Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

witaj ja tez wybrałem projekt ze strony z500 tylko dom Zx8 napisze tylko tyle o waszym projekcie bardzo duży :) dom. Super rozmieszczenie pokoi na pietrze jedynie to łączona kuchnia z salonem mi się nie widzi ale wiadomo każdy ma swoje co to garażu to długi trochę okna będą drogie wiem bo sam będę miał takie ogromne

no właśnie, już myśleliśmy że 100% będzie to ten projekt z małymi zmianami, ale to połączenie kuchni z salonem jest fatalne. ładnie by wyglądało, ale bardzo niepraktyczne. bardzo interesujący jest Wasz projekt, dla nas byłby idealny i metrażowo i ogólnie gdyby salon był bardziej od góry, a kuchnia bliżej wejścia. wnosicie jakieś zmiany do swojego projektu? pozdrawiam

Połączenie kuchni z salonem nie jest złe (fajnie by zgrało się z nowoczesnym wystrojem). Kwestia gustu - my lubimu byc tak koło siebie. Jedno co mnie martwiło przy tym projekcie (bo brałam go pod uwage) to za wąski salon - patrzac na ten projekt mam wrazenie waskiej kiszki. Hóra jest fajnie zaplanowana (choć dla mnie za mała łazienka - nie chce miec w domu łazienki rozmiarów typowej w bloku)

:)

• 2 weeks później...
My też się poważnie zastanawiamy nad tym projektem, też myślimy o zrobieniu pokoju zamiast podwójnego garażu...w przypadku kuchni można zrobić zasuwane drzwi...tak jak czesto w domach w USA się robi....najbardziej to chcielibyśmy znaleźc kogoś kto wybudował już taki dom..żeby zobaczyć na żywo jak te pomieszczenia, ten układ wygląda...

• 2 months później...
witam zainteresowanych.my wystartowalismy budowe 23lutego jak tylko mrozy w Gdyni poscily.nie zmieniamy nic .trzymamy sie projektu.Sluzymy informacjami gdyz wszystko skrupulatnie zapisujemy ilosci materialow ceny itp.pozdrawiam budowniczych.powodzenia.

to super wiedzieć, że ktoś jeszcze chce budować wg tego projektu...my też go kupiliśmy i mamy juz pozwolenie...niestety finanse nie pozwalaja nam rozpocząć budowy w tym roku...na pewno będziemy chcieli poznać szczególy dotyczące waszej budowy...My mamy wprowadzonych trochę zmian jednak nie są dyrastyczne...mamy nadzieję, że zamierzacie prowadzić galerię, w której będziemy mogli śledzić postępy na budowie...życzymy żeby wszystko szło jak po maśle, cement dobrze wiązał itd... :D

w tym tygodniu zasypujemy fundament dosc zawily i skoplikowany jak na prosta bryle budynku duzo stali itp.mamy zamiar do maja postawic stan surowy otwarty takze dla zainteresowanych zdjecia na email.jak na razie fundamenty na gotowa w dwa tygodniu przy systemie pracy do 15.00.pozdrawiamy.

• 4 months później...

Witam,

Ja tez zamierzam budowac wedlug tego projektu. Za tydzien zamawiam projekt, pod koniec sierpnia bede miala gotowe zmiany a we wrzesniu skladam pozwolenie na budowe. Prace chcemy rozpoczac wiosna. Cala jesien planuje poswiecic na szukanie ekip i zrobinie wlasnego kosztorysu. Jesli chodzi o polaczenie kuchni z salonem to ten pomysl tez mi sie nie podoba, wiec zastosuje drzwi przesuwane. Aby nie rezygnowac ze spizarki a miec miejsce na kuchenke zwezam boczne okno w kuchni do 120 cm. W kwestii szerokosci salonu to poszerzam budynek o 60 cm tak by kuchnia i salon byly szersze. No i jeszcze garaz - nie potrzebujemy takiego dlugiego bo mamy drugi wiec ucinamy to wszystko co wystaje czyli likwidujemy tarasik w gabinecie. To chyba tyle z drastycznych zmian.

Serdecznie pozdrawiam wszystkich budujacych i zachecam do dzielenia sie wiedza i doswiadzczeniami budowlanymi.

Piechcia10

• 10 months później...

Witam,

planuje budowę domu który będzie de facto mixem tych trzech projektów - proponuje to miejsce jako wymianę poglądów osób zainteresowanych tymi projektami.

Mi chyba najbliżej jest do projektu zx7 - z tą różnicą że na dole w miejscu łazienki i pom. gospodarczego planuje zrobić gabinet a łazienkę i pomieszczenie gospodarcze zrobić kosztem jednego stanowiska w garażu.

Góra praktycznie super - z tym że ja myślę o zmniejszeniu wysunięcia garażu połączone z doprojektowaniem ganka nad wejściem tak żeby tworzyło to razem jeden szeroki ( ale płytszy gdzie tak na 1.5 metra taras ).

Bardzo poważnie rozważam zmniejszenie szerokości tak do około 10 metrów ( 0.5 metra kosztem garażu i gabinetu i 0.5 kosztem salonu i kuchni )

- ale to ze względów finansowych i z optymalizacją wykorzystania działki

Hejka,

jeszcze jedna sprawa która mnie totalnie zaskoczyła ( ale z drugiej strony utwierdziła w przekonaniu że pośpiech jest złym doradcą )

Do wczoraj tj. do 01.06 kosztorysy projektów zx7 i zx33 wykonane w styczniu 2011 wynosiły 389 tys. za zx33 ( netto ) i 421 tys. za zx7.

Ponieważ mój projekt najpewniej będzie połączeniem tych dwóch projektów to myślałem że zx33 będzie lepszą bazą do wykonania zmian ( w nadziei że wprowadzono jakieś tańsze rozwiązania ). Jakież było moje zdziwienie gdy okazało się że najnowszy kosztorys nie dość że jest dużo droższy ( dzięki Donek ) to jeszcze zx7 jest tańszy niż zx33 .

Rozumiem wzrost cen ( pewnie przez VAT ) ale czemu się nagle zmieniły proporcje ? I to o jakieś 80 tys. !