Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

To była odpowiedź na moje pytanie? Nie wiem jaki masz kocioł obstawiam że taki jak w temacie i jaki sterownik że masz możliwość podglądu temp powrotu i co to ma do tego co pytałem. Skoro nie jest to zależne od temp powrotu tylko od krzywej.
  • Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jak temperatura powrotu jest za wysoka w stosunku do temperatury zadanej, to piec ci się wyłączy, bo jakby grzał, to temperatura wyjścia z pieca byłaby wyższa o 5stC niż zadana.

Jak zmniejszasz temperaturę zadaną (poprzez np.: obniżanie krzywej), to raczej pogarszasz sprawę, tzn. będzie się częściej wyłączał.

Ale oczywiście może to być inny przypadek.

Junkers z tego powodu (mała różnica wyjscia i powrotu) tez sie wyłącza Zauwazyłem ze schodzi z mocą do 12 i 13 procent i za chwilkwę wyłącza się na moment, Jest to na granicy temp ustawionej pomieszczenia ,potem znów się włącza i grzeje do końca czasu ustawionego okresu grzania Najczęsciej pracuje na 15-20 procent . Obecnie przy +1 mam

temp. zasilania ządana 33

wartosc rzeczywista zasilania 38,8

wartosc rzeczywista temp pomieszczenia 20,5

wpływ pomieszczenia -1,2K

pompa co pracuje 42 procent ( mam ustawione 35 na minimalna moc palnika )

moc min palnika 12

rzeczywista moc palnika 18

temp kotła zadana 39

rzeczywista temp kotła 38,9

temp zewnetrzna 1,0

temp tłumiona 1,9

temp na wyswietlaczu pomieszczenia 20,7

Krzywa 24/50 przy koncowej -15

No i dodam ze mam na górze stare 6 x zeliwniaki i na dole 2 blaszaki + w łazienkach 2x drabinki. Urok starej ale podobno dobrze ze przewymiarowanej instalacji grzejników.

Edytowane przez rsat

Mam tak samo , u mnie w sumie nigdy nie widziałem niższej temp zasilania jak te ok 38'

Zastanawia mnie tylko dlaczego nie dogrzewa do zadanej temp ?

Ni jest to wina powrotu bo u mnie powrót jest 25' , nie zdąży się podłoga nagrzać bo w domu temp się zmieni i już kocioł wyłącza i tak wkółka. Zresztą nie ma nic w opcjach o temp powrotu

Ja mam kocioł 2 sezon Pierwszy po ociepleniu w tym roku

Kocioł chodzi po ociepleniu nie non stop przegrzewał i sie wyłączał

Dlatego muszę znów kombinować Wiadomo ze zeszłoroczne ustawienie krzywej nie jest odpowiednie bo ocieplenie zmieniło zapotrzebowanie na ciepło

Zaczął przegrzewać i byłoby to jeszcze do zaakceptowania tylko że jak przegrzał to sie wyłączał i komfort spada dlatego dążę aby znów grzał non stop Wiadomo przy obnizeniu się musi wyłączyc

To nadal nie odpowiada na moje pytania. Dlaczego przy krzywej grzewczej 20-35' nie dogrzewa do zadanej temp tylko wyłącza się wcześniej? Nawet jak miałem 20-30' kocioł pracował może z 10h na dobe. Jak to wam się udaje że pracuje cały czas?
A może krzywa grzewcza trzeba zostawić a maksymalna temp ustawić na 30'.?

Jak ustawisz krzywą przykładowo 20/35 a maksymalną ustawisz na 30, to jeżeli temperatura z krzywej wyjdzie powyżej 30 to zostanie "ściągnięta" w dół do 30.

Temperatura 30 wychodzi gdzieś ok. -6stC na zewnątrz, więc może się tak zdażyc, że jak będzie powyżej -6stC na zewnątrz, to będzie ci się wydawać, że układ pięknie grzeje, a jak któregoś razu przeziębi w nocy do -15, to będziesz miał zimno w nocy. Bo układ powinien grzać z temperaturą 33, a grzeje z 30, czyli będzie dostarczał mniej ciepła sumarycznie niż powinien, gdyby ograniczenia nie było.

To ograniczenie dla podłogówki ustawiłbym na 29 lub 33stC (jak jest łazienka), jako sensowne ograniczenie wody w podłogówce i już. A dla kaloryferów to raczej dużo (ja mam 75stC dla kaloryferów).

No i dodam ze mam na górze stare 6 x zeliwniaki i na dole 2 blaszaki + w łazienkach 2x drabinki. Urok starej ale podobno dobrze ze przewymiarowanej instalacji grzejników.

A masz termostaty na tych kaloryferach? A masz kryzy?

Mam tylko jeden obieg grzewczy Na nim są te żeliwniaki i blaszaki z drabinkami

Zeliwniaki otwarte na full stare zawory grzejnikowe lata 70 bez kryz

Blaszaki z danfosami ale otwarte na full

Co do tych temperatur to mi się wydaje ( kazda z nich jest w innym podlgądzie Diagnostyki Monitorowanie CW400) ze ta nizsza to wynika z obliczenia regulatora krzywej wpływu temp pomieszczenia i tego ze wtedy temp pomieszczenia była powyzej zadanej o 0.2 stopnie. Ale to tylko moje przemyslenia Co junkers ma na mysli to ja nie wiem.

Co tych chwilowych wyłączeń to w zeszłym roku tez tak miałem Nie wiem moze on się musi czasami zresetować. Były zawsze o tej samej porze Bo mam siłkę w tym pomieszczeniu co piec Inaczej nie dało się tego wyłapać bo jest to na około 1 minutę Zjeżdza z mocy i się wyłącza piec i potem start i jest ok.

Cały czas pisze ze u mnie jest to samo 20/35 a zasilanie przy - 5 na zewnątrz 39'. To jest normalne?

A moze to jest przyczyna Instrukcja CW400 str 34

Maks. temp. zasilania

30 ... 75 ... 85 °C Maksymalną temperaturę zasilania można ustawić tylko w przypadku trybu

regulacji zależnego od temperatury w pomieszczeniu (w przypadku regulacji

wg temperatury zewnętrznej jest to część krzywej grzewczej). Zakres

ustawień zależy od wybranego systemu grzewczego

Ja maksa mam ustawionego na kotle pokrętłem

A w rejestrze błędów nie masz żadnych wpisów?

W CW400 nie ma

Na kotle -i2 Kod roboczy dla ostatniej usterki - E9 276 - Temperatura na czujniku temperatury

zasilania jest > 95 °C.

To wskazanie usterki może zostać wyświetlone, nawet jeśli usterka nie występuje,

gdy nagle zostaną zamknięte wszystkie zawory grzejnikowe.

Ale on jest od samego początku od zabudowy serwisant powiedział ze to z czasów prób cwu

Edytowane przez rsat
Cały czas pisze ze u mnie jest to samo 20/35 a zasilanie przy - 5 na zewnątrz 39'. To jest normalne?

Jak miałeś wtedy ustawione takie parametry:

- temperatura zadana w pokoju

- temperatura zmierzona w pokoju

- wpływ pomieszczenia (chyba masz 3stC)

- System grzewczy

- min. temp. zewn

Czy masz wyłączone "Szybkie rozgrzewanie"?

To "39'" to temperatura zadana czy rzeczywista kotła? A jaka była wtedy ta druga?

Jak miałeś wtedy ustawione takie parametry:

- temperatura zadana w pokoju

- temperatura zmierzona w pokoju

- wpływ pomieszczenia (chyba masz 3stC)

- System grzewczy

- min. temp. zewn

Czy masz wyłączone "Szybkie rozgrzewanie"?

To "39'" to temperatura zadana czy rzeczywista kotła? A jaka była wtedy ta druga?

Zawsze temperatura zadana pokoju to 22'

Zmierzona w pokoju jest od 21 do 22'

Wpływ pomieszczenia 3

System grzewczy podłogowka

Min temp zewnetrzna - 20

39' jest na wyświetlaczu na kotle a pokrętło na 45

Może jednak to 39stC to jest temperatura rzeczywista kotła.

W takim razie spróbuj złapać temperaturę zadaną i rzeczywistą na kontrolerze, w diagnostyce kotła.

Zadana temperatura pokoju 22stC podbija ci krzywą (na stałe) o 1stC.

Zmierzona temperatura pokoju 23stC powoduje obniżenie krzywej aż o 3stC, to dużo dla podłogówki.

Może testowo zmniejsz wpływ pomieszczenia do 1stC?

A piec ci się nie wyłącza?

Może jednak to 39stC to jest temperatura rzeczywista kotła.

W takim razie spróbuj złapać temperaturę zadaną i rzeczywistą na kontrolerze, w diagnostyce kotła.

Zadana temperatura pokoju 22stC podbija ci krzywą (na stałe) o 1stC.

Zmierzona temperatura pokoju 23stC powoduje obniżenie krzywej aż o 3stC, to dużo dla podłogówki.

Może testowo zmniejsz wpływ pomieszczenia do 1stC?

A piec ci się nie wyłącza?

Przecież cały czas pisze, że nie mam pojęcia jak wy to robicie że wam prawie cały czas kocioł pracuje. U mnie przy obecnych temp na dworze na dobe pracuje z 8 godz.

Przykładow temp zadana to 35 a rzeczywista 38. Jakim cudem przy - 5 na dworze temp zadana czy rzeczywista jest taka skoro punkt końcowy jest 35'?

Nie bardzo rozumiem z tą zmierzona temp pokoju, zadana jest 22 a na sterowniku pokazuje 21.5 i więcej nie grzeje, kocioł się wyłącza.

Zmniejszenie wpływu pomoże? Myślałem że im większy tym bardziej będzie dążyl do temp w pokoju.