jwak 29.04.2013 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2013 Czy Junkers Smart 14-3C posiada w menu możliwość szybkiego wyłączenia grzania CWU ? Do tego służy sterownik. Jest włącznik szybkiego przygotowania wody. Możesz też zaprogramować godziny wł.wył. CWU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 29.04.2013 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2013 Ale on nie o to pytał. J. (tez zainteresowany) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 29.04.2013 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2013 Gdy nagrzejemy wodę w zbiorniku c.w.u. z kominka, powyżej ustawionej temperatury w automatyce Jukersa, to kocioł się nie włączy na c.w.u. do momentu spadku temperatury w zbiorniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 30.04.2013 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2013 Ok, ale czy mogę sobie w menu kotla (sterownika) ustawić inną temperaturę CWU dla pn-czw i inną ( niższą) od piątku do niedzieli ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jwak 01.05.2013 05:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2013 Możesz ustawić 6 czasów i temp. na dobę,tyle że, ustawiona temp.C.W.U. poniżej 40st.Cnie załączy grzania wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 01.05.2013 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2013 Dziękuję o to mi chodzi. Na weekend programuję temp CWU poniżej 40C i grzeję tylko kominkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 01.05.2013 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2013 Szczerze mówiąc, nie wiem, czy jest w ogóle potrzeba używania jakichś specjalnych nastaw. Przecież kocioł nie grzeje Ci wody "bo tak", robi to jedynie wtedy, gdy jest taka potrzeba i po osiągnięciu zadanej temperatury przestaje. Jeśli więc zbiornik CWU będzie Ci grzał zewnętrzny czynnik (kominek), kocioł nie będzie robił nic, bądź najwyżej, w momencie np. czyjejś kąpieli i dużego poboru ciepłej wody przekraczającego możliwości grzejne kominka, jako szybciej reagujący włączy się, ale grzejąc pospołu z kominkiem, tym szybciej się wyłączy, da to też komfort niezmiennej temperatury wody. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 01.05.2013 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2013 Nastawa jest konieczna.Nasadka kominkowa to ma moc ok. 2kW. Czyli grzeje powoli, ale stale. Jeżeli dajmy na to w sobotni poranek, po dwóch prysznicach kocioł gazowy podniesie temp CWU do tych 46C, to poźniej z uwagi na ograniczony, aż do wieczora rozbiór CWU grzejąca non-stop nasadka może być bliska zagotowania wody w zasobniku.Wolę więc, aby kocioł się nie włączał.To oczywiście tylko moje teoretyczne przemyślenia, być może ten układ się nie sprawdzi, albo zdecyduję się, aby przez wymiennik dogrzewać CO, nie CWU.Kosztuje mnie to 800zł za nasadkę i trochę miedzi do pom. godpodarczego.W razie braku komfortu po prostu machnę ręką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryloon 10.05.2013 23:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2013 Cześć, czy możecie podać moc pompy do CO w tym kotle (Junkers Cerapur Smar ZSB 14-3C)?Na maila z infolini Junkersa dostałem tylko mizerny wykres pompki. Kocioł ma ogrzewać dom jak w opisie + cwu zbiornik 120litrów; podłogówka ok. 1200m, 2 rozdzielacze po 8-9pętli. Czy ta pompka w kotle ZSB 14-3C wystarczy by obsłużyć to ogrzewanie?Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadziejS 12.05.2013 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2013 Cześć, czy możecie podać moc pompy do CO w tym kotle (Junkers Cerapur Smar ZSB 14-3C)? Na maila z infolini Junkersa dostałem tylko mizerny wykres pompki. Kocioł ma ogrzewać dom jak w opisie + cwu zbiornik 120litrów; podłogówka ok. 1200m, 2 rozdzielacze po 8-9pętli. Czy ta pompka w kotle ZSB 14-3C wystarczy by obsłużyć to ogrzewanie? Pozdr nie wiem jaką moc ma pompa, ale u mnie wystarcza na 220 mkw, w sumie chyba 1400 mb pexa, 2 rozdzielacze. I to jest najlepsze rozwiązanie (zero dodatków)- bo najprostsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 13.05.2013 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 RAPczyn gdzie ustawić max przepływ przez kocioł (do 1000l/h). Dlaczego sie tak robi? Chciałbym sprawdzic czy tak mam Przepływ można ustawić na regulatorze przepływu (dodatkowe urządzenie w instalacji np. Taco Setter inline). Pompa w ZSB14-3C ma maksymalny wydatek 1000l/h przy ciśnieniu ~1,25m (wykres charakterystyki pompy kotłowej, rys.83, Pomoce projektowe Junkers). Jeśli instalacja wymaga większego przepływu lub stawia większy opór potrzeba będzie druga pompa (rys.84 Pomoce projektowe Junkersa). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Milano2 14.05.2013 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 Mam pytanko... czy ktoś z was używa Junkersa BEZ zasobnika wody? Instalator przekonuje mnie że nawet z małym zasobnikiem jest bardziej komfortowo, mam szybko ciepłą wodę itp. Wg. mnie, w moim przypadku (dom 130 m2, łazienka nad i obok kotłowni, podłogówka w łazienkach, kuchni, salonie) zasobnik jest zbędny. W domu będą mieszkały max 3 osoby, korzystające z ciepłej wody rano i wieczorem. W kuchni (10m od kotłowni) planowałem zainstalować elektryczny, przepływowy ogrzewacz wody i używany będzie dość "symbolicznie". Jest ekonomiczny sens wydawać dodatkowe 2 tyś na zasobnik wody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teco 14.05.2013 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 Mam pytanko... czy ktoś z was używa Junkersa BEZ zasobnika wody? Instalator przekonuje mnie że nawet z małym zasobnikiem jest bardziej komfortowo, mam szybko ciepłą wodę itp. Wg. mnie, w moim przypadku (dom 130 m2, łazienka nad i obok kotłowni, podłogówka w łazienkach, kuchni, salonie) zasobnik jest zbędny. W domu będą mieszkały max 3 osoby, korzystające z ciepłej wody rano i wieczorem. W kuchni (10m od kotłowni) planowałem zainstalować elektryczny, przepływowy ogrzewacz wody i używany będzie dość "symbolicznie". Jest ekonomiczny sens wydawać dodatkowe 2 tyś na zasobnik wody? czemu 2 tys.? kup taki za 500 zł ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Milano2 14.05.2013 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 Wiesz.... nie chodzi o sam koszt zasobnika. Nie znam się na instalacjach ale jakoś nie widzę sensu aby woda w zasobniku była non stop podgrzewana skoro przez większość dnia nikogo nie ma w domu. Dodatkowo, pomka do obiegu wodu chyba też musi cały czas pracować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 14.05.2013 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 Ani woda w zasobniku nie musi być cały czas podgrzewana, ani pompa obiegowa nie musi cały czas pracować, to się wszystko ustawia. W skrajnym przypadku - nie musi pracować wcale, recyrkulacja jest dla Ciebie, nie dla kotła, jeśli uważasz, że jest zbędna, to ją wyłączysz, bądź wręcz nie zrobisz. Zbiornik jest dość dobrze izolowany i straty ciepła z niego są minimalne tak poza tym. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sleep 17.05.2013 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2013 Milano2 WitamZasobnik moim zdaniem jest potrzebny. Zawsze masz przygotowaną ciepłą wodę, straty ciepła są minimalne. Pomimo że mam zasobnik, rodzince raz zabrakło ciepłej wody. W jednym momencie prysznic i wanna załatwiły zasobnik 120 l. Skrajna przypadłość ale nie wiem czy z przepływowym nie miałbym częściej takiej sytuacji. PS. od sierpnia 2012 do dzisiaj 1050 m3 gazu Muszę serwisanta zaprosić do siebie - coś cyrkulacja nie jest ustawiona ja powinna. Czasami muszę czekać na ciepłą wodę około 30 sec . Ale jak już się pojawi to praktycznie jest przez cały dzień non stop. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jwak 18.05.2013 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2013 Jaką temp. zimą miałeś w domu?Dogrzewałeś kominkiem czy czymś innym?Zużycie gazu jak na 9m-cy (w tym zima) bardzo małe.Gotowanie masz chyba nie na gazie? Czasy cyrkulacji ustawiasz na sterowniku, powinna włączać się i wył. zgodnie z programem.Chyba, że pompa nie domaga? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwia_LBN 18.05.2013 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2013 Hej, czy ktoś z Was wybierając Junkersa 14kW brał pod uwagę Immergasa 12kW. Jeśli tak to co zadecydowało o tym, że ostatecznie zdecydował się na Junkersa? Pomóżcie proszę bo nijak nie mogę podjąć decyzji a hydraulik stoi już nade mną jak kat nad grzeszną duszą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jwak 19.05.2013 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2013 Namawiano mnie na Immergasa, lecz zaufałem bardziej niemieckiej technologii.Poza tym znajomi użytkowali Junkersa i go chwalili.O immergas słyszałem różne opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwia_LBN 22.05.2013 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2013 Przeczytałam wątek i w związku z tym dziekuję Wam wszystkim za to co tu napisaliście bo ułatwiło mi to podjęcie ostatecznej decyzji. Na pewno nie wszystko zrozumiałam ale chyba trochę jestem mądrzejsza już Mam tylko jeszcze pytanie: czy ja dobrze zrozumiałam, że jeśli wszędzie podłogówka to sterownik/regulator tylko pogodowy? A jeśli tak to jaki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts