GraMar 12.07.2018 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2018 (edytowane) Zobacz, czy grzanie masz ustawione na sterowniku ogrzewanie przeciwzamrożeniowe- wówczas woda jak dooopa trupa.Może nawet w tych godzinach, co potrzebujesz ogrzać c.w.u. Edytowane 12 Lipca 2018 przez GraMar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 12.07.2018 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2018 te 55 to mocna przesada, zalezy od tego jak masz policzona podlogowke i jaka max temp zasilania (przy max mrozach) ale i tak przy wygrzewaniu to jest raczej max 40-45 ija tyle mialem Dzisiaj patrzyłem i tak jest w instrukcji, tak ma ten automat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaeres 13.07.2018 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2018 Wyjazd na wakacje - 2 tygodnie.Wyłączyć piec czy zostawić go w trybie "wakacje" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 13.07.2018 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2018 Po co w lecie zostawiać włączony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SJ413 13.07.2018 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2018 Witam. Przyznam, że nie jestem wstanie przeczytać 172 stron więc pytanie. Kocioł Junkers cerapur smart 24 hm, serwisant włączył program automatycznego wygrzewania jastrychu. Coś wspominał, że w pewnym momencie temp osiągnie 55', czy to aby nie za dużo? Co prawda płytek nie ma i tak jest w automacie chyba że coś źle zrozumiałem. Druga kwestia ile czasu trwa ten program? Jeśli masz sterownik CW400 to tam jest taka opcja jak Wygrzewanie jastrychu. O długości całej operacji decydują: 1) czas fazy wstępnej przy zadanej T min, 2) czas rozgrzewania ((Tmax-Tmin)/ deltaT) * ilość dni * 2 (i nie pamiętam teraz czy ustawia się temp końcową, czy przyjmuje się taką samą jak startowa),, 3) czas utrzymania Tmax, 4) czas utrzymania Tmin na koniec (lub zadanej temp. do której kocioł ma zejść - ale tego nie jestem pewny). W instrukcji na stronie junkersa te parametry są dokładnie opisane. Mam nadzieję, że za dużo nie przekręciłem: wygrzewałem w lutym i pisałem z głowy pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubaar 15.07.2018 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2018 Na kotle ustawiasz górne ograniczenia, powyżej tego co tam ustawisz kocioł Ci nie zagrzeje. Ja polecam ustawić CO na 60 stopni i CWU podobnie. Całość ustawisz wtedy na sterowniku (poniżej ograniczenia na kotle 60 stopni). Jeśli masz prawidłowo podłączoną pompkę, poprawnie ustawiony harmonogram, to zmień jeszcze parametr w kotle 2.5E na "1"/ Odsyłam do instrukcji jak to zrobić. To jest dziwne, może masz czujkę na samej górze zasobnika? Powinna być wpuszczona w głąb minimum 20 cm. Cześć, Bardzo Ci dziękuję - temat z cyrkulacją ogarnięty - rzeczywiscie na kotle trzeba bylo zmienić parametr na "1". Odnośnie czujki w zasobniku to jest ona ok 1/3 wysokosci od dołu i wsunięta na ok 10 cm (głębiej nie wchodzi). Dodatkowo widze ze jest tam wsunięta taka zagięta blaszka - nie mam pojecia po co (by dociskać ten czujnik do scianki?????). Czy tak powinna być? Zbiornik ST 120 z zestawu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 17.07.2018 23:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2018 Blaszka ma za zadanie dociskać czujkę do ścianki zbiornika.Nie wiem co innego może powodować takie problem u Ciebie. Może jakiś problem z czujnikiem. Możesz sprawdzić działanie czujki czy np. temperaturę dłoni pokaże jako 36 stopni.Tak sobie pomyślałem, może masz źle podłączony zasobnik. Ciepłą wodę jako zimną, a zimną jako ciepłą, to by tłumaczyło takie zachowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 04.08.2018 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2018 Jak skasować inspekcję? Na FW120 wyświetla się komunikat o konieczności wykonania przeglądu. Sam przegląd będzie robiony we wrześniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bionda 04.08.2018 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2018 Nie wiem czy to właściwy wątek ale zapytam z nadzieją,że są tu jacyś doświadczeni fachowcy od instalacji gazowych:)Mam pytanie o rodzaj rurek stosowanych do instalacji wewntrznej.Używam rurek miedzianych fi 28 czy grubość ścianki wystarczy 1 mm czy powinno być 1,5?W projekcie nie jest to napisane a mój wykonawca ma inne zdanie niż kierbud.Dzięki z góry za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 04.08.2018 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2018 Zależy od tego jakie są przewidziane przepływy. Prawda jest taka, że coraz trudniej o rurki 1,5mm ścianka od ręki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ksosik 17.08.2018 03:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2018 Witam Was, mam ten kocioł, wisi sobie na ścianie, użytkuję go od roku i dziś zauważyłem, że mruga mi na wyświetlaczu napis In - sprawdziłem w instrukcji i tam jest tylko napisane, że "konieczna kontrola". Jak dla mnie bardzo enigmatycznie, ktoś się z tym spotkał i czy trzeba wołać serwis od razu? Na co może wskazywać ten komunikat? Coś mogło się popsuć? Najgorsze jest to, że nie wiem, jak długo już to mruga...pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brencik 17.08.2018 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2018 użytkuję go od roku i dziś zauważyłem, że mruga mi na wyświetlaczu napis In - sprawdziłem w instrukcji i tam jest tylko napisane, że "konieczna kontrola" Pewnie przypomnienie o corocznej konserwacji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 24.09.2018 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2018 Zaczynam pierwszy sezon grzewczy, kocioł cerapur smart 24-5C, pogodowka, cw 400, całość w domu podłogówka, do tego sprzęgło a za nim pompa willo od niej idzie zasilanie na rozdzielacz parteru i poddasza. Jak odpowiednio ustawić wszystko? Na razie mam temp na kotle 45', w sterowniku cw 400 punkt końcowy 45', początkowy 40', maksymalna temp zasilania 40Wpływ pomieszczenia 3kCzas wybiegu pompy 3min Moc pompy przy min mocy 10%Moc pompy przy Maks mocy 100%Nie wiem też czy co wybrać, czy różni się punkt 1 od 2?1. Sterowanie wg temperatury zewn.2 Temp zewn z punktem pocz.3. Sterowanie wg. temp pom.4. Regulacja temp. pom. z mocą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Junkers 27.09.2018 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2018 Witam, Komunikat na sterowniku kotła "In" (konieczna kontrola) oznacza, że zbliża się termin wykonania okresowego przeglądu kotła, który wynika z Pańskiej umowy gwarancyjnej. Zachęcam Pana do kontaktu z naszym Autoryzowanym Serwisantem w najbliższym czasie. Chętnie odpowiem na ewentualne pytania. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Junkers-Bosch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 01.10.2018 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2018 Nikt nie używa tego sterownika i kotła ?Czy w menu 1 serwisowym kotła też macie włączony czujnik zewnętrzny i krzywą grzewczą czy tylko w sterowniku cw400 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czepciu 02.10.2018 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2018 Witam, będę montował kocioł Smart ZSB 14-5C i muszę podpiąć się pod istniejącą już instalację . Wykonana rok temu, na rozdzielaczach, mam dwa obiegi: podłogówka i grzejniki.Muszę dać sprzęgło ? i potem trzy pompy ? 1 - na podłogówkę, 2 - na grzejniki, 3 - na bojler dwupłaszczowy. Dochodzi jeszcze cyrkulacja, jak to wszystko pospinać sensownie. Mam zakupiony CW 400. Proszę o pomoc !. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kondensat 02.10.2018 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2018 Witam, będę montował kocioł Smart ZSB 14-5C i muszę podpiąć się pod istniejącą już instalację . Wykonana rok temu, na rozdzielaczach, mam dwa obiegi: podłogówka i grzejniki.Muszę dać sprzęgło ? i potem trzy pompy ? 1 - na podłogówkę, 2 - na grzejniki, 3 - na bojler dwupłaszczowy. Dochodzi jeszcze cyrkulacja, jak to wszystko pospinać sensownie. Mam zakupiony CW 400. Proszę o pomoc !. Dużo tej podłogówki i grzejników?Zasobnik dwupłaszczowy się nie nadaje do kotła gazowego,musi być z wężownicą spiralną.Nie potrzebujesz osobnej pompy do zasobnika,w kotle jest zawór 3D przełączajacy CO/CWU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czepciu 02.10.2018 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2018 Podłogówki jest ok.45m2, grzejników - 9szt. i 2 drabinki. Zasobnik jest nowy z Biawara , trochę szkoda go wyrzucać i cała instalacja do niego pewnie do wymiany. Czyli pompy tylko dwie? A moze nie dawać sprzęgła, tylko na podłogówkę do sterowania zawór 3-drogowy z siłownikiem? Czy jeszcze jakoś prościej/. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kondensat 02.10.2018 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2018 (edytowane) Podłogówki jest ok.45m2, grzejników - 9szt. i 2 drabinki. Zasobnik jest nowy z Biawara , trochę szkoda go wyrzucać i cała instalacja do niego pewnie do wymiany. Czyli pompy tylko dwie? A moze nie dawać sprzęgła, tylko na podłogówkę do sterowania zawór 3-drogowy z siłownikiem? Czy jeszcze jakoś prościej/. Ponieważ instalacja nie jest rozbudowana(raczej mała)można pokusić się o rezygnację ze sprzęgła.Będziesz potrzebował regulator pogodowy CW400+moduł MM100 do sterowania obiegiem podłogówki+zawór 3D obrotowy z siłownikiem(należy dobrać odpowiedni Kvs tego zaworu)+1pompa do podłogówki+ zewnętrzny czujnik pogodowy.Czyli sterowanie całością pogodowe wg.krzywych grzewczych.Instalacja jak w załączniku.Mam nadzieje że te pętle w podłogówce są rozsądnej długości powiedzmy do ok.80mb.Na grzejnikach oczywiście zawory termostatyczne.Dobrać średnice rur do rozdzielaczy.Rozdzielacz do OP z rotametrami.Jakiej wielkości ma być zasobnik?Aby być pewnym czy pompa kotłowa wydoli a co za tym idzie czy potrzebne jest sprzęgło właściwie powinno się dokonać obliczeń OZC budynku a następnie na podstawie OZC projekt CO .Wtedy wiadomo jakie są przepływy i opory w instalacji tym bardziej że w tym kotle Smarcie z pompą szału nie ma)To już Compact ma dużo mocniejszą ale znów moduluje od większej mocy minimalnej.Zawsze możesz później dostawić sprzęgło bo to przeróbka w obrębie kotłowni a wymienione komponenty instalacji i tak są potrzebne. Edytowane 2 Października 2018 przez Kondensat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czepciu 02.10.2018 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2018 Ponieważ instalacja nie jest rozbudowana(raczej mała)można pokusić się o rezygnację ze sprzęgła.Będziesz potrzebował regulator pogodowy CW400+moduł MM100 do sterowania obiegu podłogówki+zawór 3D obrotowy z siłownikiem(należy dobrać odpowiedni Kvs tego zaworu)+1pompa do podłogówki+ zewnętrzny czujnik pogodowy.Czyli sterowanie całością pogodowe wg.krzywych grzewczych.Instalacja jak w załączniku.Mam nadzieje że te pętle w podłogówce są rozsądnej długości powiedzmy do ok.80mb.Na grzejnikach oczywiście zawory termostatyczne.Dobrać średnice rur do rozdzielaczy.Rozdzielacz do OP z rotametrami.Jakiej wielkości ma być zasobnik? Zasobnik wymienię na stojący z wężownicą, planuję120 lub 150L. Lindo lub Spiro z Biawara.Pętle są ok. jedna największa do 60mb. Pompa z kotła zasila zasobnik potem druga, przejmuje zasilanie na podłogówkę.Tak będzie dobrze !? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts