Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wrocławski domeczek

akswał

Recommended Posts

Akswał, cieszę się, że jesteś zadowolona z projektu. Dom rzeczywiście robi wrażenie i jest wieeelki :)

Co do elewacji, to też myślę, że warto zamienić drewno na płytki włóknocementowe, chociaż pewnie taniej nie wyjdzie. Na forum jest wątek chyba nowoczesne stodoły. Tam ktoś powklejał zdjęcia drewnianych elewacji z deszczułek po iluś tam latach i nie wygląda już tak atrakcyjnie.

Co do obcinania powierzchni, to musicie sami przeanalizować, co uciąć, a najlepiej powiedzieć architektce, że trochę za dużo tej powierzchni i może Ona coś zaproponuje.

• 3 months później...
  • Odpowiedzi 123
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

miło Cię widzieć, już myślałam, że przepadłaś w czeluściach pracowni projektowej :)

projekt się rozrasta :) Mam nadzieję, że podzielisz się efektem końcowym.

Z mojej perspektywy, tzn. osoby, która jest w trakcie realizacji, parę spraw, o których dobrze wiedzieć, by świadomie podjąć decyzję:

- wyceńcie sobie na etapie projektu wszystkie szklenia. Nasza witryna musiałaby być w konstrukcji aluminiowej i wyceniono mi ją ( 7,2m x 0,9m - długość domu przechodząca na dach) na ok. 10-12 tys. netto. Okna chcieliśmy duże i mamy zaprojektowane na 2,4 wysokości w kolorze w PCV. To spowodowało jednak, że otwierane muszą być na profilu pośrednim, co oczywiście je podraża. Jedna z firm powiedziała, że w ogóle nie zrobi takiej wysokości. Jeśli macie plany na drzwi przesuwne HS, to one w kolorze mogą mieć maksymalnie 2,3m.

- zwróćcie uwagę na wymiary bramy i drzwi, jeśli chcecie zamontować konkretny model. U nas otwór bramy zaprojektowany jest na 5000 x 2300, a typowe rozmiary to 5000 x 2250. Konieczne będzie jakieś wypełnienie u góry. Drzwi z kolei mieliśmy szerokie na 1m. Chcemy Hormanna, który ma szer. 1,1m. Poszerzyliśmy drzwi, niestety bez wskazania wykonawcy, z której stron ma ciąć i ściął miejsce na szafę "przesuwną".

- zwróćcie uwagę na konstrukcję dachu - u nas ze względu na antresolę i schowanie słupów w ścianach są stalowe płatwie i słupy w ściankach - co najmniej 3t stali. To przekłada się na koszt konstrukcji dachu oraz na większe zbrojenie stropu (więc też na koszt).

- jeśli planujecie wentylację mechaniczną, to koniecznie zróbcie sobie wstępny projekt w firmie, która będzie Wam to później robić. Nasz projekt zakłada pustkę wentylacyjną na 28,5 cm, co oznacza podwyższenie kondygnacji parteru o ok. 30 cm i skutkuje co do zasady koniecznością zrobienia na parterze wszędzie sufitów podwieszanych(chyba, że zostawimy wysokość na 3m). Firma, która będzie robić nam wentylację powiedziała, że podnoszenia kondygnacji nie było konieczne (niestety spotkanie odbyło się już po wymurowaniu ścian). Pustka przyda się tylko do zamontowania dwóch nawiewników szczelinowych (koszt 10x niż zwykłe anemostaty) dla zapewnienia nawiewu na salon, nad którym jest pustka.

- z tego, co widać na wizualce macie dość wysoką ściankę kolankową. Zwróćcie więc uwagę na wysokość posadowienia okien dachowych. U nas zaczynają się na poziomie ok. 1,75-1,81m, a kończą na wysokości ponad 3m (długość 1,6m). Wykonawca zwrócił nam uwagę, że cięzko będzie otwierać, nawet z rączką na dole, a wyglądanie przez nie to tylko po wejściu na stołek. Nie zwróciliśmy na to uwagi przy projekcie, ale zostaliśmy jednak przy takich wysokościach, chociaż namawiali nas na obniżenie ścianki. Możliwe, że skrócimy do 1,4m. Nam zależy na powierzchni i dobrym doświetleniu. Zwracam jednak uwagę, bo ktoś może chcieć jednak mieć możliwość swobodnego wyjrzenia przez okno.

pozdrawiam

Bardzo ciekawa bryła, cudne przeszklenia! :D Elewacja piękna i odważna, ale będzie wymagać bardzo dużo konsekwencji...:) Niniejszym dodaję sobie ten wątek do podglądanych i zaciskam kciuki za realizację.:) Edytowane przez rasia

e-mól

Na razie jesteśmy umoczeni z załatwianiem Wody i doprojektowywaniem biurowo-hobbystycznej części.

Jak dobrze pujdzie to w przyszłym roku bedzie uzbrojona działka i zbudowana droga (własnie jestem na etapie robienia do niej projektu) i na jesień wylanie fundamentów. A jak gorzej to na wiosne za dwa lata zrobimy domek.

• 1 month później...
  • 2 months później...

Po pierwsze na rówieśnika :) z podejściem do klienta takim jak my podchodzimy do swoich klientów.

Mała niezależna pracownia, z architektami którzy pracowali w uznanych pracowniach. A teraz budują portfolio pod własnym szyldem i mają ochotę zrobić coś czaderskiego i nowatorskiego. Zobaczymy jak nam to pójdzie - bo ja mam bardzo określone potrzeby (nawet meble powybierane ;).

• 3 weeks później...

Melduję zakończenie dachu. Jeśli nadal jesteś zainteresowana to zapraszam :)

Z tym aluminium to sie łamię - podoba mi się system chowania w ścianę - bardzo by mi pasował do koncepcji.

Co prawda, są to chlodniejsze okna :(

Ale z drugiej strony bym miała po pierwsze ustawniejszy salon, a po drugie zadowolonego architekta :D ...... no i po trzecie pustki na koncie :(

Oj łamię sie :)

Daj znać na priva gdzie mam podjechać ... i może kiedy? :) to i tak mniej więcej po drodze do mnie do domu :)

• 2 months później...
  • 2 weeks później...
  • 4 weeks później...
  • 2 weeks później...