Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Po lekturze ostatniego Muratora uświadomiłem sobie, że "Gmina" jest moim sąsiadem.

Problem mam taki, że moja działka jest położona najniżej w okolicy i w stosunku do ulicy jest niżej o 40cm - ulica powstał poprzez nasypanie tłucznia i utwardzenie. Po każdym deszczu widać jak tworzą się strumyki i z ulic (działkę mam przy skrzyżowaniu) spływają do mnie. Niestety teren jest gliniasty i woda stoi na działce. Wiosną przy roztopach mam domek na środku jeziora.

Czy ktoś przerabiał temat wezwania "Gminy" do zagospodarowania wód opadowych na własnym terenie? - tak mam w PZP.

Kanalizacji przeciwburzowej u nas nie ma. Najgorsze jest to, że najniższy punkt ulicy przypada na wjazd na moją posesję. Ze względu na gliniasty teren i najniższe położenie nie mam jak odprowadzić tej deszczówki.

https://forum.murator.pl/topic/134108-wody-opadowe-s%C4%85siada-na-mojej-dzia%C5%82ce/

Tak jak napisał kaltam zrób badania geotechniczne, jakie warstwy są niżej i jaki jest poziom wody. Z uwagi na to, że kupiłem działkę gliniastą przed postawieniem domu wykonałem takie badania (3 odwierty, koszt chyba 600zł). I okazało się, że z niższej strony działki ok. 50cm pod warstwą gliny, są skośnie ułożone warstwy piachu i łupka. I właśnie tam powstanie studnia chłonna na wodę "rynnową". Jednak z gminą bym powalczył, choćby dla samej zasady. Może ułożenie takich koryt betonowych (nie wiem jak się fachowo nazywają, są czasami wzdłuż dróg i skarp) na pewnej długości drogi uratowałoby sytuację.
https://forum.murator.pl/topic/134108-wody-opadowe-s%C4%85siada-na-mojej-dzia%C5%82ce/#findComment-3732979