Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

mi ok 5 m3 brał przy -10 -15 teraz przy 0 dyga 7 m3 :) a może niższa temp na zewnątrz powoduje mniejsze wychłodzenie wody w obiegu ?

Przecież to niemożliwe, aby przy -10-15 stopniach brał 5m3, a przy 0 stopniach 7m3, przy taiej samej temp. wwewnątrz.

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tacim pisał wyraźnie -10-15

Tak, wyraźnie. -15st - 5m3, 0st - 7m3. Ale jak "jedwabiście" ocieplony dom, to w czasie mrozów -15st tak nagrzał, że potem tylko podtrzymywał temperaturę:lol:

5 m3 wyszło mi średnio przy takich temp . Teraz zacząłem się zastanawiać dlaczego jest 7 przy zero piszę co dziennie gaz i mam nadal 7 mimo iż jest -5. Dzisiaj zauważyłem dziwną sprawę której kompletnie nie kumam: zmniejszyłem max temp do 38 stopni myśląc że spowoduje to wymuszenie na piecu dłuższego palenia w niższych temp wody nic bardziej mylnego jak się okazało i to jest chyba mój gwóźdź do trumny. Tłumaczę dlaczego przy max 38 stopniach palił dzisiaj 36 stopni wodę , zacząłem podnosić max temp do 48 i co się stało sukin kot zjechał w temp obiegu z 36 na 31,5 normalnie zbaraniałem . Co wy na to.
Z tym wskazywaniem temp ;) Salon to nie labolatorium dodzy Państwo;) Widocznie inżyniery doszły do wniosku że nie potrzebne są tak dokładne dane przeciętnemu użytkownikowi. Czy ktoś na termometrze z kapilarą dostrzega 19,7st?. Co innego przy obliczaniu krzywej i zastosowaniu temp do funkcji ;)
5 m3 wyszło mi średnio przy takich temp . Teraz zacząłem się zastanawiać dlaczego jest 7 przy zero piszę co dziennie gaz i mam nadal 7 mimo iż jest -5. Dzisiaj zauważyłem dziwną sprawę której kompletnie nie kumam: zmniejszyłem max temp do 38 stopni myśląc że spowoduje to wymuszenie na piecu dłuższego palenia w niższych temp wody nic bardziej mylnego jak się okazało i to jest chyba mój gwóźdź do trumny. Tłumaczę dlaczego przy max 38 stopniach palił dzisiaj 36 stopni wodę , zacząłem podnosić max temp do 48 i co się stało sukin kot zjechał w temp obiegu z 36 na 31,5 normalnie zbaraniałem . Co wy na to.

Najwyraźniej oszalał :razz: Ale może być jeszcze jedno wyjaśnienie. W czasie twojej zabawy z FW100 i Smartem znieniły sie nastawy z grzania na oszczędzanie (ze słoneczka na księżyc) i stąd nagle zmiana żądanej temperatury zasilania. Ja zoobserwowałem to w druga stronę, bo gdy wszedłem w info miałem żądaną temperaturę zasilania 32,4 a za parę minut było już 36,6 bo akurat zmienił się tryb grzania na słoneczko. Więc może jednak nie zwariował :no:

Dla mnie zupełnie logiczne, zmieniłeś krzywą grzewczą, punkt odpowiadający żądanej temperaturze "przesunął" sie po krzywej i już :)

pozdrawiam, majki

Tacim twoje wpisy na forum wprowadzają bałagan, piszesz o rzeczach niemożliwych np. nmiejsze zużycie gazu przy niższych temperaturach zewnętrznych, oraz o niższej temp. zasilania mimo ustawionej wyższej temp.max.Myślę, że celowo prowokujesz, a my zastanawiamy się nad twoimi "problemami".
Tacim twoje wpisy na forum wprowadzają bałagan, piszesz o rzeczach niemożliwych np. nmiejsze zużycie gazu przy niższych temperaturach zewnętrznych, oraz o niższej temp. zasilania mimo ustawionej wyższej temp.max.Myślę, że celowo prowokujesz, a my zastanawiamy się nad twoimi "problemami".

HM

po 1 po to jest ten temat aby się dzielić opiniami

po 2 nie musisz się nad tym zastanawiać podejdź do programatora i sprawdź

po 3 co mi ma dać prowokacja chyba że sprzedaję sprzęt wrogiej firmy i robię to celowo hehe

NIe jestem specjalista, ale mam wrażenie, że zasadnicza zaleta, to właśnie cena. Zwłaszcza, że zasobnik możesz użyć krajowy, niekoniecznie Junkersa.

J.

Witam,

jaka jest zaleta rozwiązania "Cerapur Smart + osobny zasobnik" w stosunku do Cerapur Modul (zasobnik 100 l zintegrowany w jednej obudowie).

Poza ceną ...

No bardzo ładnie wygląda. Jak ktoś ma kotłownię urządzoną ze smakiem to taki kociołek pod kolor płytek jest wprost wysmienity:cool:

A jak kocioł jest w kuchni.....ummmm:rotfl:

A tak na serio to zasobnik można dobrac do wielkości rodziny i zużycia wody, no i zintegrować z solarami za jednym zamachem. Ale to indywidualne przemyślenia.