Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Solar a powietrza pompa ciepła

qlek74

Recommended Posts

• Odpowiedzi 137
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

na magrinesie zużywam dużo wody bo mnie na to stać!!... jak ciebie nie stać to nie zabieraj głosu albo myj sie w kałuzy...

Kurcze nie kumam :-( "Stac Cie" jak sam piszesz, a musisz opal nosic? Jakby mnie bylo stac to bym sobie zrobil bardziej bezobslugowy system grzania ;-)

Duga rzecz. Narzekales ze przy PC trzeba czekac az sie woda w taniej taryfie nagrzeje.

Ale tego co widze, to Ty masz znacznie gorzej!? Musisz latac, sprawdzac temperature ile solar nagrzal, jak nie nagrzal zalaczac grzalki, tudziez palic w piecu.

Mowiac krotko przerypane. Do tego troche loterii - bedzie slonko czy nie, wlaczac grzalki czy nie. Jak zle obstawisz to wody cieplej nie ma gdy potrzebna.

Jak czesto zdarza Ci sie ze chcesz sie wykapac, a tu dupa bo slonko sie schowalo i trzeba czekac az wode grzalka nagrzeje??

A co jak CIe w domu nie ma, kto Ci ta grzale "załoncza"? Co przychodzisz styrany po pracy, pozno, a tu trzeba czekac az grzalka nakotluje wody cieplej?

marcin

P.S. Ja moja PC do grzania wody widuje jak mnie po cos trzeba do technicznego pojsc.

Na marginesie moja domowa instalacja jest wykonana również pod pci, wymieniam kocioł, na pompe, wierca chlopaki 2 dziury i mam pci ...ale na chwile obecną DLA MNIE jest to niopłacalne...

No nie dziwię się, skoro wydałeś więcej na cały system niż kosztuje pompa z odwiertami to nijak z tego zrezygnować.

stac mnie było i na zrobienie pc, czy bezobsługowego rozwiązania..ale uznałem ze to jest dla mnie najlepsze i tyle ,chyba proste?? TY uznałes ze dla ciebie bedzie najlepsze pci i tak zrobiłes i co z tego wynika...nic...dokładnie nic..

Widzisz, to jest roznica miedzy nami. Ty "uznales" ze jest to dla CIebie najlepsze. Ja policzylem, ze PC jest dla mnie najbardziej oplacalna w perspektywie 10lat.

Zakladam bowiem, ze nikt mi 200m rury z gazem gratisowo nie podciagnie.

nie zdarza ,bo od tego jest automat zeby pilnował,,,ale skad Ty mozesz to wiedziec ??? no skad??

Oczywiscie ze nie moge wiedziec. Ale zwroc uwage co napisales w poprzednim poscie: ...jak nie dogrzało wody, to załonczam grzałke i tyle mojego.

Abstrahujac od błędu ortograficznego, na ile rozumiem jezyk polski to napisales, ze musisz Ty ta grzaałke załączyc. Nie ma tam słowa o automacie który to robi, prawda??

Wypowiadaj sie precyzyjnie, to nie bedzie nieporozumien.

Napisz mi tez prosze (serio jestem ciekawy) jaka jest logika takiego automatu. Np, jak o 17.00 woda jest chlodniejsza niz XX, to uruchamia sie grzalka.

Albo jak na 4 godziny przez zachodem slonca ... to.

dla siebie szukasz??? szukaj szukaj być może jest Ci potrzebny...

Wiesz, ja nigdy nie napisalem, ze zainstalowalem PC "bo mnie stac". Nikomu tez nie pisalem, żeby sie nie odzywał skoro go nie stać.

Jak powyzej, PC jest w moim przypadku najtanszym rozwiązaniem w okresie 10letnim.

Serio wolabym miec rure z gazem pod domem i pojechac na kosmiczne wakacje. Ale nie mam tej rury.

Ba, twierdze, ze majac rure instalowane PC to durny pomsyl!!

Twierdze zas tez, ze wole wydac duzo kasy na PC, niz targac wegiel na plecach (mam chory kregoslup i cenie sobie wygode). Nie wspominajac, ze w mojej gminie nie wolno grzac domu paliwami stalymi.

marcin

Jak już tak chwalicie pompy ciepła to ja mam do was kilka pytań (rozważamy PC tylko powietrze/woda, bo na odwierty nigdy się nie zgodzę)

1) Tak na zaczepkę - Jastrząb - piszesz, że pompa ciepła w kotłowni z piecem na paliwo stałe ma wydajność 100%. Wg mojej opinii lepiej PC wyłączyć i od razu walić wyprodukowane ciepło w wodę aniżeli np nie ocieplać rurek w kotłowni by było tam ciepło i tracić energię elektryczną aby to odzyskać z powrotem do wody za pomocą PC.

2) Piszecie o fajnych możliwościach PC np latem do oszuszania/schładania pomieszczeń. Super - uważam to za nie głupi pomysł, ale z tego co mi wiadomo to PC działa dosyć podobnie do klimatyzacji. Teraz pytanie - u nas w firmie po roku korzystania z klimy okazało się, że w urządzeniach urosły całkiem pokaźne grzybnie. Czy w pompach ciepła takie coś występuje. Wg mnie tak, bo jest duży przepływ powietrza przez urządzenie, jest efekt skraplania, niskie temperatury na wylocie itp. Sprostujcie mnie jeżeli myślę inaczej.

3) Po części związana z pytaniem nr 2 - skoro jest dość ogromny przepływ powietrza przez PC to to się nie brudzi, nie zakurza, są tam jakieś filtry do czyszczenia, można to zrobić samemu trzeba wzywać serwis?

Pytanie nr 2 i 3 bardziej utwierdziło mnie w przekonaniu na solray niż na PC. Wymienić glikol raz na 5 lat to nie problem - a jak wygląda z czyszczeniem PC. Jeżeli są filtry to w nieskończoność czyścić się ich nie da na pewno będzie trzeba je wymieniać a to są koszty...

Nie ma rozwiązania idealnego na grzanie wody. Solar ma swoje wady, ale przy rosnących cenach paliw staje się miłym dodatkiem. Przy rosnących cenach prądu konkurencją dla PC :D

Czekam na wasze konstruktywne odpowiedzi - pozdrawiam

Ad. 1. Jak kocioł na paliwo stałe to ja bym zasobnik od PC ładował gorącą wodą z kotła. PC można zakupić z wężownicą.

Ad. 2. Powietrze wpływa jednym kanałem do PC i omywa lamelowy skraplacz, który odbiera ciepło z powietrza (dalej jak każda PC), a następnie jest ono usuwane drugim kanałem. Oba wejścia do PC (nazwijmy je krótkimi kanałami) są zabezp. grubą siatką uniemożliwiającą przedostanie się grubszych nieczystości. Instrukcja PC nie wskazuje jakichkolwiek czynności serwisowych w zakresie odgrzybiania itp. Faktem jest, że skraplanie występuje, ale na zewn. PC (musiałem ją wycierać !!).

Ad. 3 Ja odkurzam te ww. kratki i tyle.

pzdr

2) Piszecie o fajnych możliwościach PC np latem do oszuszania/schładania pomieszczeń. Super - uważam to za nie głupi pomysł, ale z tego co mi wiadomo to PC działa dosyć podobnie do klimatyzacji. Teraz pytanie - u nas w firmie po roku korzystania z klimy okazało się, że w urządzeniach urosły całkiem pokaźne grzybnie. Czy w pompach ciepła takie coś występuje. Wg mnie tak, bo jest duży przepływ powietrza przez urządzenie, jest efekt skraplania, niskie temperatury na wylocie itp. Sprostujcie mnie jeżeli myślę inaczej.

Z tego co mi wiadomo to klima raczej wysusza pomieszczenia więc widział bym tu raczej kłopot z wentylacją.

Jak już tak chwalicie pompy ciepła to ja mam do was kilka pytań (rozważamy PC tylko powietrze/woda, bo na odwierty nigdy się nie zgodzę)

1) Tak na zaczepkę - Jastrząb - piszesz, że pompa ciepła w kotłowni z piecem na paliwo stałe ma wydajność 100%. Wg mojej opinii lepiej PC wyłączyć i od razu walić wyprodukowane ciepło w wodę aniżeli np nie ocieplać rurek w kotłowni by było tam ciepło i tracić energię elektryczną aby to odzyskać z powrotem do wody za pomocą PC.

Nie mam pieca na paliwo stale, zeby byla jasnosc. Mam PC do ogrzewania domu, ale taka ktora produkuje wode do CO max 35stopni. Jest dzieki temu bardziej sprawna, lub inaczej zoptymalizowana do grzania domu. Jest to tzw. pompa z bezposrednim parowaniem. Wiec musze inaczej grzac CWU. Do tego sluzy pompa pwietrze-woda ktora stoi w pom. technicznym.

I tu masz racje, ze grzanie CWU jest niejako 2-stopniowe - odbieram cieplo od domu zeby nagrzac wode. Czyli ogrzewanie domu musi wyprodukowac odrobine wiecej ciepla.

Piec na paliwa stale ma ta wade, ze latem trzeba jakos wode ogrzac w nim nie palac. Pradem, taka PC powietrzna lub solarem + pradem.

Majac gaz, nigdy w zyciu bym takiego podwojnego ustrojstwa nie zbudowal bo z moich oszacowan wynika, ze grzanie CWU gazem jest na tyle tanie, ze zwrot za solary/PC jest dlugi. Ale jak ktos zuzywa 20m^3 CWu na miesiac, to pewnie moje wyliczenia biora w leb i okres zwrotu jest krotszy. Ale bezsensem jest "lanie" CWU bez opamietania, zeby "skrocic" okres zwrotu za solary ;-)

Szczerze mowiac nie umiem odpowiedziec. Nigdy sie tym nie zastanawialem, warto sie nad tym pochylic.

3) Po części związana z pytaniem nr 2 - skoro jest dość ogromny przepływ powietrza przez PC to to się nie brudzi, nie zakurza, są tam jakieś filtry do czyszczenia, można to zrobić samemu trzeba wzywać serwis?

U mnie filtrow brak.

Pytanie nr 2 i 3 bardziej utwierdziło mnie w przekonaniu na solray niż na PC. Wymienić glikol raz na 5 lat to nie problem - a jak wygląda z czyszczeniem PC. Jeżeli są filtry to w nieskończoność czyścić się ich nie da na pewno będzie trzeba je wymieniać a to są koszty...

A ile taki filtr moze kosztowac, 20PLN? 30??

Nie ma rozwiązania idealnego na grzanie wody. Solar ma swoje wady, ale przy rosnących cenach paliw staje się miłym dodatkiem. Przy rosnących cenach prądu konkurencją dla PC :D

Jane, ze nie ma idealnych rozwiazan. Solar grzeje czasem (reszte zakladam grzejesz pradem w okresie nie dzialania pieca). Wiec o ile grzanie sloncem zostaje b. tanie przy podwyzkach pradu, to jesli jest dogrzewanie pradem przy braku slonca, to Cie wali po kieszeni wraz ze zwrostem ceny pradu. I tu co sie bardziej oplaca, zalezy od ilosci uzytkowanej CWU. Bo przy PC, podywzka pradu jest zmiejszana powidzmy 3-krotnie przez COP pompy.

Mowiac o darmowej CWU z solara, nie zapominajamy o okresie przejsciowym, ktory zjada to oszczednosc. I im wiecej CWU zuzywamy, tym wiecej nas prad do dogrzewania kosztuje okresie bezslonecznym.

Ale znajac wlasne potrzeby to sie wszystko da POLICZYC.

Zamiast wyskakiwac z kategorycznym stwierdzeniem, ze przy solarach woda jest za darmo, a PC do CWU to gadzet.

marcin

Z tego co mi wiadomo to klima raczej wysusza pomieszczenia więc widział bym tu raczej kłopot z wentylacją.

