Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł Junkers Cerapur Smart ZSB 14-3C w praktyce

lukasz_p

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam.

Przyznam, że nie jestem wstanie przeczytać 172 stron więc pytanie.

Kocioł Junkers cerapur smart 24 hm, serwisant włączył program automatycznego wygrzewania jastrychu. Coś wspominał, że w pewnym momencie temp osiągnie 55', czy to aby nie za dużo? Co prawda płytek nie ma i tak jest w automacie chyba że coś źle zrozumiałem. Druga kwestia ile czasu trwa ten program?

Jeśli masz sterownik CW400 to tam jest taka opcja jak Wygrzewanie jastrychu. O długości całej operacji decydują:

1) czas fazy wstępnej przy zadanej T min,

2) czas rozgrzewania ((Tmax-Tmin)/ deltaT) * ilość dni * 2 (i nie pamiętam teraz czy ustawia się temp końcową, czy przyjmuje się taką samą jak startowa),,

3) czas utrzymania Tmax,

4) czas utrzymania Tmin na koniec (lub zadanej temp. do której kocioł ma zejść - ale tego nie jestem pewny).

W instrukcji na stronie junkersa te parametry są dokładnie opisane.

Mam nadzieję, że za dużo nie przekręciłem: wygrzewałem w lutym i pisałem z głowy ;)

pozdrawiam

Na kotle ustawiasz górne ograniczenia, powyżej tego co tam ustawisz kocioł Ci nie zagrzeje. Ja polecam ustawić CO na 60 stopni i CWU podobnie. Całość ustawisz wtedy na sterowniku (poniżej ograniczenia na kotle 60 stopni).

Jeśli masz prawidłowo podłączoną pompkę, poprawnie ustawiony harmonogram, to zmień jeszcze parametr w kotle 2.5E na "1"/ Odsyłam do instrukcji jak to zrobić.

To jest dziwne, może masz czujkę na samej górze zasobnika? Powinna być wpuszczona w głąb minimum 20 cm.

Cześć,

Bardzo Ci dziękuję - temat z cyrkulacją ogarnięty - rzeczywiscie na kotle trzeba bylo zmienić parametr na "1". Odnośnie czujki w zasobniku to jest ona ok 1/3 wysokosci od dołu i wsunięta na ok 10 cm (głębiej nie wchodzi). Dodatkowo widze ze jest tam wsunięta taka zagięta blaszka - nie mam pojecia po co (by dociskać ten czujnik do scianki?????). Czy tak powinna być? Zbiornik ST 120 z zestawu.

Blaszka ma za zadanie dociskać czujkę do ścianki zbiornika.

Nie wiem co innego może powodować takie problem u Ciebie. Może jakiś problem z czujnikiem. Możesz sprawdzić działanie czujki czy np. temperaturę dłoni pokaże jako 36 stopni.

Tak sobie pomyślałem, może masz źle podłączony zasobnik. Ciepłą wodę jako zimną, a zimną jako ciepłą, to by tłumaczyło takie zachowanie.

• 3 weeks później...

Nie wiem czy to właściwy wątek ale zapytam z nadzieją,że są tu jacyś doświadczeni fachowcy od instalacji gazowych:)

Mam pytanie o rodzaj rurek stosowanych do instalacji wewntrznej.Używam rurek miedzianych fi 28 czy grubość ścianki wystarczy 1 mm czy powinno być 1,5?

W projekcie nie jest to napisane a mój wykonawca ma inne zdanie niż kierbud.Dzięki z góry za pomoc.

• 2 weeks później...
Witam Was, mam ten kocioł, wisi sobie na ścianie, użytkuję go od roku i dziś zauważyłem, że mruga mi na wyświetlaczu napis In - sprawdziłem w instrukcji i tam jest tylko napisane, że "konieczna kontrola". Jak dla mnie bardzo enigmatycznie, ktoś się z tym spotkał i czy trzeba wołać serwis od razu? Na co może wskazywać ten komunikat? Coś mogło się popsuć? Najgorsze jest to, że nie wiem, jak długo już to mruga...pozdrawiam

• 1 month później...

Zaczynam pierwszy sezon grzewczy, kocioł cerapur smart 24-5C, pogodowka, cw 400, całość w domu podłogówka, do tego sprzęgło a za nim pompa willo od niej idzie zasilanie na rozdzielacz parteru i poddasza.

Jak odpowiednio ustawić wszystko?

Na razie mam temp na kotle 45', w sterowniku cw 400

punkt końcowy 45',

początkowy 40',

maksymalna temp zasilania 40

Wpływ pomieszczenia 3k

Czas wybiegu pompy 3min

Moc pompy przy min mocy 10%

Moc pompy przy Maks mocy 100%

Nie wiem też czy co wybrać, czy różni się punkt 1 od 2?

1. Sterowanie wg temperatury zewn.

2 Temp zewn z punktem pocz.

3. Sterowanie wg. temp pom.

4. Regulacja temp. pom. z mocą

Witam,

Komunikat na sterowniku kotła "In" (konieczna kontrola) oznacza, że zbliża się termin wykonania okresowego przeglądu kotła, który wynika z Pańskiej umowy gwarancyjnej. Zachęcam Pana do kontaktu z naszym Autoryzowanym Serwisantem w najbliższym czasie.

Chętnie odpowiem na ewentualne pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Junkers-Bosch

Witam, będę montował kocioł Smart ZSB 14-5C i muszę podpiąć się pod istniejącą już instalację . Wykonana rok temu, na rozdzielaczach, mam dwa obiegi: podłogówka i grzejniki.Muszę dać sprzęgło ? i potem trzy pompy ?

1 - na podłogówkę, 2 - na grzejniki, 3 - na bojler dwupłaszczowy.

Dochodzi jeszcze cyrkulacja, jak to wszystko pospinać sensownie.

Mam zakupiony CW 400. Proszę o pomoc !.

Witam, będę montował kocioł Smart ZSB 14-5C i muszę podpiąć się pod istniejącą już instalację . Wykonana rok temu, na rozdzielaczach, mam dwa obiegi: podłogówka i grzejniki.Muszę dać sprzęgło ? i potem trzy pompy ?

1 - na podłogówkę, 2 - na grzejniki, 3 - na bojler dwupłaszczowy.

Dochodzi jeszcze cyrkulacja, jak to wszystko pospinać sensownie.

Mam zakupiony CW 400. Proszę o pomoc !.

Dużo tej podłogówki i grzejników?Zasobnik dwupłaszczowy się nie nadaje do kotła gazowego,musi być z wężownicą spiralną.Nie potrzebujesz osobnej pompy do zasobnika,w kotle jest zawór 3D przełączajacy CO/CWU

Podłogówki jest ok.45m2, grzejników - 9szt. i 2 drabinki. Zasobnik jest nowy z Biawara , trochę szkoda go wyrzucać i cała instalacja do niego pewnie do wymiany. Czyli pompy tylko dwie? A moze nie dawać sprzęgła, tylko na podłogówkę do sterowania zawór 3-drogowy z siłownikiem? Czy jeszcze jakoś prościej/.

Podłogówki jest ok.45m2, grzejników - 9szt. i 2 drabinki. Zasobnik jest nowy z Biawara , trochę szkoda go wyrzucać i cała instalacja do niego pewnie do wymiany. Czyli pompy tylko dwie? A moze nie dawać sprzęgła, tylko na podłogówkę do sterowania zawór 3-drogowy z siłownikiem? Czy jeszcze jakoś prościej/.

Ponieważ instalacja nie jest rozbudowana(raczej mała)można pokusić się o rezygnację ze sprzęgła.Będziesz potrzebował regulator pogodowy CW400+moduł MM100 do sterowania obiegiem podłogówki+zawór 3D obrotowy z siłownikiem(należy dobrać odpowiedni Kvs tego zaworu)+1pompa do podłogówki+ zewnętrzny czujnik pogodowy.Czyli sterowanie całością pogodowe wg.krzywych grzewczych.Instalacja jak w załączniku.Mam nadzieje że te pętle w podłogówce są rozsądnej długości powiedzmy do ok.80mb.Na grzejnikach oczywiście zawory termostatyczne.Dobrać średnice rur do rozdzielaczy.Rozdzielacz do OP z rotametrami.Jakiej wielkości ma być zasobnik?Aby być pewnym czy pompa kotłowa wydoli a co za tym idzie czy potrzebne jest sprzęgło właściwie powinno się dokonać obliczeń OZC budynku a następnie na podstawie OZC projekt CO .Wtedy wiadomo jakie są przepływy i opory w instalacji tym bardziej że w tym kotle Smarcie z pompą szału nie ma)To już Compact ma dużo mocniejszą ale znów moduluje od większej mocy minimalnej.Zawsze możesz później dostawić sprzęgło bo to przeróbka w obrębie kotłowni a wymienione komponenty instalacji i tak są potrzebne.

junkers 2obiegi.jpg

Edytowane przez Kondensat

Ponieważ instalacja nie jest rozbudowana(raczej mała)można pokusić się o rezygnację ze sprzęgła.Będziesz potrzebował regulator pogodowy CW400+moduł MM100 do sterowania obiegu podłogówki+zawór 3D obrotowy z siłownikiem(należy dobrać odpowiedni Kvs tego zaworu)+1pompa do podłogówki+ zewnętrzny czujnik pogodowy.Czyli sterowanie całością pogodowe wg.krzywych grzewczych.Instalacja jak w załączniku.Mam nadzieje że te pętle w podłogówce są rozsądnej długości powiedzmy do ok.80mb.Na grzejnikach oczywiście zawory termostatyczne.Dobrać średnice rur do rozdzielaczy.Rozdzielacz do OP z rotametrami.Jakiej wielkości ma być zasobnik?

Zasobnik wymienię na stojący z wężownicą, planuję120 lub 150L. Lindo lub Spiro z Biawara.Pętle są ok. jedna największa do 60mb. Pompa z kotła zasila zasobnik potem druga, przejmuje zasilanie na podłogówkę.Tak będzie dobrze !?