ek030217 02.03.2018 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2018 Na zewnątrz rury odprowadzającej spaliny przy tych mrozach wytworzył się duży sopel lodu.. tak ma być? czy coś nie tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odyseuszek 02.03.2018 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2018 a nie masz czasem daszka nad rurą spalinową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 03.03.2018 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2018 Panie Konsultant marki Junkers, czy już macie nie wadliwe zawory 3-drogowe do ZSB14-c, czy kolejny raz wymienicie mi na wadliwy i będę tak płacił do póki kocioł nie padnie i nie wymienię na nowy? Pozdrawiam. Czy od ostatniej wymiany, naprawy, wstawienia części minęło u Ciebie dwa lata?? Współczuję i mam czarne myśli, bo mam taki sam kociołek i zestaw junkersa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kizior Syberyjski 03.03.2018 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2018 Zawór miałem wymieniany x2, z tego co wiem junkers miał na rynku kotły z wadliwymi zaworami i nie wycofał ich z rynku zaworów, były nadal w obiegu serwisowym. Jest to informacja potwierdzona odgórnie. Problem pojawia się po kilku dniach/tygodniach (w porze letniej), zawór nie osiąga pełnej pozycji podczas przełączania, dziwne bo zawsze w jedną stronę (tak było u mnie), czyli podczas grzania CO grzeje również CWU. Sprawdzaj co jakiś czas (nie regularnie) czy nie podgrzewa również CWU Zawór miałem wymieniany po pierwszym roku i po drugim użytkowania (po gwarancji). Teraz kończy się trzeci sezon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 05.03.2018 05:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2018 Zawór miałem wymieniany x2, z tego co wiem junkers miał na rynku kotły z wadliwymi zaworami i nie wycofał ich z rynku zaworów, były nadal w obiegu serwisowym. Jest to informacja potwierdzona odgórnie. Problem pojawia się po kilku dniach/tygodniach (w porze letniej), zawór nie osiąga pełnej pozycji podczas przełączania, dziwne bo zawsze w jedną stronę (tak było u mnie), czyli podczas grzania CO grzeje również CWU. Sprawdzaj co jakiś czas (nie regularnie) czy nie podgrzewa również CWU Zawór miałem wymieniany po pierwszym roku i po drugim użytkowania (po gwarancji). Teraz kończy się trzeci sezon. To ile dokładnie czasu minęło od ostatniej naprawy, czy więcej niż dwa lata? Tyle trwa gwarancja na usługę! Pozdrawiam cieplutko:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 05.03.2018 05:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2018 Gdzie szukać tabeli współczynnika konwersji w PGNIG!!?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
montixe 05.03.2018 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2018 Gdzie szukać tabeli współczynnika konwersji w PGNIG!!?? raczej takiej tabeli nie ma. Z tego co się zorientowałem oglądając faktury na przestrzeni roku, to czasem delikatnie (po przecinku) ten współczynnik się zmienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaeres 20.03.2018 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2018 Ten piec zużywa sporo energii elektrycznej !Mam pompę cyrkulacyjną WIKO.2,25kW na dobę !Miesięcznie ok 70kW. To jest w okolicach 40zł w mojej taryfie.KOSMOS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilma 23.03.2018 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2018 Ten piec zużywa sporo energii elektrycznej ! Mam pompę cyrkulacyjną WIKO. 2,25kW na dobę ! Miesięcznie ok 70kW. To jest w okolicach 40zł w mojej taryfie. KOSMOS. Też mi się*to nie podoba. Przy wizycie serwisanta zaglądałem do pieca- tam siedzi zwykła pompa UPS Grundfosa nastawiona na 3 bieg. Można zawsze obniżyć jej bieg. Po gwarancji może ją*wymienię na coś oszczędniejszego, np. Alpha 2L. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odyseuszek 23.03.2018 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2018 Chwilowy pobór na II biegu to ok. 110 W (przy III biegu chyba ok. 130 W). Nie wiem jakie macie zużycie gazu ale przy moim ok. 1000m3 na sezon i pracy średnio z 40% mocą, czyli ok. 5 kW oznacza to c.a. 2000 h pracy a więc 220 kWh na sezon, co daje jakieś 120-150 zł. Pompę obiegową podłogówki mam sterowaną przez kocioł i też pracuje na II biegu co daje dodatkowe 90 kWh, a więc łączny koszt energii elektrycznej na sezon to max. 200 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaeres 30.03.2018 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2018 Proszę o szybką podpowiedź jak obniżyć bieg pompy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odyseuszek 30.03.2018 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2018 W kotle na pompie jest przełącznik, trzeba zdjąć obudowę. Tylko nie wiem czy na pewno o to ci chodzi, bo piszesz o pompie cyrkulacyjnej WIKO w wątku o kotle Cerapur Smart, a w kotle jest pompa obiegowa i zwykle jest to Grundfos. Kocioł nie ma nic wspólnego z pompą cyrkulacyjną, bo to ty ustawiasz sposób jej pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 31.03.2018 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 Witam, Od października 2017 mam zamontowany Junkers 28kW z pogodynką i CW400. Praktycznie cały czas zmieniam ustawienia w celu uzyskania jak największego komfortu i w miarę rozsądnego zużycia gazu. Jest to dom z lat 70 ocieplony i tylko kaloryfery. Instalator ustawił całość wg mnie z grubsza. W zeszłym miesiącu w menu serwisowym zmieniłem temperaturę projektową z 75 stopni na 65 ale pozostała na 75 stopniach maks temp zasilania - jaką powinna być różnica między tymi ustawieniami? Min Moc kotła to 38% typ domu ciężki. Minimalna temperatura zewnętrzna 25 stopni dla Katowic. Temperatura w dzień 21.5 obniżona 21. Obecne dobowe zużycie gazu to ok 16-20 m3. Czy jest możliwość i sens zamiany min mocy kotła na 25% w i czy ilość startów palnika ma duże znaczenie przy prawidłowym ustaleniu instalacji? Z góry dziękuję za podpowiedzi. Pozdrawiam Maciek Czyż kocioł kondensacyjny nie powinien mieć niższej temperatury zasilania by kondensować = oszczędzać gaz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 03.04.2018 05:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2018 W kotle na pompie jest przełącznik, trzeba zdjąć obudowę. Tylko nie wiem czy na pewno o to ci chodzi, bo piszesz o pompie cyrkulacyjnej WIKO w wątku o kotle Cerapur Smart, a w kotle jest pompa obiegowa i zwykle jest to Grundfos. Kocioł nie ma nic wspólnego z pompą cyrkulacyjną, bo to ty ustawiasz sposób jej pracy. Czy zauważyłeś zmiany w ogrzewaniu, szybkości, zasięgu po obniżeniu biegu pompy na nr II w przełączniku? Zastanawiam się także to zrobić, może warto?? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 03.04.2018 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2018 A może ktoś inny także zmienił ten parametr i napisze jakie zmiany zauważył, proszę....Mój kocioł, portfel i licznik długo tego spalania nie wytrzymają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odyseuszek 03.04.2018 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2018 U mnie pompa pracowała na I biegu, zmieniłem na II wraz z podniesieniem krzywej grzewczej aby zmniejszyć taktowanie w okresach przejściowych. Wpływu na spalanie nie zauważyłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaeres 03.04.2018 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2018 W kotle na pompie jest przełącznik, trzeba zdjąć obudowę. Tylko nie wiem czy na pewno o to ci chodzi, bo piszesz o pompie cyrkulacyjnej WIKO w wątku o kotle Cerapur Smart, a w kotle jest pompa obiegowa i zwykle jest to Grundfos. Kocioł nie ma nic wspólnego z pompą cyrkulacyjną, bo to ty ustawiasz sposób jej pracy. Pisałem o pompie cyrkulacyjnej WIKO bo wydaje mi się, że jest podłączona do pieca i również zużywa nieco prądu. Ze zmniejszeniem biegu pompy miałem na myśli pompę obiegową. Piszesz, że fizycznie się to przełącza ? Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Junkers 05.04.2018 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2018 Panie Konsultant marki Junkers, czy już macie nie wadliwe zawory 3-drogowe do ZSB14-c, czy kolejny raz wymienicie mi na wadliwy i będę tak płacił do póki kocioł nie padnie i nie wymienię na nowy? Pozdrawiam. Witam, Przyczyny problemów z zawieszaniem się zaworów 3-drogowych leżą bardzo często po stronie samej instalacji hydraulicznej. Ze względu na bardzo dobrą szczelność zaworu w wyniku wychłodzenia wody w instalacji pomiędzy zaworem przełączającym a np. zaworem termostatycznym w instalacji c.o. lub błędnie zamontowanym (niepotrzebnym) zaworem zwrotnym w instalacji zasilania zasobnika c.w.u., która zmniejszając swoją objętość wytwarza podciśnienie blokujące zawór. Proszę skontrolować wykonaną instalację pod kontem blokowania zaworu poprzez podciśnienie z instalacji. Chętnie odpowiem na ewentualne pytania. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Junkers - Bosch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wioslo1 05.04.2018 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2018 a ja mam pytanie w takiej kwestii: posiadam ZSB 15-3C z zasobnikiem Biawara 100l. Od jakiegos czas zastanawia mnie procedura zalaczania grzania CWU - jak "wybija godzina" wg planu czasowego kociol najpierw "mieli" 4-5 min (temp zasilania to wtedy mniej więcej temp wody w zasobniku jaka sie ostała czyli np 30) i dopiero potem zaczyna sie rozpedzac do nominalnej temperatury zasilania czyli w tym przypadku 70 stopni. Moje pytanie czy tak powinno być?Bowiem instalator twierdzi ze tak nie powinno byc i np w Buderusach ktore instaluje tak nie działa tylko do razu startuje z grzaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kizior Syberyjski 11.05.2018 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2018 (edytowane) Witam, Przyczyny problemów z zawieszaniem się zaworów 3-drogowych leżą bardzo często po stronie samej instalacji hydraulicznej. Ze względu na bardzo dobrą szczelność zaworu w wyniku wychłodzenia wody w instalacji pomiędzy zaworem przełączającym a np. zaworem termostatycznym w instalacji c.o. lub błędnie zamontowanym (niepotrzebnym) zaworem zwrotnym w instalacji zasilania zasobnika c.w.u., która zmniejszając swoją objętość wytwarza podciśnienie blokujące zawór. Proszę skontrolować wykonaną instalację pod kontem blokowania zaworu poprzez podciśnienie z instalacji. Chętnie odpowiem na ewentualne pytania. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Junkers - Bosch Witam! Instalacja wykonana zgodnie z wytycznymi/schematem dla tego kotła, odebrana i uruchomione przez serwisanta JUNKERS. Proszę nie kombinować, jak to u nas bywa, wszyscy winni tylko nie my. Zaworów zwrotnych nie ma! Edytowane 11 Maja 2018 przez Kizior Syberyjski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts