rustin 25.01.2019 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 Witam. Wybranie trybu ręcznego wyłącza tryb pracy automatycznej – przełączania pomiędzy trybami grzanie a obniżenie. W trybie ręcznym przez cały czas będzie utrzymywana zadana temperatura z wykorzystaniem regulacji pogodowej, jeżeli taka została wybrana przy konfiguracji urządzenia. (str. 34 Instrukcji montażu). Chętnie odpowiem na ewentualne pytania. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant Junkers-Bosch W takim razie proszę powiedzieć lepiej wybrać sterowanie z punktem początkowym 20' i końcowym 35' czy za pomocą temp projektowej 35' ? w obu przypadkach minimalna temp zewnętrzna -20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gb987t 25.01.2019 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 W takim razie proszę powiedzieć lepiej wybrać sterowanie z punktem początkowym 20' i końcowym 35' czy za pomocą temp projektowej 35' ? w obu przypadkach minimalna temp zewnętrzna -20 W drugim przypadku to będzie krzywa z punktem początkowym 25 i końcowym 35. Lepiej wybrać tą, która jest lepsza dla twojego domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 25.01.2019 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 Skąd wiesz , że 25' ? Zakładając , że tak podniesienie punktu początkowego skutkuje niższym czy wyższym zasilaniem ? W instrukcji nie ma napisane , jaka jest to krzywa, tylko , że bardziej rozwinięta . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gb987t 25.01.2019 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 (edytowane) Ja widze w instrukcji do RC300 (instrukcja montażu): "Krzywa grzewcza (rys. 17 i 18) określana jest głównie poprzez jej punkt początkowy i końcowy. Punkt początkowy ma wartość (dla temperatury w pomieszczeniu 21): tłumiona temperatura zewnętrzna 20 i temperatura zasilania 25. Punkt końcowy krzywej grzewczej musi zostać ustawiony zgodnie z temperaturą projektową systemu grzewczego." Po drugie wynika to z wykresów w instrukcji. Po trzecie: jak się przełączasz z jednego trybu na drugi, to punkt początkowy jest ustawiony właśnie na 25stC. PS. Moim zdaniem przeciwieństwem słowa "prosta" jest słowo "krzywa" a nie "rozwinięta" Więc bardziej skomplikowana krzywa jest po prostu "prosta", czyli nie-krzywa, a nie "mniej rozwinięta" (bo nie jest). A mniej skomplikowana krzywa jest też "prosta", ale na pewno nie bardziej "rozwinięta". Zresztą tłumaczenie niektórych zwrotów w instrukcji jest (lekko mówiąc) trochę dziwne. Edytowane 25 Stycznia 2019 przez gb987t Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 25.01.2019 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 W instrukcji CW400 jest całkiem inaczej jak piszesz. Tym bardziej nie ma nic napisane jaki jest punkt początkowy przy wybraniu krzywej grzewczej z temp projektowąJak masz chwilkę to zerknij do instrukcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gb987t 25.01.2019 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 Moim zdaniem to dokładnie ten sam soft. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gb987t 25.01.2019 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 W instrukcji do CR400/CW400/CW800 (Instrukcja montażu dla instalatora) jest napisane: "Krzywa grzewcza (rys. 21 i 22) określana jest głównie poprzez jej punkt początkowy i końcowy. Punkt początkowy ma wartość (dla temperatury w pomieszczeniu 21 °C): tłumiona temperatura zewnętrzna 20 °C i temperatura zasilania 25 °C. Punkt końcowy krzywej grzewczej musi zostać ustawiony zgodnie z temperaturą projektową systemu grzewczego." Czyli kropka, kropka to samo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 25.01.2019 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 (edytowane) Jaka będzie różnica dla 20 a 25 stopni początkowych?co zauważyłem przy -5 na zewnątrzprzy punkcie początkowym 20 i końcowym 35 , temp zadana kotła 33'przy projektowej 35' temp zadana to 31' Która opcja lepsza ? Edytowane 25 Stycznia 2019 przez rustin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 27.01.2019 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2019 Czujnik wymieniony kocioł dogrzewa teraz bez problemy.Tylko teraz spadnie temp nawet mniej niż 0.5' i już grzeje, przez to palnik włącza się co 2-3 godziny.Czy tak powinno być? Tak mała histereza jest? Mam wpływ pomiesczenia 3, punkt początkowy 20 a końcowy 35, moc pompy ustawiłem aby minimalnie była na 40%, dobrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dual66 28.01.2019 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Czujnik wymieniony kocioł dogrzewa teraz bez problemy. Tylko teraz spadnie temp nawet mniej niż 0.5' i już grzeje, przez to palnik włącza się co 2-3 godziny. Czy tak powinno być? Tak mała histereza jest? Mam wpływ pomiesczenia 3, punkt początkowy 20 a końcowy 35, moc pompy ustawiłem aby minimalnie była na 40%, dobrze? Czy wpływ pomieszczenia ustawiamy taki jaki jest w podglądzie diagnozy ?? czy jest na to inny sposób ?? U mnie 0.1-0,5 k max . I czy ustawienie mocy pompy na CW 400 Delta P3 3min jest prawidłowe ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 28.01.2019 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Ustawienie mocy pompy jako delta jest to stała wartość jeżeli dobrze rozumiem. Dlatego mam na moc i min 40 %. Nie wiem jak z wpływem pomieszczenia ale jak miałem 2-3 to przy temp poniżej 0 i krzywej 20 - 35 było ok, trzyma temp zadana w domu.Dzisiaj gdy na dworze jest na + to wróciłem a tam o 1 więcej niż zadana i jeszcze grzeje, punktu poczatkowego nie obniżkę mniej jak 20 a końcowy z tego co czytałem ma wpływ jeżeli jest temp poniżej 0. Zmieniłem wpływ pomieszczenia na 5 i od. Razu przestał Grzać. @Gbbsoft jak mówisz? Zostawic to wszystko jak teraz jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rsat 29.01.2019 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2019 (edytowane) A ja z pytaniem z innej strony. Czujnik temp zewnetrznej macie zabudowany na scianie w jakims zabezpieczeniu np hermetyczna dodatkowa puszka czy bez dodatkowej osłony tylko z oryginalną biała oslaną czołową junkersa Edytowane 29 Stycznia 2019 przez rsat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 29.01.2019 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2019 U mnie tylko z tą białą osłoną. Czujnik umieszczony jest pod okapem na drewnianej belce, zabezpieczony przed bezpośrednim działaniem słońca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rsat 29.01.2019 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2019 (edytowane) a okap nie zakłamuje temp A to zabezpieczenie przed słońcem to co i jak Edytowane 29 Stycznia 2019 przez rsat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wioslo1 29.01.2019 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2019 w instrukcji do CW400 byl taki obrazek zeby go pod akapem nie dawac ja mam na 2,5m na północnej scianie wiec idealnie ale jak ktos nie ma takiej mozliwosci to moze dobrze go takim okapem przyslonic jak to cos daje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rsat 29.01.2019 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2019 (edytowane) ja tez mam na stronie polnocnej A dokładnie na zachodniej czesci północnej strony sciany. Blizej krawedzi domu Tylko tam mam taka czesc gdzie sie dało Bezposrednio na tynku na2 m wysokosc około 1,2 m od krawedzi okna parteru i obok rynny stalowej. Reszta domu, inne strony niestety w roznych porach sa krótko ale nasłonecznione. Pytam bo czujnik ten jest dość czuły i łapie temp chyba nawet od sciany, Macie izolacje pod plastikiem czujnika od scianyChoc ja mam ocieplone sciany styropian grafit i tynk silikon. Czujnik bezposrednio na tynku Edytowane 29 Stycznia 2019 przez rsat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 30.01.2019 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2019 (edytowane) Witam Nie mogę wychwycić, jakie parametry w ogrzewaniu zmienia ustawienie prędkości rozgrzewania, np normalny, szybki? Czy to pompa się zmienia, czy moc kociołka? Kocioł mam ustawiony na 50% mocy a grzejniki na maxa, wpływ temp wewn na 90%, akumulację budynku także na 90. Dzięki Edytowane 30 Stycznia 2019 przez GraMar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 03.02.2019 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2019 Macie włączony tryb Eco? Jest oszcznosci przy grzaniu cwu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 03.02.2019 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2019 (edytowane) oszczędności dużej nie oczekuj. Ile oszczedzisz, 30 groszy na dobę? nie poczujesz. Ale tak mam włączony tryb eco. Wiąże się to czasem ze zmniejszniem komfortu. Np masz ustawiona wodę na 52C. Zaczynasz nalewać do wanny i powiedzmy leci 42C bo eco na to pozwala. Dopuszczasz pół wanny i leci juz 35C. Czyli czasami można zaliczyć wpadkę. Do prysznica nie ma znaczenia. Ale moim zdaniem aby komfortowo korzystać z wanny najlepiej mieć ustawione około 53-57C Edytowane 3 Lutego 2019 przez Adam626 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 03.02.2019 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2019 skoro taka mała oszczędność i jest dyskomfort to po co masz włączone ? Dla tych 9 zł miesięcznie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts