Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cybex-House Komentarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Też tak uważam - nie musisz być wcale wredną babą - możesz z uśmiechem poprosić, żeby wymienili szybę, bo nie jest pełnowartościowa, a płaciłaś za towar pełnowartościowy ;) A jak nie docenią niewrednej postawy, to ich uświadom, że jeśli chcą zobaczyć jeszcze te zaległe 3 tys i nie chcą być obsmarowani na największym forum budowlanym, to lepiej niech to załatwią szybko i bez kolejnych wpadek :cool:

Olgusieniunieczka !

List polecony zatytułowany reklamacja. Masz na to 2 miesiące od momentu powzięcia informacji o uszkodzeniu. Reklamacja powinna zawierać :

Imię nazwisko przedsiębiorcy, nazwa firmy.

Imię nazwisko kupującego- usługobiorcy, oraz dane kontaktowe.

Datę kiedy towar został zakupiony, wykonana usługa.

Datę kiedy zauważyłaś wadę.

Opis usterek, uszkodzenie szyby stanowi niezgodność towaru z umową;

Określić swoje żądanie, czyli wymiana na nową nie uszkodzoną i zamontowanie zgodnie z technologią.

Dołącz kopię ksero umowy.

Ponadto poczytaj sobie ustawę konsumencką.

Ja już niestety nie :(

Dzięki wszystkim za Świąteczne życzenia, do których oczywiście w duchu się dołączałam :)

Ugrzęzłam w Swiątecznych porządkach i przygotowaniach do imprezy urodzinowej Janka. Najbliższa rodzina-20osób... Jak co roku obiecałam sobie, ze to już ostatnia taka impreza w domu :D

Najgorsze jest to, że nie byłam na budowie prawie 2 tyg! A tam pewnia wiosna wybuchła. Ach jak muszą pięknie wyglądać nasze brzozy. Moze jaśmin ma już pąki kwiatowe? Nie wytrzymam- jutro tam chyba pojadę.

I co - byłaś (czy raczej jesteś - bo to godzina młoda dość ;) )?

Mnie moja zauroczyła - brzozy mają śliczne, soczysto-zielone listeczki, nawet jakieś takie coś zakwitło na biało (chyba głóg :rolleyes: ) - no pięknie jest... Zaczęliśmy walkę z jeżynami... Ogólnie - fajnie. I niebawem ma być prund :D

Pytanko - pamiętasz może ile płaciliście za metr przyłącza od skrzynki do domu (z kablem i robocizną)?

Mila, nie dotarłam:(

Za trzasnęłam kluczki w samochodzie, zapasowy złamał się Ł. ze 3 tyg. temu i wielka kupa w związku z tym. Musieliśmy wybić szybę :(

Właśnie skończyłam odkurzać samochód, masaakraaaa. Milion kawałeczków i baaardzo ostre cholerstwo. A byłyby takie fajne buty...

Zrobię wszystko żeby jutro się wyrwać na budowę.

A jak walczysz z jeżynami? Bo u nas też się cholery rozrosły okrutnie!

Co do kabla- robocizna była w cenie całości domu, więc nie wiem ile biorą. Ale kabel był drogi. My mamy kawał metrów, chyba za 100 i pamiętam, że zapłaciliśmy coś ok 3 tysi za kabel. A ile ci zaśpiewali?

Mnie załamały stawki za gazociąg- ok 50 zł/mb. U nas sporo więc może zeszliby do 30! Hydraulik ma uprawnienia, więc jest pomysł, żeby położyć gazociąg samemu a jemu coś tam odpalić za podpis, no i zlecić instalację gazową w kotłowni.

Mila, nie dotarłam:(

Za trzasnęłam kluczki w samochodzie, zapasowy złamał się Ł. ze 3 tyg. temu i wielka kupa w związku z tym. Musieliśmy wybić szybę :(

Właśnie skończyłam odkurzać samochód, masaakraaaa. Milion kawałeczków i baaardzo ostre cholerstwo. A byłyby takie fajne buty...

Zrobię wszystko żeby jutro się wyrwać na budowę.

O cholerka :jawdrop: to się narobiło... współczuję :roll:

A jak walczysz z jeżynami? Bo u nas też się cholery rozrosły okrutnie!

Co do kabla- robocizna była w cenie całości domu, więc nie wiem ile biorą. Ale kabel był drogi. My mamy kawał metrów, chyba za 100 i pamiętam, że zapłaciliśmy coś ok 3 tysi za kabel. A ile ci zaśpiewali?

Mnie załamały stawki za gazociąg- ok 50 zł/mb. U nas sporo więc może zeszliby do 30! Hydraulik ma uprawnienia, więc jest pomysł, żeby położyć gazociąg samemu a jemu coś tam odpalić za podpis, no i zlecić instalację gazową w kotłowni.

O matko, jak to 100m? To gdzie Wy macie skrzynkę, nie w ogrodzeniu? Bo do skrzynki się nie płaci przecież za kabel - jest opłata przyłączeniowa ale bez względu na odległość od słupa. Płaci się za to co na działce, u nas wychodzi ok 30 m ponoć - ale sama muszę zmierzyć. I jeden zawołał za to 2 tysie razem z kablem. Ale kombinujemy żeby samemu wykopać, kupić i położyć kabel, a elektryk tylko do podłączenia, ale co oni na to to się okaże...

A jeżyny - dobrze jest zacząć teraz, kiedy młode pędy są krótkie i się nie plączą, a stare są suche i można łatwo je wygrabić. Na takim wygrabionym poletku wystają młode krzaczki - łatwo je wtedy namierzyć. Na razie wykopujemy sukcesywnie, ale i tak bez chemii się nie obejdzie, bo mamy tego duużo :-x

O matko, jak to 100m? To gdzie Wy macie skrzynkę, nie w ogrodzeniu? Bo do skrzynki się nie płaci przecież za kabel - jest opłata przyłączeniowa ale bez względu na odległość od słupa. Płaci się za to co na działce, u nas wychodzi ok 30 m ponoć - ale sama muszę zmierzyć. I jeden zawołał za to 2 tysie razem z kablem. Ale kombinujemy żeby samemu wykopać, kupić i położyć kabel, a elektryk tylko do podłączenia, ale co oni na to to się okaże...

Z opłatą za przyłącze energetyczne do płotu to nie do końca jest tak. Owszem - wykonują ją w ramach opłaty przyłączeniowej, ale ta opłata jest stała tylko dla przyłączy do 200mb (liczą się wszystkie załamania, a nie tylko w linii prostej). Powyżej tej granicy opłata przyłączeniowa uwzględnia robociznę za każdy dodatkowy metr bieżący (o cenę trzeba zapytać w ZE, z którego będzie się brało przyłącze).

Natomiast tzw. WLZ (wewnętrzna linia zasilająca) wykonywana jest zwykle przez elektryka, który robi rozprowadzenie kabli w domu. Jej wykonanie oczywiście cośtam kosztuje, pewnie też liczone od metra.

Co do kabla, to trzeba się skonsultować z elektrykiem, ale ja polecam robić nie mniejszym niż 5x10mm, oczywiście tylko i wyłącznie doziemnym ;) Koszt samego kabla to 15-20 zł /mb.