Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł Junkers Cerapur Smart ZSB 14-3C w praktyce

lukasz_p

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

dla osób, które mają problem z puszczaniem CWU do CO mam taką informację, która może komuś się przydać. U mnie w sumie takiego problemu nie było, ale z kolei przy końcu grzania CWU następowało głośnie (i z biegiem czasu coraz głośniejsze) uderzenie. Powiedziałem o tym serwisantowi podczas przeglądu gwarancyjnego i on powiedział, że to złe działanie płyty głównej powoduje złe działanie zaworu trójdzielnego. Wymienił tę płytę (w ramach gwarancji) i jest cichutko. Tak więc może warto o to też zapytać.

Nastawy FW 100

charakterystyka-punkt początkowy - punkt końcowy

punkt pocz - 30 punkt końcowy- 47

akumulacja budynku - 80

kalibracja czujnika : 0

max zasilania - 60

wpływ temp pomieszczenia - 70

wpływ twmp skuteczny - grzanie-oszczedznie-pzamarzanie,

korekcja wskazan:0

ogrzew. wył do niższego poziomu -tak

Po takim ustawieniu regulatora sprawdź jaka będzie temp.w mieszkaniu, jeśli będą odchyłki od zadanej to koryguj temp. punktu pocz. i końc.

Podczas regulacji krzywej "wpływ temp. wewn" można ustawić na0%- 10%.

Temp. grz. 21st Temp. osz. 18st.

Nastawy na kotle 3.A- 0 3.b- 15 3.C- 12

Przy takim ustawieniu temp. wody na zasilaniu wynosi 30st przy 20st na zewn. i 47st przy -15st na zewn.

Pracuję przy takich nastawach 4 sezon i temp. wewątrz jest taka jak założyłem.

walczę z Twoją propozycją ustawień i mam takie pytania:

- w nocy piec działa w trybie przeciwzamarzania i załącza się już, jak na zewnątrz jest +5 stopni. Jak zrobic, żeby w tym trybie załączał się jak temperatura była poniżej -7 stopni?

- ile w ciągu dnia piec jest u Ciebie w trybie ogrzewania i jakie masz zużycie gazu w sezonie?

Miał być w ubiegły piątek! Trzyma ci instalacja ten 1 bar czy różnie bywa?

Właśnie dzwonił, jak wszystko dobrze pójdzie przyjedzie jutro :) oby

Trzymało chyba trzy dni, potem wszystko wypluło, nie ryzykowałam, wyłączyłam piec, bo nie miał kto pilnować by cały czas utrzymywać choćby ta jedną atmosferę.

Dobrze,że mrozów nie ma :) bez CO mam w domu 20 stopni :)

Tadadam - naprawiony kocioł mam :D

Kizior - Twoja diagnoza była bezbłędna :) zawór bezpieczeństwa padł z zasyfienia (dopiero od pół roku mam uzdatniacz wody)

Pan instalator wymienił zawór, poustawiał wszystko ładnie i piec hula :)

Odliczam teraz w jakim czasie podłoga osiągnie 25 stopni.

Zadana temperatura na piecu-30 st. (mam regulator pogodowy)

Witam pierwszy raz na forum z nowym piecykiem z końcówką CE (z pompą elektroniczną).

Polecam elektronikom zrobienie na Raspberry monitora pieców.

Link do projektu :

https://github.com/norberts1/hometop_HT3

HT3_Heizgeraet.jpgHT3.jpg

Opis po Niemiecku, ale dla nie powinno być problemów.

Zeszłej nocy testowałem automatyczną blokadę taktowania - przekraczał wartość zadaną, tej nocy histereza była 6 K i min. czas 10 min. Na automatycznej blokadzie częściej taktował.

No, w końcu masz święty spokój.

Jeszcze jedna ważna kwestia, jeżeli masz instalację mieszaną, miedź-alu to ważnę jest żeby do instalacji było wlany środek zabezpieczający, inaczej wymiennik poleci.

Jeszcze nie świętuję, bo znów kapie :(

Mam instalacje miedź - pex.

Umówiona jestem z instalatorem na czyszczenie wymiennika po sezonie grzewczym

Polecam elektronikom zrobienie na Raspberry monitora pieców.

Link do projektu :

https://github.com/norberts1/hometop_HT3

[ATTACH=CONFIG]334859[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]334860[/ATTACH]

Opis po Niemiecku, ale dla nie powinno być problemów.

a nie podjąłbyś się zrobienia polskiego uproszczonego manuala, żeby osoby nie znające się na elektronice, ale umiejące używać lutownicy były w stanie zrobić i zaprogramować ten moduł?

Grzanie 5-19, oszczędzanie 19-5 rano

Temperatura : grzanie-góra kaloryfery 19, dół podlogowka 21

oszczędzanie 18 stopni. Takie ustawienia były równo 3 doby.

Piec spalił 8m3, czyli 2,66m3/doba

Dziś minęły kolejne 4 dni próby...

Grzanie od 15-19, oszczędzanie od 19-15 dnia następnego:)

Temperatura : grzanie-góra kaloryfery 20, dół podlogowka 20

Piec spalił 10m3, czyli 3,33m3/doba

w obu próbach ustawienia pokrętła na piecu dot. ogrzewania było na 3 stopniu.

W II giej próbie piec spalił więcej. Także nie było nas w domu przez 3 dni.

Chyba tym razem za bardzo wychłodziłem instalację i to dlatego więcej poszło gazu, aby ją ponownie po tylu godzinach uruchomić ( o 15 każdego dnia)

Dziś rozpocząłem 3 próbę z ustawieniami :

grzanie od 7-10 oraz od 15-18 w pozostałych godzinach oszczędzanie

grzanie 20stopni, oszczędzanie 19 stopni.

pokrętło grzania na piecu dałem na 2

Zobaczymy teraz co to będzie....

romano78, a powiedz proszę jakie Ty masz ustawienia ad tempratur, grzania i ustawy pokrętła grzania na kotle ???

pozdrawiam

Cinomistrz

Chyba tym razem za bardzo wychłodziłem instalację i to dlatego więcej poszło gazu, aby ją ponownie po tylu godzinach uruchomić ( o 15 każdego dnia)

romano78, a powiedz proszę jakie Ty masz ustawienia ad tempratur, grzania i ustawy pokrętła grzania na kotle ???

pozdrawiam

Cinomistrz

Zapodaj wyższe temp. bo u mnie przy min. 22-23*C w dzień spala to samo (post2722), ciekawy jestem różnicy. Jaki to masz metraż i instalację, bo nie mogę tego postu znaleźć.

a nie podjąłbyś się zrobienia polskiego uproszczonego manuala, żeby osoby nie znające się na elektronice, ale umiejące używać lutownicy były w stanie zrobić i zaprogramować ten moduł?

Brak czasu jest moim problemem. Ja do tej pory mam układ na płytce prototypowej, jak na zdjęciu, bez lutowania. Zakładam też podstawową znajomość raspberry - to jest konieczne do instalacji oprogramowania. Na ustawieniach domyślnych (zaznaczonych na żółto w instrukcji) można to zrobić przez pół godziny.

Schemat podany jest na str. 5 instrukcji, na str. 6 jest lista części (ich koszt to ok. 10 zł). Optokopler prócz izolacji galwanicznej zmienia nam sygnały Heatronic (sygnał niski to ok. 10V, wysoki ok.15V - stąd dioda Zenera) na napięcia zjadliwe dla raspberry. Tranzystor odwraca nam sygnał logiczny. Ważne jest elektryczne sprawdzenie układu przed podłączeniem (bezpieczeństwo elektroniki Junkersa) jak na str. 7 instrukcji. W razie trudności pomogę.

20151025_191204.jpg

Edytowane przez Adamkorski

pozdrawiam

Cinomistrz

Trzecia próba przyniosła kolejną niewiadomą...

Spalanie średnio z 3 ostatnich dni wynosi 3,33 m3 na dobę

Dziś rozpocząłem IV próbę z ustawieniami:

Grzanie 21 stopni w godzinach: 7-10; 15-18; 23-2,

w pozostałych godzinach oszczędzanie 19 stopni

pokrętło grzania na piecu na poziomie 4

Akumulacja cieplna budynku 70% - może tutaj coś zmienić?? YTONG 24cm plus 15cm styropian ??

wpływ temp. pomieszczenia 100%

Romano, jak Twoje ustawienia i dotychczasowe spalanie z ostatniego tygodnia??

CERAPUR SMART ZB 22-3C, DOM 145M2 ogrzewane + 30m2 (garaż i kotłownia nieogrzewane), YTONG 24 + 15 STYROPIAN

parter podłogówka i grzejnik w łazience,garażu i kotłowni,

poddasze podłogówka w łazience i grzejniki x 8szt

U mnie średnia z ostatnich 7 dni 2,7m3 temperatura parter 22stopnie piętro 21 taka temperature mam prawie 24h

i to z ciepłą wodą jak wpominałeś...tak więc pozostaje mi tylko pogratulować:)

Masz może jakąś ciekawą poradę dla mnie ad. ustawień pieca i pogodówki?

Masz czasy ustawione grzania dalej tylko na 4 godziny dziennie??

A jak lewe pokrętło grzania na piecu?

Proszę zdradź w wolnej chwili swoje ustawienia, bo ja jestem w tej kwestii jeszcze laikiem i wciąż coś kombinuję z ustawieniami.

Z chęcią bym wporwadził takie same ustawienia jak Ty i ssprawdził ile zje wtedy mój piec:)

i to z ciepłą wodą jak wpominałeś...tak więc pozostaje mi tylko pogratulować:)

Masz może jakąś ciekawą poradę dla mnie ad. ustawień pieca i pogodówki?

Masz czasy ustawione grzania dalej tylko na 4 godziny dziennie??

A jak lewe pokrętło grzania na piecu?

Proszę zdradź w wolnej chwili swoje ustawienia, bo ja jestem w tej kwestii jeszcze laikiem i wciąż coś kombinuję z ustawieniami.

Z chęcią bym wporwadził takie same ustawienia jak Ty i ssprawdził ile zje wtedy mój piec:)

Ustawienia mam tak jak Mariusz gdzieś kilka stron wyżej chyba są a pokrętło na piecu od co.przy pogodówce tylko służy do wyłączania ogrzewania niezależnie jak jest ustawione to temperaturą i tak steruje pogodówka 2,7m3 oczywiście z cwu samo grzanie domu będzie ok.1,7m3 i grzanie teraz mam ustawione chyba od 5rano do 20pm.

Na ustawienia bym tak bardzo nie liczył podstawa to dobrze ocieplony dom ,moga byc dwa dachy ocieplone taką samą gróbością wełny ale przez dwóch róznych fachowców a to może robic naprawde dużą różnice.dlatego ostatnio jestem za piana natryskowa.

Edytowane przez romano78

Ustawienia mam tak jak Mariusz gdzieś kilka stron wyżej chyba są a pokrętło na piecu od co.przy pogodówce tylko służy do wyłączania ogrzewania niezależnie jak jest ustawione to temperaturą i tak steruje pogodówka 2,7m3 oczywiście z cwu samo grzanie domu będzie ok.1,7m3 i grzanie teraz mam ustawione chyba od 5rano do 20pm.

Na ustawienia bym tak bardzo nie liczył podstawa to dobrze ocieplony dom ,moga byc dwa dachy ocieplone taką samą gróbością wełny ale przez dwóch róznych fachowców a to może robic naprawde dużą różnice.dlatego ostatnio jestem za piana natryskowa.

Jakie masz ocieplenie domu?

Ładne świeczki 1,7m3 za dobę to wyjdzie taniej niż kartonami, drewnem, wunglem itd. a gaz najdroższym paliwem. Nie obraź się, ale zrób doktorat i ratuj Kraków przed smogiem, przy takim spalaniu każdy przejdzie na gaz, miasto z chęcią dofinansuje docieplenia budynków i ci pomnik na kopcu Kościuszki postawią za to.

Edytowane przez Kizior Syberyjski