Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł Junkers Cerapur Smart ZSB 14-3C w praktyce

lukasz_p

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jeszcze jedna rzecz mi się skojarzyła, macie wszystkie baterie zamontowane ?

Widziałem taki numer, że zamiast jednej w niewykończonej łazience był wężyk od próby ciśnieniowej pomiędzy ciepłą i zimną i zamykało tamtędy obieg :lol:

Aha i ostatnia myśl : jeśli cyrkulację włączysz tuż przed prysznicem to nic dziwnego, że zbiornik się wychłodzi. Pamiętaj, że to jest sporo litrów zimnej wody które wtłoczysz do zbiornika a w to wychłodzone miejsce wrzucsz ciepłą która oddaje temperaturę. U mnie temp zjeżdża ponad 10stC w zbiorniku po włączeniu cyrkulacji i piec musi to dogrzać. W trakcie krótkiego prysznica nie zdąży.

ogrzewamy dom kominkiem z płaszem wodnym a do grzania wody w zasobniku 120l mamy butlę z propanem. Nie mam jeszcze podłączonego regulatora pokojowego więc kocioł można regulować tylko pokrętłem na samym kotle...

Ciekaw jestem polaczenia instalacji z kominikiem z plaszczem - czy mozesz krotko napisac gdzie jest wpiety kominek i jak bedzie wygladalo sterowanie piecem podczas pracy kominka?

Co do szybkiego wychladzania CWU to mysle ze jest jakis blad w instalacji.

Woda w zbiorniku sie oczywiscie miesza z zimna w momencie poboru, ale ciepla wode pobierasz z gory, a doplyw zimnej wody jest od dolu zbiornkia.

Pozdrawiam

Darek

Jeszcze jedna rzecz mi się skojarzyła, macie wszystkie baterie zamontowane ?

Widziałem taki numer, że zamiast jednej w niewykończonej łazience był wężyk od próby ciśnieniowej pomiędzy ciepłą i zimną i zamykało tamtędy obieg :lol:

Boże! Chyba mamy taką rurkę na górze w niewykończonej łazience :oops:

Ciekaw jestem polaczenia instalacji z kominikiem z plaszczem - czy mozesz krotko napisac gdzie jest wpiety kominek i jak bedzie wygladalo sterowanie piecem podczas pracy kominka?

To chyba za trudne pytanie do mnie...

Kominek jest połączony z instalacją za pomocą wymiennika (tyle wiem) a rurek w kotłowni jest cały labirynt :roll:

Chciałam serdecznie podziękować Mice za wydawać by się mogło prostą i śmieszną poradę dotyczącą tej cholernej rurki na niezamontowanej baterii.

Mam nareszcie gorącą wodę!!!

Dziękuję, dziękuję dziękuję :)

Cieszę się, że mogłem pomóc i polecam się na przyszłość :D

Gorąca kąpiel - bezcenna 8)

Jesteście zadowoleni z tego kotła, ile wam idzie gazu dziennie?

Ja narazie jestem bardzo zadowolony. Kocioł był niedrogi, jego podpięcie do instalacji przebiegło bezproblemowo, a pierwsze uruchomienienie przez serwisanta junkersa jest za darmo.. Czego chcieć więcej? Grzać grzeje bardzo dobrze, a ile pali, to naprawdę ciężko powiedzieć.. Jak suszyłem jastrych to spalanie nawet dochodziło do 15m3 na dobę, teraz spala około 6 - 8m3, ale mam go ustawionego na "oszczędzanie".. Budynek świeży, mokry, tymczasowe drzwi zewnętrzne, wewnętrznych brak... Trzeba tutaj tylko dodać, że zużycie paliwa zależy przede wszystkim od budynku, a ten każdy ma inny :D

Ma ktoś może krzywe grzewcze od tego kotła żeby udostępnić na forum?

Kocioł nie ma krzywej grzewczej :roll:

Możesz ustawić temp. zasilania i tyle od całe reszty są regulatory i to na nich są krzywe ustawiane i obliczane.

Dla FW100 są tylko 4 charakterystyki które tak naprawdę określają typ ogrzewania :

- punkt początkowy - punkt końcowy

- grzejniki

- podłogówka

- konwektory

same charakterystyki są obliczane na podstawie kilku parametrów które użytkownik sam ustawia : zasilanie, temp. projektowa, wpływ temp. wewn. akumulacja budynku itp. W kotłach innych producentów ustawia się konkretne charakterystyki - tutaj nie.

Witam.

Panowie, planuje zakup junkersa 14-3 do ogrzewania 170m2 i 120l cwu oraz sporadycznie garazu 45m2. Nie wiem, czy czasem nie bedzie za maly. Rozwazam jeszcze zakup 16-3 - widzialem ze jest takowy w katalogu Junkersa.

Mam pytanie:

Jako, ze juz mieszkam nie usmiecha mi sie kucie bruzd pod przewody do sterownikow.

Mysle o zastosowaniu sterownika pogodowego i pokojowego.

1,Czy mozna zrobic tak, ze pogodowke instaluje przy kotle, jedynie czujnik wypuszcze na zewnatrz, a sterownik pokojowy w najchlodniejszym pokoju (akurat ten jest najmniej reprezentatywny, ale ten pokoj jest za kotlownia i najbardziej wysuniety na polnoc, wiec za duzo robotu nie ma z podciagnieciem przewodu)?

2,Czy moze zastosowac ''jakis'' sterownik bezprzewodowy i umiescic w reprezentatywnym pokoju? Moze Junkers ma w swojej ofercie bezprzewodowe?

3, Moze pogodowk jest zbedna?

Bedze wdzieczny za pomoc

Witam.

Panowie, planuje zakup junkersa 14-3 do ogrzewania 170m2 oraz sporadycznie garazu 45m2 i 120l cwu. Nie wiem, czy czasem nie bedzie za maly. Rozwazam jeszcze zakup 16-3 - widzialem ze jest takowy w katalogu Junkersa.

To zależy od zapotrzebowania Twojego domu, co masz w projekcie ?

Ja mam po podłodze 157m3 + garaż z małym grzejnikiem który grzałem chyba 2-3x w ciągu roku i daje radę, co więcej mam nastawy na minimum 8)

Mam pytanie:

Jako, ze juz mieszkam nie usmiecha mi sie kucie bruzd pod przewody do sterownikow.

Mysle o zastosowaniu sterownika pogodowego i pokojowego.

1,Czy mozna zrobic tak, ze pogodowke instaluje przy kotle, jedynie czujnik wypuszcze na zewnatrz, a sterownik pokojowy w najchlodniejszym pokoju (akurat ten jest najmniej reprezentatywny, ale ten pokoj jest za kotlownia i najbardziej wysuniety na polnoc, wiec za duzo robotu nie ma z podciagnieciem przewodu)?

2,Czy moze zastosowac ''jakis'' sterownik bezprzewodowy i umiescic w reprezentatywnym pokoju? Moze Junkers ma w swojej ofercie bezprzewodowe?

3, Moze pogodowk jest zbedna?

Bedze wdzieczny za pomoc

ad.1. Tak, pogodówkę można zamontować bezpośrednio na kotle a czujnik na dwór pojedyńczym kablem

ad.2. Z tego co pamiętam jest bezprzewodowy czujnik pokojowy

ad.3. to zależy, można tak, można siak, pogodówka z założenia ma myśleć za Ciebie i dom i wprowadzać oszczędności, czujnik pokojowy będzie zależny tylko od temp w danym miejscu a nie tego jaka jest temp. na dworze np. czujnik na parterze gdzie jest kominek, kuchnia i toczy się życie, w sypialniach na górze bez pogodówki może być zimno bo piec się nie włączy.

Ja mam po podłodze 157m3 + garaż z małym grzejnikiem który grzałem chyba 2-3x w ciągu roku i daje radę, co więcej mam nastawy na minimum 8)

Bedze wdzieczny za pomoc

ad.1. Tak, pogodówkę można zamontować bezpośrednio na kotle a czujnik na dwór pojedyńczym kablem

ad.3. to zależy, można tak, można siak, pogodówka z założenia ma myśleć za Ciebie i dom i wprowadzać oszczędności, czujnik pokojowy będzie zależny tylko od temp w danym miejscu a nie tego jaka jest temp. na dworze np. czujnik na parterze gdzie jest kominek, kuchnia i toczy się życie, w sypialniach na górze bez pogodówki może być zimno bo piec się nie włączy.

Wydaje mi sie, ze zapotrzebowanie na moc musze ''jakos'' okreslic. Projekt co rusz przerabialem. Nawet jakby wziasc 200m2, to zapotrzebowanie wychodzi 14kW, przy 70W/m2. Mysle, ze smialo mozna przyjac 50W/m2 i wtedy zapotrzebowanie to 10kW.

Mam pytanie co do pkt3.

Nie pomyslalem o tym, ze cos musi wlaczac kociol, aby u gory bylo cieplo. Czyli rozumiem, ze pogodowka wspolpracuje z pokojowym sterownikiem, wlaczajac (jak jest potrzeba) kociol wtedy, kiedy pokojowy ster nie moze?

No przypuscmy, ze pale w kominku, pokojowy nie wlaczy kotla, za to zrobi to pogodowka. Ale co sie stanie jak w kominku bede palil caly dzien? Chyba zalozenie glowic termostatycznych bedzie obowiazkiem, bo wydaje mi sie , ze tylko one zamkna grzejnik. Ale co z kotlem, nawet jak juz wszedzie sie rozgrzeje, to kociol bedzie chodizl?

Celem osiągnięcia komfortu ogrzewania można:

1. Zrezygnować z regulatora pokojowego (przejść na sterowanie pogodowe),

2. Sterować temperaturę w pomieszczeniach głowicami termostatycznymi.

W przypadku ogrzewania kominkiem głowice wyłączą zasilanie kaloryferów w dogrzewanych pomieszczeniach. Kocioł mierzy temperaturę powrotu, przez co i tak wie jakie jest zapotrzebowanie na ciepło i będzie sam zużywał mniej gazu. Jednocześnie w innych pokojach będzie ciepło, bo ogrzewanie będzie pracowało.

Bedze wdzieczny za pomoc

Wydaje mi sie, ze zapotrzebowanie na moc musze ''jakos'' okreslic. Projekt co rusz przerabialem. Nawet jakby wziasc 200m2, to zapotrzebowanie wychodzi 14kW, przy 70W/m2. Mysle, ze smialo mozna przyjac 50W/m2 i wtedy zapotrzebowanie to 10kW.

Mam pytanie co do pkt3.

Nie pomyslalem o tym, ze cos musi wlaczac kociol, aby u gory bylo cieplo. Czyli rozumiem, ze pogodowka wspolpracuje z pokojowym sterownikiem, wlaczajac (jak jest potrzeba) kociol wtedy, kiedy pokojowy ster nie moze?

No przypuscmy, ze pale w kominku, pokojowy nie wlaczy kotla, za to zrobi to pogodowka. Ale co sie stanie jak w kominku bede palil caly dzien? Chyba zalozenie glowic termostatycznych bedzie obowiazkiem, bo wydaje mi sie , ze tylko one zamkna grzejnik. Ale co z kotlem, nawet jak juz wszedzie sie rozgrzeje, to kociol bedzie chodizl?

No dobra, od początku ... jest sobie piec który jedyne co potrafi to włączyć palnik :wink:

Nie wie kiedy i to ma mu powiedzieć sterownika taki czy inny. Co robią poszczególne regulatory (oczywiście maks. uproszczenie) :

- pokojowy - włączy/wyłączy przy zadanej temp. z zadaną histerezą

- pogodowy - włączy/wyłączy wówczas kiedu uzna to za stosowne w zależności od temp. na zewnątrz i innych czynników

Jeśli mam tylko pokojowy w jedynym miejscu to po jego zadziałaniu działa cały system. Oczywiście głowice na grzejnikach swoją drogą puszczają wodę lub nie.

Pogodówka robi podobnie ale nie jest (choć może być) zależna od temp. w środku. Opisywany wyżej FW100 ma czujnik w sobie, może też współpracować z typowym czujnikiem temp. wewnętrzenej i korelować swoje widzimisie z jego wskazaniami.

Jeśli masz pokojowy regultor + termostaty na grzejnikach to piec się wyłączy i tyle. Czyli u góry możesz mieć zimno.

Jeśli masz reg. pogodowy z termostatami na grzejnikach, to piec grzeje kiedy uważa, a termostaty robią co do nich należy. Jeśli wszyskie się zamkną (choć jeden nie powinien nigdy chyba, że jest sprzęgło hydrauliczne) to piec zauważy, że już wystarczy (na podstawie m.in. temp. powrotu) i przestanie grzać.

Hmm. Troche kombinacji widze trzeba wloazyc w to aby miec komfort.

Dodam, ze polowa dolu to podlogowka, wiec nawet majac pokojowy, tam gdzie podlogowka, to moze byc efekt niedogrzanej gory.

Jako, ze nie mam osobnego obwodu z kotlowni na podlogowke, to nie wiem czy pogodowka zda u mnie egzamin? Dodam, ze podlogowka jest oczywiscie na ukladzie mieszajacym z dodatkowa pompa.

Jezeli zda to na najlepszym rozwiazaniem jest sterownik pogodowy w kotlowni + termostaty na grzejnikach. Na drabince w lazience nie montowalbym termostatycznej glowicy - mialbym zagwarantowany przeplyw w razie ''w"

A co myslicie o tym, aby pogodowy zamontowac w najchlodniejszym pokoju (akurat tym przy kotlowni, pólnocnym) ora glowice termostatyczne. Bedzie to mialo jakis sens?

A w ogole jaki sens ma umiejscawianie pogodowego sterownika np w wiatrolapie - czy tu chodzi jedynie o łatwy dostep do programatora (nie trzeba latac do kotlowni), czy moze pogodowka ma w sobie czujnik do temp wewnetrznej i dziala rowniez jak sterownik pokojowy?