Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Solar a powietrza pompa ciepła

qlek74

Recommended Posts

No to ja jestem w takim razie kosmita, bo uwielbiam palić w kopciuchu :)

Kopciuch to u mnie będzie podstawowy piec do grzania CO (praktycznie drewnem, na mróz lekko węglem), jak się piec rozgrzeje i solar wykryje cieplejszą temp na piecu to załączy pompkę, więc zimą (nie w okresach przejściowych) CO tylko z kopciucha.

Na okresy przejściowe to gaz.

Na okresy letnie solar+ew gaz gdyby nie chciało przestać padać.

Można stwierdzić, że PC gruntowa by mi to wszystko zastąpiła.

Czy wyszłaby taniej/drożej na razie trudno stwierdzić, bo każdy broni swojej racji. Mnie ciężko w piecu palić nie jest i bardzo to lubię, a jak mnie nie ma to zawsze jest ktoś kto w nim napali.

Jastząb i Liwko jakiej wydajności macie te wasze pompy i ile was kosztowały?

Sorry, ale ja nie kumam takiego masochizmu. Jak chce se popalic, to wrzucam 5 szczapek do kominka, siadam z winem/piwem przed i jeszcze se muzyke ulubiona puszczam.

Gaz i piec na paliwo stale i do tego jeszcze solary?

Ja bym jeszcze w kazdym pomieszczeniu postawil koze na wszelki wypadek ;-)

I na wszelki wypadek kupil nagrzewnice na gaz z butli ;-)

Dobra, koniec ironi.

Nie wiem czemu piszesz ze to trudno powiedziec.

To wszystko mozna kosztowo policzyc, ale do PC potrzebujesz:

- przylacze eleketryczne

(zakladajac ze rezygnujesz z przylacza gazowego i gotujesz na prundzie. Co polecam.Zero tlustych gazowych naolotow w kuchni. Miodzio. No chyba, ze ten tluszcz kuchanny tez lubisz szorowac ;)

do Twojego zestawu:

- przylacze elektryczne

- przylacze gazowego

- piec gazowy

- piec na paliwo stale

- solary

- komin i czyszczenie komina,

- i wszystko to razem do kupy polaczyc.

Drastycznie mniej rzeczy potrzebujesz w przypadku PC.

Twoj wybor.

Ale jesli mialbym dostepny przy dzialce gaz, to ja bym zrobil wszystko na gaz i juz.

W miare tanio, praktycznie bezobslugowo. Ale to jest moje zdanie.

Moja PC ma moc 10KW. wraz z kolektorem kosztowala cos kolo 40tys. 180m^2 po podlodze do ogrzania. Kupione z drogiej firmy 2 lata temu.Tak jak pisze Liwko mozna znaczenie taniej. Mnie nawet przy montrazu PC nie bylo, musiala to zrobic doswiadczona i majaca dobre refernecje firma :-( A to kosztuje.

Na ta chwile od poczatku sezonu grzewczego spalila 1000kWh. Czyli jakies 400PLN (w wielkie mrozy czasem chodzila z godzine czy dwie w drozszej tarfyfie).

A dom ma jeszcze pare razacych "Dziur" w ociepleniu :-( Mam jedno miejsce na dachu, gdzie wrecz wytapia sie sneig. Cos zdrowo ekipa spitolila :-(

marcin

• Odpowiedzi 137
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Co do gotowania to gaz odpada, bo w bloku nam się to już nie sprawdziło - mama dużo gotuje (praktycznie na 2 rodziny)

Gaz i tak będziemy mieli.

Prąd też będzie.

Reszta do dyskusji.

Troszkę przeraża mnie jeszcze jeden fakt - niektórzy piszą 100% podłogówki a tego się boję.

Dlaczego boję - otóż wielu mnie straszy, że od podłogówki mocno się kurzy (w co wierzę, bo nad niektórymi kaloryferami też się da podobny efekt zauważyć u tych co mają w domu większy syf niż standard przewiduje) a i bakteryjki rzekomo też się radośniej unoszą i często pojawiają się zachorowania na gardło.

Dla tych co posiadają takie systemy pytanie - na ile to mity a na ile prawda?

Dlaczego boję - otóż wielu mnie straszy, że od podłogówki mocno się kurzy (w co wierzę, bo nad niektórymi kaloryferami też się da podobny efekt zauważyć u tych co mają w domu większy syf niż standard przewiduje) a i bakteryjki rzekomo też się radośniej unoszą i często pojawiają się zachorowania na gardło.

Dla tych co posiadają takie systemy pytanie - na ile to mity a na ile prawda?

Mit. Kaloryfer dziala tak, ze wpada do niego powietrze od spodu ogrzewa sie i unosi do gory. Co tez powoduje, ze w pomieszczeniu temperatura najwyzsza jest na gorze.

ale tez powietrze sie przemieszcza (razem z kurzem). Sie toto nazywa konwekcja.

Na podlodze tego efektu nie ma, bo podloga oddaje cieplo poprzez promieniowanie. Powietrze wogole nie lata, a jesli juz to nie tak intensywnie jak przy kaloryferze.

Do tego dochodzi brak grzejnikow - bezcenne :-)

Do tego dochodzi rownomierne rozlozenie temperatury po pomieszczeniu. Jak se siade kolo okna (standardowe miejsce na kaloryfery) to nie leci mi pot po tylku.

Na srodku pomieszczenia i w kacie jest taka sama temperatura.

Ale tez zeby byc uczciwym, nie moge odkrecic kaloryfera poczekac pol godziny zeby sie pomieszczenia nagrzalo. Podniesienie temp w pomieszczeniu podlogowka o 1C moze trwac godziny. Czyli nie da sie tak, ze przyjechali niepodziewani goscie i odkrecasz grzejnik w pokou goscinnym ktory tak stoi pusto i w 2 godz. podnosisz temperature o pare stopni. Podlogowka grzejesz zawsze i wszedzie - dzienne wahania temperatury sa b. male.

Przynajmniej stosuje sie do moje sytuacji, gdy w podloge idzie woda pewnie max 35 stopni.

Jak wtloczysz w podloge wode 55stopni jakiegos pieca, to pewnie zareaguje duzo szybciej.

marcin

Edytowane przez Jastrząb

A to żeś teraz ciekawostkę przyrodniczą zapodał. W sumie nie przeszło mi to przez głowę.

Czyli jak wszystko ma swoje zalety i wady - z jednej strony równomierny rozkład temperatur, z drugiej - jak w rodzinie, gdzie każdy ma swój pokoik i lubi różne temperatury to trzeba by było do każdego pomieszczenia zamontować zawory 3 drogowe. Czyli "podchajcować" w razie np. choroby dziecka to się nie da, chyba że farelką...

Powiedzcie mi jeszcze jedną rzecz, bo moim zdaniem to trochę mankament pomp ciepła, no chyba że się mylę.

Chodzi mi o taką kwestię - wszyscy co posiadają PC piszą, że to super, wychodzi tanio jak się wybierze taryfę nocną.... no właśnie i tutaj pojawia się mój dylemat.

Przez całą noc PC grzeje a w dzień tylko tyle co musi?

Dla mnie szczerze to z lekka idiotyzm, bo każdy posiadacz kotłów na paliwa stałe czy pieców gazowych zawsze grzeje nimi na dzień a na noc temperaturę się obniża o 2 góra 3 stopnie celem poprawienia komfortu do spania.

Przy pompie ciepła z tego co zauważyłem jest zupełnie odwrotnie - nocą chajcuję bo tanio, w dzień oszczędzam...

Jak to jest naprawdę?

Co do podłogówki - u brachola w łazience stosunkowo szybko czuć ciepło z podłogi, tylko on to zasila kopciuchem przez zawór trójdrogowy.

Czyli wyższą temperaturą. Przy ogrzewaniu niskotemperaturowym, a takie powinno być przy podłogówce trwa to dobrych kilka godzin. Od godz. 21 gdy zaczyna być zasilana podłogówka przez jakiś czas temp. nawet spada a dopiero później zaczyna rosnąć.

Tak se pomyślałem dzisiaj, że właściciele PC też przeginają z opłacalnością na swoją stronę zarzucając innym, że pomijają wygodne dla nich wady.

Chodzi mi o to, że grzejecie PC jak dobrze idzie 80%w nocy bo tańsza taryfa a 20% w dzień jak nie ma trzaskających mrozów. Można by i się nawet z tym zgodzić, ale w takim przypadku przy kosztach ogrzewania należy doliczyć mały dodatek, który jak dotąd wszyscy właściciele PC pomijają.

Otóż prąd używany w dzień w taryfie dzień/noc jest droży od jednotaryfowego.

Zatem do kosztu ogrzewania należy doliczyć nadwyżkę ceny za prąd zużyty w dzień wg stawki dwutaryfowej w stosunku do jednotaryfowej. bo gdybyśmy nie mieli PC to w dzień byśmy mieli tańszy prąd.

Tak poza tym to życzę wszystkim Zdrowych i Wesołych Świąt Bożego Narodzenia (ateistom zdrowego i szczęśliwego wolnego od pracy :p)

bo gdybyśmy nie mieli PC to w dzień byśmy mieli tańszy prąd.

Wyobraź sobie że latem gdy pompa grzeje tylko CWU i zużywa na to około 60kWh na miesiąc to średnią za kilowatogodzinę mam o 20% niższą niż rodzice przy G11

Co do taryf to nigdy nie pisałem że pompa pracuje tylko w taniej. Do tej pory miałem dane szacunkowe bo miałem podlicznik bez sterownika więc szacowałem zużycie 70-80% w II taryfie. Już się uporałem z licznikiem i od 1 stycznia będę co miesiąc przedstawiał zużycie.

Śledź wątek o pompach;)

• 4 weeks później...
  • 4 weeks później...
  • 4 weeks później...
Jeśli chodzi o koszty grzania PC to przyszedł mi rachunek za 4 miesiące ( od 11 do 03 ) na 2000 zł. Prąd w domu łącznie z pompą ciepła 12 kw. Taryfa budowlana , w domu ok 20 stopni. Myślę , że licząc z grubsza ok 100 zł prad na potrzeby domu a 400 ogrzewanie z cwu . Do grzania 300 m2 . Chyba nie drogo , no i pierwszy sezon grzewczy.