Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Powierzchnia działki rolnej a podatek od budynków gosp.

osioek

Recommended Posts

Witam,

Jestem posiadaczem działki stanowiącej grunty rolne o łącznej powierzchni 0.97 ha.

Po wizycie w urzędzie gminy okazuje się, że od posadowionych na niej budynków: stodoły, chlewika i na wpół zawalonego domu mieszkalnego muszę płacić podatek od nieruchomości. Okazuje się, że podatek taki należy opłacać od budynków jeżeli powierzchnia posiadanych gruntów stanowiących użytki rolne nie przekracza 1 ha. Powyżej 1 ha, działki łącznie stanowią już gospodarstwo rolne i wtedy budynki stanowiące część gospodarstwa rolnego zwolnione są z podatku. Zatem, muszę dokupić choćby parę arów roli, coby stać się posiadaczem gospodarstwa :).

Mam w związku z tym pytanie:

Czy jeśli kupię/otrzymam w drodze darowizny kawałek ziemi, ale w innej gminie niż ta, w której znajduje się moja działka - ten kawałek będzie włączać się do pozostałej części działki, razem z nią stanowiąc owo gospodarstwo?

Co w takiej sytuacji z podatkiem rolnym - w której gminie będę go opłacać.

Czy w tej, w której znajduje się większa część, wtedy już, gospodarstwa?

Czy może w obydwu osobno za każdy kawałek, w każdej z nich jednak podstawą rozliczenia będzie mój stan posiadania jako całość, czyli odniesieniem do ustalania stawki podatku rolnego od każdego z kawałków, będzie fakt, że jestem posiadaczem gospodarstwa rolnego z punktu widzenia przepisów podatkowych. Rozumiem, że w takiej sytuacji muszę przedstawić w gminie, która obecnie naliczyć chce mi podatek za budynki jakiś dokument z tej drugiej gminy, że tam jestem posiadaczem określonego areału gruntów rolnych, które dodane do mojej działki razem dają ponad hektar użytków?

Czy ten brakujący fragmnt muszę dokupić, czy wystarczy dzierżawa od rolnika?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Powtórze moją wypowiedz z innego wątku:

Tutaj odpowiedzi nalezy szukać w ustawie o kształtowaniu ustroju rolnego

z dnia 11 kwietnia 2003 r. (Dz. U. z dnia 15 kwietnia 2003 r.)

:

Cytat:

Art. 2. Ilekroć w ustawie jest mowa o:

1) "nieruchomości rolnej" - należy przez to rozumieć nieruchomość rolną w rozumieniu Kodeksu cywilnego, z wyłączeniem nieruchomości położonych na obszarach przeznaczonych w planach zagospodarowania przestrzennego na cele inne niż rolne;

2) "gospodarstwie rolnym" - należy przez to rozumieć gospodarstwo rolne w rozumieniu Kodeksu cywilnego o obszarze nie mniejszym niż 1 ha użytków rolnych;

3) "prowadzeniu działalności rolniczej" - należy przez to rozumieć prowadzenie działalności wytwórczej w rolnictwie w zakresie produkcji roślinnej lub zwierzęcej, w tym produkcji ogrodniczej, sadowniczej i rybnej;

4) "Agencji" - należy przez to rozumieć Agencję Nieruchomości Rolnych;

5) "użytkach rolnych" - należy przez to rozumieć grunty orne, sady, łąki trwałe, pastwiska trwałe, grunty rolne zabudowane, grunty pod stawami i grunty pod rowami

Art. 6. 1. Za rolnika indywidualnego uważa się osobę fizyczną, będącą właścicielem lub dzierżawcą nieruchomości rolnych o łącznej powierzchni użytków rolnych nieprzekraczającej 300 ha, prowadzącą osobiście gospodarstwo rolne, posiadającą kwalifikacje rolnicze, zamieszkałą w gminie, na obszarze której położona jest jedna z nieruchomości rolnych wchodzących w skład tego gospodarstwa.

2. Uważa się, że osoba fizyczna osobiście prowadzi gospodarstwo rolne, jeżeli podejmuje wszelkie decyzje dotyczące prowadzenia działalności rolniczej w tym gospodarstwie.

3. Uważa się, że osoba fizyczna posiada kwalifikacje rolnicze, jeżeli:

1) uzyskała wykształcenie rolnicze co najmniej zasadnicze lub wykształcenie średnie lub wyższe, lub

2) osobiście prowadziła gospodarstwo rolne lub pracowała w gospodarstwie rolnym przez okres co najmniej 5 lat.

4. Przy ustalaniu powierzchni użytków rolnych, o których mowa w ust. 1, stosuje się odpowiednio przepisy art. 5 ust. 2 i 3.

Art. 7. 1. Dowodem potwierdzającym osobiste prowadzenie gospodarstwa rolnego jest oświadczenie prowadzącego to gospodarstwo, poświadczone przez wójta (burmistrza, prezydenta miasta).

2. Dowodem potwierdzającym posiadanie kwalifikacji rolniczych jest:

1) w przypadku, o którym mowa w art. 6 ust. 3 pkt 1 - świadectwo lub dyplom ukończenia szkoły z uzyskanym tytułem zawodowym albo dyplom uzyskania tytułu zawodowego lub dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe;

2) w przypadku, o którym mowa w art. 6 ust. 3 pkt 2 - oświadczenie poświadczone przez wójta (burmistrza, prezydenta miasta) lub świadectwo pracy.

3. Jako dowód, o którym mowa w ust. 2, dopuszcza się również odpowiednie dokumenty wydane przez właściwe organy lub instytucje państw członkowskich Europejskiego Obszaru Gospodarczego oraz Konfederacji Szwajcarskiej.

4. Dowodem potwierdzającym zamieszkanie jest dokument określający zameldowanie na pobyt stały w rozumieniu przepisów o ewidencji ludności i dowodach osobistych.

5. Dowodem potwierdzającym spełnienie warunku określonego:

1) w art. 5 ust. 1 pkt 1 w zakresie dotyczącym powierzchni użytków rolnych jest oświadczenie nabywcy albo uprawnionego do pierwokupu;

2) w art. 5 ust. 1 pkt 2 jest oświadczenie nabywcy albo uprawnionego do pierwokupu, poświadczone przez wójta (burmistrza, prezydenta miasta

Tutaj ważne jest jedno ma być minimum 1 ha użytków rolnych

• 4 weeks później...

A co w powyższej kwestii zmieniłoby się, gdybym do posiadanej już na wyłączną własność działki rolnej 0,97 ha "dorzucił" współwłasność (50%) w niezabudowanej działce rolnej o powierzchni 0,7 ha?

Jaka byłaby podstawa opodatkowania? Widzę trzy możliwości:

A. 0,97+0,35 (50% z 0,7 ha) = 1,33 ha (zatem łącznie posiadane grunty - jeden na własność, drugi na współwłasność) stanowią gospodarstwo, skutkiem czego budynki gospodarcze byłyby zwolnione z podatku od nieruchomości

B. 0,97+0.7=1,67 (i tak osobiście zamierzam opłacać podatek od całości działki 0,7 ha - drugi współwłaściciel nie żyje, nie zostało przeprowadzone postępowanie spadkowe) - sytuacja z opodatkowaniem budynków na działce 0,97 - jak wyżej

C.

0,97

0,7

Działki z uwagi na odmienny stan prawny mojej własności traktowane są zupełnie oddzielnie, w żaden sposób nie sumują się powierzchnie dla celów podatkowych.

Skutkiem czego i tak płacę podatek za budynki na działce 0,97 ha.

Proszę zatem zorientowanych o odpowiedź na powyższą wątpliwość