RadziejS 23.05.2013 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2013 Przeczytałam wątek i w związku z tym dziekuję Wam wszystkim za to co tu napisaliście bo ułatwiło mi to podjęcie ostatecznej decyzji. Na pewno nie wszystko zrozumiałam ale chyba trochę jestem mądrzejsza już Mam tylko jeszcze pytanie: czy ja dobrze zrozumiałam, że jeśli wszędzie podłogówka to sterownik/regulator tylko pogodowy? A jeśli tak to jaki? Sylwia, do Smarta dokładasz FW100 (pogodówka) i wszystko (tzn. jeszcze czujnik temp. zewnętrznej, ale to się rozumie samo przez się ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bayzone_pl 24.05.2013 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 Hej, czy ktoś z Was wybierając Junkersa 14kW brał pod uwagę Immergasa 12kW. Jeśli tak to co zadecydowało o tym, że ostatecznie zdecydował się na Junkersa? Pomóżcie proszę bo nijak nie mogę podjąć decyzji a hydraulik stoi już nade mną jak kat nad grzeszną duszą Według sprzedaży w naszej hurtowni zdecydowanie Junkers przewyższa Immergasa, osobiście również bym radził BSH. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jwak 25.05.2013 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2013 Sylwia, do Smarta dokładasz FW100 (pogodówka) i wszystko (tzn. jeszcze czujnik temp. zewnętrznej, ale to się rozumie samo przez się ). Obecnie jest już dostępny nowszy FW120:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 26.05.2013 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2013 Jaką temp. zimą miałeś w domu? Dogrzewałeś kominkiem czy czymś innym? Zużycie gazu jak na 9m-cy (w tym zima) bardzo małe. Gotowanie masz chyba nie na gazie? Pozdrawiam Witam. Mimo, że pytanie nie do mnie, to wynik uzyskany przez Kolegę jest jak najbardziej osiągalny. Podam na własnym przykładzie: Po podłogach 200m^2 tylko podłogówki, rejon południowy-wschód, 3 sezony grzewcze za mną. Średnie roczne zużycie to ok 1200-1300m^3 GZ50, w tym ciepła woda (zasobnik 120l) oraz kuchenka gazowa. Zazwyczaj ogrzewania działa ok 6 miesiecy. Brak wspomagaczy typu kominek. Temperatura utrzymywana w domu to ok 21 stopnia. Specyfikacja domu opisana była na forum Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 26.05.2013 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2013 Przeczytałam wątek i w związku z tym dziekuję Wam wszystkim za to co tu napisaliście bo ułatwiło mi to podjęcie ostatecznej decyzji. Na pewno nie wszystko zrozumiałam ale chyba trochę jestem mądrzejsza już Mam tylko jeszcze pytanie: czy ja dobrze zrozumiałam, że jeśli wszędzie podłogówka to sterownik/regulator tylko pogodowy? A jeśli tak to jaki? Cześć. 4 lata temu stałem przed podobnym dylematem. Co przeważyło na korzyść Junkersa? Niska moc startowa (niższą miała chyba tylko Paradigma, ale cena ok 10 000 zabijała) Obecnie gdybym kupował to nadal kierowałbym się jak najniższą mocą startową, cenami i dostępem do serwisu. Oczywiście do sterowanie pogodowe. Ps proponuje wszystkim Użytkownikom podłączyć pod kocioł UPS, nawet komputerowy o przebiegu zbliżonym jak najbardziej do sinusoidy. Nawet chwilowe włączanie i wyłączanie zasilania może uszkodzić elektronikę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jwak 27.05.2013 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2013 Witam. Mimo, że pytanie nie do mnie, to wynik uzyskany przez Kolegę jest jak najbardziej osiągalny. Podam na własnym przykładzie: Po podłogach 200m^2 tylko podłogówki, rejon południowy-wschód, 3 sezony grzewcze za mną. Średnie roczne zużycie to ok 1200-1300m^3 GZ50, w tym ciepła woda (zasobnik 120l) oraz kuchenka gazowa. Zazwyczaj ogrzewania działa ok 6 miesiecy. Brak wspomagaczy typu kominek. Temperatura utrzymywana w domu to ok 21 stopnia. Specyfikacja domu opisana była na forum Pozdrawiam Witam Ja niestety muszę w domu utrzymywać 23st.-żona i córka tego wymagają. Jak wiadomo z każdym dodatkowym st. zużycie gazu sporo rośnie. U mnie śr. dzienne zużycie z 11 m-cy (w czerwcu pierwszy raz odpaliłem kocioł), wyniosło ok. 5,6m3- jest to 1 sezon grzewczy. Cofnąłem się do postów 1934 i 1939, tam kolega sleep dokładnie opisał swój dom. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 27.05.2013 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2013 Hey, czy ktos moze podac jakie ma zuzycie pradu w trybie czuwania/grzania tylko CWU? Mi pokazuje ok. 81 W, przy grzaniu CWU miedzy 100-108 W, macie jakies odczyty? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 27.05.2013 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2013 Chcialem przeczytac wszytsko, naprawde chcialem... no ale kurde nie da rady, wole jednak ksiazke jakas:) Ale... ale musze tez przemyslec juz kwestie pieca i tu rodzi sie pytanie: Junkers Cerapur Smart + zasobnik czy moze raczej Junker Cerapur ACU Smart z zasobnikiem wbudowanym?Koszty zakupu wskazuja na zestaw z zewnatrznym zasobnikiem... ale z drugiej strony jakos nie podoba mi sie pomysl nagrzewania bezustannie 120-150 litrow wody skoro mozna ogrzewac 40 kilka cieszac sie nad komfortem cieplej wody. Kotlownie mamy ciasna, pod piecem ma stanac pralka - zasobnik musialby stanac z boku (czyli o szerokosc pralki od pieca), wolalbym aby go nie bylo... no ale ekonomia i rozsadek podpowiada "to jest taniej, wez zasobnik" Jak sadzicie? Czy piec nie "komunikuje sie" lepiej i wydajniej z zasbnikiem ktory ma "w plecaku" anizeli z zewnetrznym? Generalnie marzyl mi sie jakis piecyk z 2 warstwowymi zasobnikami, ale kurde Saunier Duval Isotwin Condens jakis drogawy sie wydaje w porownaniu z Junkersem... Dom 135m2, 100% podlogowka, raczej cieply niz zimny, zarowno w kwestii wykonania jak i naszych preferencji temperaturowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwia_LBN 01.06.2013 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2013 Dziękuję za odpowiedzi Mam jeszcze prośbę - dostałam wycenę, cyt.: " Kocioł, zasobnik jednowężownicowy 200l, regulator pogodowy z czujnikami temperatury zewnątrz, cwu zestaw spalinowo - powietrzny i naczynie do cw z montażem - 7900,-, a z pompą cyrkulacyjną 8400,-" Czy to są rozsądne ceny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gajo 02.06.2013 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2013 Witampotrzebuje malej podpowiedzi. Jestem obecnie na etapie zakupu pieca. Moj wybor padl na piec marki Junkers. Nie wiem tylko jakiej mocy powinien byc.Obecnie moja instalacja wygląda w ten sposób iz na całym parterze + górna łazienka bedzie na ogrzewaniu podłogowym ok. 100m, pomieszczenia na poddaszu i garaż będzie na kaloryferach ok. 80 m. Na pewno bede chcial wykorzystać serownik FW 200. Fachowiec w sklepie wycenil mi Junkersa Cerapur Smart ZSB 22-3C ... pytanie czy nie jest to za duzy piec ? moze jednak lepiej wziac wersje 14-3C ?Z gory dziekuje za wyczerpująca odpowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 02.06.2013 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2013 U mnie ten mały, 14kW ogrzewa 200m2 i nigdy jeszcze nie pracował z pełną mocą. Co prawda u mnie 90% to klasyczne grzejniki, nie piszesz też nic, jak masz ocieplony dom i w jakiej strefie klimatycznej stoi, ale nie przypuszczam, żeby u Ciebie był potrzebny większy kocioł. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gajo 02.06.2013 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2013 Obecnie nie mam jeszcze żadnego ocieplenia. Za miesiąc będzie to 15cm styropianu grafitowego. Okna trzyszybowe z firmy MS. Mieszkam w poludniowo-wschodniej Polsce. Przeszklenia robiłem w kierunku południowym i poludniowo-zachodnim. Okna od północy zlikwidowałem prawie w całości. Nie wiem czy jest sens brac mocniejszy piec? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 02.06.2013 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2013 Moim zdaniem nie ma. Mój dom jest większy od twojego i (z tego, co piszesz) chyba gorzej ocieplony (okna dwuszybowe naokoło budynku, sporo połaciówek, spieprzona wiatroizolacja poddasza do tego, a i gorszy styropian na elewacji) i jak pisałem kocioł 14kW spokojnie u mnie wystarcza, w domu zimą utrzymuję temperaturę 22 stopnie (żona zmarzluch). Faktem jest co prawda, że zużycie gazu w czasie mrozów mam na poziomie 15m3 na dobę, ale tu większej mocy kocioł przecież nic nie zmieni, a wręcz pogorszyć może. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gajo 02.06.2013 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2013 Dziekuje za informacje. Zadzwonie jutro jeszcze do hydraulika i dopytam sie o moc. Moze w sklepie rzeczywiście przesadzają z mocą grzejna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 02.06.2013 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2013 Pamiętaj, że w interesie sklepu jest sprzedać Ci kocioł jak największy, z jak największym zbiornikiem CWU, najlepiej firmowym Junkersa i do tego jeszcze pierdylion firmowych akcesoriów, co w sumie będzie kosztować drugie tyle, co sam kocioł. W twoim interesie zaś jest wcześniej sprawdzić, co jest Ci naprawdę potrzebne i jak najkorzystniej (celowo nie piszę 'najtaniej') można to kupić. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwia_LBN 03.06.2013 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2013 Dziękuję za odpowiedzi Mam jeszcze prośbę - dostałam wycenę, cyt.: " Kocioł, zasobnik jednowężownicowy 200l, regulator pogodowy z czujnikami temperatury zewnątrz, cwu zestaw spalinowo - powietrzny i naczynie do cw z montażem - 7900,-, a z pompą cyrkulacyjną 8400,-" Czy to są rozsądne ceny? Chłopaki! Pomóżcie proszę! Czy to są dobre ceny czy dać sobie spokój i szukać dalej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Popcorn 04.06.2013 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2013 (edytowane) Chłopaki! Pomóżcie proszę! Czy to są dobre ceny czy dać sobie spokój i szukać dalej? Witam Ja jakieś 2 tygodnie temu też poszukiwałem jak najtańszej opcji. Jeżeli chcesz jakieś ceny do porównania to poszukaj na stronie http://www.lazienkanetto.pl i jeszcze ewentualnie http://www.lazienkaplus.pl Ja skorzystałem z oferty tego pierwszego i jestem zadowolony. (Mam co prawda mniejszy zasobnik i iinny sterownik). Ceny mają naprawdę bardzo atrakcyjne Edytowane 4 Czerwca 2013 przez Jarek.P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaremy 04.06.2013 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2013 wczoraj podłączono mi piec junkersa 14 kwh. jedynie co mnie zdziwiło to że instalator dorzucił do zestawu naczynie wzbiorcze. w domu mam po całości podłogówkę. z tego co do czytałem w instrukcjach junkersa naczynia nie daje się przy ogrzewaniu podłogowym. jak to u Was wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadziejS 04.06.2013 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2013 Naczynie wzbiorcze mam tylko co cwu. Może instalator uznał, że naczynie w kotle jest niewystarczające do podłogówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaremy 04.06.2013 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2013 dzięki za info. mnie zmylił zapis na str. 108 wytycznych projektowych że przy ogrzewaniu podłogowym nie jest wymagane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts