jagódki 28.11.2009 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2009 Witamy Wszystkich Serdecznie... Nadszedł czas kiedy i my postanowiliśmy rozpocząć nasz dziennik "dzień po dniu". Budowa zbliża się wielkimi krokami a tu ciągła walka z urzędami:) Po wielu wielu dyskusjach zdecydowaliśmy się na projekt domu Topaz III z MGprojekt. I myślę że to była najbardziej trafna decyzja. pozdrawiamy i życzymy sobie wytrwałości w pisaniu dziennika:) Zapraszamy wszystkich do czytania naszego dziennika i komentarzy pozdrawiamy Asia i Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jagódki 28.11.2009 16:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2009 Niestety nie wiem jeszcze jak wstawiać zdjęcia na forum więc narazie nie zobaczycie naszego domku... Może ktoś mi podpowie jak na tym forum mogę wstawiać zdjęcia lub linki do innych stron???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lidszu 28.11.2009 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2009 założyłam ci komentarze http://forum.muratordom.pl/post3824760.htm#3824760 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meg60 28.11.2009 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2009 http://www.mgprojekt.com.pl/domki/topaz3/images/topaz3.jpg To ja wkleję wasz domek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jagódki 28.11.2009 18:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2009 Dziękuję Ci za poradę. Może tym razem się uda Tak właśnie będzie wyglądało wejście do naszego domku: http://www.mgprojekt.com.pl/domki/topaz3/images/topaz3.jpg A tak wygląda tył... z tarasem na którym co rano będziemy pili kawkę... http://www.mgprojekt.com.pl/domki/topaz3/images/topaz3-w2.jpg Rzut na parter: http://www.mgprojekt.com.pl/domki/topaz3/images/r1.jpg Rzut na pięterko: http://www.mgprojekt.com.pl/domki/topaz3/images/r2.jpg I co? Czyż nie piękny ten nasz Topazik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jagódki 28.11.2009 19:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2009 Teraz kiedy już się tu zadomowiliśmy i nauczyliśmy się jak wstawiać zdjęcia możemy opisać jak to było... Nasza przygoda z "pomysłem na dom" rozpoczęła się 20 lutego 2008 roku kiedy to wystąpiliśmy do gminy o warunki zabudowy. I od tego momentu droga nasza nie była raczej usłana różami. Wydawałoby się to takie proste - mieć działkę i wybudować dom - i tu się wiele osób myli bo wcale nie jest to takie proste!!! W październiku 2008 szczęśliwi odebraliśmy warunki zabudowy które miały się uprawomocnić po 14 dniach ... ale tu niestety nastąpił pierwszy problem. Developer, który po sąsiedzku planuje budowę osiedla domków szeregowych odwołał się od decyzji, ponieważ gmina Wawer nie poinformowała go o naszych warunkach zabudowy!!! W takiej sytuacji gmina odesłała nasze warunki zabudowy do SKO, gdzie sprawa ugrzęzła na 4 miesiące!!! W końcu w marcu 2009 roku po 13 miesiącach biegania po urzędach otrzymaliśmy prawomocne warunki zabudowy. Kolejnym problemem bylo wydzielenie naszej działki z większego kawałka oraz wydzielenie prywatnej drogi dojazdowej, która ma mieć aż 7m szerokości!!! Aż trudno uwierzyć, że wszystkie te formalności trwają tak długo. Teraz czekamy już na mapę, w którą będziemy mogli zaadoptować nasz domek Do pozwolenia na budowę jeszcze przed nami dłuuuuga droga ale nie zniechęcamy się i w środę jedziemy zamówić projekt domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jagódki 01.12.2009 19:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 Hurey Hurey Dzisiaj dostaliśmy smska z Gminy z informacją, że mapa podziału naszej działki na drogę dojazdową do naszej działki jest gotowa i możemy ją odebrać!!! Hi Hi Hi brzmi to tochę skomplikowanie ale taki właśnie był nasz podział działek (droga dojazdowa miała 3m a gmina zarzyczyła sobie 7m szerokości). Czekaliśmy na tą mapę już kilka tygodni i w końcu się doczekaliśmy. Teraz jeszcze musimy czekać na drugą mapę - już naszej działki Nasza działka ma 1800m i jest o wymiarach 30m x 60m. Jest to działka pusta nie zalesiona - krótko mówiąc mamy niezły kawał pola W okolicy (a w zasadzie z trzech stron) budują się nowe domy więc będziemy mieli duuużo nowych sąsiadów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jagódki 01.12.2009 19:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 UWAGA UWAGA JUTRO RANO JEDZIEMY ZAMÓWIĆ PROJEKT NASZEGO DOMKU!!!! Projekt do odebrania powinien być gotowy za ok 2 tygodnie To będzie taki nasz gwiazdkowy prezent Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jagódki 02.12.2009 09:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 A to nasza działeczka - takie sobie narazie małe poletko... ale tylko narazie bo w przyszłości mamy zamiar zrobić z tego piękny ogród Widok z lewej: http://lh6.ggpht.com/_Vya3_UsyTGc/SxYtERluwpI/AAAAAAAAAFw/0Hbatc4BFcw/s640/dzialka5.jpg Widać że już nawet mamy sąsiadów Widok z prawej: http://lh3.ggpht.com/_Vya3_UsyTGc/SxYs_8cpIhI/AAAAAAAAAFs/5n09nlTqyDc/s640/dzialka3.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jagódki 02.12.2009 09:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 A tak właśnie wyglądała jeszcze niedawno droga dojazdowa do naszej działki: http://lh3.ggpht.com/_Vya3_UsyTGc/SxYtHtf-GsI/AAAAAAAAAF0/hYpeEydOMTc/s640/Celulozy4.jpg Aż tu pewnego dnia... zajeżdżamy a tam gmina zrobiła nam miłą niespodziankę Tylko popatrzcie mamy asfalt!!! I to nie byle jaki!!! http://lh3.ggpht.com/_Vya3_UsyTGc/SxYtKLVwXvI/AAAAAAAAAF4/9bJxCHj367I/s640/20091124%28002%29.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jagódki 03.12.2009 15:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 UROCZYŚCIE OŚWIADCZAM ŻE PROJEKT TOPAZ 3 ZOSTAŁ ZAMÓWIONY!!! Zamówiliśmy bezpośrednio w MG projekt i okazało się, że na projekt będziemy czekali tylko tydzień Ponieważ tochę zmieniliśmy decyzję odnośnie umiejscowiena domku na działce zamówiliśmy odbicie lustrzane z garażem po lewej stronie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jagódki 08.12.2009 21:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 PROJEKT Domku odebrany Teraz czekamy od geodety na mapkę do celów projektowych W przyszłym tygodniu jedziemy do firmy zrobić projekt kuchni ... Jest to bardzo ważne czy, chcemy kuchnie z wyspą, gdzie będzie płyta z okapem itp... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jagódki 13.12.2009 09:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2009 Wczoraj odwiedziliśmy Lidszu i obejżeliśmy jej domek Teraz już napewno wiemy, że nasz wybór był trafny i że Topaz 3 to dom który spełnia nasze oczekiwania . Lidka dziękujemy Ci bardzo za zaproszenie Odwiedzimy Cię ponownie na wiosnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jagódki 14.12.2009 14:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2009 Na tym etapie budowy a raczej adaptacji projektu do działki, zdecydowaliśmy się na robienie projektu kuchni. Bardzo chcemy mieć wyspę, dlatego odwiedziliśmy firmę projektową i podpisaliśmy umowę na zaprojektowanie naszej kuchni Wyspa w kuchni wiąże się z wieloma zmianami - będzimy musieli przeprojektować podłącza wodno - kanalizacyjne i elektryczne, oraz ogrzewania podłogowego. Projekt kuchni powinien być gotowy w ciągu trzech, czterech miesięcy Raczej nie chcemy mieć kuchni gazowej, tylko płytę indukcyjną, która jest bezpieczniejsza i wygodniejsza. Kuchnia będzie piękna i nowoczesna!!! Napewno nie będzie taka obudowana dookoła, jak to jest pokazane na projekcie oryginalnym ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jagódki 07.01.2010 16:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2010 Po ostatnim wpisie niewiele się zmieniło... Przed Świętami Bożegonarodzenia odebraliśmy od geodety trzy mapki 500 setki, jedna dla Stoenu, gazowni i trzecia do MPWiK do przyłącza wody miejskiej. Dziś w Stoenie złożyliśmy wnosek o przyłącze energetyczne na 17 kW. Stoen na 21 stycznia przygotuje umowę a czas na realizacje ma do półtorej roku Za każdy kilowatt trzeba zapłacić 160 zł, czyli 17 razy 160 to 2720 pln Monopolista, więc trzeba będzie czekać, może uda się coś przyspieszyć. Zamówiłem 17 KW aby mieć zapas , tak mi proponował mój architekt, który będzie robił adaptacje domu do działki.... Jeszcze musimy podjechać do Gazowni i MPWiK, może uda nam się to załatwić w przyszlym tygodniu. Gazu i wodociągu niema, ale jest projektowany i podobno Gmina Wawer w tym roku ma wybudować, zanim ukończymybudowę to mamy nadzieję , że będzie .... Dziś odebraliśmy mapki do celów projektowych, sztuk pięć Pięć tych mapek i trzy poprzednie 950 zł hmhmhm... nikt nie powiedział, że będzie tanio .... Teraz tylko do architekta, który zażyczył sobie 2 tysiące za mapkę ( bez wprowadzania zmian ), 3 tysiące ze zmianami Jak już architek zrobi mapkę i będziemy mieli umowę ze Stoenu, możemy składać papiery o Pozwolenie O Budowę Na niedzielę 10 stycznia jesteśmy umówieni z architektem od kuchni, zobaczymy co nam zaproponowali.... Chcemy mieć wyspę w kuchni ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jagódki 12.01.2010 17:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2010 Projekt u architekta trochę to potrwa jak architekt zaczął dokladnie czytać warunki zabudowy, to się załamał co tam powypisywali w gminie... W niedzielę byliśmy u projektanta od kuchni, wypytał nas o szczegóły i na 14 lutego ma przygotować projekt, ciekawe czy nam przypadnie do gustu... Aha i bardzo ważne, zaczeliśmy wybierać wykonawce. Pierwszy wykonawca wycenił nam SSO z dachówką ceramiczną o 41 tyś więcej niż drugi!!! Jeszcze mamy na oku trzecią poleconą firmę budowlaną, zobaczymy jaką cenę nam powiedzą? Chcemy budować z porotermu plus dachówka ceramiczna, no i dwa stropy, nie wiemy jeszcze czy wylewany monolityczny czy teriva, plusy bardziej przemawiają za terivą... cichy, ciepły, tańszy i szybszy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jagódki 15.01.2010 14:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2010 STOEN, MPWiK oraz PGNiG załatwione... teraz trzeba czekać na warunki techniczne( chyba tak to się nazywa ) Dziś byłem u mojego architekta, mapka gotowa, domek naniesiony Działka wygląda pięknie, duży ogród .... Może wieczorkiem uda mi się wkleić fotkę tej mapki .... Pan architekt powiedział, że powinniśmy zdążyć złożyć wszystkie dokumenty o pozwolenie na budowę już 25 stycznia Zostanie nam odczekać dwa miesiące i mam nadzieję, że na koniec marca PNB będzie gotowe do odbioru .... SUPER SUPER SUPER Teraz trwa kasting na ekipę budowlaną. Jak pisałem wcześniej dwie wyceny mamy, na poniedziałek jestem umówiony z trzecią firmą... Ciekawy jestem jaki kosztorys otrzymam Wiosna się zbliża małymi kroczkami i przed nami wielkie wyzwanie... Budowa naszego wymarzonego domku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jagódki 20.01.2010 17:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 Pan Adam, który ma zrobić nam wycene potrzebuje projektu, a cztery sztuki są u architekta Jak uda mi się na kilka dni pożyczyć jedną książkę projektu, to wtedy pan Adam zrobi mi kosztorys. Trzeba będzie poczekać W piątek jadę obejżeć dom w SSO, tej fimy której kosztorys już mam i jest atrakcyjny cenowo Dziś dzwoniłem do Stoenu i warunki techniczne czekają do odboiru Jutro pojadę je odebrać , potrzebne są do pozwolenia na budowę. Mamy już troszkę z górki, teraz niebawem skaładamy paiery do gminy i czekamy Gmina Wawer ma dwa miesiące na wydanie PNB wątpie, że uda się przed czasam ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jagódki 21.01.2010 19:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 Dziś odebrałem ze STOENu warunki przyłączeniowe i zawiozłem je do architekta Projekt gotowy do złożenia w gminie W przyszłym tygodniu składam o PnB Teraz gmina ma do 65 dni na wydanie PnB podobno wcale się nie spieszą i do dokumentów zaglądają po miesiącu ... brak słów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jagódki 25.01.2010 17:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 W końcu odebraliśmy od naszego architekta projekt Tak wygląda nasz domek wrysowany w działkę http://lh5.ggpht.com/_Vya3_UsyTGc/S1_xSYPUyHI/AAAAAAAAAJk/wrS2KA5NTCs/s640/20100115.jpg W czwartek składamy do Gminy dokumenty o PnB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts