Dana75 07.10.2011 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 Witam Obserwuję , podpatruję.... i jestem za wami z budowa Topaza o jakieś 2 tygodnie. Mam pytanie czy dwa pustaki między wieńcami to efekt przróbki projektu, by moc bardziej wykorzystać poddasze? Pytam, gdyż w moim projekcie jest zaprojektowany wieniec na wieńcu.gratuluję postępów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jagódki 10.10.2011 06:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2011 My mamy projekt TOPAZ III wersja B ze stropem monolitycznym nad piętrem i schodami na poddasze. Te dwa pustaki i drugi wieniec są w projekcie, jedynie konstrukcja więźby dachowej została przeprojektowana tak aby była jedna duża przestrzeń na poddaszu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dana75 10.10.2011 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2011 My mamy projekt TOPAZ III wersja B ze stropem monolitycznym nad piętrem i schodami na poddasze. Te dwa pustaki i drugi wieniec są w projekcie, jedynie konstrukcja więźby dachowej została przeprojektowana tak aby była jedna duża przestrzeń na poddaszu Dzięki za info teraz wiem czy różni się Topaz clasic od Topaza III bo pierwotnie tych zmian zbyt dużo nie dostrzegałam. My raczej poddasze zamierzamy przeznaczyć na rupieciarnię, więc nie ma potrzeby podwyższania poddasza. Ciekawa jestem jaką dachówkę wybraliście no i oczywiście efektu końcowego. Ciekawa jestem również jak macie rozplanowaną kuchnię, bo wydaje mi się, że jest trochę mało ustawna. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jagódki 11.10.2011 06:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2011 Dachówkę wybraliśmy płaską taką jak Lidszu RUPP Ceramika Turmalin antracyt Wersja TOPAZ III nie ma przy kuchni spiżarni, ścianka została lekko przesunięta w stronę wiatrołapu, więc kuchnia jest spora, weszła lodówka typu side by side... Mamy również zaprojektowaną wyspę, na wyspie jest płyta indukcyjną, zlew i zmywarka pod blatem... Projektowaliśmy kuchnię dużo wcześniej zanim zaczęliśmy budowę, ponieważ trzeba było rozplanować odpływ wody... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dana75 11.10.2011 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2011 Ja nie mogłabym się pogodzić z rozstaniemz spiżarnią, uważam, iż w każdym domu jest takie miejsce potrzebne. Lidszu ma spiżarkę pod schodami, a ja niestety mam kotłownię węgową, a pod schodami przewiduję zbiornik na wodę ciepłą. Jeżeli można by było jeszcze prosić o kilka zdjęć z skończonej wieźby dachowej od środka może wtedy uda się nam uniknąć "walenia" głową w belki przy wchodzeniu na strych po wysuwanych schodach;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jagódki 11.10.2011 17:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2011 My mamy gaz ziemny i spiżarnie robimy tak jak Lidszu w kotłowni, jest to spore pomieszczenie Chcieliśmy mieć sporą kuchnie i wyspę, dużą wyspę z płytą grzewczą i zlewem ( wyspę mamy większą niż Lidszu ) dlatego też ścianka w kuchni jest lekko przesunięta w stronę przedpokoju... Więźba wygląda tak jak na poprzednich zdjęciach, dach oparty jest na 8 słupach, 4 słupy stoją na podciągach, strop jest monolityczny przekonstruowany, dołożona jest stal do stropu. Cała konstrukcja dachu jest tak przekonstruowana aby była jedna duża powierzchnia na poddaszu ... Dach przekonstruował nasz wykonawca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jagódki 12.10.2011 18:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 (edytowane) Stęple już zdjęli z góry Edytowane 13 Października 2011 przez jagódki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dana75 12.10.2011 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 Bardzo ładnie wyszedł wam ten dach- a właściwie przestrzeń na strychu. Chyba będę musiała pogadać z Wykonawcą, by u nas też trochę poprzerabiał ten strych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jagódki 13.10.2011 18:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2011 Dziś dzwonił mój kierownik, chłopaki przyjechali i zabrali się do ocieplania ścian nad garażem przy krokwiach, tak jak odeskują daszek nad garażem ściana będzie już docieplona Całość domu będzie ocieplona styropianem o grubości 20cm Jutro będą stawiać ścianki działowe na dole plus kominy. Przyjechała cegła klinkierowa na kominy, ponad więźbę dachową.... Cegła klinkierowa jest ciemna grafitowa, będzie cudnie wyglądała z dachówką płaską ciemną grafitową RUPP CERAMIKA Turmalin kolor antracyt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dana75 13.10.2011 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2011 Dziś dzwonił mój kierownik, chłopaki przyjechali i zabrali się do ocieplania ścian nad garażem przy krokwiach, tak jak odeskują daszek nad garażem ściana będzie już docieplona Całość domu będzie ocieplona styropianem o grubości 20cm Jutro będą stawiać ścianki działowe na dole plus kominy. Przyjechała cegła klinkierowa na kominy, ponad więźbę dachową.... Cegła klinkierowa jest ciemna grafitowa, będzie cudnie wyglądała z dachówką płaską ciemną grafitową RUPP CERAMIKA Turmalin kolor antracyt Czy 20cm styropianu to nie za dużo? Na jakiej podstawie dobraliście grubość styropianu wg projektu czy własnego uznania? Ja myślę o 15 cm i to już wydaje mi się, że jest to grubość przesadzona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aniar07 13.10.2011 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2011 Witam. Zaglądam i cieszę oko My również będziemy budować Topaza. Ogromnie podoba mi się Wasze poddasze. Cudne! Czy zmiany dużo różnią się od oryginału? Jaki macie kąt nachylenia dachu? Dużo gmin niestety narzuca większy niż w projekcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jagódki 14.10.2011 19:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2011 20 cm styropianu jest bardzo dobrym rozwiązaniem, dom wtedy jest pasywny " bardzo ciepły " okna będą plastikowe z obustronną okleiną, w systemie SCHUCO trzy szybowe Kąt nachylenia dachu jest taki jak w projekcie 25 stopni... Trzymaliśmy się projektu oryginalnego, bez większych przeróbek elewacji, jedynie ścianki działowe będą troszkę się różniły, kuchnia jest trochę powiększona, łazienka przy sypialni lekko powiększona aby zmieściła się wanna narożna i duża dwu osobowa kabina prysznicowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dana75 16.10.2011 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 Grubość ocieplenia (styropianu) musi być oparta na obliczeniach.Ważne jest gdzie jest punkt rosy. Może być tak, że da się grubą warstwę ocieplenia i będzie się miało grzyba, bo wykroplenie następuje nie w tej warstwie co trzeba. Powiem więcej, kolezanka która zajmuje się audytami energetycznymi, sprawdziła parę gotowych projektów domów i wyszło, iż grubośc ocieplenia w projecie była źle dobrana. A okna macie z nawiewnikami i roletami? Macie już wycenę okien?Czy robice rekuperację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jagódki 19.10.2011 17:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 (edytowane) A tak powstaje nasz dach:) Rozpoczęło się deskowanie i krycie papą... czekamy na dachówkę klinkier czeka na położenie klinkier ciemny grafitowy Edytowane 19 Października 2011 przez jagódki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jagódki 19.10.2011 18:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 Okna mamy już wymierzone, czekamy na wycenę, będą plastikowe w obustronnej okleinie w systemie SCHUCO, trzy szybowe Rolet antywłamaniowych nie robimy, natomiast będzie wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła, rekuperacją Kominy stawiamy SCHIEDEL, są to niemieckie systemy kominowe, ciepłę, niskotemperaturowe idealne do pieców kondensacyjnych ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jagódki 20.10.2011 08:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 Kilka fotek wnętrz:) ścianki działowe postawione! wyprowadzenie komina w salonie Łazienka na parterze:) Już widzę oczami wyobraźni jak pięknie wygląda ta okrągła ściana:) Garderoba w sypialni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jagódki 21.10.2011 15:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2011 (edytowane) Uroczyście oświadczamy mamy SSO Edytowane 18 Grudnia 2011 przez jagódki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jagódki 21.10.2011 15:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2011 (edytowane) panowie wczoraj do końca odeskowali i opapowali dach dziś kończyli kominy z klinkieru :-) Zaczęliśmy budować 5 lipca a 20 października dach pokryty papą We wtorek wchodzą dekarze i będą kłaść dachówkę, rynny Galeco i 6 sztuk okien dachowych typu VELUX Do piątku mają skończyć Edytowane 21 Października 2011 przez jagódki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jagódki 24.10.2011 12:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2011 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jagódki 25.10.2011 16:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 Dekarze nie przyjechali ponieważ dachówka nie dojechała Mój wykonawca nie wiedział że ta dachówka jest produkowana tylko w Niemczech ... RUPP CERAMIKA TURMALIN ANTRACYT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts