Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł Junkers Cerapur Smart ZSB 14-3C w praktyce

lukasz_p

Recommended Posts

Domek 115m2 wszędzie podłogówka co 10 cm

Teraz pytanie prosta instalacja czyli 2 rozdzielacze są po 9 sekcji bez pomp mieszaczy.

Jakieś 1100mb rurki pompka z pieca będzie to zasilać rotometry i kable w razie czego pod siłowniki wyprowadzone.

Teraz kwestia podłączeń.

Dzięki

Daj znać jak to działa, bo ciekaw jestem, instalacja strasznie uproszczona.

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Piec jutro będzie montowany sam jestem ciekaw dam znać :)

Co do termostatu przylgowego czy to ma sens ? jak zawór 3 drożny przepnie z wody użytkowej to i tak coś pociśnie czy nie przepnie zaworu 3 -drogowego jak będzie wpięty przylgowy w płytę pieca? i przepnie dopiero jak temp w piecu spadnie ciutkę?

Chyba że on steruje nie zaworem a tylko pompą?

Edytowane przez epterode

Piec jutro będzie montowany sam jestem ciekaw dam znać :)

Co do termostatu przylgowego czy to ma sens ? jak zawór 3 drożny przepnie z wody użytkowej to i tak coś pociśnie czy nie przepnie zaworu 3 -drogowego jak będzie wpięty przylgowy w płytę pieca? i przepnie dopiero jak temp w piecu spadnie ciutkę?

Chyba że on steruje nie zaworem a tylko pompą?

A na kiego grzyba ci takie kombinacje i co z tego że trochę pójdzie gorącej wody w instalacje co. ,co sie stanie ?

Edytowane przez romano78

A wracając do tematu, padł mi zawór, zawiesił się na CWU, włączam CO kaloryfery zimne, wchodzę do kotłowni, temp. na kotle jest, pompa za sprzęgłem działa ale zimna :eek: łapię doprowadzenie do sprzęgła zimne, sprawdzam wyjście do zasobnika gorące, aha to już wiem o co chodzi. Reset poszedł, słychać zawór że jakąś tam pozycję przyjmuje, załączam CO, działa:D:D ale razem CWU :eek:. Podobno wypuścili serie z wadliwymi zaworami, serwisant powiedział że wymienił już 3 w zeszłym tygodniu, ja czekam na wymianę jutro.

• 2 weeks później...

Witam i POMOCY

Mam podobny problem z piecem Junkers ZSB 14-3C z zasobnikiem. Opisywałem go tu już ze 2 lata temu. Ale problem nadal nie rozwiązany i mam kilka spostrzeżeń więc zacznę od początku. Podłogówka w 3 pomieszczeniach i do tego 7 grzejników wszystko na parterze podłączone na RTL bez żadnych mieszaczy. Hydraulikiem była osoba kilkakrotnie polecana na białych listach. Przy ładowaniu zasobnika c.w.u równocześnie puszcza mi ciepłą wodę na grzejniki i podłogówkę, czyli 85st idzie w cały układ. Oczywiście poza wzrostem spalania, nadmiernym nagrzaniem, ryzykiem dla instalacji wydłuża to bardzo samo ładowanie zasobnika. Był kilkakrotnie wzywany autoryzowany serwis z Krakowa który min:

- wymienił silniczek

- wymienił zawór 3d

- wymienił płytę główną

- odkręcił zawór upustowy (podobno nikt tego nie montuje)

I teraz ewidentnie nie wie co jest grane. Twierdzi że to pewnie wina mojej podłogówki i że muszą się robić jakieś podciśnienia które powodują awarie. Dzisiaj skręciłem więc dodatkowo podłogówkę i odkręciłem tylko grzejniki - awaria wystąpiła. Następnie zakręciłem wszystkie grzejniki a odkręciłem podłogówkę - awaria też wystąpiła. Dodatkowo mam następujące spostrzeżenie. W 1 roku jeśli ciśnienie na piecu było wyższe niż 2 bary awarie występowały i piec grzał równocześnie zasobnik i co. Poniżej 2 barów awarie nie występowały. W 2 roku awarie występowały powyżej 1,5 bara, a poniżej nie. Obecnie czyli w 3 roku awarie występują już powyżej 1 bara. W przyszłym roku braknie mi ciśnienia, więc zaczynam ponowną walkę i wzywanie serwisantów. Może ktoś coś poradzi, podpowie? Ktoś pisał że pomaga wymiana zaworu 3d na jakiś starszego typu jaki dokładnie??? bo u mnie już raz wymieniali.

Kizor Syberyjski, Epterode jak to u Was wygląda?

Może jakiś stały bywalec, ekspert albo serwisant junkersa doradzi.

Zleć zainstalowanie zewnętrznego zaworu przelaczajacego 3 drogowego na zasilaniu (w kotle jest na powrocie), np. Honeywell VCZMD + VC4613ZZ00. Zawór w kotle trzeba odłączyć elektrycznie, lekko przerobić trzeba powrót kotla.

Tylko czemu to ja mam coś instalować. Kocioł na gwarancji więc ma chodzić dobrze. Co doradzić tym fachowcom z Junkersa żeby nie było awarii?

Jaka to mniej więcej kasa za ten zawór z montażem?

Po tylu awariach należy Ci się wymiana tego sprzętu wraz z kosztami montażu oraz transport. Walcz o koszt montażu i transport, jest to Twoje prawo!! Nie tylko wymiana zakupionego towaru.

Idź do prawnika, weź fakturę za usługę albo bezpłatnie do Rzecznika Konsumenta.

https://www.google.pl/search?q=rzecznik+konsumenta+krak%C3%B3w&ie=utf-8&oe=utf-8&gws_rd=cr&ei=zPAZVqKIJMysa6mFkuAN

Witam i POMOCY

Mam podobny problem z piecem Junkers ZSB 14-3C z zasobnikiem. Opisywałem go tu już ze 2 lata temu. Ale problem nadal nie rozwiązany i mam kilka spostrzeżeń więc zacznę od początku. Podłogówka w 3 pomieszczeniach i do tego 7 grzejników wszystko na parterze podłączone na RTL bez żadnych mieszaczy. Hydraulikiem była osoba kilkakrotnie polecana na białych listach. Przy ładowaniu zasobnika c.w.u równocześnie puszcza mi ciepłą wodę na grzejniki i podłogówkę, czyli 85st idzie w cały układ. Oczywiście poza wzrostem spalania, nadmiernym nagrzaniem, ryzykiem dla instalacji wydłuża to bardzo samo ładowanie zasobnika. Był kilkakrotnie wzywany autoryzowany serwis z Krakowa który min:

- wymienił silniczek

- wymienił zawór 3d

- wymienił płytę główną

- odkręcił zawór upustowy (podobno nikt tego nie montuje)

I teraz ewidentnie nie wie co jest grane. Twierdzi że to pewnie wina mojej podłogówki i że muszą się robić jakieś podciśnienia które powodują awarie. Dzisiaj skręciłem więc dodatkowo podłogówkę i odkręciłem tylko grzejniki - awaria wystąpiła. Następnie zakręciłem wszystkie grzejniki a odkręciłem podłogówkę - awaria też wystąpiła. Dodatkowo mam następujące spostrzeżenie. W 1 roku jeśli ciśnienie na piecu było wyższe niż 2 bary awarie występowały i piec grzał równocześnie zasobnik i co. Poniżej 2 barów awarie nie występowały. W 2 roku awarie występowały powyżej 1,5 bara, a poniżej nie. Obecnie czyli w 3 roku awarie występują już powyżej 1 bara. W przyszłym roku braknie mi ciśnienia, więc zaczynam ponowną walkę i wzywanie serwisantów. Może ktoś coś poradzi, podpowie? Ktoś pisał że pomaga wymiana zaworu 3d na jakiś starszego typu jaki dokładnie??? bo u mnie już raz wymieniali.

Kizor Syberyjski, Epterode jak to u Was wygląda?

Może jakiś stały bywalec, ekspert albo serwisant junkersa doradzi.

A mnie najbardziej wk...ia w tym piecu to ze jak temperatura spadnie poniżej 5 stopni to pompka napierdziela cała noc niepotyrzebnie bo mam same podłogówki i grzanie mam ustawione tylko pare godzin od 5rano do 9 aby rano miec ciepłe podłogi i to jest przy mojej instalacji idealne rozwiązanie nawet przy mrozach wystarcza te cztery godziny grzania z rana, jest jakis sposób na to bez wyłączania pieca na noc?

romano78 - 1.E - 04. Po za godzinami kiedy grzejesz, co masz ustawione... temperatura obniżona?

1E mam ustawione od zawsze 04

Na fw100 to małe pokrętło gdzie jest snieżek księżyc i słoneczko mam dane na auto ,ogrzewanie ustawione na 21 po 9 rano przestawia sie na 18 tak mam ustawione na oszczędzaniu księzyc czyli tak jak piszesz temperatura obniżona.

Edytowane przez romano78

Dziwna sprawa, u mnie padł zawór na kotle tj wspomniałem wyżej i po wymianie ok, jak włączałem co to grzał również zasobnik, jednak jak ustawiłem grzanie tylko CWU to tego problemu nie było, zacinał się tylko w jedna stronę, po wymianie ok. Ja mam 7 grzejników i 55m2 podłogówki na pompie mieszającej i to wszystko jest na sprzęgle z kominkiem. Instalacja hula bez żadnych problemów. Jak serwisant ci tyle części po wymieniał i sugeruje błąd w sztuce instalatora to niech wskażę jego błąd a nie tylko mówi. Raportuj na bieżąco co i jak.

Pozdrawiam

Dzień dobry

Jestem posiadaczką cerapura i do dziś byłam dość szczęśliwą posiadaczką, ale.... spadł śnieg i stwierdziłam,że czas rozpocząć sezon grzewczy, włączyłam piec (CO na 2) , dobiłam wodę do instalacji na 2 bary i prawie wszystko wyleciało wężykiem bezpieczeństwa (tym krótkim, wychodzącym dołem kotła) ciśnienie drastycznie spadło.

Zresetowałam kocioł, powtórzyłam cały proceder i sytuacja się powtórzyła.

O co chodzi???

PS.

Podłoga ciepła, woda w zasobniku ma zadaną temperaturę (kocioł obsługuje zasobnik i CO - pełna podłogówka).

Siedem pętli -100 m2, Regulator pogodowy.

To trzeci sezon grzewczy -gwarancja na kocioł skończyła się końcem września :rolleyes:

Edytowane przez malka

Kazali kontaktować się z serwisantem, tak tym serwisantem, który jest zaj...ny robotą :(

Ja poczekam na niego , mrozów wszakże jeszcze wielkich nie ma, chciałam tylko informację, czy piec może chodzić przy tak niskim ciśnieniu, czy raczej powinnam go wyłączyć.