milek1719500956 15.03.2010 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 Cześć i czołem Pytanko odnośnie oczyszczalni mam, bo jest u mnie na tapecie Jak wygląda kwestia tego rozsączenia w nasypie i czy to jest sposób zrzutu oczyszczonych ścieków (tak jak do studni chłonnej na przykład)? Jak macie POŚ wrysowane w projekcie, już jako biologiczną, bez zaznaczonego drenażu? Wybraliście już firmę? Znacie mniej więcej koszty takiej POŚ? Zastanawiam się mocno nad biologiczną, mimo, że u nas warunki idealne na drenażową. A to dlatego, że drenaż zajmuje dużo miejsca i muszą być zachowane odpowiednie odległości od drzew. Nie mam pojęcia które zostaną, a powinno być w projekcie naniesione już tak jak docelowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olgusieniunieczka 15.03.2010 16:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 Czesc dobrze cie widziec, ladna mamy wiosne :/ mamy juz 3 tyg opóźnienia w stosunku do naszego harmonogramu POŚ mamy wrysowany w projekt, drenaż w nasypie także. Planujemy także rozsączać "szara wode" systemem kropelkowym w tujach, tzn w zywoplocie. Koszt całości wyceniono u nas w zeszlym roku na 14 tys. Musze przypomnieć sobie nazwe producenta- chyba wobet-hydret. Z tego co wiem to oni nieodpłatnie udostepnili schemat oczyszczalnie naszemu projektantowi i nstalacji. Taki drenaż jest zamiennikiem studni chłonnej. U nas nie bylo w-kow glebowych, mamy glinę więc nasyp był konieczny. Ale żeby mieć POŚ biologiczną nie musi robić drenażu w nasypie- wiesz myśle ze trudniej nam go bedzie jakos wkomponowac w ogrod niż komus kto ma zwykly drenaż. Daj znać co postanowilas. Ostatnio w łódzkim wątku ktoś zachwalal POŚ kupione w Castoramie, podobno niezlego producenta i taniej o pare tys. niż u dystrybutorow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 16.03.2010 00:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2010 Hej. Jak tam noga? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olgusieniunieczka 16.03.2010 09:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2010 Hej, jak impreza? Przezyłas najazd? Mnie podlamanie przechodzi, nareszcie moge sie wyspać, odrabiam zaleglosci ksiazkowo-filmowo-serialowe tylko te zastrzyki w brzuchol... kicha straszna- w sb impreza- sister konczy 25 lat a ja co? poprosze o miejsce dla inwalidów... mam nadzieje, ze jeszcze tydz. i mi zdejma to ustrojstwo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 16.03.2010 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2010 Impreza super, jak zwykle. Szkoda, ze kazda sie konczy... Obiecaj, ze przed nastepna nie bedziesz wychodzic z domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milek1719500956 16.03.2010 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2010 Bry Czytałam na grupie o tej oczyszczalni, nie powiem - cena kusi. Jednak obecnie bardziej nurtuje mnie kwestia jaka to ma być oczyszczalnia i gdzie ją umieścić. Biologiczna zajmuje mniej miejsca i ponoć jest lepsza (drenaże podobno się lubią zapychać). Ja bym poszła w taką ze studnią. Czekam cały czas na wz na oczyszczalnię, żeby mieć pewność że architekt może ją umieścić w planie zagospodarowania. W ogóle nasz arch odwalił kichę z tym planem - jak będzie Ci się chciało, to luknij - pisałam pod koniec tego wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olgusieniunieczka 17.03.2010 11:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2010 Malgos az sie łezka krecila w oku... w pt ide do lekarza i musi mi to cholerstwo zdjać. Tak to jest jak sie mysli, że się jest kozicą górska- a życie pokazało, że zwykła wiejska koza jestem Milek czytałam, czytałam- no to zaczęłaś przygodę zwaną budowaniem, to dopiero początek niestety nie umiem Ci pomóc, szczerze- to nawet nie wiedziałąm, że to takie istotne, ja taras mam wrysowany w plany, ale jaki będzie efekt końcowy...who knows? U nas okazało się TERAZ przy umawianiu ekipy na wymurowanie ścianek działowych, że nie możemy ich wymurować z ceramiki ani z silikatów, bo strop nie jest do tego przygotowany Ja się na tym nie znam, architekt nie zauważył co tam wysmarowała konstruktorka, o KierBudzie czy murarzach już mi się nawet nie chce mówić - nikt nic nie powiedział w momencie układania stropu !!! Więc teraz ścianki albo z karton- gipsu albo z ytonga... Fuck... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia_KRK 17.03.2010 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2010 Ale Wam ładny domek powstaje. Z tymi ściankami działowymi to rzeczywiście nie fajnie, ale dobrze, że o tym piszesz, bo u sobie zwrócę na to uwagę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 17.03.2010 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2010 Scianki z k-g nie sa takie zle, zwlaszcza jak sie koncepcja zmienia w trakcie budowania a potem mieszkania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milek1719500956 17.03.2010 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2010 Heh, pocieszam się, że jeszcze arch nie dostał kasy - dostanie, jak wszystko będzie tak, jak chcemy (gorzej, że nie wiemy, czy na pewno tak chcemy ) A jaki macie strop? Bo to dziwne trochę, że takie kwiatki wyszły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olgusieniunieczka 17.03.2010 18:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2010 Basia witam w moich skromnych... podpatruje twoj dziennik z zapartym tchem od dawna Strop teriva, ale w miejscu ścianek działowych musi być wzmocnienie, zwłaszcza jeśli ścianka miałaby leżeć równolegle do pustaków, wtedy konieczna jest belka wzmacniajaca... Milek znam tem ból, ale trzeba się na cos zdecydować i trzymac sie tego, wszystkiego mieć nie mozna. Niektórzy probuja i wychodza potem stylistyczne i architektoniczne koszmarki... Małgos ja sie boje scianek z g-k bo podobno przed ich zbudowanie trzeba juz przewidziec gdzie bedą wisiały jakies ciezsze szafki, bo pozniej to podobno bieda ale nie znam jeszcze tematu. Poki co wmawiam sobie, że nie ma się co w...ć, tzn denerwować, bo i tak już nic na to nie poradzimy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 18.03.2010 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2010 To zrobisz w tych pokojach gdzie spodziewasz sie szafek wiszacych bardzo gesto profile metalowe i zawsze w ktorys sie wstrzelisz. Pod umywalki wiszace sa tez stelaze takie jak pod WC, nigdy nie ma sytuacji bez wyjscia. To jest takie zawiazywanie buta glizda, ale z drugiej strony latwiej cos zmienic, co dla mnie na przyklad jest bardzo wazne. Sa plusy ujemne i plusy dodatnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milek1719500956 18.03.2010 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2010 To jest takie zawiazywanie buta glizda, ale z drugiej strony latwiej cos zmienic, co dla mnie na przyklad jest bardzo wazne. Sa plusy ujemne i plusy dodatnie. Chyba sobie na ścianie napiszę, zwłaszcza to ostatnie zdanie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 18.03.2010 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2010 To jest takie zawiazywanie buta glizda, ale z drugiej strony latwiej cos zmienic, co dla mnie na przyklad jest bardzo wazne. Sa plusy ujemne i plusy dodatnie. Chyba sobie na ścianie napiszę, zwłaszcza to ostatnie zdanie.... Ty sie nie smiej, to cytat z klasyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milek1719500956 18.03.2010 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2010 co by nie mówić - - pasuje na motto inwestora... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olgusieniunieczka 19.03.2010 11:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2010 Trzymajcie kciukasy, za dwie godz. jadę na być-może-zdjęcie-gipsu Małgos cytujesz mojego ulubionego klasyka to niewyczerpująca się studnia życiowych powiedzonek. Co do ścianek to już przebolałam, skupiam się teraz na technicznym aspekcie tego rozwiązania. Wiosna za oknami, nasz Bank też ją chyba poczuł, bo nareszcie coś drgnęło i mamy JUŻ ofertę (wniosek składaliśmy w połowie stycznia ). Czekamy na tel od rzeczoznawcy. Nie mamy podobno co liczyć na kasę w marcu, ale to i tak już bliżej niż dalej. Milek- oficjalnie zrezygnowaliśmy z rolet. to troche twoja zasluga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 19.03.2010 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2010 Trzymamy, trzymamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milek1719500956 19.03.2010 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2010 Eee, khem... poczułam ciężar brzemienia odpowiedzialności... A myślałaś o elewacyjnych? Bo ja myślę. Troszkę. A gdzież to kózka się tak załatwiła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olgusieniunieczka 21.03.2010 12:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2010 Ano, u siebie w domu skakała... Zapomniała, że już nie jest taka elastic... O zew. nie myślałam, teraz gorączkowo poszukuję dobrego hydraulika. Może masz kogoś do polecenia? Dostałam dwie wyceny okien i są całkiem, całkiem. Myślę,że do końca miesiąca zamówimy okienka Myślicie, że szary kolor dwustronnie to dobry pomysł, czy jednak białe od wewnątrz będą bardziej uniwersalne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof5426 21.03.2010 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2010 Witaj ! Widziałem takie szare. Mnie one wydawały się " brudne ", ale ja preferuje ciepłe kolory, lub bardzo " zdecydowane ".Czyli białe ! Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts