie budujemy domu pasywnego, raczej dązymy do tego by byl jak najbardziej energooszczedny Z mojego wywiadu wynika, ze okna plastikowe maja lepsze wspolczynniki, a ze my potrzebujemy stolarke w kolorze grafit, to nam kolor drewna na nic. Bylismy w MS okna-calkiem fajowe Petecki ma tez fajne, ale czekamy na wycene, no i zachwalane na lodzkim fm okna ze zdunskiej woli tez czekaja w kolejce na wycene. Wszystkie maja zblizone parametry, wiec nie ukrywam, ze cena bedzie miala duze znaczenie w podejmowaniu wyboru... A ty masz juz cos na oku? w temacie okiennym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milek1719500956 17.02.2010 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Nie szkodzi Temat okienny na razie wałkuję od strony rozmieszczenia i wielkości otworów W większości okien doszliśmy właściwie do konsensusu, zostało jeszcze kuchenne - męczę wizualki, żeby zdecydować jak dokładnie ma być położone (ma być podłużne pod górnym ciagiem szafek) i żeby projektant mogł ostatecznie to wrysować Do wycen jeszcze daleko, ale faktycznie MS wypadli dobrze, choć nie wiem jak by to było z przesuwką tarasową - chcemy niskoprogową, a oni takich nie oferują. Ciekawe czy ktokolwiek zamawiał jedno okno u jednego producenta, a resztę u innego Mają być białe pcv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof5426 17.02.2010 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Witajcie ! Powiedzcie proszę, a jak będziecie montowali okna w murze, czy w ocieplanie- styropianie ? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olgusieniunieczka 18.02.2010 08:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 Będziemy chyba montować tzw ciepłym sposobem tanim czyli nie do końca takim ciepłym tzn montuje się niby w murze, tzn na samym jego skraju ale nie na piankę tylko na taką taśmę ciepłą i na to styro i styro na ramę delikatnie, jakieś 2 cm. Tak jest w miarę ok podobno, a nie dryluje portfela. U jezierskiego usłyszałam 25zł za m bierzący ciepłego montażu (liczy się dookoła okna ofkors). No a z drugiej strony po co wywalać kupę kasy na ciepłe okna, skoro montuje się je na piankę i całe ciepło ucieka...I w ten sposób budżet to jedno, a życie i tak pisze swój scenariusz budowlany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milek1719500956 18.02.2010 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 Oo, a ja właśnie się zastanawiałam co zrobić z fantem pt. "ciepły montaż nie doprowadzający do bankructwa... " Masz jakiś schemat tej metody? W MS odradzał facet montaż w warstwie ocieplenia, bo nieekonomiczne (bardzo drogie materiały ponoć - specjalne kotwy itp), ale nie wspomniał nic o tym sposobie. Co to za taśmy? Drogie toto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milek1719500956 18.02.2010 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 Już wiem o co chodzi. Taśmy rozprężne i paroszczelne, np. w systemie illbruck Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pwasylcz 20.02.2010 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2010 Hej, gratuluje projektu i zycze wytrwalosci oraz konsekwencji w budowaniu Ja mam blache na rabek Pruszynskiego - jest pare fotek w dzienniku - kladlem sam w systemie, ktorego na razie nie polecam, bo niesprawdzony. W rabku wazne jest ladne opracowanie obrobek, w szczegolnosci rynien, zeby nie wyszlo ciezko i "dworkowato", bo nie pasuje do nowoczesnego domu. Ja zamowilem rynny prostokatne i zrobilem mocowania od gory - wyszlo tanio i ladnie (ale na razie tez nie polecam, chyba ze na wlasna odpowiedzilanosc a obrobki dalem minimalistyczne - na razie sie sprawdza. Tez mam taras/dach plaski, ale nad nieogrzewana przestrzenia i chyba na razie nie bede go uzywal, wiec jedynie zaizolowalem beton przed woda i dalem jakies tam odwodnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olgusieniunieczka 23.02.2010 12:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2010 Sorry zagubiłam się w czasoprzestrzeni No Milek, chciałam odpisać Ci coś mądrego, ale byłaś szybsza pwasylcz witam zaraz pędzę z rewizytą... szczególnie interesują mnie te twoje rynny, gdzie kupiłeś kwadratowe? Ja mam właśnie takie w projekcie, nawet się nie rozglądałam, bo myślałam, że będą ze 100 razy droższe U mnie czuć wiosnę (niestety nie na budowie) a u was? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pwasylcz 23.02.2010 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2010 Moje rynny zostaly zrobione na zamowienie z blachy w firmie Pruszynski.Dostarczylem rysunki i wygieli, w odcinkach po 6 metrow, wiec mialem tylko jedno laczenie. W dodatku jest juz w rynnie obrobka okapu i spadek.Koszy wyszedl na pewno okolo 2-3 razy nizszy niz rynien systemowych metalowych. Co do trwalosci - zobaczymy za pare lat...Rynny maja minimalne przekroje przewidziane na taka powierzchnie dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 23.02.2010 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2010 Heeeej, zapraszam do wpisywania sie na liste franiowkowa u mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olgusieniunieczka 23.02.2010 14:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2010 no dobry sledze twoje komentarze, ale u ciebie poł dnia nieobecnosci, to potem 7 stron do nadrobienia ale juz pędzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agrafka1719506031 01.03.2010 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 Witaj, Bardzo mi się podoba Twój projekt i dopisuję Twój dziennik do moich ulubionych. Mój dom aż tak nowoczesny jak Twój nie będzie, bo murek przeciwogniowy na ścianach szczytowych aplauzu u mojego męża nie wzbudzil a ja się przy nim też nie upieralam, bo zwyczajnie zabraklo mi odwagi.Trochę przerażają mnie koszty stropodachu, o których pisze Krzyk123.Naiwnie chyba wydawalo mi się, że to będzie pryszcz. Mam do Ciebie pytanie o lukarny - jaki masz spadek dachu na lukarnie - ile procent? A jaka jest wysokość salonu i w związku z tym wysokość okien? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olgusieniunieczka 01.03.2010 20:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 Cześć *agrafka* zaraz biegnę z rewizytą. Trochę trudne pytania zadajesz ten spadek na lukarnach muszę sprawdzić w projekcie i dam znać. Okna mają mieć 230cm wys., ale zostawiliśmy już otwór o 25 cm wyższy na rolety, tylko nie wiemy właśnie czy je będziemy jednak montować :/ Wysokość salonu 3m, ale to ze względu na planowane sufity podwieszane i wentylację mech. A znalazłam spadek lukarn: 28 stopni, spadek dachu 45 O kosztach stropodachu w ogóle mi nie opowiadaj, nie strasz mnie... Będę miała jeszcze kilka tygodni spokoju Dobra, pędzę podglądać do Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agrafka1719506031 01.03.2010 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 Okna mają mieć 230cm wys., ale zostawiliśmy już otwór o 25 cm wyższy na rolety, tylko nie wiemy właśnie czy je będziemy jednak montować :/ Wysokość salonu 3m, ale to ze względu na planowane sufity podwieszane i wentylację mech. Mam zaplanowane podobne wymiary (salon ma miec wysokosc 2,95, obnizenie sufitu z uwagi na wentylacje mechaniczną da mi ostatecznie wysokość 2,75 - mam nadzieję, że wystarczy. A znalazłam spadek lukarn: 28 stopni, spadek dachu 45 Kurcze, nie wiem jak się przelicza stopnie na procenty.... Ja mialam 8 %, a teraz czekam na wersję ze spadkiem 5%. Uważam, że kąt nachylenia Twojej lukarny jest dobrze wyważony i pasuje do bryly domu. O kosztach stropodachu w ogóle mi nie opowiadaj, nie strasz mnie... Będę miała jeszcze kilka tygodni spokoju Nic Ci nie powiem i nie będę straszyć, bo dopiero rozpoczynam edukację w tym temacie. pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts