__Marek 27.11.2009 23:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2009 Po lekturze ostatniego Muratora uświadomiłem sobie, że "Gmina" jest moim sąsiadem. Problem mam taki, że moja działka jest położona najniżej w okolicy i w stosunku do ulicy jest niżej o 40cm - ulica powstał poprzez nasypanie tłucznia i utwardzenie. Po każdym deszczu widać jak tworzą się strumyki i z ulic (działkę mam przy skrzyżowaniu) spływają do mnie. Niestety teren jest gliniasty i woda stoi na działce. Wiosną przy roztopach mam domek na środku jeziora.Czy ktoś przerabiał temat wezwania "Gminy" do zagospodarowania wód opadowych na własnym terenie? - tak mam w PZP.Kanalizacji przeciwburzowej u nas nie ma. Najgorsze jest to, że najniższy punkt ulicy przypada na wjazd na moją posesję. Ze względu na gliniasty teren i najniższe położenie nie mam jak odprowadzić tej deszczówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaltam 28.11.2009 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2009 Sprawdź czy pod warstwą gliny nie ma warstwy przepuszczalnej (żwir , piasek) i zrób studnie chłonną. Co do wezwania gminy spróbuj ale bez dobrego prawnika raczej Cię zbędą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 28.11.2009 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2009 Może troche nie na temat, ale wydaje mi się że to że kupuiłes sobie najniżej położoną działke w okolicy to nie wina gminy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomzly 28.11.2009 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2009 Tak jak napisał kaltam zrób badania geotechniczne, jakie warstwy są niżej i jaki jest poziom wody. Z uwagi na to, że kupiłem działkę gliniastą przed postawieniem domu wykonałem takie badania (3 odwierty, koszt chyba 600zł). I okazało się, że z niższej strony działki ok. 50cm pod warstwą gliny, są skośnie ułożone warstwy piachu i łupka. I właśnie tam powstanie studnia chłonna na wodę "rynnową". Jednak z gminą bym powalczył, choćby dla samej zasady. Może ułożenie takich koryt betonowych (nie wiem jak się fachowo nazywają, są czasami wzdłuż dróg i skarp) na pewnej długości drogi uratowałoby sytuację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 28.11.2009 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2009 Gmina nie może wód deszczowych odprowadzać ze swojej drogi gminnej na Twoją działkę!. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts