akswał 20.06.2010 11:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2010 (edytowane) Zapomniałabym - wymiary pomieszczeń Parter Komunikacja + schody 28,96 Garderoba przy schodach 3,32 Kotłownia 4,92 WC 2,40 Spiżarnia 2,89 Kuchnia 13,72 Salon + jadalnia 49,67 Sypialnia główna 23,42 Garderoba sypialniana 5,72 Łazienka sypialniana 7,34 Garaż 28,06 razem: 170,42 Poddasze Po podłodze //// od 1,90mKomunikacja 21,66 / 20,20Biblioteka/ Gabinet 14,59 / 13,82Łazienka na piętrze 14,30 / 12,77Sypialnia od ogrodu 19,60 / 17,58Sypialnia od ulicy 17,19 / 15,17 Razem: 87,34 / 79,54 Całość domu po podłodze 257,76 Część użytkowa 224,78 Komunikacja 50,62 Dom jest porostu gigantyczny - z chęcią bym go zmniajszyła o 50m2. Edytowane 20 Czerwca 2010 przez akswał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akswał 20.06.2010 11:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2010 Oszczedności - gdzie???? Jenym z pomysłów racjonalizatorskich jest ograniczenie okien dachowych w dwóch sypialniach na górze oraz w łazience umieścić okna na ścianach szczytowych przy jednoczesnej rezygnacji z dachowych. Fasade zrobić z płytek włonocementowych lub tynku a nie z drewna (boimy się kosztów drewna i czestej konserwacji) Rynny zrobić zewnetrzne a nie chowane - koniecznie w kolorze fasady by były jak najmniej widoczne. W salonie na wysokości kanapy zrezygnować z kawałka okna - umożliwiłoby to zastosowanie podciągów a nie kosztownych systemów okien alumniowych - no i dało troche intymności - na zachodzie mamy sąsiadów. Zrezygnować w sypialni na dole z narożnego okna, zrobić normalne wychodzące na ogród + wąski podłóżny okienny fix na wysokości łóżka by mieć widok na ogród leżąc w łóżku. Zlikwidować ściane przesuwną przy WC i zastosować klasyczne drzwi przesuwane. Co jeszcze można zminimalizować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akswał 20.06.2010 12:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2010 Z wodotrysków które koniecznie chce zachować lub mieć. Szklany łącznik (jeżeli by jeszcze zrobić kawałek szklanego stropu to byłaby bajka ) Narożne okno w kuchni. Wysokie podłóżne okno dachowe nad schodami Schody ażurowe szklane wychodzące bezpośrednio ze ściany- nie mam na to szans więc wystarczą drewniane samonośne lub klasyczne z ładną nowoczesną metalową barierką. Szklana balustrada przy bibliotece. Wanna wpuszczna do poziomu dna w łazience na dole (choć małżonek namawia bym salon kąpielowy zrobiła na górze - ale ja znam swoje lenistwo - nie będzie chciało mi się tam chodzić) Powiększenie okna przy jadalni tak by wyjść na zewnatrz (ogródek ziołowy + mini tarasik na kawkę poranną - wschodnie sloneczko). Podwyższenie okna w salonie na ścianie z telewizorem ( tak by przełamąć jednolitą fasade pólnocna i mieć ładniejszy widok na ogród). Jak na razie to koniec chciejstw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akswał 29.09.2010 17:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2010 (edytowane) Achh ta woda (a raczej jej brak) - musiałam przez nią wstrzymać prace projektowe (które w międzyczasie się troche jeszcze powiekszyły o moje studio i biuro dla męża oraz małą powierznie roboczą). Powstanie gigantyczny potwór (już to czuje i widze oczami wyobraźni) - ale i tak mi się podoba Coraz bardziej realny termin na rozpoczecie budowy będzie mój pierwotny zakładany, czyli 3 lata po kupieniu działki. Te media porostu nas wykończą - mija właśnie rok Przynajmniej drzewka mi trochę podrosną Edytowane 29 Września 2010 przez akswał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akswał 02.10.2010 15:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2010 (edytowane) Czy ogród ma ręce i nogi z wystawą północną? Domek jeszcze wplanach, ale trzeba o ogrodzie myśleć.Planuje odgrodzić kawałek przed budowlańcami i już zacząć zadzić drzewa (marzę o pięknych i wysokich - co za tym idzie wieloletnich). Działka szeroka na 22mZiemię mam do 0,8 z gliny pylastej (co kolwiek to znaczy) a od 0,8 piaski. Co o tym myślicie? Edytowane 4 Listopada 2010 przez akswał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carolinka 20.10.2010 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2010 Witam, podziwiam dzienniczek, a mogłabym namiar na architekta xD Podobaja mi się budynki nowoczesne i szukam architekta z wrocławia Przy okazji mozna spytać ile wyszlo za projekt indywidualny? Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akswał 14.11.2010 11:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2010 Dla pamięci -śliczna (jak dla mnie) łazienka http://muratordom.pl/s/photos/d3/4c/13/d34c13ee34d2fe66.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akswał 14.11.2010 11:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2010 http://muratordom.pl/s/photos/f0/38/66/f038661ff905b803.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akswał 14.11.2010 11:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2010 http://muratordom.pl/s/photos/a7/51/8b/a7518b4d3bf9d9f7.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akswał 14.11.2010 11:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2010 http://muratordom.pl/s/photos/31/04/98/3104981ec6e0635e.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akswał 16.01.2011 14:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2011 Nowy architekt robi cały czas koncepcje - przyciął troche metrów, ale spowodowało to problem z ustawieniem mojej wymarzonej i koniecznej kanapy (narożnik 350x158) + 1 fotel + pufa i odpowiednia odległość od TV. Zobaczymy co stworzy, bo wstępna koncepcja bardzo się mi podobała (trochę w stylu TAMIZO) - tylko była trochę nieustawna :/ Nie pisałam Wam chyba wcześniej o tym: zmieniłam Panią architekt - pełna niezgodność charakterów oraz moje zbyt wysokie wymagania w kwesti takiej by być traktowany jak normalny klient a nie petent z czasów komunistycznych. Jeszcze nie oddała mi zaliczki, ani nawet nie pofatygowała się przekazać mi jakiekolwiek rozliczenie prac koncepcyjnych. Nie odbiera telefonów, nie odpowiada na maile. Aktualnie uważam po jej notorycznym braku kontaktu, że okradła mnie na 5 tys złotych i oddaje sprawe do sądu. Jak chcecie mieć projekt na zamówienie, to unikajcie biur które robią gotowce (w szczegolności tych z okolic przejścia świdnickiego). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwona24 20.01.2011 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 Cześć,na jednym z forów muratora znalazłam Twoją informację, że robiłaś badania geologiczne ziemi we Wrocławiu. Czy możesz mi podać namiary na tą firmę? (cena jaką napisałaś jest zaskakująco niska:))Skad wiedziałaś kiedy najlepiej robić takie badania geologiczne??PozdrawiamIwona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akswał 04.02.2011 12:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 (edytowane) Walka z projektem trwa Wstępna koncepcja - śliczna. Tochę mam wątpliwości czy kotłownia nie za mała. Kuchnia jest idealna - micro spiżarenka pod schodami, mozliwość pięknej wyspy, koło wyspy miejsce na dwa fotele, stoliczek do kawy i gazety i duży stół jadalny. Sypialnia genialna - aż się nie mogę doczekać by Wam pokazać projekty. Martwią mnie jednak na poważnie okna. Jest ich dużo - wysokich i szerokich. A alumnium nie chce. No i mam okna w rogu salonu - ładnie to wyglada, ale TV nie postawie w żadnym sensownym miejscu, więc musze je zmniejszyć na 1,5m skrzydło. A wtedy mam problem z otwieraniem - bo jak zrobić przesuwne? Nie chce ich otwierać do środka bo nie będę miała wtedy takiego wrażnie siedzenia w ogrodzie. :/ Edytowane 4 Lutego 2011 przez akswał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akswał 04.02.2011 15:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 (edytowane) Okna harmonijkowe - ktokolwiek wie? Ktokolwiek słyszał? Może to jest sposób na rozwiązanie mojego problemu z narożnikowym oknem w salonie (róg o wymiarach 1,50 na 1,50 i o wysokości jaką fabryka okien da). Ładne takie okienka są. Ciekawi mnie jaki stosunek ceny bedzie takich okien do okien przesównych. I jak z użytkowaniem??? i czy zawsze muszą być z dwóch stron skrzydla - nie można całości przesunąć na jedną stronę? Zaczynam wpadać w histerie - niedobrze to wróży budowie. http://www.bartkowiakmik.pl/okna/okno_harmonijkowe.jpg http://www.adgrape.com/uploads/centor_curved_door.jpg Edytowane 4 Lutego 2011 przez akswał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akswał 04.02.2011 16:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 (edytowane) Jezu - a ja myslałam, że chce duże przesuwne okno. Ten filmik mnie rozwalił - 6m wysokości okno przesuwne bez podziałów i ta szerokość!!!! WOWWWW http://www.youtube.com/watch?v=J7ccN0dsOeo&feature=player_embedded Edytowane 4 Lutego 2011 przez akswał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akswał 07.02.2011 19:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 Umowiłam się na rozmowe o kosztach okien z Panami od aluminiowych cudeniek. Zobaczę - może nie bedzie to rozwiązanie zbyt przekraczało budżetu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akswał 08.02.2011 20:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 Zakochałam się ;( http://www.youtube.com/watch?v=hbUXqGq4Svw&feature=related Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akswał 03.05.2011 10:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2011 Jestem zła na siebie. Mam od ponad miesiąca podjechać po zgodę na drogę i nie mam nawet minuty by wyrwać się i to załatwić. Gdyby to wstrzymywało tylko moje roboty - to byłby pikuś. Ale inni też potrzebują tej pieprz#$%$#ej drogi. Muszę się zmobilizować w środę - nie wiem gdzie ja znajdę te ch*&^^ne 45 minut. Dlaczego urzędy nie są czynne do 20:00? i w święta? Dzisiaj mam na to czas Moja mobilizacja źle wróży budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akswał 12.06.2011 11:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2011 (edytowane) Pani Renata z wrocławskeigo ASSA Design do dej pory nie zwróciła zaliczki ani nie dała rozliczenia - czuje się poprostu okradziona - tym bardziej, że projekt jest już u niej na stronie, więc miała czas by dać nam szczegółowe rozliczenie. Takiego złego traktowania klienta poprostu nierozumiem. Daliśmy jej pomysły, powiedzieliśmy w szczegółch jak ma to wyglądać, daliśmy pomysły z oknami , rozkladem pod działkę z południowym wjazdem tak by dom był odzielony od ulicy, intymny a jednocześnie pełny słońca - nasze pomysły wykorzystuje a nie chce nawet się z nami do końca rozliczyć. Zakosiła nam ponad 5000 złotych. Jestem bardzo rozgoryczona tym biurem - odradzadam jakiekolwiek indywidualne projekty z pania Renatą - nie ma żadnego zrozumienia dla potrzeb klienta (pierwszą koncepcje dała nam bez zaplanowanych drzwi wejściowych - mielismy wchodzić przez garaż ;P i kompletnie ten błąd miała w nosie). Edytowane 12 Czerwca 2011 przez akswał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akswał 12.06.2011 11:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2011 (edytowane) Za 20 dni bedzie uprawomocniona zgoda na tymczasową drogę - a za kilka dni myślę że będzie już do końca uzgodniona koncepcja domu.Już są w końcówce wszystkie pozwolenia mediowe - nawet woda (dziękuję moim zaradnym sąsiadkom - zajeły się tym doskonale).Na razie wstępniak wisi na stronie architekta tworzącego projekt http://www.gorecki-arch.pl/ pierwsza zakładka "Biuro + dom we Wrocławiu". Będą jeszcze zmiany jak powiększona kotłownio/pralnia, szersza sypialnia, większa garderoba kosztem schowka do mojego pokoju hobby oraz drzwi z przedpokoju do kuchni (za ścianką planuje wysoką zabudowę z lodówka piekarnikiem i lodówką na wina oraz wyspę w litere L). W części biurowej planuje na dole pomieszczenie pod usługi i na górze ewentualne nasze biura. Garaż jest trochę ciut za wąski (szerokość działki) , ale ma miejsce na głęboki regał na opony i inne potrzebne sprawy. I jak? Edytowane 12 Czerwca 2011 przez akswał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts