mariuszwa 23.11.2016 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2016 (edytowane) Pokrętło jest nadrzędne w stosunku do Fw xxx, temperatura zasilania wyliczana przez Fw jest korygowana w dół jeśli pozycja pokrętła odnosi się do temperatury niższej niż wyliczona przez sterownik. Przed chwilą to sprawdziłem, ustawiłem temp. pomieszczenia na 30 st. pokrętło było na max. i temp.zasilania poszła na 60 st, następnie kręciłem pokrętłem w lewo i żądana temperatura zasilania na Fw 100 malała stopniowo aż do 35 st przy pozycji 1. Edytowane 23 Listopada 2016 przez mariuszwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolekw 23.11.2016 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2016 To jest objaw taktowania. Czy ustawiłeś nastawy na piecu, czy tylko na FWxx? Pompke daj na 3 bieg, aby był szybszy odbiór ciepła z kotła, na FWxx rozgrzewanie daj na oszczędnie. Kociol ustawilem tak jak mi pisaleś, fw120 ustawilem jak u Ciebie, to taktowanie robi sie jak jest juz osiagnieta zadana temp. grzania. Sprawdze dzisiaj i dam znac jakie mam ustawienia. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolekw 23.11.2016 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2016 Mariusz ustawiłem następująco: FW120: typ ogrzewania w obwodzie grzewczym: GRZEJNIKI temperatura projektowa : 55st C maks temperatura zasilania : 70st C wpływ temp. pomieszczenia : 100% wpływ temp. pom. skuteczny w trybie: GRZANIE-OSZCZ-PZAM korekcja wzkaz. temp. pom. 1.0K ogrz. wył. do niższego poziomu temp. ; TAK ogrzewanie wył. przy temp. zewnetrznej: 14st C temperatura graniczna mrozu: -5st C min. temp. zewnętrzna -20st C akumulacja cieplna budynku: 100% kalibracja wewn. czujnika temp. pom. 0.0K rozgrzewanie - oszczędne grzanie cały tydzień od 5:30 - 7:00 i 15:00 - 21:00 pozostałe godziny oszczędzanie + grzanie wody do 45st C nad ranem i wieczorem. Piec: 3A - 0 3b - 15 3C - 12 patrzyłem dzisiaj i znowu grzał wodę do mycia do 67stC jak skończył to potem spadło w około 15sdo 30stC i załączył się palnik na 3sek i potem tylko pompka chodziła przez jakiś czas i wyłączyła się, minęło 10min i piec zaczął grzać na 39-40stC potem pompka, temp spada powoli około stC/min do 30stc i pompka się wyłącza i na piecu jest temp 29stC, chodzi tylko pompka od podłogówki na 1biegu (rozdzielacz do podłogówki TECE z mieszaczem termostat na 43stC-na zasilanie podłogówki wchodzi max 30stC) temp na dworze 5stC co mogę zmienić żeby było dobrze? na piecu czy w sterowniku? pompka w piecu na 2 brałem na 3 i to samo. dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariuszwa 23.11.2016 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2016 Zmniejsz moc dla cwu. parametr 1b Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaeres 24.11.2016 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2016 Pokrętło jest nadrzędne w stosunku do Fw xxx, temperatura zasilania wyliczana przez Fw jest korygowana w dół jeśli pozycja pokrętła odnosi się do temperatury niższej niż wyliczona przez sterownik. Przed chwilą to sprawdziłem, ustawiłem temp. pomieszczenia na 30 st. pokrętło było na max. i temp.zasilania poszła na 60 st, następnie kręciłem pokrętłem w lewo i żądana temperatura zasilania na Fw 100 malała stopniowo aż do 35 st przy pozycji 1. Widocznie jest tak w przypadku sterownika FW xxx U mnie CW400 jest nadrzędny z moich obserwacji, póki co chwilowych bo tam nie mieszkam jeszcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolekw 24.11.2016 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2016 Zmniejsz moc dla cwu. parametr 1b Ok. Sprobuje dzisiaj, to jak bedzie max to ile dac? Tak chyba 60st ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolekw 24.11.2016 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2016 Parametr 1b mialem na 75stC. Ustawilem na 60stC. Bedzie ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odyseuszek 24.11.2016 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2016 1.b to moc kotła w % a nie temp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolekw 24.11.2016 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2016 Zmniejsz moc dla cwu. parametr 1b Zmieniłem na 60%. Już doszedłem kiedy piec taktuje. Jeżeli chodzi o ogrzewanie to wszystko gra ładnie podtrzymuje i pracuje ale taktowanie występuje kiedy kończy nagrzewać cwu- temperatura grzania wody na piecu była max 58stC następnie kiedy osiągnęła zadaną temp w zasobniku 43stC wyłączył się palnik, przełączyło się na grzanie c.o. temperatura spada z 58stC na 31 w ciągu kilku sekund i wtedy właśnie palnik się załącza na 1sek i wyłącza i zaczyna pracować pompka i piec wraca do normy pompuje do 28stC podgrzewa przez parę minut do 39stC na zewnątrz -1 itd, w sumie to w takim razie dzieje się 2-3x dziennie: rano i wieczorem. co mogę jeszcze zmienić żeby nie występowało to taktowanie? dzięki z góry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariuszwa 24.11.2016 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2016 (edytowane) To co opisałeś nie jest taktowaniem. Ja nie posiadam zasobnika więc nie mam wiedzy na temat cwu i w tym temacie nie pomogę. Edytowane 25 Listopada 2016 przez mariuszwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolekw 25.11.2016 04:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2016 To co opisałeś nie jest taktowaniem. Ja nie posiadam zasobnika więc na temat cwu nie będę się wypowiadał. Acha czyli taktowanie to caly czas jak pali sie i gasnie palnik podczas grzania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariuszwa 25.11.2016 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2016 Taktowanie występuje gdy palnik po zapaleniu szybko nagrzewa wodę do temp. zadanej, następnie gaśnie, woda w instalacji krąży bo pompka pracuje, a ponieważ podczas krótkiej pracy palnika woda w instalacji nie została w całości nagrzana temperatura wody szybko spada i palnik ponownie się zapala itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolekw 25.11.2016 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2016 Ok. Teraz rozumiem. To w sumie jest wszystko ok u mnie oprocz tej jednej sytuacji. A powiesz mi Mariusz czy te 60% wystarczy na cwu? oraz czy przez takie załączanie 1-2 razy na dobe może sie coś popsuć? Bo jeżeli chodzi o ogrzewanie to jest dobrze i ciepło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariuszwa 26.11.2016 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2016 Z tego powodu napewno się nie zepsuje, a czy 60 % wystarczy na cwu, to jeśli czas nagrzania zasobnika jest wystarczający to ok, ieśli nie to zwiększ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolekw 26.11.2016 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2016 Z tego powodu napewno się nie zepsuje, a czy 60 % wystarczy na cwu, to jeśli czas nagrzania zasobnika jest wystarczający to ok, ieśli nie to zwiększ Fajnie. Dzieki bardzo Mariusz. Napisz mi prosze swojego maila na priv. Dzieki Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolekw 27.11.2016 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2016 Mam jeszcze pytanie co musze ustawic zeby przy opcji OSZCZEDZ. pompa zewnetrzna podlogowki nie pracowala, przeszkadza to w nocy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prezes413 30.11.2016 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2016 Witam , mam problem ze wzrostem ciśnienia w instalacji co. Mam piec junkers cerapur modul z zasobnikiem 150 litrów. W momencie otwarcia zaworu głównego zasilania wodociągowego ciśnienie rośnie a w przypadku zamknięcia maleje przez noc do zera. wykluczam nieszczelność zaworu do napełniania wodą instalacji. Co może być przyczyną takiej sytuacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrAko 30.11.2016 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2016 WitamMój piec będzie podpięty pod dwa rozdzielacze podłogówki bez sprzęgła i mieszaczy i zastanawiam się teraz nad sterownikiem do niego. Dlatego pytanie o sterownik pogodowy CW100. Czy poza nowszym "lepszym" wyglądem różni się czymś od fw120? Zauważyłem tylko że nie ma dedykowanych przycisków do wymuszenia zagrzania co i cwo. Co wybrać? A może zbajerowany dotykowy cw400 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 30.11.2016 23:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2016 Witam , mam problem ze wzrostem ciśnienia w instalacji co. Mam piec junkers cerapur modul z zasobnikiem 150 litrów. W momencie otwarcia zaworu głównego zasilania wodociągowego ciśnienie rośnie a w przypadku zamknięcia maleje przez noc do zera. wykluczam nieszczelność zaworu do napełniania wodą instalacji. Co może być przyczyną takiej sytuacji? Uszkodzenie wężownicy zasobnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prezes413 01.12.2016 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2016 Uszkodzenie wężownicy zasobnika. Bo mam jeszcze kominek z płaszczem wodnym podpięty. Jak zamknę wodę do zasobnika to i tak ciśnienie wzrasta, dopiero jak zamknę główny zawór to maleje aż do zera przez noc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts