czepciu 02.10.2018 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2018 Zasobnik wymienię na stojący z wężownicą, planuję120 lub 150L. Lindo lub Spiro z Biawara.Pętle są ok. jedna największa do 60mb. Pompa z kotła zasila zasobnik potem druga, przejmuje zasilanie na podłogówkę.Tak będzie dobrze !? Powierzchnia użytkowa 160m2, po podłogach wraz z kotłownią ok. 190m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kondensat 02.10.2018 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2018 (edytowane) Powierzchnia użytkowa 160m2, po podłogach wraz z kotłownią ok. 190m2. Polecam zasobnik Bawara Quattro.Pytałem o wielkość zasobnika bo kocioł 14Kw może zbyt długo podgrzewać zasobnik np.taki 150l, w tym czasie budynek jest nieogrzewany,tzn on w końcu dogrzeje CWU ale przerwa w ogrzewaniu budynku będzie zbyt długa(przyjmuje sie że powinna być ok.20min) czego konsekwencją będzie to że kocioł chcąc nadrabić straty w ogrzewaniu budynku zużyje więcej gazu innymi słowy jego praca nie będzie ekonomiczna. Spora ta powierzchnia budynku nie wiem czy w tej sytuacji nie wpakować sprzęgła wtedy będziesz potrzebował oprócz już wymienionych elementów jeszcze pompę na grzejniki i właściwie producent mówi że powinien być kolejny MM100 dla grzejników ale wiem że niektórzy robią bez tego drugiego MM-a Wtedy instalacja jak w załączniku Edytowane 2 Października 2018 przez Kondensat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czepciu 02.10.2018 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2018 Polecam zasobnik Bawara Quattro.Pytałem o wielkość zasobnika bo kocioł 14Kw może zbyt długo podgrzewać zasobnik np.taki 150l, w tym czasie budynek jest nieogrzewany,tzn on w końcu dogrzeje CWU ale przerwa w ogrzewaniu budynku będzie zbyt długa(przyjmuje sie że powinna być ok.20min) czego konsekwencją będzie to że kocioł chcąc nadrabić straty w ogrzewaniu budynku zużyje więcej gazu innymi słowy jego praca nie będzie ekonomiczna. Czyli kocioł za małej mocy, pewnie 120L też nie robi dużej różnicy. Co oznacza symbol przy zaworku 3D.Jak go dobrać? Rotametry też mam w takim razie do założenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kondensat 02.10.2018 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2018 (edytowane) Czyli kocioł za małej mocy, pewnie 120L też nie robi dużej różnicy. Co oznacza symbol przy zaworku 3D.Jak go dobrać? Rotametry też mam w takim razie do założenia. Nie wiem o jaki symbol chodzi)może to siłownik zaworu mieszającego.Za zaworem 3D jest symbol pompy.Rotametrów nie jesteś w stanie niestety dołożyć bo belka rozdzielacza na której są zamontowane jest innej konstrukcji.Może uda ci się kupić samą belkę zasilajacą z rotametrami tego nie wiem czy taka opcja jest dostępna ,belka powrotna mogłaby zostać. W każdym razie wg.mnie popełniłeś zasadniczy błąd ze nie zrobiłeś podłogówki w całym domu,kto to w dzisiejszych czasach budując dom daje grzejniki.Instalacja z dwoma obiegami grzewczymi wysokotemperaturowym(grzejniki) i niskotemp.podłogówka jest droższa jeżeli chodzi o autoamtykę w porównaniu z samą podłogówką Edytowane 2 Października 2018 przez Kondensat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czepciu 02.10.2018 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2018 Nie wiem o jaki symbol chodzi)może to siłownik zaworu mieszającego.Za zaworem 3D jest symbol pompy.Rotametrów nie jesteś w stanie niestety dołożyć bo belka rozdzielacza na której są zamontowane jest innej konstrukcji.Może uda ci się kupić samą belkę zasilajacą z rotametrami tego nie wiem czy taka opcja jest dostępna ,belka powrotna mogłaby zostać. W każdym razie wg.mnie popełniłeś zasadniczy błąd ze nie zrobiłeś podłogówki w całym domu,kto to w dzisiejszych czasach budując dom robi grzejniki. Chodziło mi o ( należy dobrać odpowiedni Kvs tego zaworu). Na ostatnim schemacie widzę pompę na zasobniku , potrzebna? Na belce mam zaworki, mogę je wymienić na rotametry? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czepciu 03.10.2018 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2018 Witam wszystkich, jaki siłownik polecacie do zaworu 3D. Szukam też sprzęgła hydraulicznego do instalacji, myślę że ok. 40kW wystarczy pod moją instalację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kondensat 03.10.2018 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2018 (edytowane) Chodziło mi o ( należy dobrać odpowiedni Kvs tego zaworu). Na ostatnim schemacie widzę pompę na zasobniku , potrzebna? Na belce mam zaworki, mogę je wymienić na rotametry? 1)Co do wielkości Kvs zaworu 3D to ile masz pętli? 2)Pompa przy zasobniku to pompa cyrkulacji CWU(nie ma nic wspólnego z grzaniem zasobnika,zasobnik grzeje pompa kotłowa)Zależy czy masz zrobioną cyrkulację CWU(poprowadzona dodatkowa rura od najdalszego punktu poboru ciepłej wody użytkowej)jak masz to pompa cyrkulacji jest potrzebna. 3)Nie mozesz wymienić żadnych zaworków,tak jak mówiłem belka z rotametrami ma inną konstrukcję ma otwory zarówno od dołu(gdzie są twoje zaworki)jak i od góry gdzie są wkręcone rotametry. Edytowane 3 Października 2018 przez Kondensat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czepciu 03.10.2018 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2018 1)Co do wielkości Kvs zaworu 3D to ile masz pętli? 2)Pompa przy zasobniku to pompa cyrkulacji CWU(nie ma nic wspólnego z grzaniem zasobnika,zasobnik grzeje pompa kotłowa)Zależy czy masz zrobioną cyrkulację CWU(poprowadzona dodatkowa rura od najdalszego punktu poboru ciepłej wody użytkowej)jak masz to pompa cyrkulacji jest potrzebna. 3)Nie mozesz wymienić żadnych zaworków,tak jak mówiłem belka z rotametrami ma inną konstrukcję ma otwory od dołu(gdzie są twoje zaworki)i od góry sa wkręcone rotametry. Mam 4 pętle, zrobiona jest cyrkulacja do kuchni, oddalona ok.7mb. od kotła.Zastanawiam się czy to podpinać pod pompę, pewnie będzie duża strata ciepłej wody. Belka górna ma zaworki od góry i mogę nimi regulować przepływ np. zmniejszać lub całkiem zamknąć pętlę. Od dołu podchodzą rury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kondensat 03.10.2018 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2018 1)Wiesz jaki masz rozstaw rur w tych pętlach?Np.zawór ESBE VRG 132 Kvs=1,6 (zał)do tego siłownik tej samej firmy ARA 661 2)Możesz póki co nie podłączać pompki od cyrkulacji CWU jak w trakcie użytkowania stwierdzisz że jest zbyt długi czas oczekiwania na ciepłą wodę wtedy możesz dołożyć. 3)Co do montażu rotametrów na twojej belce to trudno powiedzieć czy będą pasować ponieważ belka powinna mieć odpowiednią grubość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czepciu 03.10.2018 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2018 1)Wiesz jaki masz rozstaw rur w tych pętlach?Np.zawór ESBE VRG 132 Kvs=1,6 (zał)do tego siłownik tej samej firmy ARA 661 2)Możesz póki co nie podłączać pompki od cyrkulacji CWU jak w trakcie użytkowania stwierdzisz że jest zbyt długi czas oczekiwania na ciepłą wodę wtedy możesz dołożyć. 3)Co do montażu rotametrów na twojej belce to trudno powiedzieć czy będą pasować ponieważ belka powinna mieć odpowiednią grubość. Masz racje z tą cyrkulacją poczekam. Może być z Herza ten siłownik.? To sprzęgło mnie wstrzymuje z pracami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kondensat 03.10.2018 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2018 Masz racje z tą cyrkulacją poczekam. Może być z Herza ten siłownik.? To sprzęgło mnie wstrzymuje z pracami... Siłownik musi być tej samej firmy co zawór Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asik86 04.10.2018 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2018 A ja mam pytanie czy firma junkers ma w swojej ofercie sterowniki-regulatory pokojowe ale bezprzewodowe? Szukałam, ale nic nie znalazłam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartekr 04.10.2018 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2018 A ja mam pytanie czy firma junkers ma w swojej ofercie sterowniki-regulatory pokojowe ale bezprzewodowe? Szukałam, ale nic nie znalazłam. W instrukcji CW 400 jest coś wspomniane i czymś bezprzewodowym. Ściągnij i poczytaj. Ja mam z kolei inne pytanie. Jakie są różnice między CW100 a CW400 może ktoś coś napisać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kondensat 04.10.2018 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2018 Podłogówki jest ok.45m2, grzejników - 9szt. i 2 drabinki. Zasobnik jest nowy z Biawara , trochę szkoda go wyrzucać i cała instalacja do niego pewnie do wymiany. Czyli pompy tylko dwie? A moze nie dawać sprzęgła, tylko na podłogówkę do sterowania zawór 3-drogowy z siłownikiem? Czy jeszcze jakoś prościej/. Chcąc miec oszczędności z procesu kondensacji powinieneś dobrać grzejniki dla paramatrów np.55/45/20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz Szmaj 06.10.2018 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2018 Dużo tej podłogówki i grzejników?Zasobnik dwupłaszczowy się nie nadaje do kotła gazowego,musi być z wężownicą spiralną.Nie potrzebujesz osobnej pompy do zasobnika,w kotle jest zawór 3D przełączajacy CO/CWU Skąd takie wnioski co do zasobnika. Mam dwupłaszczowy i nie stwierdzam żadnych przeciw wskazań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 06.10.2018 23:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2018 Nikt nie podpowie na wcześniejsze pytania?Jeżeli na sterowniku dam temp w manulualu a nie automat to będzie ją utrzymywał i współdziałal z pogodowka itd? Do dodatkowo pompę za sprzęglem, wpieta w kocioł i jak on nie pracuje to pompa tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czepciu 07.10.2018 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2018 Siłownik musi być tej samej firmy co zawór Sprawdziłem mam zawór 3D Afriso. Teraz jeszcze przed zmianą w instalacji, podłoga jest podłączona pod zawór termostatyczny też Afriso. Mam mozliwość zostawić tak jak jest lub w to miejsce podłączyć zawór 3D z siłownikiem. Jaki Kvs , które rozwiązanie lepsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kondensat 07.10.2018 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2018 Sprawdziłem mam zawór 3D Afriso. Teraz jeszcze przed zmianą w instalacji, podłoga jest podłączona pod zawór termostatyczny też Afriso. Mam mozliwość zostawić tak jak jest lub w to miejsce podłączyć zawór 3D z siłownikiem. Jaki Kvs , które rozwiązanie lepsze? Przy kotle kondensacyjnym zawór stałotemperaturowy z nastawą ręczną to nieporozumienie.Powinien być zaw.3D obrotowy z siłownikiem.Sterowanie pogodowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 07.10.2018 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2018 Chcąc miec oszczędności z procesu kondensacji powinieneś dobrać grzejniki dla paramatrów np.55/45/20 55 oC?, ciekawe jak duze, skoro temperatura kondensacji graniczna to ok 57-58 oC. Jakiez mogą byc oszczednosci przy temp. grzejników 55 oC. Gdyby były przewymiarowane do 45/35/20 to i owszem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kondensat 07.10.2018 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2018 55 oC?, ciekawe jak duze, skoro temperatura kondensacji graniczna to ok 57-58 oC. Jakiez mogą byc oszczednosci przy temp. grzejników 55 oC. Gdyby były przewymiarowane do 45/35/20 to i owszem. Temperatura zasilania 55 st.to przy -20 na zewnątrz.Przy wyższych temp.zewn.na grzejniki pójdzie niższa temp.I tak będą miały spore gabaryty dla projektowej 55 a co dopiero dla 45(to nie podłogówka) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts