Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Powierzchnia do ogrzania to 120m2 (dół + góra) temperatury pomieszczeń różnie się klarowały w zależności jaka była temp na zew. Jak żeby czuć komfort cieplny to musze mieć 22sto w domu

To faktycznie sporo Ci łyka.

musze mieć 22sto w domu tym bardziej że mam małe dziecko.

Troche OT, ale uważasz, że małe dziecko potrzebuje 22°C w domu? Zimny chów jest zdrowszy niż ciepły :-)

Czyli jeśli chodzi o kondensację to nie musze układać krzywej np. 40- 56 ? tylko np. 50-70 ?

Tak, czasami krzywa musi się zaczynać wyżej, żeby dobrze pasować do domu. Liczy się tylko temperatura powrotu.

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ile w Waszej okolicy kosztuje przegląd tego kotła?

Dostałem właśnie propozycję przeglądu za 350zł + ewentualnie 170zł za przedłużenie gwarancji na czwarty rok i wydaje mi się że to sporo.

Ile w Waszej okolicy kosztuje przegląd tego kotła?

Dostałem właśnie propozycję przeglądu za 350zł + ewentualnie 170zł za przedłużenie gwarancji na czwarty rok i wydaje mi się że to sporo.

centrum Poznania..150-200 zł

• 3 weeks później...

Nastawy FW 100

charakterystyka-punkt początkowy - punkt końcowy

punkt pocz - 30 punkt końcowy- 47

akumulacja budynku - 80

kalibracja czujnika : 0

max zasilania - 60

wpływ temp pomieszczenia - 70

wpływ twmp skuteczny - grzanie-oszczedznie-pzamarzanie,

korekcja wskazan:0

ogrzew. wył do niższego poziomu -tak

Po takim ustawieniu regulatora sprawdź jaka będzie temp.w mieszkaniu, jeśli będą odchyłki od zadanej to koryguj temp. punktu pocz. i końc.

Podczas regulacji krzywej "wpływ temp. wewn" można ustawić na0%- 10%.

Temp. grz. 21st Temp. osz. 18st.

Nastawy na kotle 3.A- 0 3.b- 15 3.C- 12

Przy takim ustawieniu temp. wody na zasilaniu wynosi 30st przy 20st na zewn. i 47st przy -15st na zewn.

Pracuję przy takich nastawach 4 sezon i temp. wewątrz jest taka jak założyłem.

a jak ja u siebie tak ustawiłem piec, to grzał mi nawet jak miałem ustawione przeciwmrozowe, a na zewnątrz było ok 6 stopni. Tak ma być?

To zależy jaką wartość ma u ciebie temp. przeciwzamrożeniowa, jeśli jest ustawiona wysoko to może grzać.

no waśnie dość niska, bo -3. Coś dziwnego się zadziało i będę musiał raz jeszcze wypróbować pkt pocz pkt kon. Teraz mam grzejniki. Na dworze 2 stopnie i żądana temperatura to 12 stopni.

ps. Jak długo (ile godzin) w ciągu doby pracuje u Was piec w trybie grzania. Ja mam ustawione 2 rano i 4 po południu. Czy powinno się raczej ustawić ogrzewanie np. cały dzień, a piec się włącza kiedy tego potrzeba?

Witam.

Od wczoraj ogrzewa mi dom piec z tematu. Ogrzewa 145m2 w tym 50m2 podłogówki. Na dzień dzisiejszy start, ustawienia, i pierwsze grzanie ok. 18h spalił prawie 20m3. Mam dwa sterowniki w domu jeden stacjonarny a drugi przenośny. Nie mam pojęcia czy to dobre ale tak zamontowali i zobaczymy po pierwszej zimie czy przydatne.

Moja kotłownia: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b78327a38a104622.html

no waśnie dość niska, bo -3. Coś dziwnego się zadziało i będę musiał raz jeszcze wypróbować pkt pocz pkt kon. Teraz mam grzejniki. Na dworze 2 stopnie i żądana temperatura to 12 stopni.

ps. Jak długo (ile godzin) w ciągu doby pracuje u Was piec w trybie grzania. Ja mam ustawione 2 rano i 4 po południu. Czy powinno się raczej ustawić ogrzewanie np. cały dzień, a piec się włącza kiedy tego potrzeba?

Tej wartości nie można ustawić poniżej 0 st.

Witam,

Zaczęliśmy wczoraj sezon grzewczy z naszym Junkersem ;) Mam w związku z tym kilka wątpliwości i pytań.

Na podłogach mamy w większości parkiet warstwowy. Nie chciałabym mu zrobić kuku, w związku z czym pilnujemy temperatury w domu, aby nie było dużych spadków i wahań (do tej pory mieliśmy bez grzania 19-19,5 stopnia w dzień), zaopatrzyliśmy się w ogranicznik temperatury zamontowany przy piecu. I teraz pytanie-jaką maksymalną temperaturę mogę/powinnam tam ustawić? Jeszcze przed sezonem eksperymentowałam i po ustawieniu temperatury 40 stopni na ograniczniku piec głupiał i wyłączał się, zasobnik w tym czasie grzał wodę do temperatur dużo wyższych i być może przez to.

Druga sprawa to maksymalna temperatura posadzki i zasilania. Czy ktoś z Was tutaj ma może w domu drewno i powie mi jaka faktycznie jest ta maksymalna temperatura zasilania oraz posadzki? Jedni mówią że 35, inni że 32 (mowa o zasilaniu) albo 25 bądź 27 czy 28 (posadzka). Wg mojego wykonawcy posadzki drewnianej zasilanie max 35 st. a posadzka 28 st. Nadal nie wiem gdzie leży prawda ;)

I jeszcze kwestia ustawień temperatury na regulatorze. Na noc u nas pożądana temp. to 18 stopni, na dzień 20. Wymyśliłam sobie że ustawię regulator aby grzał w godzinach 5-8 rano czyli żeby było cieplej kiedy wstajemy do pracy o 7, między 8 a 16 oszczędzanie bo nie ma nas w domu, i potem od 16 do 20 znów grzanie i potem do 5 rano oszczędzanie. Ale nie wiem czy nie przekombinowałam :D

Oliwkawawa- maksymalną temperaturę na powierzchni podłogi powinien Ci podać wykonawca podłogi, bo to on daje gwarancję.

Z temperaturą zasilania obawiam się będziesz musiała poeksperymentować, ale to raczej w większe mrozy.

Ja mam też ogranicznik i ustawiony bodajże na 45 stopni (ale nie mam nigdzie drewna na podłodze, same kafle).

Co do ustawień grzania rana to imho jest to bez sensu - bezwładność podłogówki (jeszcze z drewnem na niej) jest na tyle duża, że imho przez te 3h praktycznie nie ma szans podniesienia w sposób odczuwalny temperatury.

W sumie to ja mam ustawioną przez całą dobę taką samą temperaturę, bo np. po wyłączeniu grzania temperatura spada o ok. pół stopnia w okresie 12h

Widzisz u siebie jakieś istotne zmiany temperatury w zależności od ustawień temperatury żądanej?

Z moich doświadczeń wynika, że ustawianie różnych poziomów temperatur korzystnie wpływa na komfort. Tu nie chodzi o to, żeby w dzień w domu było 20 st. a w nocy 18 st., bo jeśli doprowadzisz do tego, że dom osiągnie 20 st w dzień, to przez noc i tak Ci temperatura do 18 st nie spadnie. Tu chodzi o to, żeby kocioł w nocy się nie włączał. Przy podłogówce jest tak, że komfort zależy nie tylko od tego jaka temp. jest w domu. Dużo przyjemniej jest, gdy kocioł pracuje i to ma na celu ten zabieg.

Co do tempetarury zasilania - nie mam żadnych ograniczników, jedynie chyba w ustawieniach mam coś ustawione, ale i tak przy największych mrozach maksymalna temp. zasilania nie przekraczała o ile pamiętam 38 st.

Witam, jestem nowy na forum i od 01.11.2014 użytkuję kociołek junkersa. Mam pytanie czy podniesienie parametru "akumulacja cieplna budynku" z 60% na 70% spowoduje, że kocioł wydłuży czas od jednego załączenia się do kolejnego? Ogrzewam domek ok 120m2 (parter i piętro, piwnicy nie ogrzewam), klocek z lat 80-tych, ocieplenie 10cm styropianu na ścianach i dachu. Instalacja na której pracował kociołek miałowy, w większości grzejniki żeliwne czyli sporo w niej wody. Kombinuje, żeby ogrzewać na niskich temp. Chętnie podzielę się spostrzeżeniami i nabędę trochę wiedzy od bardziej doświadczonych w temacie. Pozdrawiam

Ja również będę ogrzewał dom ale nowy 120m2, stara instalacja to dużo wody jednak stare kaloryfery dłużej oddają ciepło, ja mam aluminiowe i moment stygną ale za to szybko się nagrzewają, więc chyba wyjdzie na to samo. Ja mam 200l w instalacji z tego co mi powiedział instalator. Kocioł na rozruch bez ogrzewania zasobnika przez ok.18h zjadł 20 m3

Za jakiś czas wrzucę zdjęcia i opis mojej instalacji do oceny bo jestem ciekaw czy wszystko ok i nie jest za bardzo "sfiksowana".

Edytowane przez Kizior Syberyjski

Jak masz ustawioną "akumulację cieplną budynku"? Wydaje mi się, że jak podwyższyłem do 70% to kocioł się rzadziej włącza, przez co zużycie trochę spada.

U mnie na rozruch wziął 13m przez dobę, jednak w domu było zdecydowanie zbyt ciepło. Kolejne dwie doby do ok 7m. Kocioł pracował od 6-22 później funkcja oszczędzanie. Na 4 dobę zmniejszyłem pkt. początkowy na 25 z 27 i włączyłem oszczędzanie od godziny 11 do 15.30 - zużycie spadło do 4,5 m3 przy czym temp. w domu była 21,5-22 stopnie. Takie zużycie uważam za akceptowalne:-) przy temp ok 10C w dzień i 8C w nocy. Pozdrawiam

Ja czekam aż zacznie być bliżej zera (dziś rano +14*C) i piec rzeczywiście będzie musiał pracować, na razie zostawiam tj ustawił instalator i będę obserwował zużycie, dzięki temu obszernemu tematowi będę wiedział czy jest ok czym mam duże odchylenia od inny użytkowników.