piogron 11.06.2011 05:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2011 (edytowane) Możecie mi powiedzieć jakiej średnicy jest czerpnia powietrza i wyrzut spalin z kotła. Będę miał taki kocioł,ale jestem na etapie wyboru komina. Czy 80/125 wystarczy? Jakie przekroje kominów wy stosujecie do tego kotła?. Edytowane 11 Czerwca 2011 przez piogron Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tazz 13.06.2011 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2011 kolego Piogron- dokladnie takie ma wyjscie piec, wiec jest wystarczajace- zastanow sie jeszcze nad poziomym wylotem- wychodzi duzo taniej. Mam ten piec z FW100- jedna z wazniejszch funkcji pogodowki jest wylaczanie pieca wczesniej niz pozamykaja sie termostaty- mniesze straty i mniejsze wahania temperatury wewnatrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piogron 18.06.2011 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2011 Mysle nad wylotem przez sciane,ale chodzi mi tez o wzgledy estetyczne. A czy ktos ma ten piec podlączony do komina o przekroju 80mm i dlugosci 7m. Kominiarz mi powiedzial,ze przy tej dlugosci powinna byc wieksza srednica zeby piec nie przechodzil w tryb serwisowy ze wzgledy na cofanie spalin. Tzn chodzilo mu o to,ze przy tak dlugiej dlugosci komina potrzeba wiekszej srednicy, co najmniej 100mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tazz 19.06.2011 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2011 Ja mam 6,5m w pionie i dodatkowo 1m w poziomie- 80mm leca spaliny i dookola tej rury jeszcze zasysa powietrze. Nie mam zadnych problemow- malo tego takie rozwiazanie jesz jednym z zalecanych. Podpytaj lepiej w junkersie jezeli masz watpliwosci. Cofania spalin nie bedzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 20.06.2011 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2011 u mnie wkład zmieścił się w kominie wentylacyjnym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wyspa7 23.06.2011 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2011 u mnie wkład zmieścił się w kominie wentylacyjnym Witam wszystkich, obserwuje wątek od dłuższego czasu - też jestem zdecydowany na instalację tego piecyka w domku. Murarze zaczynają stawiać komin pod piecyk z cegły pełnej ( wymiary wewnętrzne 15 cm x 15 cm) - z tego co piszecie powyżej to rura 80mm wejdzie spokojnie. Teraz zasadnicze pytanie o wyczystkę. Czy dla takiego komina z cegły pełnej i pieca kondensacyjnego jest potrzeba robienia wyczystki?? Czy kondensat ze spalin jest odprowadzany z pieca bezpośrednio do kanalizy ??? Pozdrawiam Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 23.06.2011 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2011 Czy kondensat ze spalin jest odprowadzany z pieca bezpośrednio do kanalizy ??? Mam co prawda zestaw "przez ścianę", ale tak, odprowadzenie kondensatu bezpośrednio do kanalizy ( szambo ). pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azalka 21.07.2011 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2011 (edytowane) Czy ktokolwiek z Was ma zbiornik 160l podłączony do 14kW kociołka?Jak wygląda kwestia zbiornika 120l - mam wannę 150l i osobno prysznic, ale podobno zbiorniki Junkersa są warstwowe, co daje większą ilość ciepłej wody? Edytowane 21 Lipca 2011 przez azalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Seluch 29.07.2011 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2011 Witam, Dwa tygodnie temu zainstalowano mi kocioł JCS o mocy 23kW wraz ze sterowaniem pogodowym oraz sterownikiem FW200.Mam do was pytanie w jaki sposób macie ustawioną opcję na grzanie wody? U mnie w chwili obecnej kocioł chodzi 24h. Wiem, że można zmienić ustawienia na których kocił będzie grzał wodę tylko w godzinach przeze mnie wybranych np pomiędzy 6 a 9 rano oraz 15 a 22. Czy ktoś mógłby mi powiedzieć jak to ustawić na sterowniku. No i czy tak naprawdę może to wpłynąć na mniejsze zużycie gazu? Będę wdzięczny za pomoc.Pozdr,Seluch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 29.07.2011 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2011 Moim zdaniem takie kombinacje z CWU nie mają sensu. Co innego, gdybyś zostawiał dom bez opieki na kilka dni, ale jeśli chodzi o godziny - najwyżej wyłączaj na ten czas pompę recyrkulacyjną, jeśli masz. Woda stojącą w zbiorniku wychłodzi się jedynie nieznacznie, a po włączeniu pieca i tak będzie musiał tą stratę temperatury wyrównać, więc co zaoszczędzisz w czasie nieobecności w domu, stracisz po powrocie. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 29.07.2011 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2011 (edytowane) Witam, Dwa tygodnie temu zainstalowano mi kocioł JCS o mocy 23kW wraz ze sterowaniem pogodowym oraz sterownikiem FW200. Mam do was pytanie w jaki sposób macie ustawioną opcję na grzanie wody? U mnie w chwili obecnej kocioł chodzi 24h. Wiem, że można zmienić ustawienia na których kocił będzie grzał wodę tylko w godzinach przeze mnie wybranych np pomiędzy 6 a 9 rano oraz 15 a 22. Czy ktoś mógłby mi powiedzieć jak to ustawić na sterowniku. No i czy tak naprawdę może to wpłynąć na mniejsze zużycie gazu? Będę wdzięczny za pomoc. Pozdr, Seluch Jak najbardziej mam właśnie tak zrobione. Z tym nawet, ze kocioł grzeje wodę tylko wieczorem, od 19 do 23. Regulację "dostępności od razu" ciepłej wody mam zrobione sterownikiem do pompy obiegowej CWU. Po 23 wieczorem zbiornik z CWU nigdy nie jest na tyle "wychłodzony", więc zostaje ciepłej wody wystarczająco do wieczora następnego dnia. Grzanie wody cały dzień nie ma w/g mnie sensu. Ustawia się to dość prosto przez "wizarda" dostępnego w sterowniku ( ja ma FW100 ). Instrukcja prowadzi krok po kroku. pozdrawiam, majki /edit/ właśnie byłem też spisać dla "sportu" dzić licznik. Dokładnie od 28.05 zużyłem 37m3 gazu, w tym też na gotowanie. Czyli jakieś 0,6 m3 dziennie. Grosze Edytowane 29 Lipca 2011 przez majki dopisek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
phans 14.09.2011 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2011 A jak jest z zawodnością tego kotła. Psuje się ten model? Pytam się bo jak kilka lat temu kupiłem inny kociołek to niezależny serwisant stwierdził że dobrze że nie Junkers (ale to dotyczyło kotła niekondensacyjnego). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarett 14.09.2011 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2011 A jak jest z zawodnością tego kotła. Psuje się ten model? Pytam się bo jak kilka lat temu kupiłem inny kociołek to niezależny serwisant stwierdził że dobrze że nie Junkers (ale to dotyczyło kotła niekondensacyjnego). Podłączam się do pytania. Jestem o krok od zakupu tego kociołka i hydraulik też kręci na niego nosem (akurat twierdzi, że serwis jest słaby). Ale hydraulika podejrzewam, że po porstu mu się Junkers nie opłaca (ciągle męczy mnie ze dedietruchem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ConradBeata 20.09.2011 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2011 ja też go biorę, jak najlepiej kupić, czy mogę na allegro i jak wygląda później sytuacja z montażem i gwarancją, biorę autoryzowanego instalatora i po sprawie? jakiej firmy zasobnik polecacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 20.09.2011 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2011 Witam, potrzebuje informacji na temat ustawien cerapura w wersji 14 KW. Otoz w domu sama podlogowka, zadnych grzejnikow do tego zasobnik 120 litrow. Pytanie jest jaka najnizsza temperature mozna na nim ustawic, ew. jakie inne parametry warto skonfigurowac zakladajac, iz glownym wyznacznikiem bedzie utrzymanie zadanej temperatury w pomieszczeniu, gdzie bedzie mierzona. Jakby ktos sie pokusil o ustawienia dla wersji z pogodowka (bedzie pozniej) to tez bylbym wdzieczny. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ellaj 20.09.2011 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2011 Ja kupilam jednak ten wiekszy.Wymienialam stary kociol dwufunkcyjny swiebodzicki.Bylam zdecydowana na ten, ale instalator powiedzial, zeby jednak kupic ten wiekszy. Dobra. Kupilam ten wiekszy.Jestem naprawde zadowolona.Jednofunkcyjny, z zasobnikiem tez junkersa. W domu cieplutko, woda ciepla. I serwis we Wroclawiu podobno extra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
phans 21.09.2011 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2011 jakiej firmy zasobnik polecacie? Biawar np. quattro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 23.09.2011 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2011 ja mam oryginalny Junkera ale biawara można spokojnie brać. Ja kupowałem na allegro nie ma to żadnego wpływu na gwarancję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ConradBeata 27.09.2011 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2011 ja jeszcze troche pomecze na temat tego zasobnika, planuje 80 litrow, max 100, ale chodzi mi bardziej o konkretny model (zasada działania), czym się sugerować przy wyborze: są tanie zasobniki z anodą magnezową ale trzeba ja wymieniać co rok. jaka spirala, czy ogrzewanie płaszczem zewnętrznym. Czytam ze wszystkie maja anode, a nie lepiej nierdzewny i problem z głowy tylko kasa? ma ktoś nierdzewny w jakiej cenie jaki model? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek4 28.09.2011 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2011 Witajcie, ponieważ w sąsiednim wątku "Wybór kotła gazowego" nikt nie chce mi odpowiedzieć, spytam Was, użytkownicy 14kW smarta, czy nada on się przy takich założeniach: dom- powierzchnia netto (wszystkie pomieszczenia) 177,5m2- powierzchnia użytkowa (bez garażu i pom. gosp.) 139,1m2- powierzchnia zabudowy 134,7m2- powierzchnia całkowita 215,0m2- powierzchnia dachu 235m2- kubatura 645m3 planowana liczba mieszkańców: 4 planowane ocieplenie:- ściany (BK24) 15cm styro,- dach 25cm wełny,- na gruncie 10cm styro preferowane ogrzewanie:- zorientowany na grzejniki,- podłogówki będzie tylko 50m2 - zasobnik CWU raczej 150l Wziąłbym bez gadania 22kW bo różnica nieznaczna w cenie, tylko ta modulacja...Pomóżcie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts