Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drewno na więźbę

rogi

Recommended Posts

rafałek obawiam się, że nie masz racji. Z tego co mi mówili w tartakach to vat22% na drewno już jest .Nie dotyczy to określonego asortymentu - nie pamiętam detali ale więżba to 22%.

7% o ile wykonawca kupuje i jest płatnikiem vat.

Andrzeju... ja mówię o drewnie z lasu a nie tarcicy... Przeczytaj uważnie co napisałem. Drewno kupione z nadleśnictwa ma 7% VAT'u. Wiem na 100% bo sam je sprzedaję. Dopiero jak zostanie przetarte na cokolwiek w tartaku to VAT wzrasta do 22%. Trzeba rozróżniać drewno od tarcicy.

Jeśli ktoś ma dostęp do taniego tartaku czy kogoś kto przeciera drewno to może na tym wyjść do przodu. Moja więźba miałą kosztować około 7-8 tys. Za drewno i przetarcie zapłacę 10 tys i do tego mam deski na szalunki, na pełne deskowanie dachu i obrzynki na szopę i kibelek dla murarzy. Około 2 tys różnicy więc warto bo materiału który i tak będę potraebował więcej.

Podkreślam jeszcze raz VAT na drewno ( takie ścięte i kupione w nadleśnictwie) wynosi 7%.

• Odpowiedzi 57
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja kupuję teraz bo:

1. Jest zimowe i jak ktoś zauważył jest bardziej suche niż wiosenne/letnie

2. Niedługo podrożeje - VAT'y i inne takie.

Witaj,

gdzie kupujesz? Również szykuję się do kupna drewna na więźby teraz z tych samych powodów co Ty. Poszukuję dobrego i oczywiście w umiarkowanych cenach. Do tej pory znalazłam kilkanaście, najbardziej ciekawa to tartak koło Siedlec. W sobotę jadę zobaczyć to cudo więc napiszę więcej.

Witam wszystkich :)

Rogi ,wyczytalam,ze kładziesz gont na dach..ja tez sie przymierzam do takiego rozwiazania..

jaki masz dach(kształt) ,czy poddasze użytkowe? zdecydowales sie juz na jakiegos producenta? co dajesz pod gont?styropian/wełne?deskowanie ,czy osb..?

Tak jak pisałam,przymierzam sie do budowy...Musze podjac decyzje,szukam opinii na ten temat..

pozdrawiam :D