Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł Junkers Cerapur Smart ZSB 14-3C w praktyce

lukasz_p

Recommended Posts

Panowie,

Szybkie pytanie. Parę dni temu przestawiła mi się moc pieca na 33% z 80% (chyba opcja jak wyżej kolegi 1A. Nie zauważyłem, aby zużycie gazu było większe. Jakie mogą być tego konsekwencje ?? :) Ustawić z powrotem 80% ?? (sterowanie tylko pokojowe + piec, 100m2 podłogówki, dobra izolacja ścian i poddasza, wentylacja grawitacyjna, dom w budowie, ustawione 18st w domu,średnie zużycie 3,5m3/doba)

Edytowane przez PitKlos

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam Wszystkich.

W tym roku czeka mnie instalacja całej kotłowni oraz grzejników.

Mam do ogrzania około 160m2. Dom parterowy z poddaszem użytkowym.

Ściany zewnętrzne - porotherm 25 + 15cm styropianu

Podłoga - 15cm styropian

Poddasze - 20cm wełny lambda 0,36 + 10 cm wełny lambda 0,33

W kuchni, w korytarzu na dole oraz w obu łazienkach mam ogrzewanie podłogowe. Reszta pomieszczeń - grzejniki.

Instalacje mam już rozłożone i posadzki zrobione - więc tu modyfikacji żadnych nie przewiduję.

W projekcie budynku mam piec kondensacyjny o mocy 20KW.

Po przeczytaniu tego wątku i opiniach, że nie warto przewymiarować pieca zastanawiam się właśnie nad tym Smartem 14KW (wypowiadały się tutaj również osoby, które ogrzewają większy metraż tym kotłem)

Ponieważ jeszcze nie mam grzejników - w tym wypadku również chciałbym dobrać je jak najlepiej dla pieca kondensacyjnego (tu znów podobno lepiej dać większe i utrzymywać mniejszą temp cieczy w obiegu ).

Jestem z Łodzi i szukam jakiejś sprawdzonej firmy, która dobierze mi grzejniki, kocioł, czujniki, regulator - wraz z uruchomieniem.

Zastanawiam się nad firmą http://tanie-ogrzewania.pl

Tu mają promocję na kocił z zasobnikiem http://www.tanie-ogrzewanie.pl/piece-gazowe-junkers/pakiet-junkers-cerapur-smart-zsb-14kw-zasobnik-120l-regulator-fw120,,rid,11902.html

Czy może Ktoś z Was korzystał z ich usług?

Z góry wielkie dzięki za wszelkie informacje.

pozdr

GraMar, dzięki za odpowiedź. Sporo stron przeczytałem z tego tematu i jeśli można to upewnię się czy dobrze myślę.

Serwisant ustawiał piec z moim majstrem, nie znam dokładnych ustawień. Jak zamieszkamy to przyjedzie jeszcze raz, wtedy spiszę. To co wiem:

80% mocy grzewczej - wróciłem do tego ustawiania. Jak piec się załącza to startuje z 88% i po chwili pracuje z 33%.

Przy 100% mocy pobiera 1,4 m3 gazu ziemnego.

Pokrętło na 2,2 z temp grzania ustawione na piecu.

Na razie mam same sterowniki pokojowe (każde pomieszczenie ma swojej, te najtańsze po 37 zł bez funkcji dzień/noc itd)

Dom 112 m2 użytkowej z poddaszem, tylko podłogówka. Kubatura 350 m3.

Wentylacja grawitacyjna + okna 3 szybowe.

Ściany BK + 15 cm styropian, dach 25 cm wełna.

Podłoga 12 cm styropianu.

Karton gips na ścianach w całym domu zamiast tynków, wilgotność 70-80%.

CWU na razie nie podłączona.

Temperatura w środku 17-18 st. / Na zewnątrz od -1 do 5 (Gdańsk).

Średnie zużycie 3,5 m3/doba - 16 dni z lutego.

1. Czy zużycie gazu/ustawienia pieca są w miarę ok względem danych ?

2. Czy warto dołożyć sterownik FW 120 + czujnik na zewn ? Jakaś większa oszczędność będzie ??

3. Czy bez FW 120 muszę sam ręcznie na piecu zmieniać temp zasilania pieca (np.: -20 na zewn, ustawiam 3 +50 st, 0st na zewn ustawiam, 2 +43 st, itd).

4. A może wystarczy dołożyć sterownik pokojowy (z ust temp. na daną godzinę) w kuchni (jest przewód na wszystkie obiegi ON/OFF), tak aby ustawić na noc 18 st, dzienną 20 st. na wszystkich obiegach ?

5. Z bocznej rury prawie wcale nie ma pary z pieca. Czy to dobrze i oznacza, że piec kondensuje, czy może źle ?

Wszystkie uwagi i porady bardzo mile widziane :)

Dziękuję za pomoc.

Paweł

Edytowane przez PitKlos

A jak masz zrobione obiegi na parter i poddasze, czy jeden na cały dom-od tego zależy zakup sterownia-są rózne w zależności od sposobu wykonania instalacji.

Pytam o takie cuś, bo opisujesz termostaty :yes:

http://www.ceneo.pl/17635374;0280-0.htm#tab=click_scroll

O c.wu. nic nie podpowiem, nie mieszkamy, dla mnie to czarna magia...

O spalinach z komina też nie powiem, bo mój jest na dachu i trzeba byłoby patrzeć z innej ulicy aby ten komin obejrzeć.

Sterownik w kuchni wykluczony, bo wyczuje ciepło i kociołek się wyłączy i na poddaszu zębami dzwonić będziecie.

Uważam, że to jest zużycie minimalne, będzie trudno niżej zejść.

Ja marzyłabym o 7m3/doba

GraMar, dzięki za odpowiedź. Sporo stron przeczytałem z tego tematu i jeśli można to upewnię się czy dobrze myślę.

Serwisant ustawiał piec z moim majstrem, nie znam dokładnych ustawień. Jak zamieszkamy to przyjedzie jeszcze raz, wtedy spiszę. To co wiem:

80% mocy grzewczej - wróciłem do tego ustawiania. Jak piec się załącza to startuje z 88% i po chwili pracuje z 33%.

Przy 100% mocy pobiera 1,4 m3 gazu ziemnego.

Pokrętło na 2,2 z temp grzania ustawione na piecu.

Na razie mam same sterowniki pokojowe (każde pomieszczenie ma swojej, te najtańsze po 37 zł bez funkcji dzień/noc itd)

Dom 112 m2 użytkowej z poddaszem, tylko podłogówka. Kubatura 350 m3.

Wentylacja grawitacyjna + okna 3 szybowe.

Ściany BK + 15 cm styropian, dach 25 cm wełna.

Podłoga 12 cm styropianu.

Karton gips na ścianach w całym domu zamiast tynków, wilgotność 70-80%.

CWU na razie nie podłączona.

Temperatura w środku 17-18 st. / Na zewnątrz od -1 do 5 (Gdańsk).

Średnie zużycie 3,5 m3/doba - 16 dni z lutego.

1. Czy zużycie gazu/ustawienia pieca są w miarę ok względem danych ?

2. Czy warto dołożyć sterownik FW 120 + czujnik na zewn ? Jakaś większa oszczędność będzie ??

3. Czy bez FW 120 muszę sam ręcznie na piecu zmieniać temp zasilania pieca (np.: -20 na zewn, ustawiam 3 +50 st, 0st na zewn ustawiam, 2 +43 st, itd).

4. A może wystarczy dołożyć sterownik pokojowy (z ust temp. na daną godzinę) w kuchni (jest przewód na wszystkie obiegi ON/OFF), tak aby ustawić na noc 18 st, dzienną 20 st. na wszystkich obiegach ?

5. Z bocznej rury prawie wcale nie ma pary z pieca. Czy to dobrze i oznacza, że piec kondensuje, czy może źle ?

Wszystkie uwagi i porady bardzo mile widziane :)

Dziękuję za pomoc.

Paweł

Edytowane przez GraMar

2 rozdzielacze parter i poddasze. Każde pomieszczenie ma 1-3 obiegu w zależności od wielkości i do każdej sekcji obiegów jest termostat pokojowy:

http://www.ariston.com/baltic/Room_thermostat

Mam też dodatkowo zrobiony włącznik ON/OFF do wszystkich obiegów naraz. Mógłbym go wykorzystać do zamontowania FW120.

Rozdzielacze a obiegi grzewcze to chyba zupełnie coś innego. Obieg ma wychodzić od kotła- chyba...

U mnie są 2 rozdzielacze, ale jeden obieg...

2 rozdzielacze parter i poddasze. Każde pomieszczenie ma 1-3 obiegu w zależności od wielkości i do każdej sekcji obiegów jest termostat pokojowy:

http://www.ariston.com/baltic/Room_thermostat

Mam też dodatkowo zrobiony włącznik ON/OFF do wszystkich obiegów naraz. Mógłbym go wykorzystać do zamontowania FW120.

Dobry wieczór, forumowiczu RAPCZYN. Poniważ znalazłem Kolegę już na samym początku tego wątku to też zwracam się do Kolegi jako do nie kwestionowanego eksperta , z całym szacunkiem dla innych tu piszących, z prośbą o rady. Jestem z pokolenia ludzi bez sterowników, modułów,pogodowych czujników tj. z pokolenia przedelektronicznego. Większość rzeczy o jakich tu Koledzy piszecie jest dla mnie czarną magmą, a stoję przed poważnymi decyzjami. Posiadam pod W-wą stary,mały domek 58m2 o konstrukcji drewnianej bal grubości 10 cm obustronnie obmurowany pełną cegłą ceramiczną od zewnątrz na tak zwaną wozówkę a od wewnątrz cegła murowana jest na boku 6cm+ tynk wapienno-cementowy. Tak to się kiedyś budowało, rok budowy 1939. W domu podłogi na legarach pustka 35 cm niczym nie ocieplona grunt.. Dwie małe piwniczki pod częścią domu,fundamenty nie ocieplone. Pytanie- czy opisywany tu przez Kolegów kocioł Junkers Smart ZSb 14-3c podoła zadaniu i ogrzeje ten domek pobierając przy tym rozsądne ilości gazu.Jestem nie mundurowym emerytem i na wiele mnie nie stać.Zakup tego kotła i instalacja co i cwu byłaby i tak inwestycją mego życia lecz każdy chciałby mieć choć trochę kiedyś odrobinę komfortu.Dlatego proszę o życzliwą podpowiedż, czy to może przejść ? Dodam tylko że w starym kominie mam nierdzewną rurę fi 110 mm tylko taka weszla. Pozdrawiam i czekam odpowiedzi . Stary Pustelnik

Wydaje się, że ZSB14 zapewni temperatury komfortowe w domu w takiej technologii i przy takim metrażu (z naddatkiem).

W komin obecny można włożyć komin spalinowy do kotła kondensacyjnego DN80 lub zrobić wyrzut przez ścianę zewnętrzną.

Czy ilości gazu będą rozsądne??? Na to pytanie można odpowiedzieć po wykonaniu obliczeń OZC.

Strzelam, że może to być w okolicach 10000-12000kWh/rok.

Tak z ciekawości czy masz ograniczoną moc na cw, czy grzejesz na maksa, bo mój odpukać od 5 lat działa bez problemu, ale ustawiłem moc na 45% żeby maksymalnie wykorzystać kondensację również na ciepłej wodzie, a i podgrzewam do 40oC. Czy wiesz jaki element się psuje, bo to może właśnie kwestia temperatury zasilania i odkształcania się jakichś elementów.

Przecież to nie ma znaczenia dla mnie że coś się odkształca, ktoś zaprojektował, ktoś przetestował i ktoś zatwierdził. Jeżeli jest dopuszczona dana wartość to ma działać. Kocioł ma działać na każdej wartości a nie my użytkownicy mamy dostosowywać kocioł do takich parametrów żeby działał sprawnie. Edytowane przez Kizior Syberyjski

Co wiem to już ci piszę, dowiedziałem się że była wadliwa seria tych zaworów i podczas wymiany też stosowali wadliwe zawory, dziś dowiedziałem się że zaczęli w tym przypadku na wymianę stosować jeszcze jeden inny zawór, innej konstrukcji niż ten seryjny. Mój serwisant poprosił żebym zmniejszył bieg pompy na II ponieważ mam sprzęgło i może być zbyt duże ciśnienie i wypycha wodę również w obieg wężownicy.

Grzanie wody mam ustawione na "e", czyli 50*C, palnik jest ustawiony na 60% mocy ale nie wiem czy to dotyczy również grzania CWU.

Wczoraj zawór znowu się nie przełączył w pełni na grzanie CO. Musiałem wyłączyć kocioł i dopiero zawór ustawił się w pełnej pozycji dla CO. Niestety będę musiał zgłosić kolejny raz usterkę.

Pytanie jeszcze do doświadczonych, czy w wyniku powtarzającej się usterki mogę reklamować ten kocioł z prawem wymiany na nowy?

W takim razie korzystając z zaangażowania Pana konsultanta chciałbym zapytać jak działa histereza podgrzewania C.W.U. w kotle ZSB 14-3C.

O jaką wartość temperatury musi spaść temperatura CWU żeby piec znów ją nagrzał?

Druga kwestia to czy obniżenie mocy grzewczej kotła parametrem 1A 1B wpływa na oszczędność gazu.

Witam,

W zależności od typu urządzenia histereza załączania wynosi 5K. W nowej automatyce CW400 można histerezę ustawiać samodzielnie.

Ustawienie ograniczenia mocy kotła w funkcji 1A i dopasowanie jej do zapotrzebowania budynku wpływa na ograniczenie zużycia gazu i bardzie ekonomiczna pracę urządzenia.

Chętnie odpowiem na ewentualne pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Junkers

Witam,

Ustawienie ograniczenia mocy kotła w funkcji 1A i dopasowanie jej do zapotrzebowania budynku wpływa na ograniczenie zużycia gazu i bardzie ekonomiczna pracę urządzenia.

Chętnie odpowiem na ewentualne pytania.

Prosiłbym o uszczegółowienie z czego wynika ta oszczędność - np. kocioł ma moc maksymalną 14kW, zapotrzebowanie budynku jest 7kW:

1) ograniczam moc maksymalną do 7kW

2) nie ograniczam mocy maksymalnej do 7kW

w obu przypadkach w domu ma być utrzymana taka sama temperatura wnętrza np. 20oC.

Witam Wszystkich,

jak wielu tutaj obecnych także zmagam się z taktowaniem pieca. Na ustawieniach domyślnych pieca, palnik załączał się ok 11 razy na godzinę.

Po ustawieniu opcji 3.A na 1; 3.b na 10min oraz 3.C na 10K. Taktowanie zmniejszyło się do około 5 taktów na godzinę. Zmodyfikowałem także krzywą grzania, tak aby przy wyższych temperaturach na zewnątrz (jakie są teraz), temperatura zasilania była na poziomie około 40°C.

Strefa ogrzewana to 150m2. W budynku posiadam grzejniki oraz trochę podłogówki. Niestety wszystko na jednym obiegu, bez mieszania.

Zwiększanie histerezy do 15K mija się z celem ponieważ studzenie wody do tak niskiej temperatury trwa dosyć długo. W tym czasie ogrzewanie nie spełnia swojej roli i w domu robi się chłodno. Obniżanie mocy opcją 1.A również ma mało sensu. Piec wykorzystuje wyższe moce tylko gdy temperatura zasilania jest znacząco niższa od pożądanej. A w przypadku srogiej zimy mocy zabraknie.

Nasuwa mi się pytanie, czy w ogóle jest możliwe wyeliminowanie taktowania w takiej sytuacji?

Załączam wykresy temperatur kotła oraz czujników zewnętrznego i pokojowego. Niestety nie zachowałem wykresów z domyślnych ustawień ani gdy temperatury na zewnątrz były poniżej zera. (w tym roku mało mrozów)

Pozdrawiam

http://s30.postimg.org/d0mkvxvf1/3_io_week.png

http://s30.postimg.org/6o7fm3sct/piec_6h.png

Edytowane przez ZimnyKondensat

• 2 weeks później...

A mi piec chodził do dziś i patrzę w szambo 8 m3 mam to jakieś 7 już jest i to wszystko z pieca na to wygląda bo tylko on leje tam kondensat! sporo tego :( grzanie 4 miesiące . do ok 18 stop

Szambo raczej szczelne bo nic się wcześniej nie zbierało.

Ile wasze piece produkują ? wody na godz dobę?