Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

w Uruchomienie na CW jest jeszcze ustawienie

Tryb ograniczony poniżej

Jeśli Sposób obniżenia = Próg temp. zewnętrznej:

poniżej jakiej temperatury powinien zostać

aktywowany ograniczony tryb pracy?

Chociaż Ty masz tryb ograniczony

Dziwne u mnie bez problemu

1W1 0 na kotle RUSTIN steruje CW400 krzywą

Obecnie ustawiam tak krzywą na CW aby utrzymać zadana temperaturę co daje pracę kotła z mocą od 13% do 20% bliżej 13 gdy jest tyle co zadane i z nadwyżką

Ale lepiej aby nie było za duzego przekroczenia

Blizej 20 gdy jest mniej niz zadane ( około 0,1 0,2 stopnia ) Komfort lepszy bo cieplej na grzejniku ale wieksze zuzycie gazu

Najlepiej gdy jest idealnie zadana temperatura bo komfort grzania jest lepszy , każde więcej powyzej zmniejsza temperaturę zadną ( 0,1 stopnia więcej to przy wpływie 4 to 0,4x3 to 1,2 stopnia mniej niz wychodzi z krzywej i wielokrotność 0,2 , 0,3 itd)

Dlatego jak w zyciu najlepszy złoty środek Ale nie zawsze się da i w zyciu i na junkersje

A jak dasz korekta temperatury +1k to on wtedy dogrzeje ci do tych 22 stopnie , ba takie zadanie ma.ta funkcja . U mnie też jak u kolegi rsat stała temperatura 20.5 ( parter 22 poddasze 21) piec cały czas chodzi sobie od 14 do 25% i tak sobie pyrka cały dzień , robiąc czasem przerwe na krótko .
Mam zamontowany piec Junkers ale model zsbr 28 e23 razem z sterownikiem cw400. W instrukcji serwisowej cw400 jest informacja, że można ustawić moc min i max kotła, a u mnie tych opcji nie widać. W menu diagnostyka jest informacja, że minimalna moc jest ustawiona na 38%. Piec w rzeczywistości przez większość czasu pracuje przy dodatnich temperaturach z tą mocą. Jak ustawić mniejszą minimalną moc kotła w tym sterowniku np 30%?
"Przesunięcie równoległe krzywej grzewczej (np. jeżeli temperatura

pomieszczenia zmierzona termometrem odbiega od ustawionej wartości

zadanej)"

Czyli, jak termometr twój inaczej mierzy temperaturę niż termometr w kontrolerze, to możesz ten ostatni skorygować (o pełne stC).

Do porównania termometru innego niż w CW - korekty temperatur służy ustawienie w menu Synchronizuj czujnik . temp. pomieszczenia. Tam można przesunąć temperaturę jaka jest na wyświetlaczu ekranu głównego o zadaną 0,1 itd + - Gdy mamy np 21 a inny termometr pokazuje 21,3 to dajemy +0,3 i po zatwierdzeniu odrazu pokazuje się temp na wyswietlaczu 21,3

A To ustawienie opisane wyżej powoduje przesunięcie całej krzywej o zadną temp w górę+ lub w dół - . Wpływa to na na stałe na czsawe dogrzanie lub obniżenie temperatury To daje pomoc gdy np piec nie dogrzewa pomieszczenia do zadanej temp np zadano 22 a mimo to cały czas grzeje np do 21,3 i nic To przesuwamy całą krzywą o +1

Rózni się to od przesuwania pkt początkowego bądż końcowego tym ze tu w górę idzie cała krzywa o zadane + lub -

Wpływ pomieszczenia sprawia przesunięcie krzywej ale chwilowe na dany moment niedogrzania bądz przegrzania ale zostawia krzywą

Tyle co do moich przemyśleń Jak się mylę proszę o poprawe

I tu nasuwa się pytanie Ile powinien CW nagrzewac pomieszczenie czasowo aby uznać ze jest to wsio ok ustawione. W jakim czasie osiągnąć powinien temp zadaną pomieszczenia

Wiadomo ze róznie to bywa Ale tak pi razy oko np zadana 21 piec zaczyna od 20 Krzywa i inne ustawienia są już prawie ok

Ile potrzeba czasu

Edytowane przez rsat

Mi raz z 19.5 do 20 (wietrzyliśmy) ogrzał w pół godziny (grzejniki)

Innym razem otwarte było okno i temperatura spadła do 19,2. Powrót do 21 trwał 1.5h

Ale to wszystko było chwilowe oziębienie powietrza w pokoju, a nie np: ścian.

Jak kiedyś zmieniłem z 20 na 21 "na stałe", to dojście do nowe temperatury trwało 8h, z ogrzaniem podłogi i ścian.

dzięki A u Ciebie trzyma sztywno temp 21 czy oscyluje w tej granicy +- 0,1 - 0,2

wiadomo czasami słonce innym razem wiatr To też ma wpływ No i wachania temperatury na zewnątrz ale to nie zmienia się tak szybko

A ile schodzi Tobie gazu przy stałym ustawieniu temp przez cała dobę - te 15 minut

Edytowane przez rsat