Moorela 05.09.2012 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2012 Kuchnia cudna, dobór kolorów, materiałow idealny!! Gratuluję i idę jeszcze się pogapic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olgusieniunieczka 05.09.2012 07:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2012 Dzięki dziewczyny. Kuchnia od stolarza więc trochę się bałam jak wyjdzie, ale jest super. Zastanawiałam się też cały czas czy nie przegięliśmy z tą żółtą szafką. Zdecydowanie zdominowała kuchnię, nawet blat się tak nie rzuca w oczy na pierwszy widok. Ale jest ok. Dojdą jeszcze kolorowe krzesła, kiedyś stół z blatu Dodatki i będzie dobrze. Servo można kupić w ikei, nasz jest akurat od stolarza, ale one są chyba identyczne. Włącza się go do kontaktu. Wogóle ze wszystkich sprzętów podłączana " z kabelka" jest tylko indukcja. My zrezygnowaliwsmy z koszy blumowski do servo. Już nie pamiętam czy to było 250, 300 czy 400zł, ale i tak miazga. Kwadratowe idealne do segregacji śmieci kosze ma przecież Ikea, za 70 zł będą 3 kosze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaremy 05.09.2012 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2012 EKSTRA kuchnia. Sama sobie projektowałaś kuchnię cz ze stolarzem ustalałaś układ. Normalnie żółć z zazdrości mnie zalała. Ale co tam niech ci służy i naprawdę piękne wnętrza powstają, oby tak dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yuka 05.09.2012 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2012 Nie dziwię Ci się, ześ cała szczęśliwa!!! Piękną kuchnię masz!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olgusieniunieczka 05.09.2012 11:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2012 Dzięki Układ właściwie był naturalny, coś tam próbowałam kombinować i zmieniać, ale zawsze wracałam do wersji nr 1 Ikea Planner był bardzo pomocny. A na koniec pan Jander architekt zaproponował, że rzuci jeszcze okiem na moje wypociny. Dodał drewno w wysokiej zabudowie i wyszperał te mdfy 3D, a i zaproponował cokoły w kolorze podłogi, że niby kuchnia nabierze lekkości i wg mnie tak jest I poszło. Trzeba szperać i szukać kilku-kilkunastu wycen. Ja mam fajną kuchnię za normalne pieniądze, a co najważniejsze, nie musiałam rezygnować z jakości- wszędzie są blumy, dużo szuflad, b dużo aventosów w tym dwa duże Aventosy HL i plus servo. Oczywiście raz jeszcze dzięki dla Sylwii za namiar na wymarzony blat w baaardzo rozsądnej cenie. Teraz szukam listew przypodłogowych białych, prostych kanciastych za ludzkie pieniądze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 05.09.2012 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2012 [quote=olgusieniunieczka;5519886 Servo można kupić w ikei, nasz jest akurat od stolarza, ale one są chyba identyczne. Włącza się go do kontaktu. Wogóle ze wszystkich sprzętów podłączana " z kabelka" jest tylko indukcja. . same dobre wiadomości ech, gdzie mnie tam do kuchni! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olgusieniunieczka 05.09.2012 12:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2012 Tataraczku, to będzie moment! Temat podjazd i taras. Ojciec się odgraża, że w pażdzierniku położy nam kostkę. Dobrze by było, bo później możemy ugrzęznąć w błocku.Podjazd ma wyglądać mniej więcej tak:http://lh4.ggpht.com/_3Ai8nBosG8c/SoUjEjcY9wI/AAAAAAAAAIs/Skc6poU5lhw/s720/FRONT1.jpg POdjazd i wejscie z tej samej kostki? POdjazd drobniutki, wejście płyty?Kostka będzie chyba jednak taka drobniutka jasnoszara, a na taras nie wiem co dać. Ostatnio myślałam o płytach chodnikowych nawet, ułozonych równo, bez przesunięcia. Architekt marudzi, że będzie za szaro i namawia na coś piaskowego. Ale ja jakoś nie jestem przekonana... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milek1719500956 05.09.2012 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2012 Oszsz... parę dni mnie nie było, a tu taaakie postępy!! Olguś - pięknie! Mam oczywiście milion pytań, ale bez macania się nie obejdzie , więc nie będę się teraz rozpisywać A kosteczkę jaką planujesz - nie Gladio? Co na taras? Widziałaś te duże płyty z Jadaru? Mila - nie chcesz czasem reszty styropianu, która nam została? Podłogowy z Kolgrostu. Machnęliśmy się przy zamawianiu i mam dużo płyt 4cm i 5cm. Rozpakowane, gdzieniegdzie nadkruszone i ciut brudne, ale oddałabym za bezcen. Sylwia, zorientuję się i dam znać. nie kupuj teraz styro na ściany, bo gdzie go będziesz trzymac, jak będziecie robić wylewki? to są potworne ilości. ja miałam ponad 100 paczek i w całym domu je omijaliśmy. na podłogi miałam Genderkę i Termoorganikę (2 grubości, 2 producentów - tak wyszło) - kupowane w hurtowni, bo to ilości są nieszalone. na elewacji mam Neographite 0.033 - kupowane przez internet (allegro, ale gościa tam teraz nie ma) z dostawą od producenta, wyszło najtaniej, a ilości szalone. wełnę mamy Isover supermatę - kupowaną przez domenergooszczedny.eu. Dzięki za info Z wstępnych rozważań chyba mi te same typy wyszły. Twoja podłogowa termoorganika, to ta "plus", najcieplejsza? Zastanawiam się tylko czy elewacyjny na pewno grafit czy jednak taniej i zwykły biały - nie wiem jakiego rzędu są różnice, bo jeszcze nie liczyłam ile mi potrzeba Robił ktoś może takie porównanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 05.09.2012 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2012 OTwoja podłogowa termoorganika, to ta "plus", najcieplejsza? Zastanawiam się tylko czy elewacyjny na pewno grafit czy jednak taniej i zwykły biały - nie wiem jakiego rzędu są różnice, bo jeszcze nie liczyłam ile mi potrzeba Robił ktoś może takie porównanie? nie, termoorganikę na podłodze mam zwykłą. co do elewacyjnej - porównywałam "rozreklamowany" biały z szarym neographitem i wyszła mi różnica ok. 2-3 tyś. - biorąc pod uwagę skalę przedsięwzięcia, jakim było ocieplenie elewacji - różnica pomijalna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olgusieniunieczka 05.09.2012 19:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2012 Hej Mila, oczywiście zapraszam na macanko Styro u nas wyszła różnica ponad 2 tys. W ogóle ostatnio usłyszałam dwie niezależne opinie od osób, które się nawzajem nie znają, ale studiowały na Politechnice Łódzkiej, że styro powyżej pewnej grubości nie ma sensu jeśli chodzi o izolacyjność. Ponoć jest taki wzór na przewodzenie ciepła i styro powyżej 18 cm jest nieuzasadniony. O co chodzi? Stare wiadomości na PŁ czy dobry marketing ludzi od styro? Zgłupiałam. Muszę chyba zarwać nockę i przekopać net. Z Gladio nie zrezygnowałam, chociaż ojciec ostatnio narzekał na jakość. Tzn nie jeśli chodzi o wytrzymałość, bardziej estetykę- ponoć dużo wykwitów wapiennych itp. Jak się nie trafi na świeżutką partię- kostka wygląda kiepsko. Nie wiem co robić, bo ta drobna kostka jest dość droga, a w gladio jest w normalnej cenie. Cały czas jeszcze rozważam Spartę z Gladio. Jadaru nie bardzo brałam pod uwagę, bo ojciec z nimi nie współpracuje = nie ma upustów, a ja oglądam każdą złotówkę z obu stron dokładnie za nim wydam teraz na finishu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 05.09.2012 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2012 Olgo, kuchnia wyszła rewelacyjnie. Żółta szafka jest fajnym pazurem A do tego piękne zoom-y. I cały czas zapominam napisać o cudnej czerwonej tapecie w groszki Córka pewnie zachwycona Z tego, co zrozumiałam Twój tata zajmuje się brukarstwem tak? Orientujesz się, jakie są ceny robocizny na rynku? Dostałam wycenę i wolałabym, żeby można było taniej zrobić, ale może to ceny rynkowe - 30 zł za kostkę, 10 za korytowanie/niwelację, 10 za wykonanie podbudowy, 30 za mb obrzeży i krawęzników. I do kanalizacji deszczowej - 40 zł za mb ułożenia rur drenarskich, 500 zł za studnię chłonną 1,5m3. Jakbyś mogła spytać Tatę, czy te stawki są w normie czy nie byłąbym wdzięczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milek1719500956 05.09.2012 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2012 Olga, a jaki planujesz styro - biały czy szary? Ja też się mocno zastanawiam, bo jeśli faktycznie jest bez sensu pow 18cm, to 20 cm w grafitowym można sobie tym bardziej darować... Pisałam, że Yuka ma fajną, drobną i bezfazową kosteczkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olgusieniunieczka 06.09.2012 10:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2012 Miluś, zdaje się, że właśnie o taką kosteczkę mi chodzi jak u Yuczki. Planowaliśmy 20cm zwykłego styro, ale może się okazać, ze nam się nie zmieści. I wtedy nie wiemy co zrobić. Czy zostać przy 18 cm białego czy inwestować w szary. Spirea, rozumiem, że piszesz tylko o kosztach robocizny, bez materiału? Ojciec bierze zwyczajowo 35-40zł/m2 układania kostki na gotowo. Tzn. Korytowanie, podbudowa, zagęszczanie i układanie. Ew. ok 11-13 zł za mb krawężnika. Takie stawki obowiązują u nas w regionie. Nie wiem, może u ciebie grunt trudniejszy... Ew, ok 95-100zł za m2 za wszystko- kostkę, wszystkie materiały i robociznę. Pod warunkiem, że kostka nie jest z wyższej półki, bo wtedy za samą kostkę trzeba zapłacić ponad 60zł !Nie wiem, czy taka ostatnia opcja nie jest najkorzystniejsza. Chyba, ze masz dostęp do taniego piachu cementu itp. Tak, nie martwisz się czy zabraknie czy zostanie i ile zapłacisz za transport, nie musisz kupować kostki na pełne palety itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof5426 06.09.2012 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2012 Kuchnia fantastyczna. Cholernie mi się podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yuka 07.09.2012 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2012 Ooo, o mnie mówią Kostka jest ok:yes: Jestem baaardzo zadowolona:yes: Co do styropianu... Planujesz kupić jakiejś konkretnej firmy? Jaka to różnica w cenie? Przy założeniu np. termoorganiki 20 cm zwykłego styro (lambda 0,044) da Ci takie same parametry jak ok. 15 cm szarego (lambda 0,032) więc przy 18 szarego będzie full wypas, nawet w porównaniu z planowanymi 20cm. Ale każda firma ma inne trochę współczynniki, zależy, co chcesz kupić łatwo to przeliczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 09.09.2012 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2012 Tapeta czerwona w białe grochy rewelacja-oj szkoda,że nie mam dziewczynki ,pięknie!!! No i gratuluję kuchni,bardzo fajny pomysł z tym blatem drewnianym(paskiem) w wysokiej zabudowie.Co do żółtych szafek to ja nie za bardzo,ale muszę się przyjrzeć z dalszej perspektywy. I widzę ,że masz antrsolę przy schodach? jak chcesz ją wykończyć,ja miałam podobnie ,zabudowaliśmy,aby mieć dodatkowy pokój,poza tym nie mieliśmy pomysłu na jej wykończenie-nazywaliśmy to kominem.Z jednej strony żałuję ,dlatego będę śledzić jak Ty sobie wykończysz Aha i łądne podłogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 10.09.2012 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2012 Olga, ja kiedyś wyczytałam (w "fachowej" prasie, ale nie pamiętam, gdzie dokładnie), że powyżej 18 cm styro to zyski z lepszej izolacji są tak znikome, że właściwie nie przekładają się na pieniądze. Ale to było napisane ileś tam lat temu, kiedy domy ocieplano 5 cm styro, a koszty ogrzewania były dużo niższe, nikt sobie nie zawracał głowy odzyskiem ciepła z wentylacji, a potrójne szyby w oknach pewnie też by uznano za nieopłacalną inwestycję myśmy planowali 20 cm styro, a ponieważ cenowo szary lokalnego producenta wyszedł mi lepiej niż podstawowa termoorganika, to stwierdziłąm, że biorę szary, i jeśli nawet te jego deklarowane 0.033 wyjdzie w praktyce 0,038 to w domu będzie ciepło (bo jest 20 cm styro! pilnowaliśmy wykonawców itd.). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaremy 21.09.2012 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2012 Halo, halo. Jak u ciebie dziewczyno z przeprowadzką. Podrzuć jakieś foty w dzienniku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariomili 21.09.2012 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2012 Czy akcja przeprowadzka już w toku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olgusieniunieczka 24.09.2012 09:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2012 Słuchajcie, MIESZKAMY od piątku!!!! W sobotę przeżylismy najazd przyjaciół. Od niedzieli w domu urzędują także dzieci i są zachwycone! Hanka sobie zwiedzała, Janek często ze mną jeździł na budowę więc czuje się jak w domu, chociaż nie wiem czy do nich dociera, że teraz to nasze miejsce na ziemi. Do nas to jeszcze nie dociera! Wszędzie jest daleko. Kuchnia wielka. W sb. większość imprezy odbyła się w kuchni i 20 ludzia spokojnie się zmieściło. Po co taki duży dom budowaliśmy? W domu ciepło, piec działa, nie obyło się bez przygód, ale o tym innym razem. Nie mamy drzwi wew. konieczne są do garażu (znaczna różnica temp.) i do łazienki. Brak górnej łazienki jest upierdliwy, dlatego musimy ją zrobić jak najszybciej. Filtry zajęły prawie całe pomieszczenie gosp. przy garażu!!! Ale śmigają i nareszcie jest porządna woda. Mam wrażenie, że kuchnia żyje własnym życiem Ciągle uczymy się jej dźwięków. Ciągle coś pika i jeszcze nie rozróżniamy co, więc za każdym razem nerwowo się rozglądamy o co chodzi. Indukcja jest rewelacyjna! Brakuje mi tylko możliwosci szybkiego wyłaczenia jednego pola. Tzn, gdy jedno jest w użyciu-to nie ma problemu, po prostu wyłączam całą płytę, ale jeśli korzystam z kilku pól i chcę wyłączyć szybko jedno- to jest klops-muszę wciskać paluchem aż zjedzie moc np. z 9 do 0. Lodówka jest super cicha, ale już wiemy, że będzie potrzebna druga w spiżarni. Póki co idzie zima i garaż będzie świetną lodówką Generalnie jest super, ale tak jakby jawa we śnie Zdjęcia wkrótce- nie wiem gdzie jest aparat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts