Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt M68 DOBRA WRÓŻBA

Recommended Posts

• 1 month później...
witam. my również chcemy budowac wg tego projektu. czy wprowadzasz jakieś zmiany. nam ogólnie projekt bardzo odpowiada. bardzo nam zależało na 4 pokojach na poddaszu, gdyz mamy 3 pociechy no i układ jest idealny co do parteru to troche pozmieniamy. napewno garaż zamienimy na gabinet i kotłownie chcemy tez zmienic lewą stronę tzn zrobić kuchnie z jadalnią, lazienke przeniesc na miejsce kotłowni no i oczywiście jak sie uda to zmniejszyc powierzchnię domu do ok 150m2. a ty co zmieniasz i w jakim rejonie polski masz zamiar się budować bo my w okolicach Poznania. pozdrawiam

Witam

My zamierzamy budować wariant I z dwu spadzistym dachem, żadnych wielkich zmian nie przewidujemy jedynie zlikwidujemy spiżarnie żeby zrobić zamkniętą kuchnie z jadalnią , oraz zastanawiamy się nad poszerzeniem całego domu o 1,5m od strony garażu tak aby były dwa stanowiska. A za garażem uzyskamy schowek na narzędzia ogrodowe. Góra nam odpowiada jedynie chcemy przy głównej sypialni zamienić łazienkę i garderobę na gabinet, a drugą łazienkę chcemy troszkę gdzieś o 0,5m poszerzyć kosztem pokoi. Też mamy 3 pociech i jesteśmy z Gdyni, budować się będziemy na obrzeżach Trójmiasta . Z budową ruszymy gdzieś w przyszłym roku. Pozdrawiam .

• 5 months później...

Witam

Jestem na etapie kładzenia dachówki na moim M68. Domek wygląda bardzo fajnie, mówią mi o tym wszyscy sąsiedzi. Przeróbek troszkę było:

- w pokoju po lewej stronie zlikwidowałem okno z boku,

- w łazience przesunąłem okno bardziej w lewą stronę, aby zmieścić prysznic,

- spiżarnię połączyłem z kuchnią, zamurowałem przejście do dużego pokoju i zwęziłem boczne okno,

- w holu nie murowałem ścianki rozgraniczającej,

- „zamknąłem” duży pokój,

- zmieniłem „lekko” konstrukcje schodów, obniżyłem o 40 cm posadzkę pod schodami i będzie tam spiżarnia, pod schodami będzie przejście do garażu,

- w kotłowni nie będzie przejścia do garażu,

- z dachu nie będę montował dwóch skrajnych okien z lewej strony.

Bardzo podobają mi się balkony na piętrze ale są one bardzo drogie na etapie wykonawstwa.

Wpadłem na pomysł aby końcówką krokwi nadać kształt, pomalować je i obić od góry boazerią. Efekt bardzo ładny ale na etapie budowy okazało się że projekt nie przewiduje takiego rozwiązania i krokwie były w różnych odległościach od siebie więc cieśla musiał +/- 15 cm rozmieścić je równo.

Dom wybudowałem z Porothermu 24, dachówka Braas Romańska ceglasta a kominy będą z Terca Cyberna.

We wrześniu powinno być foto stanu surowego zamkniętego.

Jestem z okolic Poznania.

• 1 month później...

Witam

mam pytanie do LUŹNEGO ROMKA...

otóż z końcem września rozpoczynam budowę Dobrej Wróżby i wykonawca zasugerował mi podniesienie o ok. 50 cm ściany kolankowej /co powoduje jednoczeście zmniejszenie nachylenia dachu o ok. 3%/

moje pytanie jest takie - czy rzeczywiście jest tak nisko na poddaszu, że należy je trochę podnieść ???

wiąże się to ze zmianami projektu, dodatkowymi kosztami wykończenia itd. dlatego nie wiem czy jest sens

Ty skoro już jesteś na finiszu będziesz to wiedział najlepiej :-)

• 3 weeks później...
  • 1 month później...
  • 1 month później...
Witam. Ja zamierzam zacząć budowe M68 na wiosnę 2011r. Byłbym wdzięczny za jakieś rady od tych którzy już wybudowali bądź budują. Ja zamierzam iść w wersję energooszczędną... Z góry dzięki za odpowiedzi i linki do zdjęć. Pozdrawiam.

• 2 weeks później...

Witam,

Mam pytanie do mar 79. y też mieszkamy w Gdyni i tu chcemy budować naszą dobrą wróżbę. Czy Wy już zaczęliście budowę? Czy zastosowaliście strop zaproponowany przez Autora projektu, czy wprowadziliście jakieś zmiany? Może macie jakieś cenne uwagi? My jestśmy a etapie adaptacji projektu do działki i naszych potrzeb. Z góry dziękuję za odpowiedź i linki do zdjęć.

Pozdrawiam

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...

Witam,

przesyłam linki do fotek mojego domu - Dobra wróżba - Murator M68

http://www.fmix.pl/zdjecie/2425255/m68-1/rozmiar/2

http://www.fmix.pl/zdjecie/2425256/m68-2/rozmiar/2

http://www.fmix.pl/zdjecie/2425263/img/rozmiar/2

Chętnie pomogę i odpowiem na konkretne pytania.

:bye:

• 3 weeks później...
  • 5 weeks później...
Witam wątek się rozwija założyłem go i długo nikt się nie wpisywał ja zaczynam budowę w maju w Kowalewie gmina Szemud. Jest kilka pytań nad którymi sam się zastanawiałem. Jeśli chodzi o ścianę kolankową to podniosłem ją o dwie warstwy pustaków dlatego że będzie więcej miejsca i możliwości np. dosunięcie szafek lub powieszenie grzejnika jeśli chodzi o dach to kąt nachylenia się nie zmienił tylko budynek troszkę wyższy tu trzeba sprawdzić plan zagospodarowania przestrzennego czy nie przekroczy się wysokości budynku. Kierownik budowy zasugerował mi aby strop zrobić monolityczny jest tańszy w wykonaniu i eliminuje ewentualne klawiszowanie belek a w efekcie pęknięć na suficie .

• 2 weeks później...

Witam,

My również zaczynamy w maju. Teraz czakam tylko na ostateczną decyzję i zaczynamy.... Z bryły budynku usunęliśmy garaż zamieniając go na dodatkowy pokój. Garaż będziemy mieli wolnostojący obok. Z uwagi na spadek terenu taras będzie trochę wyżej nad ziemią niż w projekcie wyjściowym. Poza tym niewielkie zmiany funkcjonalne w poszczególnych pomieszczeniach na parterze.