Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł Junkers Cerapur Smart ZSB 14-3C w praktyce

lukasz_p

Recommended Posts

Ok tylko dlaczego ustawiam punkt pocz i punkt koncowy i temp zasilania jest 35 stop na piecu mam 1 pokrętło ustawione i temp zasialnia na FW120 pisze 35 st żądana i teraz przekręcam pokreło CO na piecu i wzrasta od razu na FV120 temp żądana z 35 na 40 stop np .

Rozumiem że krzywa grzewcza wylicza 35 stop zasilania i ja mam na piecu 1 to nigdy tego nie osiągnie bo mam 1 na piecu pokretło ? tak

Ale czemu jak zmienię to nagle zmienia się żądana temp zasilania? nie powinna być stała jak obliczyła ją krzywa grzewcza>?

Chyba że jest tak że krzywa oblicza temp zasilania na podstawie tego co jest na piecu ustawione jak jest CO pokretło na 1 to wylicza max co może osiągnąć na 1 ce. Jak dam 2 ke na CO to wtedy wylicza dla 2 ki ale to troszkę bez sensu.

Piec pracuje i mam podgląd na 9c moc pieca i idzie sobie na 40% mocy pieca i jak tylko przekręcę pokrętło na 4-5 to wzrasta od razu na 60-70-80 % i żądana temp rośnie w górę na fv 120

Edytowane przez epterode

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ok tylko dlaczego ustawiam punkt pocz i punkt koncowy i temp zasilania jest 35 stop na piecu mam 1 pokrętło ustawione i temp zasialnia na FW120 pisze 35 st żądana i teraz przekręcam pokreło CO na piecu i wzrasta od razu na FV120 temp żądana z 35 na 40 stop np .

Rozumiem że krzywa grzewcza wylicza 35 stop zasilania i ja mam na piecu 1 to nigdy tego nie osiągnie bo mam 1 na piecu pokretło ? tak

Ale czemu jak zmienię to nagle zmienia się żądana temp zasilania? nie powinna być stała jak obliczyła ją krzywa grzewcza>?

Chyba że jest tak że krzywa oblicza temp zasilania na podstawie tego co jest na piecu ustawione jak jest CO pokretło na 1 to wylicza max co może osiągnąć na 1 ce. Jak dam 2 ke na CO to wtedy wylicza dla 2 ki ale to troszkę bez sensu.

Piec pracuje i mam podgląd na 9c moc pieca i idzie sobie na 40% mocy pieca i jak tylko przekręcę pokrętło na 4-5 to wzrasta od razu na 60-70-80 % i żądana temp rośnie w górę na fv 120

Bo z krzywej grzewczej masz wyższą temperaturę żądaną, a pokrętłem na 1 żądasz 35 stopni.

Zgodziłbym się z tym ale dlaczego jak ustawie wyżej punkt końcowy na krzywej i wtedy wzrasta temp zasilania i piec grzeje z wyższą i pokrętło na 1 nie ogranicza temp?

Aż to sprawdziłem na swoim piecu - nic takiego nie ma. Mam z regulatora temperaturę żądaną 40 stopni i powyżej położenia 2 gałki na piecu temperatura żądana nie zmienia się. Dopiero w położeniu 1 spada do 35 stopni.

Sam zresztą piszesz:

Edytowane przez Adamkorski
dodany drugi cytat

Chyba masz racje jak to sprawdzałem miałem zaniżoną temp w budynku dziś jak już miałem 18 stop to jak dawałem na więcej to już się nie zmieniało w temp żądanej.

Na to wygląda że jak krzywa wyliczy np 45 stopni zasilanie a jak na piecu będzie np na 1 to nie pokaże tego na FW120 ? tylko pokaże maksymalną jaką może uzyskać? a jak dam na max na piecu to wtedy pokaże wyliczoną z krzywej?

Troszkę do bani lepiej gdyby pokazywało temp zasilania jaka została wyliczona przez krzywą grzewczą i jej nie osiągała bo tak wprowadza to w błąd.

A co gdy mam moc kotłą w 1a np 50 % to co wtedy ? na 6 mam to co miałem na 3 ? na pokrętle CO?

Ustawiłem krzywą tak że piec grzeje mi non stop mam ok 16 stop w budynku zasila temp 29 moc palnika 45% zasilanie na dodatkowym termo mam 30,1 na powrocie mam 22,3

Każdy pisze jaka temp zasilania ale każdy może mieć taka samą temp zasilania ale przy innej mocy kotła ? bo ma większe np straty ciepła?

10stopni różnicy tak jak u mnie to spora różnica czy macie podobnie?

Dzięki

Witam, kto mi powie czy funkcja na FW 100 pod tytulem "temperatura graniczna mrozu" ma wpływ na zużycie gazu bądź kształtowanie się poziomu temperatur. Pytam gdyz po prawie miesiacu walki w zeszlym roku z junkersem ustawilem w koncu krzywa dla mojego domu ktora to ksztaltuje sie tak: 39-57, 3b-3min, 3C-8 st. i w zeszlym roku cala zime nic nie zmienialemi w domu bylo cieplo a najcieplej przy comiesiecznej fakturze za gaz (srednio 17m3 na dobe). W tym roku na jesien kiedy temp spadaly w nocy bylo mi po prostu za cieplo i zaczalem sie bawic wlasnie temperatura graniczna mrozu. Nie pamietam jakie ustawienia dalem rok temu i teraz testuje wlasnie ta funkcje. Wiadomo ze jak ustawie na 0 to ponizej tej temp pompa caly czas pracuje. Tylk ze teraz mam w domu chlodno pomimo zabawy tylko z funkcja "temperatura graniczna mrozu". Wydaje mi sie ze jak pompka caly czas pracuje to grzejniki jakies zimniejsze niz kiedy pompa nie pracuje caly czas tylko dogrzewa co 3 min. Jak to w ogole wplywa na zuzycie gazu bo jak pompa idzie non stop to plomien sie pali praktycznie cala dobe . Czy to jest ekonomiczniejsze niz takie dogrzewanie jak pompa pracuje z przerwami i jest to tzw dogrzewanie?

Chyba masz racje jak to sprawdzałem miałem zaniżoną temp w budynku dziś jak już miałem 18 stop to jak dawałem na więcej to już się nie zmieniało w temp żądanej.

Na to wygląda że jak krzywa wyliczy np 45 stopni zasilanie a jak na piecu będzie np na 1 to nie pokaże tego na FW120 ? tylko pokaże maksymalną jaką może uzyskać? a jak dam na max na piecu to wtedy pokaże wyliczoną z krzywej?

Troszkę do bani lepiej gdyby pokazywało temp zasilania jaka została wyliczona przez krzywą grzewczą i jej nie osiągała bo tak wprowadza to w błąd.

A co gdy mam moc kotłą w 1a np 50 % to co wtedy ? na 6 mam to co miałem na 3 ? na pokrętle CO?

Ustawiłem krzywą tak że piec grzeje mi non stop mam ok 16 stop w budynku zasila temp 29 moc palnika 45% zasilanie na dodatkowym termo mam 30,1 na powrocie mam 22,3

Każdy pisze jaka temp zasilania ale każdy może mieć taka samą temp zasilania ale przy innej mocy kotła ? bo ma większe np straty ciepła?

10stopni różnicy tak jak u mnie to spora różnica czy macie podobnie?

Dzięki

Mimo, że z krzywej wynika temperatura wyższa, FW120 pokaże ograniczoną pokrętłem temperaturę.

Ograniczenie mocy parametrem 1A nie zmienia temperatur żądanych. Jeśli ograniczysz moc, możesz nie osiągnąć tej temperatury.

Jasne, ta sama temperatura zasilania może być przy różnych mocach pieca. Zależy to od temperatury powrotu, przepływu, czyli od oddawanej mocy.

Różnica zasilanie-powrót zależy oddawanej mocy więc od temp. zasilania i budynku, przepływu, mocy grzejników. Przy temp. budynku 16 stopni delta T 8 K wygląda OK.

Witam, kto mi powie czy funkcja na FW 100 pod tytulem "temperatura graniczna mrozu" ma wpływ na zużycie gazu bądź kształtowanie się poziomu temperatur. Pytam gdyz po prawie miesiacu walki w zeszlym roku z junkersem ustawilem w koncu krzywa dla mojego domu ktora to ksztaltuje sie tak: 39-57, 3b-3min, 3C-8 st. i w zeszlym roku cala zime nic nie zmienialemi w domu bylo cieplo a najcieplej przy comiesiecznej fakturze za gaz (srednio 17m3 na dobe). W tym roku na jesien kiedy temp spadaly w nocy bylo mi po prostu za cieplo i zaczalem sie bawic wlasnie temperatura graniczna mrozu. Nie pamietam jakie ustawienia dalem rok temu i teraz testuje wlasnie ta funkcje. Wiadomo ze jak ustawie na 0 to ponizej tej temp pompa caly czas pracuje. Tylk ze teraz mam w domu chlodno pomimo zabawy tylko z funkcja "temperatura graniczna mrozu". Wydaje mi sie ze jak pompka caly czas pracuje to grzejniki jakies zimniejsze niz kiedy pompa nie pracuje caly czas tylko dogrzewa co 3 min. Jak to w ogole wplywa na zuzycie gazu bo jak pompa idzie non stop to plomien sie pali praktycznie cala dobe . Czy to jest ekonomiczniejsze niz takie dogrzewanie jak pompa pracuje z przerwami i jest to tzw dogrzewanie?

Może zaczęły Ci się problemy z krążeniem i jest Ci zimno ? Może żona chłodniejsza ? :)

Na poważnie - ekonomiczniej jest, gdy kocioł nie taktuje, tylko chodzi dłużej na małej mocy. Zapłacisz mniej za gaz, minimalnie więcej za energię elektryczną pompy..

Gdy pompa nie pracuje cały czas, tylko dogrzewa co 3 min. zanim regulator wyreguluje moc palnika, może przegrzewać, ale tylko ok. 1K. Za to w fazie postoju masz zimniejsze grzejniki.

Nie wiem, czy dasz radę odczuć 1 stopień więcej.

Wg mnie 3b=3min to trochę za mało, za częste taktowanie.

...

Zerknie ktoś na me ustawienia kotła (parę postów wyżej) i doradzi co pozmieniać?

Pozdrawiam

Rafał

Wpływ temperatury pomieszczenia - instrukcja nie tłumaczy jakie są efekty ustawienia danego %. Wg innego producenta "Przy odchyleniu temperatury pomieszczenia od wartości zadanej automatyka koryguje temperaturę zasilania odpowiednio do nastawionej wartości. Jeżeli pilot/termostat nie jest w pomieszczeniu referencyjny lub jest w korytarzu lub kuchni wpływ temperatury powinien wynosić 0."

Jaki wpływ, dla jakiego rodzaju ogrzewania:

Grzejniki 6K/K

Ogrzewanie ścienne 3K/K

Ogrzewanie podłogowe 3K/K

3K/K oznacza, że jeśli równica między temp. żądaną w pomieszczeniu wynosi 1,5stK to temp. zasilania podniesiona będzie o 4,5stK itd.

Jak to ma się do %? Musicie sprawdzić sami.

Witam i POMOCY

Mam podobny problem z piecem Junkers ZSB 14-3C z zasobnikiem. Opisywałem go tu już ze 2 lata temu. Ale problem nadal nie rozwiązany i mam kilka spostrzeżeń więc zacznę od początku. Podłogówka w 3 pomieszczeniach i do tego 7 grzejników wszystko na parterze podłączone na RTL bez żadnych mieszaczy. Hydraulikiem była osoba kilkakrotnie polecana na białych listach. Przy ładowaniu zasobnika c.w.u równocześnie puszcza mi ciepłą wodę na grzejniki i podłogówkę, czyli 85st idzie w cały układ. Oczywiście poza wzrostem spalania, nadmiernym nagrzaniem, ryzykiem dla instalacji wydłuża to bardzo samo ładowanie zasobnika. Był kilkakrotnie wzywany autoryzowany serwis z Krakowa który min:

- wymienił silniczek

- wymienił zawór 3d

- wymienił płytę główną

- odkręcił zawór upustowy (podobno nikt tego nie montuje)

I teraz ewidentnie nie wie co jest grane. Twierdzi że to pewnie wina mojej podłogówki i że muszą się robić jakieś podciśnienia które powodują awarie. Dzisiaj skręciłem więc dodatkowo podłogówkę i odkręciłem tylko grzejniki - awaria wystąpiła. Następnie zakręciłem wszystkie grzejniki a odkręciłem podłogówkę - awaria też wystąpiła. Dodatkowo mam następujące spostrzeżenie. W 1 roku jeśli ciśnienie na piecu było wyższe niż 2 bary awarie występowały i piec grzał równocześnie zasobnik i co. Poniżej 2 barów awarie nie występowały. W 2 roku awarie występowały powyżej 1,5 bara, a poniżej nie. Obecnie czyli w 3 roku awarie występują już powyżej 1 bara. W przyszłym roku braknie mi ciśnienia, więc zaczynam ponowną walkę i wzywanie serwisantów. Może ktoś coś poradzi, podpowie? Ktoś pisał że pomaga wymiana zaworu 3d na jakiś starszego typu jaki dokładnie??? bo u mnie już raz wymieniali.

Kizor Syberyjski, Epterode jak to u Was wygląda?

Może jakiś stały bywalec, ekspert albo serwisant junkersa doradzi.

Witam

Problem rozwiązany. Na szczęście okazało się że to już częsta usterka, mój serwisant miał ich 10. Po prostu obecny piec Junkers 14-3c nie nadaje się do pracy w instalacji bez sprzęgła. W nowych piecach zmienili zawór 3d względem starego modelu i stąd te problemy. W Niemczech się nie zdarzają bo tam zawsze montują sprzęgła. Rozwiązaniem jest wymiana zaworu 3d na starszy model wraz z rurkami doprowadzającymi. Problem znikł od razu. Jakby ktoś potrzebował na priv podam dokładne symbole części. Są to rzeczy które wymieniają na gwarancji tylko wielu serwisantów nie ma pojęcia w czym jest problem i po prostu wymieniają 3d na nowy model co w niczym nie pomaga. Moim zdaniem Junkers powinien takie rzeczy od razu podawać do wiadomości.

Witam

Problem rozwiązany. Na szczęście okazało się że to już częsta usterka, mój serwisant miał ich 10. Po prostu obecny piec Junkers 14-3c nie nadaje się do pracy w instalacji bez sprzęgła. W nowych piecach zmienili zawór 3d względem starego modelu i stąd te problemy. W Niemczech się nie zdarzają bo tam zawsze montują sprzęgła. Rozwiązaniem jest wymiana zaworu 3d na starszy model wraz z rurkami doprowadzającymi. Problem znikł od razu. Jakby ktoś potrzebował na priv podam dokładne symbole części. Są to rzeczy które wymieniają na gwarancji tylko wielu serwisantów nie ma pojęcia w czym jest problem i po prostu wymieniają 3d na nowy model co w niczym nie pomaga. Moim zdaniem Junkers powinien takie rzeczy od razu podawać do wiadomości.

Ja się nie wypowiem bo niestety zbiornik stoi obok nie podłączony i mam tylko podłogówkę.

Ciekawe jaki ja mam zawór dziś zobaczę.

Piec ma 5 miesięcy więc stawiam że ten nowy mieszacza też nie posiadam idzie prosto w 2 rozdzielacze góra dół.

Sprawdziłem wpływ temp. pomieszczenia dla różnych nastaw i tak przy wpływie:

-10% krzywa przesuwa się o 0,7 st

-50% o 1,8 st

-100% o 3,0 st

Jesli uchyb między tem. zadaną a rzeczywistą wynosi 1 st.

Sprawdziłem na fw 100 przed chwilą. Krzywa pkt. pocz.- pkt. koń.

Edytowane przez mariuszwa

U mnie wygląda to tak:

Grzanie 22stp Oszczędzanie 20stp

Krzywa 32/54

Aktualnie temp na zew. +2stp

Temperatura rządana z krzywej 43.0stp

WTW

- 10% - 42,5 (0,5stp)

- 30% - 41.9 (1,1stp)

- 50% - 41,2 (1,8stp)

- 70% - 40,5 (2,5stp)

-100% - 39,4 (3,6stp)

Tak więc ustawiając WTW od 0-100% przesuwa (obniża) sie krzywą grzewczą o stopnie podane w nawiasach.

Mam bardzo podobnie do kolegi mariuszwa.

Zastanawiam się jeśli np mam swoją krzywą grzewczą narysowaną i kontrolując temperaturę zewnętrzną i obliczoną na jej powstawie temperature zasilania - to jeśli punkt wychodzi mi nad "powyżej" krzywej grzewczej przy WTW 0% - to dobrze czy źle ?

U mnie wygląda to tak:

Grzanie 22stp Oszczędzanie 20stp

Krzywa 32/54

Aktualnie temp na zew. +2stp

Temperatura rządana z krzywej 43.0stp

WTW

- 10% - 42,5 (0,5stp)

- 30% - 41.9 (1,1stp)

- 50% - 41,2 (1,8stp)

- 70% - 40,5 (2,5stp)

-100% - 39,4 (3,6stp)

Tak więc ustawiając WTW od 0-100% przesuwa (obniża) sie krzywą grzewczą o stopnie podane w nawiasach.

Mam bardzo podobnie do kolegi mariuszwa.

Zastanawiam się jeśli np mam swoją krzywą grzewczą narysowaną i kontrolując temperaturę zewnętrzną i obliczoną na jej powstawie temperature zasilania - to jeśli punkt wychodzi mi nad "powyżej" krzywej grzewczej przy WTW 0% - to dobrze czy źle ?

U mnie punkt wychodzi poniżej krzwej narysowanej o ok. 1 st.

witam,

Mariusz,

Powiedz mi proszę jakie masz aktualne spalanie z ostatnch 3 dni?

ja mam 8 m3 gazu na dobę

grzeję podłogówką cały dzień na 20

grzejniki grzeję na 21 między 17 a 24 godziną. pozostałe oscz 19.

Pan od Junkersa skrytykował Twoje ustawienia, które kiedyś miałem i wpowadził mi org. z jego szkoleń junkersa tj zamiast pkt pocz/koń to ustawił grzejniki oraz ogrz.podł na FW 200.

oczywiście gazu palił mi więcej. grzejniki gorętsze, ale ja wolę ciepłe cały czas.

Mam problem z podłogówką. jaką tu dać krzywą? tą 30/47 ?? nie kumam trochę tego tematu. z chęcią bym się tym nie bawił, bo żona krzyczy, że za długo tym się zajmuję, ale mam dylematy...

chciabym podłogę zawsze ciepłą np 26 stopni.

Teraz mam 22 ale powietrze jakieś zimne....

wprowadziłem przed chwilą Twoje parametry.

temp zasil na grzejnki to 34 (jest 38) WTW 80 %

temp zasil podłog. to 35 (jest 37) WTW 30% (nie wiem jak te WTW ae czujnik w salonie niedaleko kominka, chcialbym aby podłogówka się nie wyłączała raczej jak uruchamiam kominek, bo będę go uruchamiac 2 razy w tygodniu) Pomimo temp.zasilania j.w palnik się świeci,

Mam na grzejnikach termostaty. Nie wiem czy ich używać, przy tym FW 200, wsystko to jakieś dziwne ehhh

Pomożesz? może chociaż dobre słowo:)?

Nie wiem czy się bawić tym grzywymi....

może zostawić te z Junkersa, zrobić max zasilania na 60stopni, a na piecu lewe pokrętło dać na 3 ????

Sprawdziłem wpływ temp. pomieszczenia dla różnych nastaw i tak przy wpływie:

-10% krzywa przesuwa się o 0,7 st

-50% o 1,8 st

-100% o 3,0 st

Jesli uchyb między tem. zadaną a rzeczywistą wynosi 1 st.

Sprawdziłem na fw 100 przed chwilą. Krzywa pkt. pocz.- pkt. koń.

Witam.

:(

Czy MENU INSTALATORA jest nadrzędne nad MENU GŁÓWNE w FW120?

Czy MENU INSTALATORA w FW120 jest nadrzędne nad ustawieniami na kotle?

Dzięki

U mnie punkt wychodzi poniżej krzwej narysowanej o ok. 1 st.

Mariuszwa a możesz wrzucić szybki skan twojej krzywej.

Chodzi mi też jak poprawnie jak wyskalować - robisz ją od 20 do -20 czy np od 18do -18?

Byłbym wdzięczny za jakis skanik.

Czy nie jestem w błedzie sądząc że WTW obniża krzywą im większy procent sie ustawia ?

witam,

Mariusz,

Powiedz mi proszę jakie masz aktualne spalanie z ostatnch 3 dni?

ja mam 8 m3 gazu na dobę

grzeję podłogówką cały dzień na 20

grzejniki grzeję na 21 między 17 a 24 godziną. pozostałe oscz 19.

Pan od Junkersa skrytykował Twoje ustawienia, które kiedyś miałem i wpowadził mi org. z jego szkoleń junkersa tj zamiast pkt pocz/koń to ustawił grzejniki oraz ogrz.podł na FW 200.

oczywiście gazu palił mi więcej. grzejniki gorętsze, ale ja wolę ciepłe cały czas.

Mam problem z podłogówką. jaką tu dać krzywą? tą 30/47 ?? nie kumam trochę tego tematu. z chęcią bym się tym nie bawił, bo żona krzyczy, że za długo tym się zajmuję, ale mam dylematy...

chciabym podłogę zawsze ciepłą np 26 stopni.

Teraz mam 22 ale powietrze jakieś zimne....

wprowadziłem przed chwilą Twoje parametry.

temp zasil na grzejnki to 34 (jest 38) WTW 80 %

temp zasil podłog. to 35 (jest 37) WTW 30% (nie wiem jak te WTW ae czujnik w salonie niedaleko kominka, chcialbym aby podłogówka się nie wyłączała raczej jak uruchamiam kominek, bo będę go uruchamiac 2 razy w tygodniu) Pomimo temp.zasilania j.w palnik się świeci,

Mam na grzejnikach termostaty. Nie wiem czy ich używać, przy tym FW 200, wsystko to jakieś dziwne ehhh

Pomożesz? może chociaż dobre słowo:)?

Nie wiem czy się bawić tym grzywymi....

może zostawić te z Junkersa, zrobić max zasilania na 60stopni, a na piecu lewe pokrętło dać na 3 ????

Zużycie gazu 7m3

Wpływ parametrów na kotle i FWxx na zużycie gazu jest niewielki. Parametry te jednak optymalizują pracę kotła. Istotne jest aby ustawić je tak aby krzywa była dobrana tak aby w domu była założona temp i aby kocioł nie taktował. Bo taktowanie ma niewielki wpływ na zużycie gazu i na eksploatacje kotła.

W pierwszej kolejności należy ustawić krzywą, czyli do temp. zewn. przyporządkować temp.wody.

Krzywą ustawiamy wpisując jaka ma być temp. wody dla 20 st punkt pocz i dla -15 st punkt koń.

Jeśli kocioł nie utrzymuje zakładanej temp. wewn, to należy korygować odpowiednio punkty pocz i końc. Jeśli nie utrzymuje temp. wewn w podczas mrozu to korygujemy punkt końc. I odwrotnie

Jeśli woda osiągnie temp.obliczoną z krzywej to kocioł się wyłączy i woda stygnie o wartość z parametru 3C, musi jeszcze minąć czas z par. 3B i kocioł załączy się ponownie dzieje się tak gdy parametr 3A =0 bo jeśli 3A=1 to czas przerwy ustawia automatyka kotła.

Tem. wody jest korygowana przez wpływ temp. pom. O tym pisałem wcześniej. Na podstawie tego opisu próbuj ustawić kocioł. Jeśli chodzi jaką krzywą wybrać to ja wybrałem pkt pocz koń ponieważ można w niej zmieniać nachylenie i przesuwać ją w pionie, a w pozostałych tylko zmieniać nachylenie.