Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł Junkers Cerapur Smart ZSB 14-3C w praktyce

lukasz_p

Recommended Posts

160l to ma wanienka dla dziecka.

80x50x40

z drugiej strony przesadziłem z pojemnością 600l (bo policzyłem wymiary zewnętrzne).

Ja mam sporą wannę 180x80 która ma pojemność 300l.

To ile nalewasz wody do tej 300 litrowej wanny na jedno mycie?

Po uwzględnieniu objętości przeciętnego człowieka zakładam, iż 150 litrów maksimum, chyba, że ma się z wanny wylewać, i to wody o temperaturze 35-38 stopni, a nie 45-50 jak w zasobniku.

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

160l to ma wanienka dla dziecka.

80x50x40

z drugiej strony przesadziłem z pojemnością 600l (bo policzyłem wymiary zewnętrzne).

Ja mam sporą wannę 180x80 która ma pojemność 300l.

Bardzo się mylisz.

Przeciętna kąpiel w przęciętnej wannie to około 70litrów.

Człowiek tez ma swoją objętość więc jak wchodzi do wanny to wody trzeba wlać zdecydowanie mniej aby osiagnąć odpowieni poziom niż przy zalewaniu pustej wanny,.

Coś masz skopane albo wybrałeś faktycznie ogromną wannę do której chcesz wlewać wodę pod korek.

Ja mam wanny 170x75 i 160x70 i bojler 160litrów. Jednocześnie kąpiemy się w 2 wannach bez problemu.

Jeśli planowałeś wielką wannę zalewać pod korek to trzeba było kupić bojler 200l. Ważna sprawa to wybór wanny tak aby nadawała się do codziennego użycia.

Rozmiar 160cm x70 jest wygodny i idzie mało wody. Dla mnie jest to idealna wanna.

Większa 170x75 jest zdecydowanie większa w środku, wymaga zdecydowanie więcej wody (a więc i dłuższe nalewanie i bardziej kłopotliwe ponowne dogrzanie wody np po 30 min siedzenia).

Jeśli miałbym komus polecać optymalną wannę to właśnie 160cm.

Edytowane przez Adam626

Po uwzględnieniu objętości przeciętnego człowieka zakładam, iż 150 litrów maksimum, chyba, że ma się z wanny wylewać, i to wody o temperaturze 35-38 stopni, a nie 45-50 jak w zasobniku.

Napewno 150 litrów jest objętością bliższą prawdy niż 300 (nierealne) ale co do temperatury to bym się nie zgodził.

U mnie idzie praktycznie sama gorąca woda (nie dolewam zimnej) a bojler mam na 52C. 52C ustawione na CWU oznacza ze w przypadku trybu eco na kotle Buderus woda w bojleprze moze miec 53C zaraz po zagrzaniu albo i 43C po wybraniu a przed włączeniem kotła (histereza jest ztcp 10C na eco i 5C normalnie)

Doczytałem wątek do końca i zastanawiam się, czy na moje potrzeby 14-5c + 150l zbiornika wystarczy... rodzinę mam sporą, 2+4, w segmencie 140m (zapotrzebowanie na ciepło ok. 8kw), dwie łazienki, w jednej prysznic, w drugiej wanna 140x140... czy nie lepiej byłoby kupić jednak piec 24kw? Bo z tego co czytam to ten zbiornik 150l nie wystarczy do napełnienia tej wanny... ogrzewanie mam głównie grzejnikowe + podłogówka w łazienkach na zwykłych zaworach.

Tak to u mnie wygląda, że nie potrafię nagrzać wody na pełną wannę.

Inni użytkownicy nie zgłaszają tego typu problemów.

24kW sądzę, że możesz mieć za duży piec jeżeli dom jest dobrze izolowany.

Pytałem o temp. jaką ustawiacie dla cwu. Nie otrzymałem odpowiedzi więc sam próbuję kombinować.

Miałem 45`C i podgrzanie 60`C.

Przestawiłem teraz 50`C i sytuacja się na tyle poprawiła, że po prostu cieplejsza woda się napełnia lecz problem nadal występuje bo powiedzmy na oko z 50-70l się wleje i już leci zimna woda.

Muszę odczekać z 15-20 minut i znów mam zapas gorącej wody więc dolewam.

Muszę porozmawiać z jakimś specjalistą czy to jest naturalne czy jednak coś źle ustawione.

Nie czytałem od początku o twoim problemie, ale sprawdź po jakim czasie włącza ci się kocioł jak zaczniesz lać wodę. Jak nie masz włączonej opcji ECO to powinien włączyć się po kilku minutach.Inna sprawa, może z kotłem być wszystko ok, a czujnik w zasobniku przekłamuje.

ECO ma większe widełki histerezy. Nie pamiętam ile ale chyba 5*C lub więcej. Wyłącz i sprawdź czy jak nalewasz wodę do wanny to po kilku minutach powinien się kocioł uruchomić. Bez ECO histereza ma 2-3*C. Nic się nie obawiaj, możesz włączać i wyłączać opcję ECO, to jest dla użytkownika a nie serwisu, więc śmiało możesz wyłączyć.

Witam mam pytanie,pomóżcie proszę. Mam mieszkanie w starym budownictwie 90m, budynek nie ocieplony okna plastikowe, grzejniki w całym mieszkaniu wysokość 2,5m ( obniżone sufity )zakładam piec gazowy - cerapur smart zwb 28-5C. Czy nie będzie przewymiarowany ? Zależy mi na tym żeby piec grzał prawie na okrągło.

Proszę o poradę od forumowiczów.

Pozdrawiam.

Witam,

Przed doborem kotła warto zlecić wykonanie projektu OZC budynku, zwłaszcza gdy mamy do czynienia z budynkiem wzniesionym w starym budownictwie. Kocioł posiada głęboką modulację do 3kW, co umożliwia idealne dopasowanie mocy do wielkości ogrzewanego budynku.

Natomiast w sprawie samego doboru odpowiedniego kotła najlepiej skontaktować się z naszym specjalistą. Na stronie internetowej moderowano.

W razie pytań chętnie pomogę.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Junkers

Edytowane przez Tomaszs131
Reklama niezgodna z regulaminem PP.

• 2 weeks później...

Witam wszystkich.

Ponieważ muszę "na gwałt" wymienić piec postanowiłem się poradzić Szanownych.

W ubiegłym roku kupiłem stary 1960r dom murowany. W części 25% podpiwniczony, budynek murowany z cegły grubość murów około 45 cm dom nie jest ocieplony oprócz ocieplenia stropu wełną mineralną. Stolarka okienna plastikowa nie wiem ilu komorowa. Powierzchnia użytkowa około 90 m.kw.

W domu jest centralne ogrzewanie z grzejnikami aluminiowymi rozprowadzonymi rurkami miedzianymi.

Do tej pory zasilane było to kotłem Euroline (otwarta komora spalania) niefortunnie zamontowanym w malutkiej łazience. Poprzednim właścicielom to nie przeszkadzało jednak jak się wprowadziliśmy od razu zamontowałem czujnik CO i niestety działa on bardzo często. Krótki komin, małe pomieszczenie etc,

Ale do brzegu.

Przed zimą muszę zmienić kocioł nie damy rady tak dalej.

Wybór padł oczywiście na Junkers.

Dom zostanie w ciągu następnych kilku lat odrobinę przebudowany i na pewno ocieplony. powierzchnia użytkowa myślę że będzie około 170 m.kw.

Moja rodzina to dwie osoby dorosłe i troje dzieci 12,6 i 4 lata.

Ktoś doradził mi taki zestaw:

JUNKERS CERAPUR SMART ZSB 14-5c

ST 120-5Z

CW400

AZB 600/3

Kocioł ma być tym razem zamontowany w piwnicy.

Proszę o pomoc poradę czy coś takiego będzie dla mojej rodziny OK.

Witam. Jestem tutaj nowy a w temacie ogrzewania totalnie zielony.

Rok temu kupiłem bliźniaka 130m2 , ogrzewanie podłogowe w kuchni oraz w dwóch łazienkach o łącznej powierzchni około 30m2, w reszcie pomieszczeń zamontowane grzejniki z termostatami.

Dom przed zakupem był już wyposażony przez dewelopera w kocioł gazowy Junkers ZSB 14-3-c , bojler Junkers ST 120-5 Z oraz sterownik Junkers FW-120 umieszczony na ścianie w salonie. Czy może ktoś rzucić okiem na moje ustawienia i powiedzieć czy są one w porządku i czy ewentualnie coś zmienić ?

Poziom temperatur

grzanie 21C

oszczędzanie 19C

przymroz 5C

Parametry ogrzeania

pkt. początkowy 30C

pkt. końcowy 55C

maks. temperatura zasilania 50C

wpływ temperatury pomieszczenia 80%

temperatura graniczna mrozu 3C

akumulacja cieplna budynku 80%

Ciepła woda jest ustawiona od 6:30 do 19:00 na 42C a od 19:00 do 23:00 na 45C, w nocy mam ustawione 15C

Na dzień dzisiejszy w domu są 2 osoby dorosłe + niemowlę ale w planach jest kolejne dziecko.

Edytowane przez Marshal

Doczytałem wątek do końca i zastanawiam się, czy na moje potrzeby 14-5c + 150l zbiornika wystarczy... rodzinę mam sporą, 2+4, w segmencie 140m (zapotrzebowanie na ciepło ok. 8kw), dwie łazienki, w jednej prysznic, w drugiej wanna 140x140... czy nie lepiej byłoby kupić jednak piec 24kw? Bo z tego co czytam to ten zbiornik 150l nie wystarczy do napełnienia tej wanny... ogrzewanie mam głównie grzejnikowe + podłogówka w łazienkach na zwykłych zaworach.

Witam,

Zaktosowanie kotła o większej mocy, czyli 24kW będzie lepszym rozwiązaniem w przypadku większego poboru ciepłej wody. Kocioł ten będzie idealnie współpracował ze znajdującym się w naszej ofercie zasobnikiem o pojemności 160 l. z wężownicą o mocy 25 kW. Moc ta będzie pozostawiona na przygotowanie c.w.u., natomiast moc na c.o,możemy zmniejszyć na sterowniku np. do 10 – 14 kW. Zachęcam do zapoznania się z parametrami kotła Cerapur Smart ZSB 24 – 5C, lub kotłem z ładowanym warstwowo zasobnikiem Cerapur Modul ZBS 22/150-3 SE.

W razie pytań chętnie pomogę.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Junkers