Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaki materiał na ścianę jednowarstwową?

Recommended Posts

No dobra - ego te absolvo ;)

Kłóciłeś się w sensie, że jak pisano Ci, że jest 0,3 to upierałeś się że 0,5. No i z tą pracą nie przesadzaj - aktualne przepisy są w stronie Ministerstwa Infrastruktury :)

Tak czy siak argument, że wolno zrobić lipny dom więc należy zrobić lipny dom jest eeee... lipny? Okna o ile pamiętam mogą mieć U nawet 2,5. Może chcesz sobie takie wstawić?

• Odpowiedzi 74
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

No już doba, doba...

wiemy, że: Hominis est errare, insipientis in errore perseverare.

W każdym bądź razie wierz mi, że wszyscy szukają tego nieszczęsnego współczynnika w USTAWIE z dnia 7 lipca 1994 roku PRAWO BUDOWLANE lub w późniejszych zmianach, ale jednak w USTAWIE, a nie w ROZPORZĄDZENIU i w dodatku z załączniku - no ale już OK.

Pzdr. Paweł.

"Nieumiejętność przyznawania się do błędów, a tym samym brak chęci zwalczenia ich świadczy o głupocie i tchórzostwie."

Tylko z poczucia obowiązku.

Nigdzie nie ma obligatoryjnego wymogu, że ściana nie może mieć więcej niż U=0,3 Teoretycznie może mieć nawet U=1 zgodnie z obowiązującymi w tym zakresie przepisami.

Jak słusznie zauważył Depi nie jest to argumentem aby taki dom stawiać. To nie ustawodawca będzie płacił za ogrzewanie tego domu.

Ustawodawca określił jedynie, że nie można stawiać „gorszych” niż – spełniających określone warunki do wyboru, albo ściana nie więcej niż U=0,3 lub………

Tylko z poczucia obowiązku.

Nigdzie nie ma obligatoryjnego wymogu, że ściana nie może mieć więcej niż U=0,3 Teoretycznie może mieć nawet U=1 zgodnie z obowiązującymi w tym zakresie przepisami.

Jak słusznie zauważył Depi nie jest to argumentem aby taki dom stawiać. To nie ustawodawca będzie płacił za ogrzewanie tego domu.

Ustawodawca określił jedynie, że nie można stawiać „gorszych” niż – spełniających określone warunki do wyboru, albo ściana nie więcej niż U=0,3 lub………

".... § 328 ust. 1 Budynek i jego instalacje ogrzewcze,

wentylacyjne i klimatyzacyjne, cieplnej

wody użytkowej, a w przypadku budynku

użyteczności publicznej również

oświetlenia wbudowanego, powinny

byç zaprojektowane i wykonane w taki

sposób, aby ilość ciepła, chłodu i energii

elektrycznej, potrzebnych do użytkowania

budynku zgodnie z jego przeznaczeniem,

można było utrzymać na racjonalnie

niskim poziomie.

§ 329. 1. Wymaganie określone w § 328 ust. 1

uznaje się za spełnione dla budynku

mieszkalnego, jeżeli:

1) przegrody zewnętrzne budynku oraz

technika instalacyjna odpowiadają

wymaganiom izolacyjności cieplnej

oraz powierzchnia okien speΠnia wymagania

określone w pkt 2.1. załącznika

nr 2 do rozporządzenia, przy

czym dla budynku przebudowywanego

dopuszcza się zwiększenie średniego

współczynnika przenikania ciepła

osłony budynku o nie więcej niż

15 % w porównaniu z budynkiem

nowym o takiej samej geometrii

i sposobie użytkowania ... "

:roll:

No nie wiem czy może mieć U=1, ale pewnie moze bo mamy wolność, wolność i swobode!!! :lol: :lol: :lol:

A może przeczytaj, a może i zacytuj 329.2. I koniecznie nie zapomnij "wytłuścić" te akapity z wymaganym U (jeśli znajdziesz takowe).

Mówisz i masz kolego 8)

" 329 .2. Wymaganie określone w § 328 ust. 1

uznaje się za spełnione dla budynku

użyteczności publicznej, zamieszkania

zbiorowego, budynku produkcyjnego,

magazynowego i gospodarczego, jeżeli:

1) przegrody zewnętrzne budynku oraz

technika instalacyjna odpowiadają

wymaganiom izolacyjności cieplnej

oraz powierzchnia okien spełnia wymagania

określone w pkt 2.1. załącznika

nr 2 do rozporządzenia, przy

czym dla budynku przebudowywanego

dopuszcza się zwiększenie średniego

współczynnika przenikania ciepła

osłony budynku o nie więcej niż

15 % w porównaniu z budynkiem nowym

o takiej samej geometrii i sposobie

użytkowania ... "

Załącznik nr 2 do tego rozporzadzenia:

"1. Izolacyjnośç cieplna przegród i podłóg

na gruncie

1.1. Wartości współczynnika przenikania ciepła U

ścian, stropów i stropodachów, obliczone zgodnie

z Polskimi Normami dotyczŕcymi obliczania oporu

cieplnego i współczynnika przenikania ciepła, nie mogą

byç większe niż wartości U(max) określone w tabelach:"

żródło:

http://www.audytoenerg.pl/images/przepisy/warunki-techniczne2008-11-21.pdf

i najnowsze zmiany :

http://www.lze-dystrybucja.pl/docs/others/rozp.m.i.12.03.2009.pdf

Fakt, powinienem napisać prawidłowo 329.1.2. (ale Ty doskonale o tym wiedziałeś 8) ) – za brak precyzji przepraszam.(wczoraj nie miałem możliwości wklejenia) :oops:

I aby nie było niedomówień cytuję:

§ 329. 1. 2) wartosc wskaznika EP [kWh/(m2 . rok)], okreslajacego roczne obliczeniowe zapotrzebowanie na nieodnawialna energie pierwotna do ogrzewania, wentylacji i przygotowania ciepłej wody u_ytkowej oraz chłodzenia jest mniejsza od wartości granicznych okreslonych odpowiednio w ust. 3 pkt 1 i 2, a tak_e je_eli przegrody zewnetrzne budynku odpowiadaja przynajmniej wymaganiom izolacyjnosci cieplnej niezbednej dla zabezpieczenia przed kondensacja pary wodnej, okreslonym w pkt 2.2. załacznika nr 2 do rozporzadzenia

Istnieje wybór w tym zakresie. Albo przegrody zewnętrzne mają nie więcej niż U=0,3, albo spełniają wymagania co do wskaźnika EP i kondensacji pary wodnej w przegrodzie.

Nie mniej jednak, ja uważam, że zawsze warto zadbać o właściwe i dobre ocieplenie ścian, bo Rozporządzenie nie będzie ogrzewać.

• 3 weeks później...
kurde , może ja po prostu przesadziłam :oops:

wiecie ... ciepłolubna ze mnie gadzina , i minimalny spadek temp. jest od razu przeze mnie odczuwalny .... może to nie jest 1-2st , tylko 0,5 .... przyznam się, ż piernicznełam na oko i nigdy nie mierzyłam ani czasu stygnięcia chałupy ani temp.

obiecuję, ze zmierze i uściślę .....

tak więc zmierzyłam - przyznaje ... przesadziłam ....

kilka dni temu (temperatura na dworze na dobrym minusie) zdarzyło mi się, że trafił się jakiś syf w ekogrochu , zrobiła się ogromna bryła przy retorcie , zablokowało wysyp popiołu i wygasił się piec ...

wygasił się między 3 a 4 w nocy ... rano nie miałam czasu rozpalić .... wróciłam do domu kole godziny 13 ....przeleciałam się po pokojach pozaglądać na termometry ....

na parterze ni drgnął ... czyli 23 stopnie jak zwykle , na poddaszu w pokoju spadło o 0,5 st ...

czyli chłodnięcie chałupy w kontekście ściany jednowarstwowej i zimnych grzejników podczas grzania na CWU to moje odczucie pewnie zależne od tego czy się akuratnio zmęczę , czy ubiorę sweterek , czy siedze i plaszcze zadek przy kompie .... :lol:

byłam winna wyjaśnienie - wyjaśniłam ...