Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł Junkers Cerapur Smart ZSB 14-3C w praktyce

lukasz_p

Recommended Posts

Cześć Wszystkim!

Mam pytanie o krewniaka 3C a mianowicie ZSB 14-5C. Mam ok 140m2 domu do ogrzewania, całość podłogówka,1 łazienka i poki co jest nas 2osoby. Dom ocieplony: sciany 15cm grafit, podloga 10cm 0,37, strop 18cm 0,37 (na stropie tylko skladzik, dom jednopoziomowy) i miedzy krokwie 15cm 0,39. Dom z ytonga 24cm 400. Pytanie to czy taki piec da sobie rade? (wydaje mi sie ze tak). Jaki zbiornik dobrac do tego pieca? (60?80l? docelowo pewnie rodzina 2+2 jaki producent?). dosc tani jest ten piec, firma kojarzy sie solidnie. Jakie sa wasze odczucia/opinie/doswiadczenia?

Na taki dom będzie wystarczający. Zbiornik raczej 150l (np. WGJ-S 150 Elektrometu) ze względu na rozwój rodziny w przyszłości.

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam.

Mam pytanie odnośnie C.W.U.

Posiadam poziomy zbiornik 140L Elektromet - płaszczowy. Problem to temperatura wody - przy ustawieniu w kotle najniższej, czyli 40*C, na wyjściu zbiornika woda jest mocno gorąca. Oczywiście wiem dlaczego - czujnik temperatury jest mniej więcej w środku wysokości przekroju, dochodzi do uwarstwienia wody - gdyby czujnik był blisko wylotu, nie było by problemu.

I tutaj mam kilka pytań:

* czy da się w opcjach serwisowych zmniejszyć oczekiwaną temperaturę na czujniku? Ustawił bym ~35*C i pewnie było by ok. Jeśli nie, jak rozwiązać mój problem - pomijam zawór mieszający na wyjściu - znam to rozwiązanie ale nie interesuje mnie taka opcja, chcę mieć w zbiorniku wodę w sam raz do użycia i jednocześnie marnować jak najmniej energii - wyższa temperatura CWU to wyższe straty.

* czy da się ograniczyć maksymalną temperaturę zasilania CWU podczas przygotowania ciepłej wody? tutaj chodzi mi o to, że temperatura wylotu z kotła dochodzi do 82*C, w momencie zakończenia przygotowania wody, kocioł czeka aż temp spadnie do ~70*C i dopiero wtedy przełącza zawór - ale to wciąż duży szok termiczny (martwi mnie to pod kątem trwałości pieca, uszczelnień itp) gdy w rurkach jest przykładowo 18*C, nagle napływa tak zimna woda do kotła, jednocześnie w obieg leci trochę wody o bardzo wysokiej temperaturze - czy nie da się ograniczyć max zasilania dla CWU, oczywiście rozumiem że czas przygotowania wzrośnie (dobrym rozwiązaniem było by też samoczynne ustawianie się zaworu 3-drogowego na 50% - wtedy pierwsza gorąca woda pokrążyła by sobie w małym obiegu i się wyrównała trochę, do czasu aż zawór ustawił się w roboczą pozycję - może jest taka opcja?)

Albo ustawiasz na sterowniku fm100 niższa temperature dla cwu. albo na piecu wchodzisz w funkcje serwisowe i chyba parametr 2b to jest moc grzania cwu zmniejszasz np do min .i zobaczysz co sie będzie działo albo ten czujnik wyżej .

Temperature zasilania cwu możesz chyba tylko ustawiac pokrętłem na piecu, w funkcjach serwisowych jest max.temperatura zasilania ale chyba tyczy sie tylko c.o. ale nie jestem pewny.

Edytowane przez romano78

Próbuję ustawić przedziały grzania,oszczędzania pzam.

Czy możecie mi napisać w jakich godzinach grzejecie i jakimi temperaturami?

obecnie mam ustawione:

Ogrzewanie podłogowe: grzanie 20,5 stopnia, oszcz. 20 stopni

grzanie 2-8 rano oraz 16-21

oszcz. 8-16 oraz 21-2

Grzejniki(poddasze) grzanie 22 stopnie, oszcz 19, pzam.15

grzanie 2-4 w nocy oraz 16-21

pzam. 4-16 oraz 21-2

pozdrawiam

Ja grzeję podłogowym w godzinach 4-8 i 17-21.

Grzanie 21 st., oszczędzanie 20st.

W praktyce kocioł w trybie oszczędzania nigdy się nie włącza, bo temperatura nigdy nie zdąży spaść poniżej 20 stopni.

Praktycznie kocioł ma też najczęściej tylko 2 włączenia dziennie w trybach grzania, czyli nie "taktuje".

Ale tak jest zimą, bo jak na razie ogrzewanie gazowe wyłączone, przepalam tylko w kominku najczęściej co drugi dzień po wiadrze drewna.

Zimą też jak chce mi się zapalić w kominku po południu to kocioł chodzi tylko rano w godź 4-8

Moc kotła ograniczyłem do 6KW

Ja grzeję podłogowym w godzinach 4-8 i 17-21.

Grzanie 21 st., oszczędzanie 20st.

W praktyce kocioł w trybie oszczędzania nigdy się nie włącza, bo temperatura nigdy nie zdąży spaść poniżej 20 stopni.

Praktycznie kocioł ma też najczęściej tylko 2 włączenia dziennie w trybach grzania, czyli nie "taktuje".

Ale tak jest zimą, bo jak na razie ogrzewanie gazowe wyłączone, przepalam tylko w kominku najczęściej co drugi dzień po wiadrze drewna.

Zimą też jak chce mi się zapalić w kominku po południu to kocioł chodzi tylko rano w godź 4-8

Moc kotła ograniczyłem do 6KW

Ja mam bardzo podobnie z godzinami grzania, z tym, że grzanie jest na 23,5 stopnia :) Poniżej tego nie jest nam komfortowo, zwłaszcza, że często latamy na boso :)

Dziękuję za pomoc .

A powiedzcie mi czy macie wyłączone ogrzewanie do niższej temp?

Skoro nie włącza się kocioł to chyba tak.

A jaki wpływ macie temp. Pomieszczenia. Wewnątrz?

Marcin

Ja mam bardzo podobnie z godzinami grzania, z tym, że grzanie jest na 23,5 stopnia :) Poniżej tego nie jest nam komfortowo, zwłaszcza, że często latamy na boso :)

Dziękuję za pomoc .

A jaki wpływ macie temp. Pomieszczenia. Wewnątrz?

Marcin

Ja mam ustawione na 100%, tak gdzieś kiedyś wyczytałem na poprzednich stronach. Teoretycznie powinien grzać tylko i wyłącznie gdy temperatura w domu spadnie poniżej zadanej, bez względu na pogodówkę (spadki temperatury na zewnątrz). Na podstawie pogodówki ustawia chyba tylko temperaturę*zasilania, bo im zimniej, tym mocniej grzał.

A jak macie ustawione pokrętło od temperatury CO na piecu przy pogodówce? Rozumiem, że nim można ograniczyć maksymalną temperaturę zasilania CO?

Edytowane przez kamilma

Witam,

proszę Was o pomoc w ustawieniu sterownika FW120:

dom parterowy 100m2 drewniany szkieletowy: ściana płyta g-k, osb15, wełna skalna rockwool super rock15cm, osb15 styropian 10cm, strop 30cm wełny skalnej rockwool super rock.

podłogówka: salon, kuchnia, łazienki, ppokój - 65m2, pokoje grzejniki 35m2

piecyk junkers zsb 14-3c z zasobnikiem 100L galmet,

ustawienia FW120:

typ ogrzewania w obwodzie grzewczym: GRZEJNIKI

temperatura projektowa : 75st C

maks temperatura zasilania : 80st C

wpływ temp. pomieszczenia : 100%

wpływ temp. pom. skuteczny w trybie: GRZANIE-OSZCZ-PZAM

ogrz. wył. do niższego poziomu temp. ; TAK

ogrzewanie wył. przy temp. zewnetrznej: 17st C

temperatura graniczna mrozu: 3st C

min. temp. zewnętrzna -15st C

akumulacja ciep[lna budynku: 100%

kalibracja wewn. czujnika temp. pom. 0.3K

grzanie cały tydzień od 5:30 - 7:00 i 15:00 - 21:00 pozostałe godziny oszczędzanie + grzanie wody do 45st C nad ranem i wieczorem.

takie ustawienia mam od roku i chciałem żeby ktoś mi doradził, nie wiem tylko czemu jak mam zadaną daną temperaturę grzania 21st C a jest na sterowniku 22st C to dalej grzeje 35-40st na piecu przy temp. zewn. 0st C.

gaz gz35, zużycie gazu:

11/2016 - 86m3

05/2016 - 38m3

04/2016 - 85m3

03/2016 - 244m3

02/2016 - 210m3

01/2016 - 198m3

12/2015 - 152m3

11/2015 - 144m3

proszę o pomoc w ustawieniu krzywej

dzięki z góry i pozdrawiam

Witam,

proszę Was o pomoc w ustawieniu sterownika FW120:

dom parterowy 100m2 drewniany szkieletowy: ściana płyta g-k, osb15, wełna skalna rockwool super rock15cm, osb15 styropian 10cm, strop 30cm wełny skalnej rockwool super rock.

podłogówka: salon, kuchnia, łazienki, ppokój - 65m2, pokoje grzejniki 35m2

piecyk junkers zsb 14-3c z zasobnikiem 100L galmet,

ustawienia FW120:

typ ogrzewania w obwodzie grzewczym: GRZEJNIKI

temperatura projektowa : 75st C

maks temperatura zasilania : 80st C

wpływ temp. pomieszczenia : 100%

wpływ temp. pom. skuteczny w trybie: GRZANIE-OSZCZ-PZAM

ogrz. wył. do niższego poziomu temp. ; TAK

ogrzewanie wył. przy temp. zewnetrznej: 17st C

temperatura graniczna mrozu: 3st C

min. temp. zewnętrzna -15st C

akumulacja ciep[lna budynku: 100%

kalibracja wewn. czujnika temp. pom. 0.3K

grzanie cały tydzień od 5:30 - 7:00 i 15:00 - 21:00 pozostałe godziny oszczędzanie + grzanie wody do 45st C nad ranem i wieczorem.

takie ustawienia mam od roku i chciałem żeby ktoś mi doradził, nie wiem tylko czemu jak mam zadaną daną temperaturę grzania 21st C a jest na sterowniku 22st C to dalej grzeje 35-40st na piecu przy temp. zewn. 0st C.

gaz gz35, zużycie gazu:

11/2016 - 86m3

05/2016 - 38m3

04/2016 - 85m3

03/2016 - 244m3

02/2016 - 210m3

01/2016 - 198m3

12/2015 - 152m3

11/2015 - 144m3

proszę o pomoc w ustawieniu krzywej

dzięki z góry i pozdrawiam

Na początek ustaw temp. projektową na 50 st.

a jeszcze pytanie odnośnie typu ogrzewania w obwodzie grzewczym: który lepszy w moim przypadku co opisałem powyżej GRZEJNIKI czy PKT POCZ i PKT KOŃC ??

pozdrawiam

Zmieniłbym:

Temperatura zewnętrza:-16stC

Wyłączenie ogrzewania: 12-15stC

Akumulacja budynku... tu mam wątpliwości, szkielet ma raczej małą pojemność cieplną, więc raczej powinna być raczej druga strona skali ...20% ???

Po osiągnięciu temperatury zadanej w pomieszczeniu i następnie jej przekroczeniu, automatyka będzie obniżać temperaturę zasilania aby utrzymać temperaturę zadaną w pomieszczeniu.

Ustawiłbym pkt. pocz. 35stC a pkt.końcowy 60stC i zobaczył co będzie po 48h.

Zważywszy, że masz układ mieszający na podłogówkę, to potrzebuje on około 20stK więcej na zasilaniu niż zmiesza.

Ok. To dzisiaj zmieniam. Mam jeszcze problem bo grzejniki sa tylko 3 w pokojach a w salonie tylko podlogowka i tam jest na scianie sterownik fw120. Ale zostawilem sobie awaryjnie podlaczenie do grzejnika... bo wydaje mi sie ze zanim cieplo z pokojow dotrze to troche czasu a podlogowka tak szybko nie nagrzeje jak w ciagu dnia ostygnie...

a jeszcze pytanie odnośnie typu ogrzewania w obwodzie grzewczym: który lepszy w moim przypadku co opisałem powyżej GRZEJNIKI czy PKT POCZ i PKT KOŃC ??

pozdrawiam

Moim zdaniem lepszy jest typ ogrzewania GRZEJNIKI, poniewaz dokładniej utrzymuje temp. zadaną. U mnie max. uchyb to 0,1 st. Przez kilka sezonów używałam PKT POCZ KOŃ. i tu uchyb był większy. Dzieje się tak ponieważ w typie GRZEJNIKI przy uchybie temp.wewn. o 1 st korekta żądanej temp. zasilania wynosi 9-10 st, a w trybie PKT POCZ KOŃ 2,5-3 st.Takie wartości zaobserwowałem porównując pracę kotła w obu trybach. Obecnie pracuję w trybie GRZEJNIKI

temp. projektową 45 st

max tem zas. 60

wpł tem. pom. 100%

wpł tem. skut.- x3

korekcja wsk. temp. pomieszcz. 1,0 K

ogrz wył.do niż poziomu - tak

ogrz. wył przy temp. zewn. 14 st

temp. gran. mrozu -5 st

min. temp. zewn. -20 st

akum ciepl bud-80 %

Poziomy temp. 20 st, 18 st , 5 st

Edytowane przez mariuszwa