slawos 04.02.2010 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2010 mariankossy to dla podłogówki ma byc ustawione na "3" ( maksymalnie 50 oC), dla niskotemp. grzejników na "6" ( ok. 75 oC ) pkt 7.7 instr. kotła Mnie sie wydaje że w przypadku gdyby niebyło FW100 to właśnie tak by było. Jeśli jest to on przejmuje regulacje tych temperatur, a pokrętło służy tylko ograniczeniu ich maxymalnych nastawień. Jeśli ust pokrętło na 3 czyli max 50 jak piszesz to jeśli na sterowniku potrzeba 70st to niewiem czy pójdzie do tych 70st. A wiesz co masz ustawione , jaki tryb??? Ja mam tak ustawione: " tryb pracy pompy 4 ",patrz : ustawienia serwisowe kotła 8.2.4 na str 41 instr. kotła A widzisz tego to niesprawdziłem, to może być to A sprawdziłeś czy na zewnatrz jest więcej niż +3 oC ???? A może to mieć znaczenie? wytłumacz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 04.02.2010 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2010 mariankossy to dla podłogówki ma byc ustawione na "3" ( maksymalnie 50 oC), dla niskotemp. grzejników na "6" ( ok. 75 oC ) pkt 7.7 instr. kotła Mnie sie wydaje że w przypadku gdyby niebyło FW100 to właśnie tak by było. Jeśli jest to on przejmuje regulacje tych temperatur, a pokrętło służy tylko ograniczeniu ich maxymalnych nastawień. Jeśli ust pokrętło na 3 czyli max 50 jak piszesz to jeśli na sterowniku potrzeba 70st to niewiem czy pójdzie do tych 70st. A wiesz co masz ustawione , jaki tryb??? Ja mam tak ustawione: " tryb pracy pompy 4 ",patrz : ustawienia serwisowe kotła 8.2.4 na str 41 instr. kotła A widzisz tego to niesprawdziłem, to może być to A sprawdziłeś czy na zewnatrz jest więcej niż +3 oC ???? A może to mieć znaczenie? wytłumacz Może , jak na zewnątrz masz poniżej +3 oC to ci się pompa nie wyłączy bo programowo ma zadane działac ( pzamarzeniowo ) Odepnij czujnik temp zewn. lub ogrzej go tak do +5 /7 oC to pompka zacznie się wyłaczac. Bawienie się ustawieniem-wyłączeniem pompki zostaw jak na dworze się ociepli. Mnie sie wydaje że w przypadku gdyby niebyło FW100 to właśnie tak by było. A co się stanie jak np. w nocy "padnie" przewód/fw100/ od kotła do ster i kocioł zacznie pracowac jakby FW100 " nie było ? (gdy do podłogówki przy ust "6" popłynie woda +70oC zamiast max +45 oC) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawos 04.02.2010 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2010 A co się stanie jak np. w nocy "padnie" przewód/fw100/ od kotła do ster i kocioł zacznie pracowac jakby FW100 " nie było ? (gdy do podłogówki przy ust "6" popłynie woda +70oC zamiast max +45 oC) hmmm... no myśle że mieszacz podłogówki nie puści takiej wysokiej temp. albo zawory RTL sie przymkną, myśle że niepowinna podłoga sie nagrzać do 70st. Jeśli ktoś niema mieszacza ani nawet zaworów RTL to może być bieda W instr. obok ramki z symbolem "i" pisze tak: " REGULATOR TEMPERATURY NA ZASILANIU KOTŁA USTAWIĆ NA MAX WYMAGANĄ WARTOŚĆ" Jeśli ktoś ma tylko podłogówke w całym domu i nic więcej to powinien to ustawić na taka temp jaka może max wejść do podłogówki, nawet 50 st. Ale raczej nie 6. Jak ma rurki w posadzce rzadko rozmieszczone. Jeśli ma natomiast układ mieszany tzn podłogówka i kaloryfery - ja tak mam, to musi mieć układ mieszający tej podłogówki lub zawory RTL na powrotach. Wtedy ust na pokrętle na kotle najlepiej mieć na 6 bo jak jest potrzeba żeby na kaloryferach było 70 st to musi tyle piec dać. Podłogówke wtedy ogranicza mieszczacz lub RTL. Rzadko kto ma całą podłogówkę w domu choć zdarzają sie przypadki. Może z 5 % jak śledze to forum Przeważnie są to układy mieszane lub tylko kaloryfery, dlatego tak pisze o tym położeniu 6. mariankossy sprawdziłe to ust o którym mówiłeś i mam tak jak ty na 4. Ono sie automatycznie ustawia na 4 jak podepnie sie sterownik FW100. Tak doczytałem. Jeśli tak jest że musi być powyżej tych 3 st w plusie to kicha troche. I nic sie nie da zrobić? Tobie też cały czas chodzi? Chyba żeby zjechać z tą temp min jeszcze niżej, do -5st, przecież i tak w domu sterownik nastawiony na 20st. co ty na to? Musiało by chyba gazu niebyć żeby zamarzło nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawos 04.02.2010 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2010 No nic jeśli chodzi o pompe to zrobiłem tak: W menu serwisowym na kotle: 1E zmieniłem z 04 na 01 poza tym zmieniłem wybieg pompy 9F z 3 min do 1 min. W menu serwisowym na sterowniku zjechałem z temperaturą graniczną mrozu do -5. I myśle tak: zostawiając 1E na 04 było tak że jak gasł palnik to automatycznie wyłączała się pompa, temp na kotle nagle wzrastała o 10-15 st wiadomo woda staneła a wymiennik jeszcze nagrzany. zmieniając na 01 mamy wybieg pompy aktywny który niedopuszcza do nagłego wzrostu temp. wiadomo jeszcze przepompuje troche wody i wychłodzi wymiennik. Tak zostawiłem tylko z 3 min dałem na 1 min. Temp graniczną obniżyłem do -5st. Fabrycznie było +3, jeśli na polu było poniżej +3 pompa pracowała cały czas i nic sie nieudało zrobić. To jest niby taka ochrona przed zamarznięciem instalacji. Ale niesądze żeby coś zamarzło, przecież jest jeszcze funkcja: pzamroż* czyli minimalna wymagana temperatura w ogrzewanie>parametry>poziomy temperatur A poniżej -5 to i tak piec prawie ciągle chodzi bo zapotrzebowanie jest większe na ciepło, także pompa sie może kręcić. Musze to jeszcze potestować ale juz coś jest. Ja mam w salonie 2 kaloryfery i w wykuszu 1 kaloryfer. Reszta to podłogówka jeśli chodzi o parter. Podłogówke i te 3 kaloryfery mam na tych samych rozdzielaczach z tym że podłogówka ma wszędzie na powrotach zawory RTL. Czyli bez mieszacza po kosztach. Działa dobrze, a pompa na piecu jedzie na II biegu. Wkurzało mnie to bo woda z powrotu jak piec niegrzał schładzała wszystko i kaloryfery a po czasie i podłogówe. Tera je gitara Na piętrze wszędzie kaloryfery. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 04.02.2010 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2010 No nic jeśli chodzi o pompe to zrobiłem tak: W menu serwisowym na kotle: 1E zmieniłem z 04 na 01 poza tym zmieniłem wybieg pompy 9F z 3 min do 1 min. W menu serwisowym na sterowniku zjechałem z temperaturą graniczną mrozu do -5. I myśle tak: zostawiając 1E na 04 było tak że jak gasł palnik to automatycznie wyłączała się pompa, temp na kotle nagle wzrastała o 10-15 st wiadomo woda staneła a wymiennik jeszcze nagrzany. zmieniając na 01 mamy wybieg pompy aktywny który niedopuszcza do nagłego wzrostu temp. wiadomo jeszcze przepompuje troche wody i wychłodzi wymiennik. Tak zostawiłem tylko z 3 min dałem na 1 min. Temp graniczną obniżyłem do -5st. Fabrycznie było +3, jeśli na polu było poniżej +3 pompa pracowała cały czas i nic sie nieudało zrobić. To jest niby taka ochrona przed zamarznięciem instalacji. Ale niesądze żeby coś zamarzło, przecież jest jeszcze funkcja: pzamroż* czyli minimalna wymagana temperatura w ogrzewanie>parametry>poziomy temperatur A poniżej -5 to i tak piec prawie ciągle chodzi bo zapotrzebowanie jest większe na ciepło, także pompa sie może kręcić. Musze to jeszcze potestować ale juz coś jest. Ja mam w salonie 2 kaloryfery i w wykuszu 1 kaloryfer. Reszta to podłogówka jeśli chodzi o parter. Podłogówke i te 3 kaloryfery mam na tych samych rozdzielaczach z tym że podłogówka ma wszędzie na powrotach zawory RTL. Czyli bez mieszacza po kosztach. Działa dobrze, a pompa na piecu jedzie na II biegu. Wkurzało mnie to bo woda z powrotu jak piec niegrzał schładzała wszystko i kaloryfery a po czasie i podłogówe. Tera je gitara Na piętrze wszędzie kaloryfery. I sprawdzałeś, czy pompa faktycznie przestała chodzić ... ? Bo jakbym siebie dzisiaj widział, ustawiłem dokładnie tak samo ( telepatia ? ) i pompa mi nadal chodzi ... Jeszcze musze pokombinować z "obcięciem" mocy pieca ... Ale jest lepiej, kolejne 24h to 6m3 gazu dla 16stC dzień/15 noc pozdrawiam, majki /edit/ A jak wyłącza się pompa pieca, to masz osobną pompę od podłogówki ... ? Ona nadal przeciez mieli wodę, jak jest włączona .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawos 04.02.2010 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2010 majki Powiedz jakie masz warunki budowlane, jaki metraż itp, że masz takie spalanie. Pompa chodzi tylko wtedy jak sie palnik pali, jak przestanie sie palić idzie jeszcze minute po czym sie wyłącza. Mam tylko pompę w piecu, ona ciągnie wszystko na II biegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 04.02.2010 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2010 majki Powiedz jakie masz warunki budowlane, jaki metraż itp, że masz takie spalanie. Pompa chodzi tylko wtedy jak sie palnik pali, jak przestanie sie palić idzie jeszcze minute po czym sie wyłącza. Mam tylko pompę w piecu, ona ciągnie wszystko na II biegu. Pow. mieszkalna 170 m2, podłogówki jakieś 30 m2, na razie wyłączona, dom gotowy, nie zamieszkały. Ściany PTH38+15 styro, podłoga 15 styro, sufity płaskie 40 cm wełny, skosy 25 cm wełny. Muszę jeszcze jutro posprawdzać te ustawienia ... Ja mam 3 bieg pompy, chyba zmniejszę ... A to spalanie uważasz za duże ? Bo ja nie mam punktu odniesienia ... pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawos 05.02.2010 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2010 Też nie mam odniesienia co do spalania. To zależy od tylu warunków że niesposób to porównywać. Ocieplony domek masz dobrze. Poza tym teraz są niewielkie mroziki Ja mam 150 m2. U mnie teraz pali 8m3, 16st w nocy 18st w dzień. Jak pracował bez sterownika to jak było na polu -10,-15 brał 10-12 m3 na dobe. Mam 40 cm YTONG odm.400 ale na poddaszu tylko 20 cm wełny, jeszcze nieopłytowane, docelowo będzie 28-30cm. Pompe jak miałem na 3 biegu to tak szumiało wszędzie że musiałem na 2 dać. Teraz jest o.k. A powiedz mi dlaczego chcesz obciąć moc pieca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 05.02.2010 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2010 Też nie mam odniesienia co do spalania. To zależy od tylu warunków że niesposób to porównywać. Ocieplony domek masz dobrze. Poza tym teraz są niewielkie mroziki Ja mam 150 m2. U mnie teraz pali 8m3, 16st w nocy 18st w dzień. Jak pracował bez sterownika to jak było na polu -10,-15 brał 10-12 m3 na dobe. Mam 40 cm YTONG odm.400 ale na poddaszu tylko 20 cm wełny, jeszcze nieopłytowane, docelowo będzie 28-30cm. Pompe jak miałem na 3 biegu to tak szumiało wszędzie że musiałem na 2 dać. Teraz jest o.k. A powiedz mi dlaczego chcesz obciąć moc pieca? Doczytałem w instrukcji, że jak jest ustawione na U0 to idzie pełna mocą, spróbuję dać mniejszą wartość, bo piszą, że dla mniejszych mocy, jest mniejsze zużycie gazu ... Nie wiem, kombinuję Zobaczymy ... Może też dlatego, że ja mam ten piec w tej wersji 22kW ... pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_73 05.02.2010 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2010 Panowie -praktyczne pytanie do tych co juz uzywaja 160m2 parter 60 poddasze 100 - 100% podłogówka 2 rozdzielacze u góry 8 pętli po około 60-70mb na parterze 6 pętli po około 80-100mb rozdzielacze oddalone od pieca ten na parterze jakieś 6m ponad nad nim jakeiś 3m rozdzielacz na poddaszu. do tego zbiornik na cwu 120l, Dodatkowo moze załoze "zwykły rozdzielacz" i do niego przypnę 3-4 grzejniki które odpalę w razieczego (garaż, łazienka) Planuję obsłużyc to wszystko junkersem - tzn nie mam zamiaru dawać dodatkowych pomp na rozdzelaczach - czy da radę pompa w junkersie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 05.02.2010 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2010 hm u mnie jakieś 120m2 podłogi, 3 kalafiory i pompa daje chyba radę slawos odnośnie awarii fw100 czy tam 200 ja na piecu mam dodatkowy elektroniczny wyłacznik jak przekroczy 55 stopni wyłaczy wsio . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 06.02.2010 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2010 Doszedłem do tego, że nie mam opcji "wybieg pompy 9F" w swoim piecu ... Także zmieniłem pompkę na 2 bieg i jak na trazie chodzi ok ... Ale chodzi cały czas mimo ustawienia opcji praca pompy na "1" pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawos 06.02.2010 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2010 majki Zmniejsz temp. graniczną mrozu do -5. Jednak jak będzie na polu jeszcze niżej niż -5st pompa i tak będzie cały czas chodzić. U mnie teraz jest już -5st i chodzi. Tak to je widocznie skonstruowane. Nie ma? A w instrukcji też nic niema wspomniane? To jest 2gi stopień menu serwisowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 06.02.2010 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2010 majki Zmniejsz temp. graniczną mrozu do -5. Jednak jak będzie na polu jeszcze niżej niż -5st pompa i tak będzie cały czas chodzić. U mnie teraz jest już -5st i chodzi. Tak to je widocznie skonstruowane. Nie ma? A w instrukcji też nic niema wspomniane? To jest 2gi stopień menu serwisowego. Zmniejszyłem do -5. Aaaaaa 2 stopień .... kurna mam problemy z zrozumieniem słowa czytanego ostatnio To poszukam jutro, albo jak dobra dusza z Ciebie, to podpowiedz jak wejść Bo w pierwszy wchodzi się przez naciśnięcie chwile przycisku z "kluczykiem" .... Tylko, że ja w instrukcji nic o tym nie mam ... Stawiam, że może odrobinę inny kocioł ( 22kW ) .... pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patrycja i paweł 08.02.2010 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 Witam, mamy praktycznie identyczne warunki (140m połlogówki, 3 grzejniki, bojler 140l). Mam pompy na mieszaczach więc nie wiem jak byłoby bez nich. Ale jak dam pompę na piecu na 2 to nie daje rady przecisnąć na grzejniki. Może to zależy od rozwiązania kotłowni. Mam też problem z unieruchomieniem tej pompki w piecu jak zaczyna mi pracować pompa z kominka. Otóż zauważyłem, że obieg z kominka "spotyka" się z obiegiem pieca. Płomień w piecu po pewnym czasie od rozpalenia w kominku gaśnie ale pompa rzeczywiście się nie wyłącza. Mam zawory zwrotne i piec nie grzeje mi obiegu w kominka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAM0107 09.02.2010 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 Tak to jest przez niekompetencje instalatora. Pompa nie na mieszaczu a w równoległym obiegu, jakim jest podłogówka to tak gwoli ścisłości, tych obiegów masz w instalacji tyle ile kaloryferów na ścianach plus podłogówka i bojler. Przez to że przed podłogówką jest mieszacz to obwód ten jest o największym przepływie, stąd też twoje problemy. Moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem jest rozdzielenie układu na strefy. Teraz ustaw kryzy kaloryferów na neutral, jeśli to nie pomoże, zainstaluj zawór kryzujący na obwodzie z mieszaczem. Co do zaworów zwrotnych w instalacjach z większą ilością pompek, to po kilku sezonach przestają spełniać swoją rolę, po prostu się zawieszają. A tak prawdę mówiąc odeszliśmy troszku od tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawos 09.02.2010 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 majki napisał Aaaaaa 2 stopień .... kurna mam problemy z zrozumieniem słowa czytanego ostatnio To poszukam jutro, albo jak dobra dusza z Ciebie, to podpowiedz jak wejść Bo w pierwszy wchodzi się przez naciśnięcie chwile przycisku z "kluczykiem" .... Tak, wciskasz przycisk z kluczykiem, ten po lewej stronie, jak sie podświetli przyciskasz równocześnie przyciski: blokada przycisków i przycisk eco i już jesteś w 2 stopniu menu. Tak przynajmniej jest u mnie. Reszta działa jak w 1 stopniu. Aktualnie pompa chodzi u mnie cały czas ;( na polu -6 do -9. Też by mogła w sumie niechodzić jak piec stoi. Może jeszcze jakiś parametr wpływa na to że ona chodzi i poniżej tych -5st. Może ktoś wie coś więcej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 13.02.2010 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2010 Podpowie jakaś dobra dusza mi ? Mam drobny problem z ustawieniem ciepłej wody. Ustawiłem program od 9.00 30stC, a od 18.00 20stC. Tyle na razie wystarczy mi jka coś tam robie a nie mieszkamy. Ale to nie ważne. Piec nie podtrzymuje mi tej temperatury, jak go włączam, to ładuje zasobnik do zadanej temperatury dla danego czasu ale potem jak temperatura w zasobniku spadnie, to nie włącza się by podgrzać. Czujnik działa bo w "info" pokazuje jak zmienia się temperatura w zasobniku. Program ustawiony "osobny program" nie "jak program grzania". Ustawione także "bez mieszania bez IPM", jak jest inaczej wywala usterki FWnumer. Napiszcie proszę jak macie u siebie ? dzięki, pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 13.02.2010 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2010 Ja mam ustawiony poczatek i koniec kiedy i jaką temperaturę chcę. Tez mam osobne programy. A próbowałes co sie stanie jak wciśniesz przycisk ciepłej wody na żądanie? Do jakiej temperatury zagrzeje zasobnik? A czujnik dobrze podpięty? Z tego co pamietaqm nie może byc zwykły tylko oryginał Junkersa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 13.02.2010 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2010 Ja mam ustawiony poczatek i koniec kiedy i jaką temperaturę chcę. Tez mam osobne programy. A próbowałes co sie stanie jak wciśniesz przycisk ciepłej wody na żądanie? Do jakiej temperatury zagrzeje zasobnik? A czujnik dobrze podpięty? Z tego co pamietaqm nie może byc zwykły tylko oryginał Junkersa Tak oryginał Junkersa. Czujnik podpinał serwisant przy uruchomieniu kotła ... Sprawdze ten przycisk, choć widzę, że ustawienia mamy takie same ... pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts