Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jedna na sezon - idealnie dobrany kocioł kondensacyjny powinien się załączyć na początku sezonu i wyłączyć na końcu :)

Sytuacja jest nieprawidłowa jeżeli przyrost temp. zasilania jest tak duży że instalacja nie jest w stanie odebrać podgrzewanej wody. Temp. wody osiąga w wymienniku temp. żądaną zanim cała woda w instalacji co najmniej raz przepłynie przez kocioł, czyli kocioł się załącza temp. gwałtownie w górę i po paru sekundach kocioł się wyłącza, po czym pompa przepycha wodę z wymiennika, temp. szybko spada i kocioł znowu się załącza.

U mnie jest taka sytuacja

Mam junkersa 3-14 utrzymuje tem 16,5C kociol zalancza sie na kilka sekunt grzeje do 27C poznie w ciagu 40 s spada na kotle do 19 i z nowu palnik sie zalacza na ok 5s i tak w kółko. Co wy na to

U mnie jest taka sytuacja

Mam junkersa 3-14 utrzymuje tem 16,5C kociol zalancza sie na kilka sekunt grzeje do 27C poznie w ciagu 40 s spada na kotle do 19 i z nowu palnik sie zalacza na ok 5s i tak w kółko. Co wy na to

A jesteś pewny, że załączył w tym czasie palnik? U mnie też miesza na 27 czy tam 29 ale palnik nie chodzi. Nie ma danych co masz na kotle ustawione.

Odyseuszek, fajnie by było raz w sezonie

Ile razy w ciagu doby masz załączony?

Leniin, u Ciebie to taktowanie jest masakryczne, srednio 1 x na minutę to daje 60 x na godzinę, 1440 x na dobę i licząc 180 dni sezonu 259 200 na rok plus CWU

A ja się przejmuję 50 x na dobę

Tacim, zieloną diodę to chyba widzi :rolleyes:

Psulek,patrzę w tę instrukcje na tsronę 31 i widzę tutaj PKT 7 - URUCHOMIENIE, natomiast na stronie 30 jest pkt. 6.3.6,ale on dotyczy wymiany kabla sieciowego,jest też pkt. 6.3.5,ale w nim chodzi o podłączenie POMPY CYRKULACYJNEJ,a nie zewnętrznej,kurde,przejrzałem całą instrukcję instalatora i nie widzę tego badziewia do pompy zewnętrznej,pomóżcie

Swieci sie zielona dioda to palnik chodzi na kotle pojretlo mam ustawione na 3 ale czy jest na 1 to i yak samo chodzi.

Cos da sie z tym zrobic?

Za miesiac bede mieszkal to zminie tem na 21 stopni to jestem ciekaw jak piec zacznie chodzic

Zmień w ustawieniach 1A na 36, to jest minimalna moc kotła.

Pokrętło może być na maxa, poczekaj jeden dzień, ustabilizuje się i zacznie pracować z przerwami

Jak masz ustawioną krzywą?

Nie ustawialem krzywej

Dopiero co zamontowali mi pogodowke i serwisant pojechal sobie sam ustawiam piec (tylko na pogodowce)

Na piecu w zaden tryb instalatora jeszcze nie wchodzilem a tym bardziej w krzywa. nawet nie wiem jak musze w instrukcje popatrzeć. jaka najlepiej ustawic?

jutro rano zmienie w ustawieniach 1A na 36

Leniin, ustaw krzywą jako podłogówkę, temp.proj na 35 temp max na 45

Temperature grzania na 16,5 oszczędzania na 16,5 i zostaw na 1, 2 dni

Program grzania i oszczędzania jak ci tam pasuje, zrób na noc gdzieś tak od 2 do 6 nawet na przemarzanie (3oC)

Niech się ułoży

Przy tych ustawieniach (1A=36) na maxa moze ci spalić 8m3 na dobę, oczywiście jeżeli palnik będzie chodził przez 24h

Po dojsciu do temperatury 16,5 zacznie wyłączać na około 40 - 60 minut, w nocy trochę zejdzie ale nie będzie pracować

Pozdrawiam, miłej pracy, witam w klubie nietoperzy

Oki

Aktualnie na pogodówce (sterownik mam zamontowany w salonie) ustawilem na oszczedzanie 16,5 (ksiezyc na sterowniku właczony) a na grzaniu mam 21 to jest słoneczko na steroniku 9sory ze tak pisze ale chce zebys mnie zrozumial)

tem projektowa mam ustawiona na 35 a tem max na 44C

Rozumiem ze mam przelaczyc w sterowniku na grzanie i ustawić jak piszesz (male pokretlo po lewej stronie ster)

A czy na kotle mam wejsc w funkcje instalatowa i zmienic 1A na 36c skoro na sterowniku mam tem projektowa ustawiona na 35C?

Pokrętło lewe na sterowniku ustaw na Auto, będzie działał zgodnie z programem grzania i oszczędzania

1A=36 to nie są stopnie tylko % mocy, 36 to jest minimum co można na tym kotle uzyskać, przy tej mocy i twoich ustawieniach spali około 5m3 i nie będzie taktował z tak zawrotną szybkością

Pokrętł lewe od CO ustaw na max