rustin 07.01.2019 05:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2019 Do jakiego momentu obniżać? Dopóki będzie nagrzewac i trzymać stała temp w domu?Im niżej tym mniejsze zużycie gazu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rsat 07.01.2019 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2019 (edytowane) Ustaw na cw400 on jest priorytetem a na kotle jak ma byc ustawiony 1W1- Regulacja wg temperatury zewnętrznej z liniową krzywą grzania • 0: Regulacja wg temperatury zewnętrznej nieaktywna • 1: Regulacja wg temperatury zewnętrznej aktywna tez dążę aby kocioł pracował cały czas Przed ociepleniem było prawie idealnie a teraz potrafi się wyłączyć Dlatego zmieniam krzywą I tu doszedłem do punktu ze zmieniając pkt początkowy i końcowy na cw400 temp zadane nie zmieniały się zmieniając na kotle coś się rusza w temp zadanych I dlatego moje pytanie o ustawienie 1W1. I jeszcze cw400 mam zamontowany po kabelku w pomieszczeniu reprezentatywnym Edytowane 7 Stycznia 2019 przez rsat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 07.01.2019 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2019 a na kotle jak ma byc ustawiony 1W1- Regulacja wg temperatury zewnętrznej z liniową krzywą grzania • 0: Regulacja wg temperatury zewnętrznej nieaktywna • 1: Regulacja wg temperatury zewnętrznej aktywna tez dążę aby kocioł pracował cały czas Przed ociepleniem było prawie idealnie a teraz potrafi się wyłączyć Dlatego zmieniam krzywą I tu doszedłem do punktu ze zmieniając pkt początkowy i końcowy na cw400 temp zadane nie zmieniały się zmieniając na kotle coś się rusza w temp zadanych I dlatego moje pytanie o ustawienie 1W1. I jeszcze cw400 mam zamontowany po kabelku w pomieszczeniu reprezentatywnym Rozumiesz słowo priorytet? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rsat 07.01.2019 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2019 (edytowane) priorytet «pierwszeństwo przysługujące lub przyznane czemuś»Rozumiem .Więc 1W1 wszystko jedno co ustawię i krzywa grzewcza na kotle pkt poczatkowy i końcowy tez wszystko jedno? To tak pytam jak Urbański w milionerach dla upewnienia się że jestem pewny Edytowane 7 Stycznia 2019 przez rsat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 07.01.2019 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2019 Do jakiego momentu obniżać? Dopóki będzie nagrzewac i trzymać stała temp w domu? Im niżej tym mniejsze zużycie gazu? Do momentu aż kocioł będzie dawał radę. Poza tym w diagnozie możesz zobaczyć czy zaczyna się pojawiać wpływ pomieszczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 07.01.2019 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2019 Do momentu aż kocioł będzie dawał radę. Poza tym w diagnozie możesz zobaczyć czy zaczyna się pojawiać wpływ pomieszczenia. Narazie jest początkowy 20 na końcowy 35, nadal po nagrzaniu do 22 się wyłączył i nie włącza się od 6 godzin , włączy się zapewne jak zwykle gdy spadnie do 21.5 i zacznie Grzać, temp nie spada poniżej 21.5. Wpływ pomieszczenia 5, ale nie wiem jak sprawdzić i co mi to powie? Z mniejsze punkt końcowy na 30. Na dworze - 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 07.01.2019 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2019 Pomyłka wpływ pomieszczenia mam na 3.Post pod postem bo nie moge edytować. Powiedz mi, jeżeli palnik chodzi to na sterowniku cw 400 będzie znaczek płomienia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rsat 08.01.2019 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2019 Pomyłka wpływ pomieszczenia mam na 3. Post pod postem bo nie moge edytować. Powiedz mi, jeżeli palnik chodzi to na sterowniku cw 400 będzie znaczek płomienia? Tak z prawej strony znak płomienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dual66 08.01.2019 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2019 Pomyłka wpływ pomieszczenia mam na 3. Post pod postem bo nie moge edytować. Powiedz mi, jeżeli palnik chodzi to na sterowniku cw 400 będzie znaczek płomienia? Powiedz Jak miss ustawione obniżanie i program czasowy ? I regulacja wg temperatury pomieszczenia , temperaturę zewnętrznej , czy temperatury zewnętrznej z p początkowym . ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dual66 08.01.2019 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2019 Mam ustawione stałe 22' Jak ustawić na cw400 stałe grzanie jedną temperaturę cały czas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 08.01.2019 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2019 Aby było stała temp ustawiasz tryb manualny.Pisałem jak mam, punkt początkowy 20' , końcowy teraz 35', maks temp zasilania 40'. Wpływ pomieszczenia 3Skoro mam punkt początkowy i końcowy to nie może być sterowanie według temp pomieszczenia. Teres możesz mi wytłumaczyć jak to jest ? Jak mam punkt końcowy 35' , minimalną temp na dworze ustawione -20' to dlaczego kocioł przy -5 pracuje na 38' ? czy nie chodzi o to , że przy -20' zasilanie by dawał 35' ?Jak ustawiłem punkt końcowy 30' to mimo , że w domu było 21,5' to i tak przestał grzać, chociaż temp mam nieć 22'. Rozumiem , że w takim wypadku podnoszę punktkońcowy ? nie rozumiem tylko dlaczego przestał grzać jak nie było osiagnietej temp w domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wioslo1 08.01.2019 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2019 no wlasnie ja tez tego nie ogarniam ja mam krzywa 27/43 dla min -15 i jak wklepalem razem z Twoja do exela to tez mi w diagnostyce pokazuje nizsza temperature zasilania niz z krzywej: dla Twoich -5 powinieneś miec ok 30 a masz 38 a ja teraz dla tłumionej +5 mam zasilanie 32 a z krzywej powinienem mieć 34... Twoja krzywa mega nisko jest jak dla mnie ale tez tak mialem ze jak najpierw ustawilem 27/41 to rano nie dochodzil mi do zadanej 20,5 i sie wylaczal a poprzednio jak mialem krzywa tylko z temp projektowa to w takim przypadku jechal na minimum (ok 28) az doszedl do zadanej temp pomieszczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 08.01.2019 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2019 Jeżeli przy - 20 punkt końcowy jest 35' to takie powinno być zasilanie przy tym. - 20? Z krzywej wychodzi ze dla - 5 było by 30? Co znaczy dla tlumionej +5? Nie widzę w sterowniku możliwości ustawienia tego tylko tłumienie budnynku i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wioslo1 08.01.2019 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2019 no tak wychodzi s krzywych chyba ze cos źle rysuje ale ok 150 postu koledzy tez rysowali i tez mieli roznice wiec sadze ze moga dzialac tu jeszcze inne czynniki ale moze niech oceni to ktos madrzejszyz tego co pamietam to kociol powiniene to liczyc z tlumionej temperatury zewnetrznej jak w menu serwisowym w diagnostyce pokazuje aktulana temp zew i tlumiona zew Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 08.01.2019 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2019 Wpływ pomieszczenia jaki masz? Może teres się jeszcze wypowie czemu tak jak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wioslo1 08.01.2019 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2019 aktualnie wplyw mam 3K ale przy obecnych "mrozach" temepratura mi sie wacha o mzoe +- 0,5 stopnia wiec korekcja to max 1,5 stopnia i nawet z tym nie wychodzi to co powinno wynikac z krzywej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gb987t 09.01.2019 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2019 (edytowane) no wlasnie ja tez tego nie ogarniam ja mam krzywa 27/43 dla min -15 i jak wklepalem razem z Twoja do exela to tez mi w diagnostyce pokazuje nizsza temperature zasilania niz z krzywej: dla Twoich -5 powinieneś miec ok 30 a masz 38 a ja teraz dla tłumionej +5 mam zasilanie 32 a z krzywej powinienem mieć 34... Twoja krzywa mega nisko jest jak dla mnie ale tez tak mialem ze jak najpierw ustawilem 27/41 to rano nie dochodzil mi do zadanej 20,5 i sie wylaczal a poprzednio jak mialem krzywa tylko z temp projektowa to w takim przypadku jechal na minimum (ok 28) az doszedl do zadanej temp pomieszczenia [ATTACH=CONFIG]424531[/ATTACH] Jeżeli obliczysz z krzywej grzania temperaturę, to jeszcze musisz ją skorygować o 2 czynniki: - ważne jest co masz ustawione na kontrolerze, jaka jest ustawiona żądana temperatura w pokoju. Jeżeli jest ustawiona na 21stC, to nic nie korygujesz. Każde odstępstwo od tej temperatury to korekta temperatury wyliczonej z krzywej. Wzór: (temp.ustawiona - 21stC) * wsp, gdzie wsp=3 dla kaloryferów, wsp=1 dla podłogówki. Więc jak masz podłogówkę i ustawisz 20stC, to temperaturę wyliczoną z krzywej grzania obniżasz o 1stC. - potem trzeba temperaturę skorygować o "wpływ pomieszczenia". Porównujesz temperaturę ustawioną na kontrolerze z temperaturą zmierzona przez kontrolera. Wzór: (temp.ustawiona - temp.zmierzona)*wsp*wpływ.pomieszczenia, gdzie wsp to ten sam współczynnik co poprzednio. Więc jak masz podłogówkę, wpływ pomieszczenia masz 3stC i stawisz temperaturę pomieszczenia na 20stC, a w pomieszczeniu jest 19stC, to temperaturę z kroku poprzedniego trzeba podnieść o 3stC. Dodatkowo: - kontroler liczy wszystko z dokładnością do 0.1stC - temperaturę zewnętrzną do wyliczenia temperatury z krzywej grzania trzeba zaokrąglić do pełnych stC. Więc zmiany w cyfrze po przecinku są nieistotne. - jako temperaturę zewnętrzną trzeba brać temperaturę tłumioną, jeżeli tłumienie jest włączone. - nie wiem jak w CW400, ale w RC300 te same temperatury czasami można odczytywać w dwóch różnych miejscach, ale w jednym jest zaokrąglone do 0.5stC, a w innym do 0.1stC. Lepiej brać to drugie. Swego czasu opisałem to wszystko tutaj: http://wiki.gbbkolejka.pl/tiki-index.php?page=Buderus Edytowane 9 Stycznia 2019 przez gb987t Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rsat 09.01.2019 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2019 (edytowane) Dzięki za ciekawy materiał co do ogrzewania. Teraz mam przynajmniej potwierdzenie ze szedłem w dobrą stronę z krzywą Ja mam na grzejniki obecnie 24/52 wpływ 6 z pkt koncowym na -15 a początkowym na +20. Dom stara kostka z lat 70 w tym roku ocieplone sciany 12 grafit a dwa lata temu dach 20 styropapa Okna 2 szybowe plastiki . Zeszły rok poszło od pażdziernika do maja tego roku 1701 m gazu , teraz do 06.01 ( od 26.09.2018 poczatek sezonu) 434 m gazu. W zeszłym roku miałem krzywą 30/55 na CW400 wpływ był 8 Temp. ustawione na 20,5 dzień i 18,5 nocka w przedziałach weekend od 7 do 21 w dzień pracy od 6 do 8 20,5 potem do 14 obnizka do 20 a od 14 do 21 20,5.W zeszłym roku dlatego taka temperatura bo przegrzewał w tych ustawieniach godzinowych po około 0,5-0,6 stopnia ale pracował prawie non stop W tym roku po korektach utrzymuje się w okolicy 20,5 i pracuje prawie non stop , dlatego korygowałem krzywą bo potrafił się wyłączyc w okolicach godziny 18 bo przekraczał 21 stopni A chcę aby grzał non stop w temp 20,5 Rodzina przyzwyczajona do takich temperatur a najlepiej zeby grzał non stop bo lepszy komfort cieplny.No ale to tyle Edytowane 9 Stycznia 2019 przez rsat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 09.01.2019 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2019 Powiedzcie mi dwie rzeczy.Dlaczego jak zmbeijszylem punkt końcowy z 40' na 35' to nie grzeje do 22'. Nie jest to problem ze nie daje jady dogrzac tylko tylko po prostu przy temp na sterowniku 21.5 już nie grzeje. Wcześniej grzalo nawet do 22.5 i dopiero się wlaczalo. Następna kwestia jak to możliwe że kocioł wam pracuje cały czas? Nawet jak miałem punkt końcowy 30' to i tak nagrzalo się do 21.5 w domu i na pół dnia się wyłączal przy temp - 5 na dworze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gb987t 09.01.2019 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2019 Z mojego doświadczenia jest tak:- warto wiedzieć jaka jest temperatura powrotu wody do pieca (w moim to jest w Diagnostyce, ale wiem, że w większości tańszych systemów nie ma takiego parametru)- piec tę temperaturę ma "podgrzać" do temperatury zadanej.- jeżeli temperatura powrotu jest dość wysoka w stosunku do temperatury zadanej, to stara się zmniejszyć swoją moc aż do minimalnej- i teraz: jeżeli przy minimalnej mocy, po podgrzaniu wody powrotnej, temperatury wody wychodzącej z pieca przekracza o 5 stC (u mnie to jest parametr do ustawienia) temperaturę zadaną, to piec się wyłącza. U mnie piec działa non-stop dopóki jest wstanie produkować tyle ciepła ile układ jest wstanie odebrać od niego. Jeżeli temperatura na dworze wzrasta powyżej +12stC, układ nie jest wstanie odebrać ciepła i piec (w powodów opisanych powyżej) zaczyna się wyłączać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts