Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł Junkers Cerapur Smart ZSB 14-3C w praktyce

lukasz_p

Recommended Posts

Mam FW120. Nie ma w nim przy krzywej punkt pocz./punkt końc. możliwości ustawienia min. temperatury zewnętrznej. Myślałem, że punkt końcowy ustawia się dla temp. -15. Naniosłem temperatury żądane z regulatora na wykres (do najniższej tej zimy zewnętrznej -17 oC zawsze w trybie grzania z zadaną 20 oC ) i okazało się, że punkt końcowy odnosi się do temp. -22 oC. W załączeniu pomiary. Ustawiona krzywa 28/50.

[ATTACH=CONFIG]343357[/ATTACH]

Jest w pozostałych krzywych i jak tam ustawisz to obowiązuje również w krzywej pkt pocz koń

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kurcze zastanawiam sie dlaczego na mojej krzywej 32/54 przy max zasilania 60 w trybie grzania 22 przy WTW 0% i aku 60% oraz mini zew "-18" moje punkty z temperatury żądanej i temperatury zew. układają się NAD krzywą grzewczą - co robie źle ? Jak się domyślam punkty powinny się układać pod krzywą tak jak mojemu przedmówcy. Skoro układają się nad krzywą to oznacza że krzywa mi nie dogrzewa tak ? Proszę o pomoc w wytłumaczeniu .

Mariusz, OK, dzięki za info. Przypadkowo niższa krzywa pasuje mi.

Mariusz, widzę że jesteś fachowcem, mam jeszcze jedno pytanie-

po trybie grzania ciepłej wody palnik nie czeka na ustawioną różnicę temperatur parametrem 3C tylko od razu, gdy temperatura zasilania (niebieska) spadnie poniżej zadanej (fiolet) piec startuje (moc czerwona w %) i natychmiast wyłącza się (15:12). Dopiero przy następnym starcie (15:28 ) czeka na spełnienie warunków 3B i 3C.

Niepotrzebny start. Też tak masz?

junkers3.jpg

Edytowane przez Adamkorski
zmiana załącznika

Kurcze zastanawiam sie dlaczego na mojej krzywej 32/54 przy max zasilania 60 w trybie grzania 22 przy WTW 0% i aku 60% oraz mini zew "-18" moje punkty z temperatury żądanej i temperatury zew. układają się NAD krzywą grzewczą - co robie źle ? Jak się domyślam punkty powinny się układać pod krzywą tak jak mojemu przedmówcy. Skoro układają się nad krzywą to oznacza że krzywa mi nie dogrzewa tak ? Proszę o pomoc w wytłumaczeniu .

Jak ustawię żądaną temperaturę pomieszczenia 22 oC, też tak mam. Pomiary robiłem przy 20 oC.

No jak ja przełącze w tryb oszczędzania (20stp) to jestem minimalnie pod krzywą. Tylko nie wiem jak mam to interpretować -dlatego czekam co napisze mariuszwa. Wydaje mi się, że to źle jak punkty wychodzą powyżej krzywej.

Wg mnie jest to OK. Krzywa też musi być zależna od zadanej temperatury (mimo braku WTW).

W trybie oszczędzania czy urlopowym potrzebujesz niższej temperatury zasilania.

Edytowane przez Adamkorski

Witam , mam kocioł junkers creapur smart 22 kw. Dom o powierzchni 200 m. Na dole podłogówka na górze kaloryfery.Dom ocieplony styropianem 15 cm w dachu 25 cm wełny. niestety mam ogromne spalanie gazu. Od 30.11 do 4.01 spaliłem 341 gazu wraz z c.w.u.. Walczę z krzywą niestety ciągle mi przegrzewa. Mam ustawienia tak jak pisał tu mariuszwa. Obecnie ustawiona krzywa 28/44. Spalanie 10 m 3.

Skoro przegrzewa Ci to obniż krzywą. Przegrzewa Ci w dodatnich zew. temp. czy w ujemnych? Czy może i tak i tak?

O ile Ci przegrzewa? Pocisz sie w domu ? Napisz jakieś konkrety. Jak ustawiony piec ? Jak ustawiony parametr 1A? Jak masz ustawione taktowanie ? 3A i3B i 3C ? Jak masz ustawione WTW, akumulacje, max zasilania, min temp.zew, jakie masz temperatury grzania i oszczędzania ?

Bez tych danych każdy Ci napisze że masz regulować krzywą - a skoro przegrzewa to ją obniż.

Moje ustawienia:

charakterystyka-punkt początkowy - punkt końcowy

punkt pocz- 28

punkt końcowy- 43

akumulacja budynku - 80

kalibracja czujnika : 0

max zasilania - 55

wpływ temp pomieszczenia - 100

wpływ twmp skuteczny - grzanie-oszczedznie-pzamarzanie,

korekcja wskazan:0 ogrzew.

wył do niższego poziomu -tak

Temp. grz. 21,5st

Temp. osz. 19st.

Nastawy na kotle

3.A- 0

3.b- 15

3.C- 12

Od wczoraj już mi nie przegrzewa przy tych ustawieniach krzywej.

Parametr 1a mam ustawiony na 100 % mocy grzewczej. czy warto ograniczyć moc ?

Rafbed zaczalbym od sprawdzenia przepływów na rozdzielaczu górnym, być może jest zbyt mały przepływ, u siebie mam 1.5l/min, jesli rozkrecisz ale nie zobaczysz efektu wzrostu przepływu, może trzeba zwiększyć moc pompy aby pchala mocniej na górę, jak skorygujesz obserwuj dół, czy temperatura nie spada, być może trzeba będzie podnieść temp wody jeśli rozkrecisz właśnie górę, miałem podobna sytuację, napewno problem jest do rozwiązania, najgorsze jest to że przy tej bezwladnosci podłogówki na efekty musisz poczekać conajmniej 24h, nastawy zmieniaj stopniowo abyś wiedział co pomogło. Mnie chwilę z tym zeszło ale sytuacja jest napewno do opanowania

Witam,

Wróciłem do ustawień dla ogrzewania podłogowego zamiast krzywej oraz ostro pomieszałem w rozdzielaczach i jest teraz całkiem nieźle.

Ażeby góra ładnie grzała dół mi przegrzewa o 1stopień C. Więc nie ma tragedii. Całość mam ustawioną na 21 stopni C.

Od 3.01 do dzisiaj średnia grzania + cwu + kuchenka wyszła 5,6 m3. Wynik bardzo zadawalający jak na "ostrą" zimę przy 117 m2 podłogi grzanej :).

Choć czasem w łazience zawiewa z kratki wentylacyjnej. Ale to już następny problem do rozwiązania :)

Pozdrawiam

Rafał

Mam pewien problem. Może ktoś z was wie jak sobie z nim poradzić. A mianowicie na sterowniku Fw120 mam ustawiona temp grzania na 20st. I gdy rozpale w kominku bez plaszcza i temperatura w pomieszczeniu wzrośnie do 23st na sterowniku a on nadal grzeje kaloryfery. Mimo tego że temperatura żądaną pomieszczenie jest przekroczona o 3st. Dopiero gdy zmienię na 16 st to się piec wyłączy. Macie jakieś pomysły?

Moje ustawienia:

charakterystyka-punkt początkowy - punkt końcowy*

punkt pocz- 30

punkt końcowy- 46

akumulacja budynku - 90

kalibracja czujnika : 0*

max zasilania - 55

wpływ temp pomieszczenia - 100

wpływ twmp skuteczny - grzanie-oszczedznie-pzamarzanie,*

korekcja wskazan:0 ogrzew.*

wył do niższego poziomu -tak*

Temp. grz. 20st*

Temp. osz. 18.5st.

Nastawy na kotle*

1.A-70

3.A- 0*

3.b- 13

3.C- 10

@mariuszwa, czy ustawienie minimalnej temperatury zewnętrznej ma wpływ na nachylenie krzywej grzewczej i tym samym czy przedkłada się to na mniejsze/większe spalanie gazu? Bo mam wrażenie, że krzywa inaczej jest nachylona jesli ustawie minimalną temp zew na "-15stp" a inne nachylenie jest przy "-18stp"

Przy tych mrozach ok 0 do -10 stop na zew punkt pocz 24 końcowy 40 wszędzie podłogówka osiągnięta temp 17/18 stop wewnątrz na sterowniku FW120 spalanie ok 10-13 m3 na dobę dom nieocieplony na tą chwile niezamieszkały bez CWU bo na razie nie wpiete.

Grzeje już 3 miesiąc niżej ciężko zejść piec grzeje przy -5 z mocą ok 47 i pracuje prawie cały czas.

Wynik dobry ? ciekawe jak będzie domek ocieplony.