Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tak, moc ustawia się tylko na piecu. Pod 1a. moc co, a pod 1b moc c.w.u. Ja zmniejszyłem wczoraj na 50% moc na c.w.u , właśnie niedawno wystartował z grzaniem, to zobaczę ile mu schodzi z 200l.

Wielkie dzięki . Możesz mi przypomnieć jak się wchodzi w menu serwisowe na piecu ?

To ja Wam powiem co jest przyczyną.

Przyczyną jest opcja: "Ogrzewanie wyłącznie do niższego poziomu temperatury"

Wszyscy (no, większość) macie ustawioną na "tak" i to jest efekt pracy tej opcji.

Tylko, proszę, jak zmienicie na "Nie" to nie miejcie pretensji o zwiększone zapotrzebowanie na gaz.

Remigiusz Ja mam non toper słoko to ta opcja u mnie nie działa :) tak trzyma zadaną temp. 21

Odyseuszek dzięki poradziłem sobie choć temp obiegu wzrosła powyżej 55 stopni i myślę dać 39% mocy palnika.

ja mam 47, wieczorem jest gorąca jak lubię :)

No poszło dość gładko ale woda max miała 59 stopi na zasilaniu teraz pytanie czy ograniczaie mocy coś da?

Edytowane przez tacim
Ja mam wieczorem 45. A ograniczanie mocy moim zdaniem pozwala dłużej działać piecowi na temperaturze, w której następuje kondensacja. Schodzi to wprawdzie dużo dłużej, ale jak się komuś nie spieszy...
A widzisz bo nikt nie pisał że temp może wzrosnąć np do 58 czy 60 stopni mimo ograniczenia mocy.

Tak się zastanawiam jak się to ma do dezynfekcji termicznej.

A własnie, kiedyś pytałem, ale jakoś nie było odzewu : jak często robicie dezynfekcję temiczną u siebie ?

pozdrawiam, majki

O własnie, możecie coś więcej na temat tej dezynfekcji? Jak się ją przeprowadza i czy dotyczy to tylko CWU, czy również CO?

Pytam, ponieważ z instalacja CO jeszcze co jakiś czas robię jakieś ruchy i za każdym razem, kiedy go otwieram (bo np. dołączam kolejny grzejnik), zlatującą siłą rzeczy z instalacji woda śmierdzi jak licho.

J.

Termiczną dezynfekcję powinno się robić jak się wraca z urlopu lub w przypadku gdzie są bardzo duże zbiorniki a mały rozbiór wody. W domach jednorodzinnych raczej tylko po urlopie.

Z wody kotłowej ma "pachnić" - jest to woda "martwa" i o niej zapominamy, że jest.

Termiczną dezynfekcję powinno się robić jak się wraca z urlopu lub w przypadku gdzie są bardzo duże zbiorniki a mały rozbiór wody. W domach jednorodzinnych raczej tylko po urlopie.

Z wody kotłowej ma "pachnić" - jest to woda "martwa" i o niej zapominamy, że jest.

Czyli jeśli dobrze rozumiem, robić np. 2 razy w roku, np. na wiosnę i lato ?

pozdrawiam, majki

Oczywiście producenci pieców zalecają robić to raz na tydzień:wave:

Znalazłem odpowiedź "eksperta": "W zasobnikach ciepłej wody powinna być utrzymywana temperatura na poziomie 50–60°C, co nie sprzyja rozwojowi tych bakterii, gdyż optymalna dla nich temperatura to 38–42°C. Jednak podczas okresowych przestojów, w instalacji c.w.u. temperatura w rurach obniża się, zwłaszcza w odcinkach oddalonych od zbiornika. Dlatego co 2–3 tygodnie konieczna jest dezynfekcja termiczna całej instalacji. Polega ona na podwyższeniu temperatury wody do ponad 70°C przez 30 minut. W układach z cyrkulacją wystarczy uruchomić obieg wody w czasie przegrzewu, natomiast w instalacji bez cyrkulacji konieczne jest otwarcie zaworów czerpanych. Ze względu na wysoką temperaturę wody w bateriach powinno nastąpić domieszanie wody zimnej. Strumień wypływu z baterii warto utrzymać na możliwie niskim poziomie, aby nie powodować niepotrzebnych strat wody i energii cieplnej."

Co to znaczy" macie starą instalację" ? ile: 2 , 5, 20 lat ?

Co to znaczy "sporo wody w obiegu" ? ile 50 , 150, 400 litrów?

".. nie widzę przy jednakowych warunkach atm. jakiejkolwiek różnicy eksploatacyjnej.

moje ustawienia dla 140m2 i dość dużego układu." jaki masz układ kalafiory czy podłogówka ?

I ile w twoim przypadku powino mieć (obliczone) pojemności naczynie wzbiorcze ??

Co znaczy pompka mniej wariuje ?? " .... zalecam ustawianie programów z łagodnymi przejściami - ( pompka mniej wariuje ) "

Jakie masz dla domu zuzycie gazu przy: grzanie - 19,5, oszczędz. - 17, p.zamr.- 11st :

Dlaczego p.zamarz. masz ustawione na 11 oC ?

Witaj, to dość komiczne odpowiadać po około roku :) ale .... już spieszę z odpowiedzią.

Stara Instalacja - około 15 lat

Układ - kalafiory

Naczynko powinno mieć około 30l

pompka mniej wariuje - nieaktualne, okazało się że przy zbyt małym naczynku wzbiorczym, jak nad ranem temperatura cieczy była niska, rozszerzalność cieczy malala i piec nie był w stanie wystartować, ciśnienie spadało poniżej 1 i przechodził w stan awarii ( żaden znany mi serwis Junkersa nie mógł sobie z tym poradzić..ale cała noc spędzona w kotłowni przyniosła efekty :) )

zużycie gazu przy tych ustawieniach było na poziomie 300/mies, obecnie próbnie wyeliminowałem całkowicie oszczędzanie i wbrew opinii że nie powinno się pozwalać wychładzać budynkowi, jak mam dwa razy dziennie tylko grzanie przy krzywej 30-70 zużycie w grudniu wyniosło 220m.

dlaczego PZ na 11C ? a dlaczego nie, nie ma to większego znaczenia czy nastawię ją na 12 czy na 13, przynajmniej z punktu widzenia temp. w pomieszczeniu, a czy piec dojdzie w trybie grzania do zadanej temp. od 11C czy od 13C nie wpływa to drastycznie na komfort.