Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł Junkers Cerapur Smart ZSB 14-3C w praktyce

lukasz_p

Recommended Posts

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Piszę już w następnym temacie

Może ktoś z użytkowników się wypowie.

Sterowanie za pomocą temp zewnętrznej z punktem początkowym. W domu przykładowo 22.5' temp zadana 21.5' , wybieg ustawiony na 20min a sterowanie pompy za pomocą mocy,kocioł nie pracuje bo nie ma włączonego zapotrzebowania.

W czym problem, pompa w kotle mimo tego co jakiś czas się włącza i pracuje na 100% . Też tak macie ?

Był serwisant na czyszczeniu kotła itd. Dzisja zauważyłem że na kotle w pozycji i2 widnieje błąd EA 277, wcześniej nie było go, nie mogę go skasować i nie wiem czy coś jest nie tak czy może podczas czyszczenia kotła taki błąd wyskoczył. Może ktoś podpowie? Bo coraz ciężej coś się dowiedzieć w tym temacie

Cześć,od roku posiadam cerapura compact zsb 24 de, przez pół roku wszystko było ok. Natomiast pod koniec zimy piec zaczął hałasować, w trakcie załączenia się pieca następuje głośne uderzenie w obudowę dobiegające z wnętrza. W nocy to aż mnie sparaliżowało,myślałem że coś wystrzeliło. Już dwukrotnie był serwisant który bagatelizuje ten temat,twierdzi że fabrycznie luźny jest plastikowy pojemnik na skropliny i to on uderza w obudowę. I tutaj moje pytanie do pana konsultanta. W jaki sposób mam wyegzekwować wymianę tej części,bądź całego kotła. Mogę panu przesłać nagranie ttej "przypadłości".

• 3 weeks później...

Witam wszystkich

Mam prośbę o sugestie dotyczące ustawień cw400.

Zaczynam sezon na ogrzewaniu gazowym i chciałem ustawić właściwie, oszczędnie sterownik.

Kocioł to Condens 9000iw + zasobnik cwu i pogodówka cw400.

Moje wstępne ustawienia:

DANE INSTALACJI

- zainstalowany czujnik sprz hydr:--> NIE

- config cwu na kotle:--> zaw.3d

- min temp zewn:--> -20 C

- typ bud:-->średni

DANE KOTŁA

- Char wykr pompy:--> Delta P1

- Czas wybiegu pompy 24h

- tryb załączania pompy:--> żądanie ciepła

- ogrzew :--> wł

int. czasu (blok cyklu) :--> 10 min

int.temp (blok cyklu) :--> -6k

OBIEG GRZEWCZY

- obieg grzew zainst :--> kocioł

- spos regulacji:--> temp zewn z punkt pocz

- moduł obsl:--> CW400

- system grzew: -->grzejnik

- krzywa grzewcza:

- punkt końc:--> 40

- punkt pocz:--> 20

- maks temp zasil:--> 45

- wpływ pomieszczenia:--> 2K

- korekta temp pom:--> - 2k

- sposób obniżenia:--> wt temp pomieszczenia

- ochrona przed zamar:--> pomieszczenie

Proszę o sugestie osób które to przeszły

Pozdrawiam

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
Witam wszystkich chciałbym zasięgnąć porady jaki kocioł gazowy kupić rozglądałem się nad Junkers Cerapur Smart ZSB lepiej wybrać starszą wersje 14-3c czy nową 14-5c. czym sie różną obie wersje?. Jak sprawuję się Junkers Cerapur Smart ZSB 14-3c już jest kilka lat na rynku. Mam domek 90m2 ocieplony 10cm styropianu.

Witam,

Jak w modelu JUNKERS CERAPUR SMART 14-5C sprawdzić temperaturę powrotu?

(Nie mam żadnej automatyki pogodowej i sterownika dodatkowego)

Druga kwestia, czy lepiej grzać cały czas (dając temperaturę na piecu około 36 stopni) tak żeby piec chodził non stop,

czy używać do tego sterownika SALUS (tryb ON/OFF) i wtedy podbijać temperaturę na kilka godzin przed powrotem do domu tak od 14 do 19 wtedy z reguły podbija z około 20,5 do 22 stopni... wszędzie podłogówka...

Przy tych ustawieniach i temperaturze około 0, pożera średnio 7-8m3 gazu na dobę

Ale podłoga nie wszędzie jest dogrzana (salon), regulacja, a na rotametrach zwiększyć przepływy za bardzo już się nie da, jest około 2m (no chyba ze skręcić inne pentle, które grzeją troszkę mocniej (kuchnia).

Witam,

Praktycznie zawsze warto zastosować regulator pogodowy CW400, który zwiększy komfort obsługi kotła oraz zagwarantuje oszczędności w zużyciu gazu. Regulator CW400 umożliwia prostą obsługę oraz posiada możliwość komunikacji kotła ze smartfonem lub komputerem za pomocą wygodnej aplikacji. Chętnie odpowiem na ewentualne pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant Junkers-Bosch

CW400 to chyba za mało na komunikację ze smartfonem czy komputerem. Proszę bez ogólników.