Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Topaz III - budowę czas zacząć...:):):)

Recommended Posts

Witamy Wszystkich Serdecznie...

Nadszedł czas kiedy i my postanowiliśmy rozpocząć nasz dziennik "dzień po dniu". Budowa zbliża się wielkimi krokami a tu ciągła walka z urzędami:)

Po wielu wielu dyskusjach zdecydowaliśmy się na projekt domu Topaz III z MGprojekt. I myślę że to była najbardziej trafna decyzja.

pozdrawiamy i życzymy sobie wytrwałości w pisaniu dziennika:)

Zapraszamy wszystkich do czytania naszego dziennika i komentarzy

pozdrawiamy

Asia i Marcin

• Odpowiedzi 123
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dziękuję Ci za poradę. Może tym razem się uda :D

Tak właśnie będzie wyglądało wejście do naszego domku:

http://www.mgprojekt.com.pl/domki/topaz3/images/topaz3.jpg

A tak wygląda tył... z tarasem na którym co rano będziemy pili kawkę...

http://www.mgprojekt.com.pl/domki/topaz3/images/topaz3-w2.jpg

Rzut na parter:

http://www.mgprojekt.com.pl/domki/topaz3/images/r1.jpg

Rzut na pięterko:

http://www.mgprojekt.com.pl/domki/topaz3/images/r2.jpg

I co? Czyż nie piękny ten nasz Topazik?

Teraz kiedy już się tu zadomowiliśmy i nauczyliśmy się jak wstawiać zdjęcia :D :D możemy opisać jak to było...

Nasza przygoda z "pomysłem na dom" rozpoczęła się 20 lutego 2008 roku kiedy to wystąpiliśmy do gminy o warunki zabudowy. I od tego momentu droga nasza nie była raczej usłana różami.

Wydawałoby się to takie proste - mieć działkę i wybudować dom - i tu się wiele osób myli bo wcale nie jest to takie proste!!!

W październiku 2008 szczęśliwi odebraliśmy warunki zabudowy które miały się uprawomocnić po 14 dniach :D ... ale tu niestety nastąpił pierwszy problem. Developer, który po sąsiedzku planuje budowę osiedla domków szeregowych odwołał się od decyzji, ponieważ gmina Wawer nie poinformowała go o naszych warunkach zabudowy!!! W takiej sytuacji gmina odesłała nasze warunki zabudowy do SKO, gdzie sprawa ugrzęzła na 4 miesiące!!! W końcu w marcu 2009 roku po 13 miesiącach biegania po urzędach otrzymaliśmy prawomocne warunki zabudowy.

Kolejnym problemem bylo wydzielenie naszej działki z większego kawałka oraz wydzielenie prywatnej drogi dojazdowej, która ma mieć aż 7m szerokości!!!

Aż trudno uwierzyć, że wszystkie te formalności trwają tak długo.

Teraz czekamy już na mapę, w którą będziemy mogli zaadoptować nasz domek :D

Do pozwolenia na budowę jeszcze przed nami dłuuuuga droga ale nie zniechęcamy się i w środę jedziemy zamówić projekt domu :D :D :D

Hurey Hurey :D :D :roll: :roll: :roll:

Dzisiaj dostaliśmy smska z Gminy z informacją, że mapa podziału naszej działki na drogę dojazdową do naszej działki jest gotowa i możemy ją odebrać!!! Hi Hi Hi brzmi to tochę skomplikowanie ale taki właśnie był nasz podział działek (droga dojazdowa miała 3m a gmina zarzyczyła sobie 7m szerokości). Czekaliśmy na tą mapę już kilka tygodni i w końcu się doczekaliśmy.

Teraz jeszcze musimy czekać na drugą mapę - już naszej działki

Nasza działka ma 1800m i jest o wymiarach 30m x 60m. Jest to działka pusta nie zalesiona - krótko mówiąc mamy niezły kawał pola :D

W okolicy (a w zasadzie z trzech stron) budują się nowe domy więc będziemy mieli duuużo nowych sąsiadów.

A to nasza działeczka - takie sobie narazie małe poletko... ale tylko narazie bo w przyszłości mamy zamiar zrobić z tego piękny ogród :D

Widok z lewej:

http://lh6.ggpht.com/_Vya3_UsyTGc/SxYtERluwpI/AAAAAAAAAFw/0Hbatc4BFcw/s640/dzialka5.jpg

Widać że już nawet mamy sąsiadów :D

Widok z prawej:

http://lh3.ggpht.com/_Vya3_UsyTGc/SxYs_8cpIhI/AAAAAAAAAFs/5n09nlTqyDc/s640/dzialka3.jpg

A tak właśnie wyglądała jeszcze niedawno droga dojazdowa do naszej działki:

http://lh3.ggpht.com/_Vya3_UsyTGc/SxYtHtf-GsI/AAAAAAAAAF0/hYpeEydOMTc/s640/Celulozy4.jpg

Aż tu pewnego dnia... zajeżdżamy a tam gmina zrobiła nam miłą niespodziankę :lol: :lol: :lol:

Tylko popatrzcie mamy asfalt!!! I to nie byle jaki!!!

http://lh3.ggpht.com/_Vya3_UsyTGc/SxYtKLVwXvI/AAAAAAAAAF4/9bJxCHj367I/s640/20091124%28002%29.jpg

UROCZYŚCIE OŚWIADCZAM ŻE PROJEKT TOPAZ 3 ZOSTAŁ ZAMÓWIONY!!!

Zamówiliśmy bezpośrednio w MG projekt i okazało się, że na projekt będziemy czekali tylko tydzień :lol: :lol: :lol:

Ponieważ tochę zmieniliśmy decyzję odnośnie umiejscowiena domku na działce zamówiliśmy odbicie lustrzane z garażem po lewej stronie.

Na tym etapie budowy a raczej adaptacji projektu do działki, zdecydowaliśmy się na robienie projektu kuchni. Bardzo chcemy mieć wyspę, dlatego odwiedziliśmy firmę projektową i podpisaliśmy umowę na zaprojektowanie naszej kuchni :D :D :D

Wyspa w kuchni wiąże się z wieloma zmianami - będzimy musieli przeprojektować podłącza wodno - kanalizacyjne i elektryczne, oraz ogrzewania podłogowego.

Projekt kuchni powinien być gotowy w ciągu trzech, czterech miesięcy :D

Raczej nie chcemy mieć kuchni gazowej, tylko płytę indukcyjną, która jest bezpieczniejsza i wygodniejsza.

Kuchnia będzie piękna i nowoczesna!!! Napewno nie będzie taka obudowana dookoła, jak to jest pokazane na projekcie oryginalnym ... :D

• 4 weeks później...

Po ostatnim wpisie niewiele się zmieniło... Przed Świętami Bożegonarodzenia odebraliśmy od geodety trzy mapki 500 setki, jedna dla Stoenu, gazowni i trzecia do MPWiK do przyłącza wody miejskiej. Dziś w Stoenie złożyliśmy wnosek o przyłącze energetyczne na 17 kW. Stoen na 21 stycznia przygotuje umowę a czas na realizacje ma do półtorej roku :evil: :evil: :evil: Za każdy kilowatt trzeba zapłacić 160 zł, czyli 17 razy 160 to 2720 pln :(

Monopolista, więc trzeba będzie czekać, może uda się coś przyspieszyć.

Zamówiłem 17 KW aby mieć zapas , tak mi proponował mój architekt, który będzie robił adaptacje domu do działki....

Jeszcze musimy podjechać do Gazowni i MPWiK, może uda nam się to załatwić w przyszlym tygodniu. Gazu i wodociągu niema, ale jest projektowany i podobno Gmina Wawer w tym roku ma wybudować, zanim ukończymybudowę to mamy nadzieję , że będzie .... :lol:

Dziś odebraliśmy mapki do celów projektowych, sztuk pięć :D :D :D

Pięć tych mapek i trzy poprzednie 950 zł :( hmhmhm... nikt nie powiedział, że będzie tanio .... :D

Teraz tylko do architekta, który zażyczył sobie 2 tysiące za mapkę ( bez wprowadzania zmian ), 3 tysiące ze zmianami :evil:

Jak już architek zrobi mapkę i będziemy mieli umowę ze Stoenu, możemy składać papiery o Pozwolenie O Budowę :D :D :D

Na niedzielę 10 stycznia jesteśmy umówieni z architektem od kuchni, zobaczymy co nam zaproponowali.... :lol: Chcemy mieć wyspę w kuchni ...

:D :D :D

Projekt u architekta :D trochę to potrwa :( jak architekt zaczął dokladnie czytać warunki zabudowy, to się załamał co tam powypisywali w gminie... :evil:

W niedzielę byliśmy u projektanta od kuchni, wypytał nas o szczegóły i na 14 lutego ma przygotować projekt, ciekawe czy nam przypadnie do gustu... :)

Aha i bardzo ważne, zaczeliśmy wybierać wykonawce.

Pierwszy wykonawca wycenił nam SSO z dachówką ceramiczną o 41 tyś więcej niż drugi!!! :o

Jeszcze mamy na oku trzecią poleconą firmę budowlaną, zobaczymy jaką cenę nam powiedzą? :o :o :o

Chcemy budować z porotermu plus dachówka ceramiczna, no i dwa stropy, nie wiemy jeszcze czy wylewany monolityczny czy teriva, plusy bardziej przemawiają za terivą... cichy, ciepły, tańszy i szybszy....

STOEN, MPWiK oraz PGNiG załatwione... teraz trzeba czekać na warunki techniczne( chyba tak to się nazywa :D )

Dziś byłem u mojego architekta, mapka gotowa, domek naniesiony :) :) :)

Działka wygląda pięknie, duży ogród .... Może wieczorkiem uda mi się wkleić fotkę tej mapki .... Pan architekt powiedział, że powinniśmy zdążyć złożyć wszystkie dokumenty o pozwolenie na budowę już 25 stycznia :) :) :)

Zostanie nam odczekać dwa miesiące i mam nadzieję, że na koniec marca PNB będzie gotowe do odbioru .... :) :) :) SUPER SUPER SUPER

Teraz trwa kasting na ekipę budowlaną. Jak pisałem wcześniej dwie wyceny mamy, na poniedziałek jestem umówiony z trzecią firmą... Ciekawy jestem jaki kosztorys otrzymam :)

Wiosna się zbliża małymi kroczkami i przed nami wielkie wyzwanie... Budowa naszego wymarzonego domku :) :) :)

Pan Adam, który ma zrobić nam wycene potrzebuje projektu, a cztery sztuki są u architekta :( Jak uda mi się na kilka dni pożyczyć jedną książkę projektu, to wtedy pan Adam zrobi mi kosztorys. Trzeba będzie poczekać :( :( :(

W piątek jadę obejżeć dom w SSO, tej fimy której kosztorys już mam i jest atrakcyjny cenowo :D

Dziś dzwoniłem do Stoenu i warunki techniczne czekają do odboiru :D :D :D

Jutro pojadę je odebrać , :D :D :D potrzebne są do pozwolenia na budowę.

Mamy już troszkę z górki, teraz niebawem skaładamy paiery do gminy i czekamy :D

Gmina Wawer ma dwa miesiące na wydanie PNB :( :( :( wątpie, że uda się przed czasam ... :( :( :(