Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam też moduł RC200RF (wraz z RMF200), jak by Ciebie interesowało - kontroler bez kabla.

Więc mogę sobie "pomieszczenie wzorcowe" zmieniać przenosząc kontroler w inne miejsce.

Ale niestety musiałem go sobie kupić w Niemczech przez internet.

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie odpowiem, bo nie wiem. Nie będę ściemniał.

Napisałem "wzór" kiedy piec się wyłącza, gdy jest za wysoka temperatura powrotu i piec mimo grzania przy minimalnej mocy podgrzewa wodę o 5/6stC więcej niż temperatura zadana. Musisz zatem sprawdzić: temperaturę powrotu, temperaturę zadaną, temperaturę rzeczywistą pieca i moc pieca na moment przed wyłączeniem. To mój jedyny trop, choć to nie znaczy, że nie może być innego.

Wyłączyć to się wyłączył, ale dlaczego się nie włączył?

Krzywa grzewcza z punktem 35 i przy 20.5 kocioł przestał Grzać. O co to chodzi? Przecież jest 22 nastawiona ( pisze od razu ze powrót jest może 25 bo ogólnie kocioł dzisian non stop nie dogrzewa, nie grzeje wogole)

Wpływ pomieszczenia miałem wylaczony, włączyłem na 2 i znowu zaczął Grzać.

Jak go ustawić?

To może hydraulicznie coś źle u ciebie działa. Te obie pompy włączają się i wyłączaja jednocześnie? Kto steruję moca pompy-nie-w-piecu, piec czy ona sama? Jak ona sama, to jak jest ustawiona? Edytowane przez gb987t

Ale czy pompa może powodować wyłączanie grzania kotła?

Pompa jest podpięta pod kocioł, w opcjach serwisowych kotła jest wybrana dodatkowa pompa i sterowanie inteligentne. Jeżeli kocioł grzeje dodatkowa pompa się włącza, jeżeli nie wyłącza.

Może. Jak pompa kotła działa a ppompa dodatkowa nie, to woda przez sprzęgło natychmiast wraca do pieca i on się wyłącza.

36 to temperatura zadana pieca czy temperatura rzeczywista. Bo jak to pierwsze to pewnie "wpływ pomieszczenia" ci podbił temperaturę. Jeżeli to drugie to pewnie temperatura powrotu była wysoka i została dodatkowo podgrzana przez piec.

Edytowane przez gb987t

Widzę, że niestety nie uda się nam tego wyjaśnić bo ty dalej trzymasz się jednego.

Ciągle pisze, temp zasilania te 36 i ciągle pisze ze powrót nie ma nawet 28' w chwili wyłączenia. Raz 25 raz 30 ale nie więcej.

Zagłębilem się w instrukcji cw400 i według niej sterowanie z punktem początkowym jest to prosta krzywa grzewcza, a sterowanie bez tego punktu gdy podaję się temp projektowa jest bardziej złożone.

Dlaczego tego nie używacie? Wtedy też jet naryswana dokładną krzywa grzewcza

Zagłębilem się w instrukcji cw400 i według niej sterowanie z punktem początkowym jest to prosta krzywa grzewcza, a sterowanie bez tego punktu gdy podaję się temp projektowa jest bardziej złożone.

Dlaczego tego nie używacie? Wtedy też jet naryswana dokładną krzywa grzewcza

Raczej odwrotnie:

- sterowanie bez punktu jest prostsze: podajesz tylko koniec krzywej (nazwy się to "temperatura projektowana"). Punkt początkowy jest zafiksowany na 20stC

- sterowanie z puntem początkowym: podajesz początek i koniec krzywej

Tylko tym to się różni.

Ja używam z puntem początkowym, bo wolę sterować oboma końcami.

Ciągle pisze, temp zasilania te 36 i ciągle pisze ze powrót nie ma nawet 28' w chwili wyłączenia. Raz 25 raz 30 ale nie więcej.

A co masz ustawione w parametrach pieca: 2.3b i 2.3c ?

Raczej odwrotnie:

- sterowanie bez punktu jest prostsze: podajesz tylko koniec krzywej (nazwy się to "temperatura projektowana"). Punkt początkowy jest zafiksowany na 20stC

- sterowanie z puntem początkowym: podajesz początek i koniec krzywej

Tylko tym to się różni.

Ja używam z puntem początkowym, bo wolę sterować oboma końcami.

Wnioskujesz sam czy z instrukcji? Ja pisze tylko to co w instrukcji i tam jest napisane odwrotnie niż twierdzisz.

Czytając instrukcję -wychodzi że bez pkt początkowego krzywa nie jest linią prostą Choc patrząc na wykresy krzywych w róznych opracowaniach na ten temat zawsze nie jest to linia prosta Tak to przedstawiaja wykresy. Ale w obu przypadkach CW400 robi za specjalistę i to on przelicza co i jak ma byc Edytowane przez rsat

A co do instrukcji to obie studiuję drugi rok A i tyle razy sprawdzam co i jak ze boję się ze zepsuje CW400:yes:

No ale z pkt początkowym daje więcej mozliwosci ingerencji w ustawienie

Ale i tak na końcu junkers wie co wyjdzie

Wpółczynnik wpływu pomieszczenia w CW400 wychodzi na diagnoza

róznica temperatur 0,1 to wspólczynnik przy 1 wynosi 0,1K przy 2 - 0,2K przy 3- 0,3K

wieksza róznica temperatur

0,2 przy 1- 0,2 / 2-0,4/ 3-0,6 itd

0,3 1-0,3 /2 -0,6 /3- 0,9

wspolczynnik ustawienie od 1 do 10 K

Jak to przeliczyć do krzywej np.

temperatura zadana pomieszczenia 20,5

temperatura rzeczywista pomieszczenia 20,3

wspólczynnik wpływu 4

krzywa grzejniki 24/50

temp zewnetrzna np 3

Edytowane przez rsat