Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wrocławski domeczek - projekt indywidualny

Recommended Posts

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 74
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zaczynamy zabawe z drogą - wg planu 277 mb na 5,5 szerokości.

Poszukujemy sensownej niedrogiej ekipy, bo pomio, że skaładamy się na to w ileś rodzin to i tak jest to koszt.

A potrzebujemy:

Kamień - około 300 t

Transport kamienia - około 12 kursów

Korytowanie koparką - około 25 godzin

Korytowanie samochód - około 25 godzin

Geowłoknina pp 150m2

Piasek - około 300 t

Transport piasku - około 12 kursów

Zabawa będzie polegała na rozłożeniu geowłókniny, odpowiednio kamienia, piasku, zagęszczenie oraz przeróbka krawężników na szerokości by połączyć drogę tymczasową z kostką brukową.

Czekam na ostanie poprawki architekta do rzutów. Okna będę miała mniejsze - na wys 275 cm - bo z większymi (pięknymi 3m) był problem z wykonawcami i gwarancjami.

Będą niestety kosztowne, wstępna ilość szacowana jest na:

1. h: 275 cm szer: 200 cm - podział na pół - jedna część nieruchoma, druga rozwieralna

2. h: 275 cm szer: 200 cm - podział na pół - jedna część nieruchoma, druga rozwieralna

3. h: 275 cm szer: 600 cm - podział na trzy - środkowa część nieruchoma, zewnętrzne przesuwne

4. h: 275 cm szer: 200 cm - fix

5. h: 275 cm szer: 300 cm - fix naróżniowe okno z oknem nr. 6

6. h: 275 cm szer: 200 cm - przesuwne skrzydło w mur lub fix

7. h: 275 cm szer: 800 cm - podział na czery - jedna część przesówna reszta fix a po drugiej stronie narożnik z kolejnym oknem nr 8

8. h: 275 cm szer: 200 cm - fix

9. h: 275 cm szer: 200 cm - fix

10. h: 275 cm szer: 600 cm - fix

11. h: 275 cm szer: 300 cm - fix

12. h: 275 cm szer: 200 cm - drzwi szklane skomponowane z witryną (oknem nr 11) otwierane dwa skrzydła.

13. h: 275 cm szer: 300 cm - 200cm to fix a 100 cm rozwieralna

14: h: 275 cm szer: 300 cm - podział na trzy - 2 częsci to fix a jedna rozwieralna

Kosztowne tak - ale co za ozdoba :) meble przy takich oknach mogę dać nawet z wystawki uliczenej w holandi a i tak będzie miało mieszkanie power ;)

• 2 weeks później...

Przyjechał wczoraj Pan co korytuje nam drogę (prawie 300m) i część ziemi złożył mi na moich posadzonych drzewkach - już nie wiem czy mam się śmiać czy płakać. jakieś 30% jest pogrzebanych. Ten las tworzy mi się w wielkim bólu - przeżyją tylko najsilniejsze roślinki :)

Droga w 2/3 jest skorytowana - wrzuce zdjęcia przy okazji.

Takie murki mi się podobają :) (post z serri magazynowanie inspiracji)

http://www.selectstoneohio.com/images/AmericanGranite_WallStone_Thumb.jpg

http://dinorentosstudios.com/images/P/00911-Stone-Wall-Backdrop.jpg

http://www.bourgetbros.com/site-admin/images_lotus/16122008_1248073_Three%20Rivers%20Wall%20New.jpg

(post z serri magazynowania inspiracji)

A tak bym chciała mieć urządzone wewnetrzne patio (36m2) przy sypialni i salonie (będzie z trzech stron otoczone ścianami i otwarte na południowo zachodnie światło)

http://farm5.static.flickr.com/4055/4503084262_6deefef506.jpg

Edytowane przez akswał

Dotychczasowe wydatki (będę podawać domyślnie kwoty netto, bo takimi się na codzień posługuję a specjalnie zaznaczać brutto, jeśli taki będe miała).

Geodeta - 650 zł (badanie gruntu, 3 odwierty na głębokość 4m)

Architekt 1 - sprawa w sądzie - 5000 zł

Prawnik - 200 zł

Architekt 2 - do tej pory wszystkie zaliczki (obejmuja też koszty mapek, zezwoleń etc) - 8900 zł

Projekt wodociągu składka sąsiedzka - 2033 zł brutto

Droga tymczasowa - składka sąsiedzka - 4016 zł brutto

Ścinanie chaszczy - 200 zł

Edytowane przez akswał