elcow 04.01.2016 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 Wynik całkiem niezły ale pewnie wzrośnie jak temperatura się wyrowna pomiędzy dołem i gora, a ty stwierdzisz że jest zbyt chłodno i podkrecisz narazie poczekajmy na efekty regulacji który i tak mogą być nieco zaburzone bo na zewnątrz panują niekorzystne warunki (budynek generuje też straty cieplne przez co efekt regulacji może teraz nie być spektakularny), daj znać jutro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milo222 04.01.2016 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 Witam czy ktoś może napisać mi gdzie znajdę możliwość ustawienia wpływu temperatury pomieszczenia - bom chyba ślepy a wertuje instrukcję i menu piec i nic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cincincin 04.01.2016 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 witamkorzystam z ustawień Mariusz, za wyjątkiem pkt pocz. i pkt końcowego. Cytat Napisał mariuszwa Spróbuj zastosować moje parametry.Nastawy FW 100 charakterystyka-punkt początkowy - punkt końcowy punkt pocz- 30 punkt końcowy- 47 akumulacja budynku - 80 kalibracja czujnika : 0 max zasilania - 60 wpływ temp pomieszczenia - 100wpływ twmp skuteczny - grzanie-oszczedznie-pzamarzanie, korekcja wskazan:0 ogrzew. wył do niższego poziomu -tak Po takim ustawieniu regulatora sprawdź jaka będzie temp.w mieszkaniu, jeśli będą odchyłki od zadanej to koryguj temp. punktu pocz. i końc. Podczas regulacji krzywej "wpływ temp. wewn" można ustawić na0%- 10%. Temp. grz. 20st Temp. osz. 18st. Nastawy na kotle 3.A- 0 3.b- 15 3.C- 12 Przy takim ustawieniu temp. wody na zasilaniu wynosi 30st przy 20st na zewn. i 47st przy -15st na zewn. Pracuję przy takich nastawach 4 sezon i temp. wewątrz jest taka jak założyłem.Dom o podobnych parametrach jak u ciebie ale i gazu idzie 7-8 m3 przy obecnych temperaturach zewn."[/size][/size][/size] Przy obecnych temp. dobowe spalanie mam na poziomie 10-12 m3.piec grzeje mi w godzinach grzania non stop i na piecu jest temp 47 stopni . tak ma być non stop? nie powinno się wyłączać? Na parterze temp ustawiona 20stopni (podłogówka) w salonie mimo wszytsko ciepło wyświetla 23stopnie(co dwa dni kominek dla oka)u góry w trybie grzania 22 stopnie, ale wpływ temp dałem na 70% gdyż czujnik jest w takim miejscu, że dociera do niego ciepło z kominka i po osiągnięciu 22 stopni wylączał się piec, a w pokojach było 21.Teraz u góry wyświetl 23% przy czujniku, w pokojach jest 21,5 stopnia i piec jeszcze grzeje. Ostatnie 5 dni to 47m3 gazuOkolice Wrocławia (tym razem biegun ciepła wyjątkowo zimny:) )pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
epterode 04.01.2016 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 witam korzystam z ustawień Mariusz, za wyjątkiem pkt pocz. i pkt końcowego. Cytat Napisał mariuszwa Spróbuj zastosować moje parametry. Nastawy FW 100 charakterystyka-punkt początkowy - punkt końcowy punkt pocz- 30 punkt końcowy- 47 akumulacja budynku - 80 kalibracja czujnika : 0 max zasilania - 60 wpływ temp pomieszczenia - 100 wpływ twmp skuteczny - grzanie-oszczedznie-pzamarzanie, korekcja wskazan:0 ogrzew. wył do niższego poziomu -tak Po takim ustawieniu regulatora sprawdź jaka będzie temp.w mieszkaniu, jeśli będą odchyłki od zadanej to koryguj temp. punktu pocz. i końc. Podczas regulacji krzywej "wpływ temp. wewn" można ustawić na0%- 10%. Temp. grz. 20st Temp. osz. 18st. Nastawy na kotle 3.A- 0 3.b- 15 3.C- 12 Przy takim ustawieniu temp. wody na zasilaniu wynosi 30st przy 20st na zewn. i 47st przy -15st na zewn. Pracuję przy takich nastawach 4 sezon i temp. wewątrz jest taka jak założyłem. Dom o podobnych parametrach jak u ciebie ale i gazu idzie 7-8 m3 przy obecnych temperaturach zewn."[/size][/size][/size] Przy obecnych temp. dobowe spalanie mam na poziomie 10-12 m3. piec grzeje mi w godzinach grzania non stop i na piecu jest temp 47 stopni . tak ma być non stop? nie powinno się wyłączać? Na parterze temp ustawiona 20stopni (podłogówka) w salonie mimo wszytsko ciepło wyświetla 23stopnie(co dwa dni kominek dla oka) u góry w trybie grzania 22 stopnie, ale wpływ temp dałem na 70% gdyż czujnik jest w takim miejscu, że dociera do niego ciepło z kominka i po osiągnięciu 22 stopni wylączał się piec, a w pokojach było 21. Teraz u góry wyświetl 23% przy czujniku, w pokojach jest 21,5 stopnia i piec jeszcze grzeje. Ostatnie 5 dni to 47m3 gazu Okolice Wrocławia (tym razem biegun ciepła wyjątkowo zimny:) ) pzdr Czyli jaki masz punkt pocz i końcowy? A1 masz jaka moc pieca? ograniczona czy 100% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RafBed 05.01.2016 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 Wynik całkiem niezły ale pewnie wzrośnie jak temperatura się wyrowna pomiędzy dołem i gora, a ty stwierdzisz że jest zbyt chłodno i podkrecisz narazie poczekajmy na efekty regulacji który i tak mogą być nieco zaburzone bo na zewnątrz panują niekorzystne warunki (budynek generuje też straty cieplne przez co efekt regulacji może teraz nie być spektakularny), daj znać jutro Zatem wyszło tak : Łazienkę obniżyłem i zadziałało (mam teraz 21 0C). W sypialni rano było 20 oC (jest ok), natomiast w dwóch pozostałych pokojach jest 19 oC (zbyt mało co do zabawy dziecka). Górnym rozdzielaczem więcej chyba nie zrobię. Następnym krokiem będzie przykręcenie dolnych pętli na rozdzielaczu. Zauważyłem, że dół za szybko się nagrzewa i wyłącza piec. Myślę, że przykręcając dół spowolnię nagrzewanie dolnej części, natomiast góra dłużej będzie grzana. Dobrze kombinuję? Na piecu jakie wartości powinienem nastawić co by było ekonomicznie i sprawnie również dla CWU? Ktoś podpowie? Całość grzana podłogą. Serwisant oczywiście coś poustawiał po swojemu Mam: 1A - 100 1B - 100 1E - 04 2B - 88 2C - 00 2D - 00 2F - 00 3A - 00 3B - 03 3C - 05 3E - 20 3F - 01 4B - 65 4E - 02 4F - 01 5B - 03 5C - 00 5D - 01 6B - 22 6C - 31 7B - 00 7C - 2.5 7E - 00 Pozdrawiam Rafał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elcow 05.01.2016 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 Czy przepływ w pokoju dziecka jest taki sam jak w tym gdzie masz 20c? W pierwszym ruchu możesz zrobić jak piszesz, spowoduje to wzrost ciśnienia na górę które może akurat pozwoli Ci jeszcze bardziej rozkręcić w tym zimnym pokoju przepływ, Druga rzecz to możliwość kalibracji sterownika czujnika temp. o załóżmy -0.5 do -1c tak by świadomie zmusić go do mocniejszego grzania co powinno podnieść ogólne poczucie komfortu cieplnego, zniweluje ewentualną stratę na dole po przykrecwniu rozdzielacza a na gorze napewno też poprawi sytuacje, działaj dalej:) i daj znać czy pomogło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cincincin 05.01.2016 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 Czyli jaki masz punkt pocz i końcowy? A1 masz jaka moc pieca? ograniczona czy 100% Nie mam ręcznie ustawionych pkt, mam ustawione: obieg 1 - grzejniki obieg 2 - podłogówka. A1 mam ustawione na 80. Jestem ciekawy jakie spalanie ma Mariusz oraz osoby które korzystają z jego ustawień. Ponadto, czy warto ustawiać ręcznie pkt pocz i końcowy, ? czy te moje fabryczne ustawienia z junkersa grzejniki,podłogówka są złe? nawet nie wiem jakie one są. Jak to sprawdzić w tym PW 200 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tren90 05.01.2016 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 Kolego cincincin - również jestem z Wrocławia i mam bardzo podobne spalanie. Co prawda nie mam podłogówki tylko 100% żeliwne kalafiory ale spalanie mam około 10-12m3 razem z cwu + kuchenka (przy temperaturach około -10stp.Nie ma sensu porównywać spalania do mariuszawa - kazy dom jest inny i każdy będzie miał inne zapotrzebowanie na ciepło. Też zależało mi na niskim spalaniu, bo inni pisali o 5-7m3 na dobe ale to w pewnych przypadkach jest po prostu niemozliwe (dom z lat 70tych ocieplony 15cm styro) Tak więc delikatnie pokoryguj co możesz i sprawdzaj spalanie - ustaw prawidłowa krzywą - która zapewni ci komfort na + jak i na - (chodzi o temp zew.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cincincin 05.01.2016 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 Mam ustawione oryginalnie na sterowaniu pogodowym obieg 1 grzejnikiobieg podłogówkai nie wiem jakie mam pkt pocz i koncowe. Można to jakoś sprawdzić?ustawił mi to instalator, czy to oryginalne jakieś parametry z Junkersa?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
epterode 05.01.2016 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 Witam koledzy już głupieje. Czy przekręcając pokrętło CO na piecu zmienia wam temp żądana na piecu?Ustawioną mam krzywa grzewczą i temp wyliczoną ma powiedzmy na 36 stop na zasilaniu na sterowniku FW120 i jak tylko przekręce pokrętło na piecu na 2 np to nagle idzie w górę temp zasilania z 35 na 40 stop na FV120 ?Ponoć jak jest FV120 to pokrętło na piecu nic nie ma do czynienia z ustawieniami to jak to jest ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cincincin 05.01.2016 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 Witam. Sprawdziłem w instrukcji obsługi instalatora. Grzejniki mają pkt pocz.25 końc. 75Podlogowka 22 konc47 Tak więc widzę ze ustawienia Mariusza ad.pkt są bardziej zbliżone do podlogowki. Ustawić zatem pkt p.30 i pkt.k.47 zarówno dla grzejników jak i podlogowka? W pokojach u góry nagrzewam do 23 bo nam zimno. W blokach było 24 wiec musimy się przestawic;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RafBed 06.01.2016 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 przepływ w sypialni był większy. Stąd ta różnica. Wyrównałem na rozdzielaczu górnym wszystkie pokoje, łazienka tylko zdeka większy. Z racji ociepleń (już tylko -5) problem rozwiązał się sam. W łazience 21oC, w pozostałych górnych pokojach po 20oC. Widać od dachu bardziej się wychładza, niż na parterze przez mur i 20cm styropianu . Tak czy siak pobawię się jeszcze z dolnym rozdzielaczem co by mieć możliwość korekcji na górze w razie nawrotu "Syberii" . Zerknie ktoś na me ustawienia kotła (parę postów wyżej) i doradzi co pozmieniać? Pozdrawiam Rafał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 06.01.2016 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 Witam, To i ja proszę o pomoc. Kociołek jak w temacie. Nastawy FW 100 Zapomniałem dodać, że mam czujnik pogodowy na północnej ścianie a sterownik mam umieszczony w przedpokoju a na przeciw niego kaloryfer z ustawieniem głowicy na 6 ( wiem, że tak powinno być) Bardzo proszę o odpowiedź na moje pytania i doradztwo co mogę zrobić, żeby dobrze ustawić piec. Ps. Rysuje już nawet krzywą na kartce i sprawdzam jak to wygląda - tzn gdzie układają mi się punkty czy nad czy pod krzywą tylko nie wiem czy mi coś to da. Sterownik jest bardzo wrażliwy na temp, nawet przykładając do niego rękę natychmiast podwyższa temp pomieszczenia i wyłącza palnik. Potrzymaj przy nim zimną cegłę, zobaczysz jak zmniejsza się wskazanie temp pomieszczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danielw 06.01.2016 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 Potwierdzam, a co ciekawe sterownik w tych kotłach jest nawet wrażliwy na podświetlenie się wyświetlacza, zwiększyć może wskazania temp. pomieszczenia nawet o 0,5 stopnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adamkorski 06.01.2016 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 (edytowane) witam korzystam z ustawień Mariusz, za wyjątkiem pkt pocz. i pkt końcowego. Cytat Napisał mariuszwa Spróbuj zastosować moje parametry. Nastawy FW 100 charakterystyka-punkt początkowy - punkt końcowy punkt pocz- 30 punkt końcowy- 47 akumulacja budynku - 80 kalibracja czujnika : 0 max zasilania - 60 wpływ temp pomieszczenia - 100 Witam, przy tych ustawieniach krzywa grzania nie jest w ogóle brana pod uwagę. Jest to 100% regulacja temperaturą pomieszczenia. W ostatnich dniach narysowałem rzeczywistą krzywą grzewczą z regulatora dla ustawień 28/50, temp. grzania 20, wpływ 0 (tylko grzejniki). Przy -15 temperatura zasilania wynosiła 46. Rzeczywista krzywa leży w górnym zakresie poniżej krzywej teoretycznej. Czy aby na pewno punkt końcowy to temperatura zasilania przy -15 ? Wg mojego wykresu to przy -20. Pozdr. Edytowane 6 Stycznia 2016 przez Adamkorski literówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
epterode 06.01.2016 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 Witam koledzy już głupieje. Czy przekręcając pokrętło CO na piecu zmienia wam temp żądana na piecu? Ustawioną mam krzywa grzewczą i temp wyliczoną ma powiedzmy na 36 stop na zasilaniu na sterowniku FW120 i jak tylko przekręce pokrętło na piecu na 2 np to nagle idzie w górę temp zasilania z 35 na 40 stop na FV120 ? Ponoć jak jest FV120 to pokrętło na piecu nic nie ma do czynienia z ustawieniami to jak to jest ? To jak jest to w końcu jest? Dlaczego pokrętło CO wpływa na krzywą grzewczą >? powinno być OFF przy podłączonym FV120 lub tylko ograniczać piec jeżeli chodzi o moc ale nie wpływać na temp zasilania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RafBed 06.01.2016 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 a nie prościej byłoby ażeby były dwa regulatory pokojowe (góra i dół)? Tak mnie jakoś naszło . Może jest coś takiego, np bezprzewodowy wspomagający piętro? Uniknąłbym kłopotu regulacji, zabawy i innych upierdliwych taktyk Rafał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cincincin 06.01.2016 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 Witam, przy tych ustawieniach krzywa grzania nie jest w ogóle brana pod uwagę. Jest to 100% regulacja temperaturą pomieszczenia No to już nie kumam. No to Mariusz ma takie ustawienia i kilka innych osób tez a te pkt pocz/końc nic nie dają? Nie kumam. To żeby te krzywe działały to wpływ temp. Ma być 0? To jak ja mam 100% to grzejniki i podlogowka jak grzeją to zawsze ta sama temp. Pomimo pogodoweki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adamkorski 07.01.2016 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2016 (edytowane) To żeby te krzywe działały to wpływ temp. Ma być 0? To jak ja mam 100% to grzejniki i podlogowka jak grzeją to zawsze ta sama temp. Pomimo pogodoweki? Aby krzywe działały, nie musi być wpływ temp. 0%. Przy 0% temperatura zadana wynika z czystej krzywej; temperatura pomieszczenia nie ma wpływu na temp. zasilania, tylko wyłącznie temperatura zewnętrzna (np. jak napalisz kominkiem i będziesz miał saunę, temperatura zasilania nie zmieni się, pozamykają się tylko zawory termostatyczne). Przy ustawionym wpływie powyżej 0% do 100% krzywa jest więcej lub mniej pionowo opuszczana lub podnoszona w zależności od różnicy temperatur żądanej i aktualnej pomieszczenia. Przy ustawieniu 100% grzejniki i podłogówka nie grzeją tak samo, lecz reguluje go praktycznie temperatura pomieszczenie do ustawionej max. temp. zasilania. Edytowane 7 Stycznia 2016 przez Adamkorski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adamkorski 07.01.2016 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2016 To jak jest to w końcu jest? Dlaczego pokrętło CO wpływa na krzywą grzewczą >? powinno być OFF przy podłączonym FV120 lub tylko ograniczać piec jeżeli chodzi o moc ale nie wpływać na temp zasilania. Pokrętło CO na piecu nie wpływa na krzywą grzewczą. Przy podłączonym FW120 ogranicza maks. temperaturę zasilania (nie moc) pieca. Pokrętło ma priorytet przed FW120. Max . temperatury przypisane do cyfr masz opisane w instrukcji pieca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts