Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł Junkers Cerapur Smart ZSB 14-3C w praktyce

lukasz_p

Recommended Posts

Tak sobie kombinuję ... jest możliwość podpięcia pompy od podłogówki, zamiast pompy obiegowej CWU ... Na sterowniku da się pompą obiegową sterować, więc może by ją załączać np raz na jakiś czas ...

Podłoga by się rozgrzewała, a potem przez kilka godzin oddawała ciepło ...

Co o tym sądzicie ?

pozdrawiam, majki

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tak sobie kombinuję ... jest możliwość podpięcia pompy od podłogówki, zamiast pompy obiegowej CWU ... Na sterowniku da się pompą obiegową sterować, więc może by ją załączać np raz na jakiś czas ...

Co o tym sądzicie ?

pozdrawiam, majki

taka mała uwaga : A jak skorelujesz działanie pompy z działaniem pieca ?

to bardzo proste jest.Majki usiądzie sobie w sterowni, do któej bedzie podprowadzony na monitorze obraz z pieca i jak tylko zapali się na piecu płomien to on rączo zrobi pyk i pompa działa, piec grzeje :lol:

sorki, głoooopawka mi się włączyła elewacyjno-izolacyjna. Moze mi styki w mózgu poizolowali zamiast scian :roll: :oops: [/u]

Co o tym sądzicie ?

pozdrawiam, majki

A nie lepiej jakiś sterownik czasowy ?

http://www.hydropolska.pl/oferta/max/sterowniki/wylacznik_czasowy.JPG

Co o tym sądzicie ?

pozdrawiam, majki

Mi sie wydaje bez sensu, Bilans powinien wyjsc na zero.

Jak cos wystudzisz, to potem musisz to podgrzac, a latwiej jest podgrzewac cos co jest juz cieple.

Co o tym sądzicie ?

pozdrawiam, majki

Jak cos wystudzisz, to potem musisz to podgrzac, a latwiej jest podgrzewac cos co jest juz cieple.

Dlatego na razie dywagowałem tylko :wink:

krzyk123 - tak, tak pewno będzie, ale rozważam różne wersje :wink:

78mysz - eeee, wystawię sobie WWW gdzie będę miał monitoring chaty i przycisk : fire/not fire :lol:

pozdrawiam, majki

Co o tym sądzicie ?

pozdrawiam, majki

Dlatego na razie dywagowałem tylko :wink:

krzyk123 - tak, tak pewno będzie, ale rozważam różne wersje :wink:

78mysz - eeee, wystawię sobie WWW gdzie będę miał monitoring chaty i przycisk : fire/not fire :lol:

pozdrawiam, majki

Taki fire or not to fire jest bardzo szekspirowski

W moim wydaniu lepszy byłbyautodestruct, tak na wszelki wypadek jakbm sie wkurzyla i nie chciała juz do swoich budowlanych zmor wracać :lol: Tylko trzeba dobrze dom ubezpieczyc....wcześniej ;)

też mi się wydaje, ze lepiej utrzymywać stałą temperaturę niz ogrzewać i oziębiac, bo to powoduje tylko dyskomfort cieplny. A podlogówka nagrzewa sie taaaaaaak szyyyybkoooooooo

Co o tym sądzicie ?

pozdrawiam, majki

Mam sterowanie FW200 oraz IPM..., pompy wlaczaja sie na chwile przed uruchomieniem palnika, a potem po wygaszeniu wylaczaja.

Wydaje mi sie, ze nie ma co wiecej kombinowac.

Ponizej ustawionej temperatury zamarzania (zewn), pompy dzialaja caly czas.

Co o tym sądzicie ?

pozdrawiam, majki

Mam sterowanie FW200 oraz IPM..., pompy wlaczaja sie na chwile przed uruchomieniem palnika, a potem po wygaszeniu wylaczaja.

Wydaje mi sie, ze nie ma co wiecej kombinowac.

Ponizej ustawionej temperatury zamarzania (zewn), pompy dzialaja caly czas.

tylko, ze Majki ma fw100.

Kolejne pytania jak można :oops: :

- jak zmienić moc kotła, czyli czy da się ograniczyć max moc z jaką piec pracuje, czy od jakiej startuje ?

- w jakij opcji można ustawić pracę pompy, ktos tu pisał o tzw. wybiegu pompy, czyki nie mieli cały czas wody, tylko po osiągnięciu jakieś zadanej temperatury, przestaje sie kręcić ... ?

dzieki, pozdrawiam, majki

PS. Jak na razie 10m3/dobe, temp 16 w dzień, 15 w nocy, CWU ustawione na 25 st, czyli w sumie nic - praca kotła 1 dzień dopiero ...

majki napisał

- pokrętło na piecu doczytałem wcześniej, że nie ma znaczenia ustawienie, bo FW100 je odłącza, tak ?

Dla wszystkich pytających Na piecu pokrętło regulacji temp CO ma być ust. na wartość większa niż zadana w sterowniku. Sterownik to że wisi na ścianie czy na piecu nieodłącza tej funkcji. Najlepiej sobie ustawić na 6. Wtedy moc kotła jest max wykorzystywana w niekorzystnych dla niego warunkach. A resztę ustawiamy sobie na sterowniku.

majki napisał

- macie tak, raz na jakiś czas, co powiedzmy 30s "przygasa" górna linijka na wyświetlaczu, ta od powiedzmy minut i godzin pomimo "migania" prostokącika od "aktualnej" godziny ?

Tak ja też tak mam, co kilka sekund tak jakby przygasało, te kwadraciki.

majki napisał
- pokrętło na piecu doczytałem wcześniej, że nie ma znaczenia ustawienie, bo FW100 je odłącza, tak ?

Dla wszystkich pytających Na piecu pokrętło regulacji temp CO ma być ust. na wartość większa niż zadana w sterowniku. Sterownik to że wisi na ścianie czy na piecu nieodłącza tej funkcji. Najlepiej sobie ustawić na 6. Wtedy moc kotła jest max wykorzystywana w niekorzystnych dla niego warunkach. A resztę ustawiamy sobie na sterowniku.

Pokretłem ustawia się temp. wody a nie moc kotła.

pokrętło regulacji temp CO miałem na myśłi: pokrętło reulacji temp wody zasilającej do ogrzewania kaloryferów bądż podłogówki lub wszystkiego naraz :wink:

Najlepiej sobie ustawić na 6. Wtedy moc kotła jest max wykorzystywana w niekorzystnych dla niego warunkach. - może sie niefortunnie wyraziłem. Ale i tak najlepiej na 6. mamy pewność przynajmniej że nieograniczyliśmy zakresu temp sterownika :wink: Nie chodzi mi całkowitą max moc podawaną przez producenta a którą można ograniczyć z menu serwisowego. Lecz max moc która włąśnie tam jest aktualnie ustawiona :wink: Jak bedzie na 70% to to będzie moją max mocą :wink:

A woda jeśli ma temp 25st, obliczona lub zadana 70st a pokrętło ust na 6 wtedy piec chcąc szybko nagrzać pójdzie z max mocą, tą ograniczoną lub nie z poziomu menu serwisowego. Niekorzystne warunki to te w których potrzeba szybkiego wzrostu temp zasilania. Czemu niekorzystne?? bo zużycie energii jest wtedy duże :wink:

Gdzieś czytałem o ograniczaniu % max mocy kotła, tylko niewiem w jakim przypadku miało by to sens. Myśle że 13kW to taka optymalna moc do CO.

Czy ktoś wie? czy można wyłączyć pompe obiegową tą w piecu po zgaśnięciu palnika. Chodzi mi o to że jak piec osiągnie żądaną temp pomieszczenia wyłącza palnik natomiast pompa ciągle pompuje. Da sie tak zrobić żeby np po 20 s od wyłączenia palnika wyłączyła się pompa? A załączyła zaraz jak sie palnik załączy? Czy musi cały czas pompować?

Czy ktoś wie? czy można wyłączyć pompe obiegową tą w piecu po zgaśnięciu palnika. Chodzi mi o to że jak piec osiągnie żądaną temp pomieszczenia wyłącza palnik natomiast pompa ciągle pompuje. Da sie tak zrobić żeby np po 20 s od wyłączenia palnika wyłączyła się pompa? A załączyła zaraz jak sie palnik załączy? Czy musi cały czas pompować?

O to samo pytałem parę postó wyżej ... Ktoś wie jak ?

I dodatkowo : jak zmienić moc kotła, czyli czy da się ograniczyć max moc z jaką piec pracuje, czy od jakiej startuje ?

pozdrawiam, majki

Jest niby tzw. wybieg pompy w ust 2 poziomu menu serwisowego 9.F str 44 - instrukcja pieca. Podstawowe ustawienie 3 min, a chodzi ciągle. Zmieniłem na 1 min i też nic, ciągle chodzi :cry: Chyba że to nie to? Bez sensu, po co ma chodzić jak niegrzeje, a tylko pompuje zimną wode do obiegu z powrotu i wychładza szybko wszystko. :cry: Dobrze rozumuje?

Da sie zmienić tą moc, str 40 - instrukcja pieca. Tylko po co, on i tak weźmie tyle mocy ile potrzebuje w danym momęcie. Jak ograniczysz to może dłużej rozgrzewać lub niedogrzewać w niekorzystnych warunkach, tak sie mi wydaje.

A wiesz co masz ustawione , jaki tryb??? 8)

Ja mam tak ustawione: " tryb pracy pompy 4 ",patrz : ustawienia serwisowe kotła

8.2.4 na str 41 instr. kotła

A co do :

...........

może sie niefortunnie wyraziłem. Ale i tak najlepiej na 6. mamy pewność przynajmniej że nieograniczyliśmy zakresu temp sterownika . .......

to dla podłogówki ma byc ustawione na "3" ( maksymalnie 50 oC),

dla niskotemp. grzejników na "6" ( ok. 75 oC ) pkt 7.7 instr. kotła 8)

A tego poniżej wogóle nie rozumię co chciałeś powiedzieć ?? :roll:

Nie chodzi mi całkowitą max moc podawaną przez producenta a którą można ograniczyć z menu serwisowego. Lecz max moc która włąśnie tam jest aktualnie ustawiona Jak bedzie na 70% to to będzie moją max mocą

A woda jeśli ma temp 25st, obliczona lub zadana 70st a pokrętło ust na 6 wtedy piec chcąc szybko nagrzać pójdzie z max mocą, tą ograniczoną lub nie z poziomu menu serwisowego. Niekorzystne warunki to te w których potrzeba szybkiego wzrostu temp zasilania. Czemu niekorzystne?? bo zużycie energii jest wtedy duże

domyslam się że chyba chodzi tobie o szybkość rozgrzewu ustawianej w FW100:

oszczędnie/wolno, normalnie , szybko/komfortowo. :D :D

Jest niby tzw. wybieg pompy w ust 2 poziomu menu serwisowego 9.F str 44 - instrukcja pieca. Podstawowe ustawienie 3 min, a chodzi ciągle. Zmieniłem na 1 min i też nic, ciągle chodzi :cry: Chyba że to nie to? Bez sensu, po co ma chodzić jak niegrzeje, a tylko pompuje zimną wode do obiegu z powrotu i wychładza szybko wszystko. :cry: Dobrze rozumuje?

Da sie zmienić tą moc, str 40 - instrukcja pieca. Tylko po co, on i tak weźmie tyle mocy ile potrzebuje w danym momęcie. Jak ograniczysz to może dłużej rozgrzewać lub niedogrzewać w niekorzystnych warunkach, tak sie mi wydaje.

A sprawdziłeś czy na zewnatrz jest więcej niż +3 oC ???? 8)