Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cybex-House Komentarze

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie wiem czy sie wczesniej witalam ,wiec witam sie w Twoim watku.

Podgladalam od dawna-jescze za czasow nie bycia w PL:yes:

Bardzo podobal mi sie Twoj dom z zewnatrz i bardzo podobal mi sie Twij dach!!!!

Teraz widze ze wnetrz tez bardzo w moim guscie-wiec gratuluje!!!!!!

I oczywiscie podgladac cichutko bede:yes:

Gumisiowa, witam w moich skromnych progach, ja Twoje cudne wnętrza od dawna cicho podglądam :cool:

Lea, gdyby nie pomoc ojca bylibyśmy w ciężkiej d...e i tak mieliśmy mnóstwo szczęścia jeśli chodzi o pogodę.

Jarek, właśnie się zastanawiałam co tam u Ciebie :D Z postów tu i tam wnioskuję, że instalacje na tapecie ??? Z drewnianego tarasu zrezygnowaliśmy jeszcze przed wbiciem pierwszej łopaty. Po pierwsze koszty zwłaszcza jak się ma kostkę prawie darmo, drugie primo: u nas taras nie zadaszony- terenu i tak w cholerę do ogarnięcia, nie wiem, kto miałby ten taras czyścić i dwa razy w roku olejować/smarować czy co tam się z tym drewnem robi.

Taras jest z kostki, a właściwie to z płyt 50x50. Myślałam, że wrzucę dzisiaj jakieś fotki kostki, ale raz, że ciągle jeszcze w niektórych miejscach piach zalega; a dwa, że pogoda dzisiaj wybitnie nie fotograficzna-ciemno i ponuro.

Z najnowszych wieści to jeszcze nasze genialne Państwo znowu mi przypomniało jakie jest gówniane i jak się traktuje ludzi. W ramach konsultacji społecznych trafiliśmy wreszcie na mapy z przebiegiem nowej Trasy Konstytucyjnej- będzie jakieś 300-350 m od nas na zach :bash:

Ja nie mam nic do drogi, tylko po raz kolejny wściekam się na system! Co to za kraj, w którym człowiek kupując ziemię nie wie co się bedzie działo z jego działką, nie mówiąc już o sąsiednich za rok, dwa, o dziesięciu to już nawet nie ma co marzyć. Zero wizji dla miasta, Państwa. Zresztą nawet jeśli jakaś jest, to kolejna ekipa może ją kompletnie zmienić! Znając realia naszego Państwa wizja drogi może się jeszcze 4 razy zmienić, a nawet jak już będzie "klepnięta" to droga może się budować kolejna 7 lat...

Na szczęście roboty w domy i dookoła niego tak dużo, że nie mamy czasu myślec o głupotach :D

P.S. Jarku z kominem, chodziło mi o względy czysto estetyczne. Myślę, że otynkowany na biało byłby ładniejszy, chociaż nasz sąsiad po 8 miesiącach przemalował swoje białe kominy na ciemno szaro...więc ja ze swoją blachą nic już nie kombinuję. Wiadomo wizualizacja to jedno, a życie idzie czasem odrębną drogą ;)

Edytowane przez olgusieniunieczka

Dzięki za odpowiedz. I mnie i tak kominy są szare wieć chyba się skuszę na blachę tak jak u ciebie.

Taras - zrób koniecznie zdjęcia i wklejaj, bo ja właśnie chce podobnie zrobić tyle że zamiast płyt chodnikowych dać krawężniki odwrócone (ułożone na płask) w kolorze dachu.

Ogólnie to wklejaj wnętrza bo jestem ciekaw. U mnie za wnętrza chyba weźmie się Bartek bo ja kompletnie nie mam pomysłu.

P.S. Jeśli masz kontakt z Milą szepnij jej że puściłem do niej maila i czekam na odpowiedz (ponoć Yukowy tynkarz u niej robi a ja chciałbym liznąć tynków :))

Pozdrawiam i powodzenia

Olga jeśli masz możliwość zamontowania odwróconej osmozy to polecam- my używamy od kilku już lat i zero kamienia w czajniku czy gdziekolwiek. Zakładałam osmozę w sumie z myślą o moich storczykach (woda wodociągowa u nas jest całkiem niezła tylko, ze za twarda dla moich roślin) a teraz sami używamy do herbaty a i bardzo często do picia prosto z kranu ::D Do tego filtra mamy jeszcze zamontowany mineralizator - w nowym domu bankowo też sobie taki filtr zamontuję.

Ano sami...kilkanaście tyśków w kieszeni. Nie odliczając otworów (a fachowcy nie odliczają) u nas wyszło prawie 400m2!

Tynk to już chyba fachowiec jednak położy, już sama nie wiem.

U Mili tynki już są, robił tynkarz Yuki i ponoć są cuuudne. NIe macałam, ale Mila mówiła, że wszyscy odwiedzający są nimi zachwyceni.

olgusieniunieczka- jak to możliwe, że umknęła mi Wasza przeprowadzka? Spóźnione, ale szczere gratulacje :yes:

Pięknie mieszkacie, pokoiki dzieciaków- super. Kuchnia idealna. Mam nadzieję, że moja finalnie choć w połowie podobnie będzie wyglądać. Pisałaś kiedyś o lacobelu do kuchni, ja właśnie szukam firmy, która mi zrobi. Czy mogłabym prosić o namiar? O ile możesz polecić :D

Martwię się teraz o te wylewki bo i nam robił polecany na forum Boguś. Za kilka dni zaczniemy układać kafle, ciekawe jakie u nas okażą się nie równe...

O, jesteś :) Bo już się zastanawiałam, czy żyjecie...:rolleyes:

Gratulki z okazji samodzielnej elewacji!

Kosteczka i drzwiczki, to wiesz że mię moocno ciekawią :yes::popcorn:

U nas z nowinek, to właśnie dzisiaj zamontowali drzwi zewnętrzne - ale widziałam na razie tylko na fotce, więc nie będę się rozpisywać.

:bye:

Bry,

dusiaka poszło na privka :)

Mila, wiesz, że nasze drzwi zawsze przed Wami stoją otworem :)

Osmoza i mineralizator będą, ale zostały wpisane w przyszłoroczny budżet ;)

No i na koniec referat pt. Wpływ warunków atmosferycznych na garażowe prace porządkowe na przykładzie osobistego męża.

No nie widziałam, żeby ktoś tak szybko sprzątnął 40m2 garażu celem wstawienia do niego zmarzniętego autka :)

Ja z kolei zamiatanie kostki wokół domu przypłaciłam okropnym łupaniem w krzyżu. NAdgorliwość gorsza od faszyzmu... trzeba było zostawić na zimę jak było, ech.

Z-35 daleka droga do celu przed nami, oj daleka. Ale i tak dumni jesteśmy z tego co już udało nam się osiągnąć.

Tataraczku, oj podobnie, podobnie :) tylko u nas było 2 x więcej sprzątania :D ale wsiadanie do niezamarzniętych samochodów bezcenne, zwłaszcza jeśli rano trzeba porozwozić jeszcze pociechy.

Na koniec jeszcze pytanie- jakie liswty przypodłogowe? Mają być białe. Mdf czy malowane drewno? Muszą przeżyć najazdy naszych dzieci: hulajnogą, rowerkiem, zdalnie sterowanym autem i przyszłość i pomysłowość naszych dzieci pokaże czym jeszcze.

W weekned mieliśmy już pierwsze poprawki malarskie. Niestety nie wszystko udało się domyć. A miejsc z odciśniętymi łapkami, śladami "sam już nie wiem po czym, ale chyba się domyślam" (jak to podsumował mój syn) było sporo. Najdłużej sie wahaliśmy z zamalowaniem znajdującej się tuż przy kominku, grafiki naszej córki, ale w końcu twórczość radosna została zamalowana. W związku z powyższym zastanawiam się czy nie przepłaciliśmy za farby. Jak tak dalej pójdzie, to do wakacji odmalujemy ponownie cały dom...

Ano właśnie. Stary też postanowił zakupić dzisiaj na próbę jedną listwę i przymierzyć. Myślimy jeszcze czy listwy, które wybraliśmy zakupić w wersji lakierowanej czy pomalowanej podkładem poliuretanowym- czyli malować potem farbą do wnętrz.

Lakierowane: gładsze, bardziej śliskie- ergo: może kurz się nie będzie trzymał :D

trudniej wyczyścić ślady po butach, mogą się porysować

Malowane: trzeba malować

dają się malować i wtedy znowu wyglądają jak nowe

Jeśli chodzi o MDF, to on jest tylko niewiele bardziej miękki od drewna - jeśli są krzywe ściany, to jedynym wyjściem jest montaż listew z tworzywa, które są wyposażone w takie lamele b. elastyczne, dzięki którym listwa przylega do ściany. Każda inna listwa pociąga za sobą konieczność równania ścian (najlepiej poprzez sfrezowanie nierówności pod listwę (taki rowek, jakby). Listwa wejdzie w ten rowek i nie będzie za bardzo odstawać - szczeliny bardziej kłują w oczy, niż potencjalne guzki i fałdy styku listwa/ściana ;) Aczkolwiek to tylko moje prywatne zdanie. Zawsze można szczelinę zalepić akrylem i zamalować pod kolor ściany/listwy :rolleyes: Czyli wyrównać "optycznie" ;)