Pompa powietrze-woda do CWU, tez osusza powietrze, ma odplyw skroplin. Wiec teoretycznie jest cos na rzeczy. Fakt, ze jeszcze nie widzialem, zeby z niej cos kapalo (ale sie nie przygladalem specjalnie tez)

marcin

Pompa powietrze-woda do CWU, tez osusza powietrze, ma odplyw skroplin. Wiec teoretycznie jest cos na rzeczy. Fakt, ze jeszcze nie widzialem, zeby z niej cos kapalo (ale sie nie przygladalem specjalnie tez)

marcin

Zapewniam cię że pomieszczenie z PC do CWU to idealne miejsce na suszarnię. Skropliny odprowadza się do kanalizy.

Nie twierdzę, że woda przy solarach jest za za darmo a PC to gadżet.

Co mi się nie podoba w PC (na podstawie pompy Viessmann Vitocal 160-A WWKS na powietrze obiegowe) to hałas jaki to produkuje. Jak ktoś ma stosunkowo niewielki dom (nie za duży obieg cyrkulacyjny) to taka pompa 1,54kW może być fajna. Przy dużej cyrkulacji i większym zapotrzebowaniu na wodę to już taka 3,6kW to minimum. Jestem ciekaw jak pracuje ta chociażby Hewalexa w stosunku do Viessmanna (czy ma obiecane parametry i jaki hałas generuje).

Jeżeli chodzi o dogrzewanie wody grzałką elektryczną to dla mnie to jest nieporozumienie i nie biorę nigdzie takiej wersji pod uwagę (gdzie jest gaz), bo po to montuje się PC aby tego prądu pobierać jak najmniej.

Nie twierdzę, że woda przy solarach jest za za darmo a PC to gadżet.

Ale twierdzi tak z uporem maniaka nie jakis bob_budowniczy.

Co mi się nie podoba w PC (na podstawie pompy Viessmann Vitocal 160-A WWKS na powietrze obiegowe) to hałas jaki to produkuje.

Halas jest, fakt. Ale nie na tyle duzy, zeby przeszkadzac. Jak nie w poblizu drzwi do pom technicznego to nie slysze go.

Jeżeli chodzi o dogrzewanie wody grzałką elektryczną to dla mnie to jest nieporozumienie

I tu sie calkowicie zgadzam.

Nasteopujaca sytuacja. Nie mam gazu. "Stac mnie". Mam dwie opcje:

- kopciuch na wegiel + solary + dogrzewanie CWU w okresie przejsciowym

- jedna bezobslugowa PC ktora obskoczy i CO i CWU,

to ja bym sie nie zastanawial nawet. Jakos mnie nie kreci noszenia wegla i przekonywanie siebie ze rozpalanie, i targanie opalu jest takie fajne :-/

marcin

No to ja jestem w takim razie kosmita, bo uwielbiam palić w kopciuchu :)

Kopciuch to u mnie będzie podstawowy piec do grzania CO (praktycznie drewnem, na mróz lekko węglem), jak się piec rozgrzeje i solar wykryje cieplejszą temp na piecu to załączy pompkę, więc zimą (nie w okresach przejściowych) CO tylko z kopciucha.

Na okresy przejściowe to gaz.

Na okresy letnie solar+ew gaz gdyby nie chciało przestać padać.

Można stwierdzić, że PC gruntowa by mi to wszystko zastąpiła.

Czy wyszłaby taniej/drożej na razie trudno stwierdzić, bo każdy broni swojej racji. Mnie ciężko w piecu palić nie jest i bardzo to lubię, a jak mnie nie ma to zawsze jest ktoś kto w nim napali.

Jastząb i Liwko jakiej wydajności macie te wasze pompy i ile was kosztowały?

Moc 8kW 10tyś.+ odwierty 10tyś. Reszta jak w standardowej kotłowni. Mogłem jeszcze zejść z ceny o jakieś 4 tyś robiąc kolektor poziomy.

Zapłacisz za swój system dużo, dużo więcej i rachunki będziesz miał większe więc wytłumacz w jakim celu to robisz? Jak lubisz palić to do tego zamontuj zwykły kominek bez żadnego płaszcza i po kłopocie;)